трънки и блогинки

Stand-up comedy

Написано на: 17.11.2005 · Няма коментари

Това е едно от любимите ми неща от щатите и вероятно САЩисания Сашо може да разкаже повече за нея, но нека аз първо да опитам.

Първо, каква е постановката? Тя е съвсем проста и следователно великолепна – сцена, човек и публика. Великото при този жанр е че човекът забавлява и задържа вниманието на публиката едниствено с това, което приказва. Без да прави номера, да се преоблича или гълта саби – само с думи. Унас това е много рядко и съм виждал да го правят само най-големите: Тодор Колев, Георги Мамалев и още няколко, които наистина умеят да говорят и имат какво да кажат. А точно това, че тези хора имат какво да кажат е най-красивото. Невъзможно е да задържиш вниманието на аудитория, за която практически нищо не знаеш, да достигнеш до всеки от тях без да си наистина добър и най-вече да имаш какво да кажеш.

Темите са наистина разнообразни и общи за всички. Варират от политика, през живота на звездите до секс и преходът може да стане в рамките на секунди. Често са доста критични и даже саркастични, често се подиграват и с пороци и черти на присъстващите в залата. А какъв по-добър начин от хумора и иронията да накараш някой да се види от страни и може би да се промени? Смехът наистина е непобедимото оръжие и аз наистина завиждам на хора и общества, които могат да се надсмеят над себе си по такъв начин.

Не знам колко от вас са чували за Лени Брус, Ричард Прайър, Луис Блек, Дейв Шапел, Бил Маер, Крис Тъкър, Джон Стюърт и много много още, за които не се сещам в момента. Те наистина имат какво да кажат и е наистина рядко удоволствие да ги слушаш. Препоръчвам ви ги, блестящи са!

От друга страна аз се радвам все повече и повече на обществената ирония и критика, която виждам по българските блогове и форуми. Те са също такъв прекрасен демократичен инструмент за промяна – прост и страшно ефективен. Обществените медии са напълно неадекватни за интересите и проблемите на болшинството от хората и затова отново решението е да си помогнем сами. Затова аз искам да ползвам този разказ-препоръка за въпросния жанр, за да ви уверя, че не само е забавно, но и полезно да не си оставяме мнението само за нас. Въпреки, че толкова просто и на пръв поглед незначително средство, ако проблемите и идеите си са значими – резултатите идват. Има смисъл – пишете.

Категория: всякакви