трънки и блогинки

Чай с мед

Написано на: 11.11.2005 · 7 коментара

Ако и вие обичате да тичате в това все по-студено време, то малко неща по-хубави от чай с мед може да ви се случат. След като сте се надишали със студ и мъгла, топлата чаша чай е точно това, от което организмът ви има нужда.

Аз не бих пил билков чай за събуждане сутрин. Не бих го пил и когато съм прекарал доста време унас. Но когато съм някъде навън или се прибирам измръзнал – това е най-подходящата напитка. С повечко мед – да е сладко. Със супената лъжица слагайте направо. Първоначално бистрата течност да се заоблачи и да придобие оня прекрасен мътно облачен цвят. И дръжте чашата с две ръце!

Най-подходящите за това видове чай, според мен, са лайка и липа. Те се продават в много и различни видове, но за разлика от другите чайове аз бих ги препоръчал в пакетчета. Сред причните са, че е по-бързо, чисто и поради естеството на чая няма фермент, който да трябва да се запазва. Любимият е „Лайка и мед“ на Twinings, но и тия дето са по-скромни марки са хубави също. Между другото, не знам до колко е вярно, но мисля, че „Лайка и мед“ Twinings го произвеждат, ако не само то предимно за България, защото тук определено им е най-популярния чай.

Ако сте уморени такъв чай с много мед и някакви ядки ще ви възстанови много бързо силите. Може и да е подходящ за вечер, около час-два преди лягане, за да не се храните преди сън или просто заради успокоението от нещо топло и сладко. Хубаво е.

Категория: чай

7 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Бобсън на 12.11.2005г. в 02:51ч.

  Като ти прочетох заглавието, се попритесних по линия на
  „що за ерес?“.. Пък то не идело реч за чай, а за билкови отвари не съдържащи Китайска Камелия (Camellia sinensis http://en.wikipedia.org/wiki/Camellia_sinensis)

  Трябва да ти покажа нещо в един квартален магазин за кафе и чай. А трябва там да ти го покажа, щото бил сорта по-скъп разбирате ли та не смеят да го внесат. За пръв път ми се случи да видя чай, който да поискам да опитам без да съм го помирисал…

 • Таня на 12.11.2005г. в 20:40ч.

  Аз пък много обичам чай от липа, напомня ми на това, как миришеше едно време главната улица във Велинград като цъфнеха всичките липи по нея. Много приятен аромат.
  А също така имаше един чай, май на Биопродукт беше – от изсушени горски плодове, невероятно ароматен. Имам си едно такова приспособление /не знам как се казва/ – то е сфера от метална мрежа, на която двете половини се защипват и в нея слагаш плодчетата, това – в една голяма стъклена кана и заливаш с гореща вода. Според мен е най-ароматният напълно естествен чай, от който мирише хубаво в цялата стая.
  А що се отнася до чай за стопляне – най-хубавият такъв съм пила в чайната на Юндола – от голям стар чайник, който непрекъснато вреше върху едно кюмбе. Чаят беше от билки, брани през лятото от ливадите там – и след като си се пързалял цял предиобед, един такъв чай ми сгряваше душата за цял ден :-)

 • BatGeorgeone на 13.11.2005г. в 13:26ч.

  ;))

  Особено приятно е с мед който аз съм извадил с двете си ръце и гаранцията за происхода му е 100%, натурален билков мед.

  А най-добре се усеща ефекта сутрин на гладно с чай мед и лимонов сок , тази смес почиства Черния дроб и дава приятен тонус за предстоящия ден.

  Наздраве ;)

 • случайна на 14.11.2005г. в 17:00ч.

  Оооооооохххххх, чайчеееееееее!!!!!

 • Таня на 11.03.2006г. в 19:39ч.

  Пейо, бях запомнила този пост и затова специално се върнах тук да напиша коментар, а не по пощата.
  Сетих се тези дни – май ти ми беше казвал, че си ходил да тичаш в Борисовата градина през нощта. Всъщност може би оттогава си мисля, че и на мен би ми било интересно да опитам, ама сама някакси не ми се връзва. Нали ще се обадиш, ако решиш пак да го правиш?

 • shadrik на 03.09.2010г. в 13:41ч.

  Привет :)

  Винаги, когато стане дума за чай се сещам за теб :) В момента съм в Южна Испания и като цяло чаят (не студения имам в предвид, а другият, който се запарва) не е много популярен.

  Голямо бе учудването ми обаче, когато веднъж един познат си поръча чай. Донесоха му чай от лайка, но… в чайника, наред с лайката имаше и… босилек. Не съм специалист по чайовете и лайката специално не ми е любима, но шока от това да се слага босилек в чая (а не само в яхнийте, както е типично за нашата кухня) за мен бе доста голям.

  Реших да ти го кажа, имайки в предвид афинитета ти към чайовете :) Може пък да ти хареса (ако не си опитвал вече) :)

 • от магарешки бодили? на 22.03.2014г. в 00:43ч.

  събиран от самотни пчели из трънясалите ниви?