трънки и блогинки

Ловецът на елени

Написано на: 19.11.2005 · 12 коментара

Това горе е пример как ще изглежда екрана на най-зарибяващата компютърна игра – „Ловецът на елени“. На ей тази снимка Йовко ни е хванал двамата с Райжеков точно как си обясняваме как ще кърти играта. Нека и на вас да обясня.

Първо – графиката. Съвременните игри обиждат въображението чрез стремежа към възможно най-сложна, прецизна и детайна графика. Това е невъзможно да се постигне. За тази цел „Ловецът на елени“ ще бъде най-минималистичната игра. Никакви лиготии – ще играем насериозно. За самия живот ще играем.

Прозорецът на играта няма да може да се преоразмерява или минимизира – ти или ще играеш играта или не. Всичко ще бъде бяло, бяло, много бяло и неподвижно. Играчът ще е ловец в засада, който ще чака да се появи еленчето. Няма звук, няма движение – само изпепеляваща всепоглъщаща белота и тишина ще има.

Еленчето ще се появява на абсолютно случаен принцип. Може да се появи и първата минута, а може и половин час да не се покаже. То може да изскочи всеки момент – ловецът трябва да е внимателен. В неговата пушка има само един изстрел, а и за да уцели еленчето пикселчето на кръстчето на мерника трябва да съвпадне точно с пикселче от тялото на еленчето.

А еленчето е боязливо. То чувства когато някой го гледа, усеща заплахата. Влиза предпазливо от единия край на екрана и ако ловецът твърде бързо започне да се мърда то ще се уплаши и ще изприпка. Ловецът трябва да е спокоен, да се движи бавно, да влезе в хармония с движенията на еленчето и наистина спокойно да се прицели, защото и пушката му има един патрон и еленчето ще избяга надалеч от шума на изтрела.

Играта ще се играе на тъмно – само ти и еленчето, което може да дойде всеки момент. Ръката върху мишката не трябва да мръдва, за да не го уплаши. Всяка минута прекарана в чакане увеличава вероятността от появата му.

За които имат силата и умението ще има следващи нива с продължение. Малки детайли ще им добавяме. На едно от тях ще има звук от копитата на еленчето (звук, само от pc speaker-a). На друго за горящите от бялото очи ще е обърнат контраста на картинката – нощно виждане ще бъде. Може и втори патрон да има – шанс, ако му липсва. Всякакви други ще ги измислим – хората ще ги искат.

Важното е простотата да се запази. Отдалите се веднъж, изцяло ще се посветят. След няколко нива и самото еленче ще заобичат.Няма да се стрелят. Не можеш да убиеш нещо, на което толкова време си посветил. Целта при тях ще идва. Едно ще са. Само за дзен майстори, ви казвам. Най-великата игра.

Категория: всякакви

12 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Nick Angelow на 19.11.2005г. в 20:11ч.

  хъм,
  щом концепцията ще е минималистична, каква е тази мишка, която сте сложили за използване?! никакви такива – само клавиатура.

  съответната стрелка да мести по един пиксел в съответната посока, комбинацията ctrl+стрелка да мести по 10 пиксела (по-голяма скорост сте ешили, че не ви трябва).

  така де, като ще е гарга, нека да бъде и рошава :о)

 • Бобсън на 20.11.2005г. в 01:36ч.

  Евала!
  Само със заглавието може да ви възникне проблем покрай
  любимия класически филм…
  http://imdb.com/title/tt0077416/

  а дали на може да се направи играта да не тръгва ако е топло в дстаята в която се намира играчът?

  Такава игра си мисля, че най-добре се играе на температури минус3 до минус 35 градуса по Целзий…

  Може примерно да се ползват сведения за температурата на процесора, които предоставят по-новите машини и ако е над някаква си темп, играта да казва, че сезонът за лов на елени още не е дошъл…

 • пейо на 20.11.2005г. в 04:02ч.

  @ Nick Angelow
  Хм, не. Мишката дава по-добра обратна връзка за чувствителността, с която реагира човек, а докато клавиатурните комбинации са доста по-безлични. Друго си е да стоиш неподвижен в тъмното и да дебнеш с мишка в ръка :)

  @ Бойчо
  Зависи за какво и за колко време са си запазили името, но като стане успешна – те сами ще искат. А за температурата е много добра идея. Не знам дали трябва да напишем нещо от рода на „най-добре да се консумира охладено“, но смятам, че истинските маниаци сами ще искат да я играят през зимата на отворен прозорец и увити с родопско одеало.

 • Бобсън на 20.11.2005г. в 04:19ч.

  би могло…
  наместо с мишка да се играе с много чуствителна игро-клечка и да се добави това, че играта да върви само докато получава слаби сигнали от клечката (пулс, треперене от студ и т.н…) ако сигналите са нулеви обаче
  решаваме, че героят е заспал и изпуснал оръжието си или е спрял да играе или е умрял от студ и играта бива загубена…. Аок свържем и устройства за биометрика към играча, при нулев пулс (или други човекоопасни сведения) може да се извести бърза помощ по сведения за местонахождение, които можем да получим според ИПадреса на машината (Напримерно от http://www.maxmind.com/geoip/).

 • vanina на 20.11.2005г. в 15:09ч.

  Добре де, ами ако все пак не съм достатъчно дзен да улуча, ше има ли функция reload? Може примерно да получаваш патрон като бонус ако успееш да запазиш жизнени показатели под определена температура на въздуха, или ако използваш истинско родопско одеало вместо някое полар-менте от МЕТРО. Така играта става още по-лична и няма как да не ѝ се посветиш изцяло.

 • borj на 21.11.2005г. в 19:05ч.

  Ха ха хаа :) Едно време с един колега в университета бяхме замислили реално-времеви космически симулатор . Сядаш в кабината, пред тебе звездите и потегляш към Проксима Центавър (или както там се казваше наш близкото). А полета е в реално време. Планирахме това да е игра, която ще завладее няколко поколения! То и нямаше как иначе да е. Уви, поради отдаденоста която изисква играта имаше слаб интерес и си остана проект :)

  И за еленчето – никакви Save/Load. Така няма да има сватбарско пуцане, ще се възпитава търпение. А търпението е добродетел. Представи си как след една седмица игра го уцелиш – експлозия от енергия и адреналин ще е това, „МРИ ГААААААААААД!“ И после покой …

 • Никола Славчев на 21.11.2005г. в 19:12ч.

  Браво!
  Все пак предчувствам, че колкото и просто и минималистично да е като интерфейс за да се изпълни поне малко с дзен, ще се наложи да решите доста сложната задача с поведението на елена. Алгоритмите като продукт на умът, а не на чистото съзнание едва ли са способни да предат духа на дзен. :)
  Успех!!! :)))

 • Алекс Панов на 22.11.2005г. в 16:00ч.

  Една моя позната изяви желание да я запозная с „Пейо“. Най-вероятно става въпрос за тебе, сега трябва да я предумам да дойде в кривото, и преди това да синхронизираме с нея bookmarks.html да не се окажа в ролята на сводник.

 • пейо на 23.11.2005г. в 17:53ч.

  @ vanina
  Не и в първо ниво. Писал съм, че в по-горните нива може и втори патрон да се дава, но съм сигурен, че той няма да е от предпочитаните добавки. А ако сам избереш да играеш по-наистина – никакъв бонус от играта няма да ти е нужен, защото ще е обиден пред усещането да го направиш.

  @ borj
  Какво е това Save/Load?! Мисля само на ниво да може да се прекъсва играта. А за ефекта си напълно прав и виждам разбираш.

  @ Никола Славчев
  Поведението на елена що се отнася до честотата на появата му ще се решава единствено от случайността. Както сам по-добре знаеш случайността е най-близо до господ и в този смисъл PRNG са си стълб на компютърната теология.

  @ Алекс Панов
  Синхронизирай, че после ще е късно :)

 • милена на 28.03.2006г. в 09:45ч.

  ще ми се еленчето да гледа с тъжни очи и да казва-моля,пощадете ме,защото съм изчезващ вид,а ловецът след кратък размисъл,всъщност да го нахрани,вместо да го отстреля :)

 • пейо на 28.03.2006г. в 14:38ч.

  @ милена
  пацифистите и любители на животните като теб, може да си представят, че това е единствено обектив. и без това не предвиждам сцени на кръв и насилие.

 • милена на 29.03.2006г. в 09:34ч.

  това е успокояващо,нещо като сафари с хуманитарна цел,патронът всъщност ще съдържа преспивателно,само колкото да се маркира елена,с цел изследване на популацията му:)