трънки и блогинки

Мнението на децата

Написано на: 26.10.2005 · 2 коментара

И преди съм писал за алтернативни начини за проучване на общественото мнение, но днес, след като прочетох тази статия и коментарите към нея в NewsFactory, се сетих и за още един възможен метод, който, също като хазарта, е обществено неприемлив, но смятам ще е доста точен.

Ако възрастните хора имат съображения и задръжки да изказват проблемите и защитават позициите си публично, то как може да сме наясно с тях, за да може да бъдат предприети правилните мерки и да се уцели точното място на дадена кампания или послание? Ако процентът на хората, които не желаят да дадат истинското си мнение пред социолога, е достатъчно голям то самото проучване е безсмислено. Моето предложение за метод е просто да не ги питаме тези хора. Нека да попитаме децата.

Децата имат няколко много важни качества, които биха помогнали за успеха на подобен метод:

  • Те възприемат много повече информация и при това го правят безкритично. Просто улавят всичко, което е във ефира и това ги прави безпристрастни и следователно точни.
  • Децата са малко огледало на родителите си. Малките деца слушат родителите си и възприемат от маниери до начин на мислене от тях. Дори и да не възприемат проблемите на родителите си като свои, те са наясно с тях и нямат изградени сериозни задръжки да ги споделят.
  • Те са най-добият емоционален усилвател. Първо те възприемат и възпроизвеждат емоциите на родителите си, а и второ чрез реакциите им може най-точно да се определи доколко ефектно е едно послание.

Ако имаме една мрежа от деца (нека да кажем от първи до трети клас), то аз съм сигурен, че всеки, който проучва общественото мнение ще може да засече по много ефективен начин информацията, получена от тях, със стандартно добитите данни. Според мен метода с децата ще бъде значително по-точен, а и ще покаже доста повече и интересни страни на проучваните въпроси.

Категория: всякакви

2 коментара ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • Xpucu на 26.10.2005г. в 17:24ч.

    Включи и малко по-големи 10-14 годишни. Това е една доста интересна възрастова група – точно когато децата се опитват да започнат своето порастване. :-)

  • kvo ti puka на 27.10.2005г. в 13:48ч.

    Мда, защо да не включим и хората със сенилна деменция? Те би трябвало да са по-откровени и от бебеата(и със също толкова малко задръжки).