трънки и блогинки

Видеонаблюдение за проблемите на подрастващите

Написано на: 03.08.2009 · 15 коментара

Министърът, отговорен за проблемите на децата във Великобритания, е предложил да се похарчат 400 милиона лири за постоянно видеонаблюдение в домовете на 20 000 семейства, квалифицирани като „най-лошите семейства в Англия“. Обявената цел на наблюдението е властите да са сигурни, че децата ходят на училище, лягат си навреме и се хранят правилно. Големият проблем, с който се опитват да се справят, е антисоциалното поведение на подрастващите, с акцент срещу насилието в училище, употребата на алкохол и наркотици и насърчаване участието в учебните занятия. Статията споменава и за някакъв вид договори за поведение със семействата на учениците, на които ще се предоставят възможности за контрол върху другите ученици срещу задължението да съдействат за спазване на добро поведение от своите деца.

У нас, само съм чувал, че в някои класни стаи вече има камери. Като пример ми беше дадена СМГ, но моля да разкажете, ако някой знае повече.

Категория: кратки

15 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Гонзо на 03.08.2009г. в 10:12ч.

  Добре дошли в 1984!

 • Longanlon на 03.08.2009г. в 10:40ч.

  боже, вместо да се опитат да подобрят икономическото състояние на семействата, да ги стимулират, те харчат пари за глупости

 • iffi на 03.08.2009г. в 12:53ч.

  наскоро разбрах, че в МГ-то в Габрово са монтирали камери по коридорите и в стаите, които записват и звук (blah)

  Иначе по идеята на UK министъра – (blah^2)

 • dzver на 03.08.2009г. в 13:59ч.

  тези деца ще израстнат в по-лоши условия от нашите в комунизма.

 • Anonymous на 03.08.2009г. в 14:16ч.

  аз мисля че трябва да се поучат от нас
  просто:набелязва се, и..никаква работа
  да мре,от глад.какво като разгадава кодовете.

 • Михаил на 03.08.2009г. в 16:10ч.

  Аз съм 100% за камерите в училищата (и детските градини). Това не е „лично пространство“. Искам да мога да видя децата и учителите какви ги вършат. И да чувам също.
  Едно време писах за това, покрай камерите за матурите.
  Какво странно има? Искам го и за детските градини и за администрацията (поне за високите длъжности)

 • Калоян на 03.08.2009г. в 17:57ч.

  В ПМГ Добрич има камери по коридорите. До колкото разбрах от министерството ги разрадавали безплатно – нужна била само предварителна заявка.

 • Веселин Колев на 03.08.2009г. в 22:10ч.

  Елате във ФМИ на Софийския Университет и вище камерите в учебните зали. Например, зала 120 … но списъкът е дълъг.

 • zelenkroki на 04.08.2009г. в 06:54ч.

  Отговарям заради малкото градче, където е моето училище.
  С пари от училищното настоятелство (приходите са от благотворителен концерт на училищните състави) вече трета година ще имаме видеонаблюдение на коридорите и външната част на двете сгради.
  Това лято пристигнаха едни специалисти от СОД, които монтират по министерско решение (някои от коментиралите по-горе на това му казват – безплатно) нова система за видеонаблюдение в залите, където обикновено се провеждат матурите. Изглежда идеята е била да могат да се изместват през учебната година навън в коридорите, но след като ние вече си имаме за коридорите, ще ни наблюдават от РИО и МОН и в часовете по наше желание, така да се каже.
  Изобщо няма дискриминация за учителите и учениците, които ще учат в тези 5 кабинета :).
  Дали има официална информация колко се отделя като финасово вложение за тази инициатива, която върви от началото на учебната 2008/2009 точно в чест на ДЗИ, вероятно може да се потърси в бъдещия отчет на МОН за годината.
  И да, децата се изучиха и знаят къде да се сбият, за да не ги „хване“ камерата.
  Но усилието да надхитриш „Големия брат“мобилизира.

 • Гонзо на 04.08.2009г. в 09:29ч.

  @Михаил, в поста на Пейо става въпрос за камери в ДОМОВЕТЕ на проблемни семейства. А това вече е сериозно навлизане в личното пространство на тези семейства.

  Колкото до камерите в училищата, мисля, че има много по-ефективни начини да се подобри образованието и дисциплината в училищата и извън тях. Принципно съм против видеонаблюдението на публични места, до сега не съм видял положителен ефект от него.

 • Калин на 05.08.2009г. в 14:03ч.

  На мен наблюдението в къщите на „най-лошите семейства“ в Англия направо ми звучи като мярка срещу домашното насилие…

  Камерите на обществени места са много спорен въпрос, по-скоро съм против тях.

 • Селин на 10.08.2009г. в 10:55ч.

  Училищата и детските градини не били лично пространсто, wtf. Това са места, където децата са ДЛЪЖНИ да прекарват времето си. Те не могат да изберат дали да бъдат или да не бъдат наблюдавани. Ок, те са непълнолетни, но и родителите им не могат да вземат това решение. Това да бъдат заставяни да бъдат наблюдавани е нарушаване на човешките им права.
  Искат от малки да ги свикнат с камерите, та като превърнат София в Лондон (откъм видеонаблюдение) това да не им прави вхпечатление, нали. Те вече са започнали да слагат камери, но още са доста малко, особено в сравнение с Англия. Което, разбира се, е въпрос на време.
  Слагането на камери в учебни заведения е автоматично признаване на тоталната безпощност на всичките преподаватели, педагози и прочее мозъци, които не знаят за какво са им тия дипломи и какво да правят с тях. Как пък в 6 ОУ не ставаха побои и размирици. За да запалят по цигара, съучениците ми се криеха зад „Св. Седмочисленици“, за да не ги спипа класната. И това без никакви камери. А случеше ли им се да ги нацели някъде, тежко им и горко.

 • призивец на 10.08.2009г. в 11:46ч.

  камери в спалнята, камери в кухнята, това е вече връх на идиотията! добре дошли в прекрасния нов свят!
  фашистският контрол над личността на решава проблемите. той ги задълбочава и се въвежда, за да смачка хората, които дръзнат да се противопоставят на гнилата система.
  и най-страшното е, че има обикновени граждани, които одобряват това!

 • alarma на 27.08.2009г. в 23:53ч.

  Ами то същото и тук може да стане само дето незнам по какъв критерий ще ги избират тези семейства

 • Видеонаблюдение NRJ на 19.05.2010г. в 00:36ч.

  Малко по малко слагат камери на всякъде. Последното което е за изпитите за шофьори. Истината е че покрай този Биг Брадър хората пощуряват – можеш да си гледаш който си искаш обект директно от лаптопа ..