трънки и блогинки

Битови

Написано на: 23.11.2005 · 18 коментара

В опитите ми да водя самостоятелен живот се изправям пред редица битови проблеми. На някои от тях си мисля, че съм намерил добро решение, а за други само мисля. И без това сте се отбили до блога ми – ще съм благодарен, ако може да споделите опит по долните въпроси:

Дали някой знае от къде може да си намеря кана за топла вода, която да може да се наглася да се изключва на предварително зададена температура? Трябва ми заради чая. Почти всички видове чай е най-добре да се запарват с вода, която е под сто градуса, а когато правя нещо друго ми е трудно да следя с поглед степента на завиране на водата. Дадоха ми много добра идея с нещото, което затопля бебешките храни, но не съм виждал такова и не знам дали може да указвам по нужния ми начин температурата.

Приех го като личен проект да намеря кой ще е най-добрият мавруд на пазара. Разочаровах се, защото засега изглежда, че започнах от него – „Асеновградски мавруд“ от 2002-ра (резервата е още по-добра). Този, който е най-познат от магазините, се оказа и най-добрият. Пробвах маврудите на „Винен свят“ и „Maxima“, които за мен са една класа по-долу. Чух хубави думи за селекцията на „Домейн бойар“, но пък тя е трудно откриваема. Тъй като нямам никакъв опит и познания за вината, ще съм благодарен на препоръки за марки мавруд с цена до десет лева.

За сметка на колебанията ми около вината, станах верен почитател на овче сирене „Дядо Либен“. Покрай него дойде и учудването ми, че овчето сирене е рядкост на пазара, а си мислех, че има много. Това повече е споделяне на приятно откритие, но ако има някой нещо да препоръча – моля.

Откакто падна първия сняг, нося все повече мръсотия вкъщи. А пода е нещото, което се цапа най-бързо. Колкото и с каквото и да опитвам да я събирам не се получава толкова лесно и добре, колкото ми се иска. С мокър парцал повече я размазвам, с прахосмукачката или метлата вдигам само част от нея. Няма ли по-лесен и ефикасен начин да си почистя пода?

Допъление:
Тъй като отговорите на другите въпроси тръгнаха добре, мисля, че може да се опитам да получа и информация, и дали някой знае къде се продават неща на Bodum в София?

Категория: кратки

18 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Lemon на 24.11.2005г. в 13:15ч.

  това с уреда за затопляне на бурканчета няма да стане. не са практични просто. това е най-евтиният вариант, който намерих – 
  url-a се омаза (пейо)
  за виното – по-добър от асеновградския мавруд просто няма. има една резерва от 98 или 99, е колко е резерва не знам вече, защото го продават години наред, но е страхотен!!!

 • Алекс на 24.11.2005г. в 13:30ч.

  Аз не знам доколко това е, което търсиш, но в офиса имаме ел.кана (Rohnson в случая) за чая. Всъщност просто натискаш копче и когато водата достигне определена температура, копчето се самоизключва. Но мисля, че самата температура е фабрично зададена и не зная колко градуса е. Вероятно по-ъпгрейднати (и скъпи) кани имат електронно настройване на температурата. Технополис е добра точка, за нещо такова например.

 • Алекс на 24.11.2005г. в 13:54ч.

  А за почистването се сетих за това, но имам само един отзив за него и колкото и възторжен да е той, не мога да го намеря представителен.

  Нещо друго подобно са пак по тази линия предлагащи се уреди чието име ми убягва – дълга метална дръжкаи долу едно синьо, дунапреноподобно, но много по-хигроскопично – обира вода и мръсотия без следи. Има си и спецдръжка за изстискване. И за него имам само един отзив – пак положителен, ама пак недостатъчен. Второто може да се купи от МЕТРО, БИЛЛА и подобни – май там последни ги мярках.

 • пейо на 24.11.2005г. в 13:55ч.

  Ето пример за каната, която търся, но за съжаление не мога да намеря такава в магазините.

 • Таня на 24.11.2005г. в 14:30ч.

  Това синьото наистина почиства добре :-)А имаш ли изтривалка – тя много спасява от кални следи в къщи?
  За мавруда – хубаво вино е, малко по-тежко и тръпчиво, не мога да ти дам повече информация за него, ама опитвал ли си „Мерло“ от Хасково? Имаше една специална селекция с меден етикет и вярно скъпо е – бутилката в Метро беше 18 лв., но си заслужава наистина – превъзходно вино, аз поне друго такова не съм опитвала досега :-)
  Имаше преди време представителен магазин за вина в една пресечка на Алабин, съвсем близо до Съдебната палата, там се намираха хубави вина, но не знам, дали още съществува.

 • Алекс на 24.11.2005г. в 14:40ч.

  Аз съм явно покъртително невежа, за огромно огорчение на баща ми, почитател на червните вина, обаче – мерло и мавруд едно и също ли е? Тогава сподели моля дали си пробвал препоръчваните от Еленко – мерло от Кортен и младо Сакарско и ако да, какви са ти впечатленията.

 • Таня на 24.11.2005г. в 15:00ч.

  А аз се сетих да попитам за чая /явно аз пък съм невежа в тази област/ – винаги съм си мислела, че чаят се залива с вряща вода, не е ли така?
  Мерло и Мавруд са различни вина Алекс :-). Вярно – Пейо питаше за Мавруд-а, но това вино заслужаваше да бъде споменато, защото е божествено, наистина :-)

 • пейо на 24.11.2005г. в 15:33ч.

  Хм… това синьото значи. Благодаря, може да го пробвам.
  А изтривалката е едно от физичните ми учудвания. Как може нещо само да взима мръсотия и да не връща, като се отриваме в него? Или тя е само за да се пази мръсотията на определено място?

  И не – различните видове чай (трябва да) се запарват с вода на различна температура. Най-лесното правило е, че колкото по-фин е чаят толкова на по-малко градуса е водата.

  На мен основния ми проблем изглежда е от влажните частици мръстотия, които като изсъхнат падат от обувките ми. Може би най-добре е да чистя по-често.

 • Радо на 24.11.2005г. в 18:45ч.

  Здрасти!

  То и аз вината ги разбирам колкото тебе, но любимият ми мавруд е Асеновград резерва – с иконата. За към 5-6 лв. се намира по магазиние. Забелязвам, че до скоро почти навсякъде имаще реколта 1999, но сега в повечето магазини е 2001. Аз лично не мога да направя разлика между двете. Все пак все още се намира от 1999 по някои магазини, ако някой различава двете реколти и търси 99 мога да го снабдя ;).

  По въпросите с чистенето не смея да дам мнение.

  Поздрави,
  Радо

 • borj на 25.11.2005г. в 11:38ч.

  Нека внеса просветление по темата за „резерв“-ите :)

  Класификацията е такава (поне в България):

  Вината са 2 вида:
  # Трапезни
  # Качествени от определен район

  За трапезните правилата са следните:

  # Индикацията „премиум“ може да се впише, при условие, че виното е произведено от един сорт грозде, отличава се с най-високо качество от цялата реколта и количеството е не повече от 1/10 от цялата реколта.
  # Индикацията „премиум резерва“ може да се впише, при условие, че виното е произведено от един сорт грозде и е запазено количество вино от най-добрата партида на реколтата и се реализира на пазара след изчерпване на партидата по предходната точка.
  # Индикацията „резерва“ може да се впише, при условие, че виното е произведено от един сорт грозде, отлежало е най-малко една година, считано от м.ноември на годината на реколтата преди предлагането му на пазара.

  Качествени от определен район

  КАТЕГОРИИ, ВИДОВЕ И ТИПОВЕ ВИНА

  1. Категории вина :

  * Трапезни
  * Качествени от определен район

  Трапезни

  Трапезно е виното, което е произведено от грозде на разрешени или препоръчани сортове лози, има естествено алкохолно съдържание най-малко 7,5 обемни процента, действително алкохолно съдържание най-малко 9 обемни процента, общо алкохолно съдържание не по-високо от 20 обемни процента и съдържа титруеми киселини, изразени като винена киселина, най-малко 4,5 г на литър.

  Регионално вино е трапезно вино, за което е допустимо използването на географско указание при означаването му, при условие че виното е произведено от грозде на изрично определени и разрешени или препоръчани сортове лози и е получено в лозарския район, чието име носи виното.

  При етикетирането на трапезно вино с географско указание могат да се използват допълнителни специфични традиционни наименования: „премиум“, „резерва“ и „премиум резерва“.

  * Индикацията „премиум“ може да се впише, при условие, че виното е произведено от един сорт грозде, отличава се с най-високо качество от цялата реколта и количеството е не повече от 1/10 от цялата реколта.
  * Индикацията „премиум резерва“ може да се впише, при условие, че виното е произведено от един сорт грозде и е запазено количество вино от най-добрата партида на реколтата и се реализира на пазара след изчерпване на партидата по предходната точка.
  * Индикацията „резерва“ може да се впише, при условие, че виното е произведено от един сорт грозде, отлежало е най-малко една година, считано от м.ноември на годината на реколтата преди предлагането му на пазара.

  Качествени от определен район

  Качествено вино от определен район е виното, произхождащо от точно определен лозарски район, микрорайон или масив, чието име служи за означаване на виното. Неговите качества или съществени характеристики се дължат основно или изключително на географската среда, която включва природни условия и производствени традиции и чиято преработка и получаване са извършени в определения район, микрорайон или масив.

  При етикетиране на качествено вино от определен район могат да се използват допълнителниe специфични традиционни наименования:

  „барик“, „премиум оук“ или „първо зареждане в дъбова бъчва“, „специална резерва“, „специална селекция“, „колекционно“, „розенталер“.

  Индикацията „барик“ може да се впише, при условие, че алкохолната ферментация на виното е извършена в дъбово буре с обем до 500 литра.

  Индикацията „премиум оук“ или „първо зареждане в дъбова бъчва“ може да се впише, при условие, че съзряването на виното е извършено в ново дъбово буре с обем до 500 литра.

  Индикацията „специална резерва“ може да се впише, при условие, че виното е произведено от един сорт грозде или е купаж и е отлежало най-малко 1 година след изтичане на срока на отлежаване, установен в акта за утвърждаване на качественото вино от определен район.

  Индикацията „специална селекция“ може да се впише, при условие, че виното е произведено от един сорт грозде или е купаж и е отлежало най-малко 2 години след изтичане на срока на отлежаване, установен в акта за утвърждаване на качественото вино от определен район.

  Индикацията „колекционно“ може да се впише, при условие, че виното е произведено от един сорт грозде или е купаж, отлежало е най-малко 1 година след изтичане на срока на отлежаване, установен в акта за утвърждаване на качественото вино от определен район, отлежало е в бутилки най-малко една година след изчерпване на партидата „специална резерва“ и е в количество не повече от 1/2 от партидата „специална резерва“.

  Това е извадка, а пълния текст може да бъде видян тук:
  http://www.bulgarianwines.org/pages.php?&name=vins_2&ParentName=vins&lng=bg

  За най-хубавия мавуд – колкото пиячи, толкова и мнения. Аз не харесвам особено мавруда (не мога да дефинирам какво _точно_ не ми харесва) и затова не му придирям много. Като основно правило – този който най ти допада е най-хубав.

 • konfeta на 25.11.2005г. в 15:28ч.

  По въпроса за чистенето – онова синьото е добро, но моя опит показва, че не след дълго (месец примерно) то се „вкаменява“ и нито можеш да го изстискаш, нито можеш да изчистиш с него, защото почва само да маже. :)

 • borj на 25.11.2005г. в 15:33ч.

  „Онова синьото“ за да не се вкамени _трябва_ да се поддържа мокро :) Ако изсъхне – мяташ го в някакъв съд с вода да се накисне и се оправя.

 • Алекс на 25.11.2005г. в 16:18ч.

  Ама как никой не обръща внимание, че и от линка, и другото описано – и двете са сини… Нали имате предвид дунапреноподобното (ДП), а не микрофибъра (МФ) ;-)))) Всъщност МФ се перял стандартно в пералня, след като се изцапа порядъчно, след което, казват, имал същите си свойства. И чистел без препарати – никаква химия…

 • borj на 25.11.2005г. в 16:27ч.

  Да, дунапрено подобното, с алуминиева дръжка и джаджа за изстискване :)

 • Таня на 27.11.2005г. в 17:02ч.

  Някой ме осветли, че това било моп – от blue magic mop, имало такава реклама. Аз даже се научих да сменям гъбата, щото бях на път да изхвърля цялата конфигурация, но се запитах все пак, защо продават резерви за смяна.

 • Aтех на 28.11.2005г. в 18:12ч.

  Дааа, „онова синьото“ наистина се казва Blue magic mop. Когато не се използва дълго време се втвърдява, но като се накисне във вода се оправя. Мисля, че е ефективно.
  Може би не е тук мястото, но тъй като и аз подобен проблем с чистенето като Пейо, а съм маниак на тема чистота, исках да ви попитам какво мислите за събуването в антрето? Знам, че не било изискано, не било красиво да караш гостите да се събуват и че било еснафско ти самия да се събуваш… но… не е грубо и неизискано от страна на гостите да те приемат домакина си като пепеляшка, която след всяко посещение трябва да пере килима? Особено в калните декемврийски или мартенски дни, когато снегът се топи… И не е ли еснафско сам да си налагаш да прекарваш основната част от времето си в чистене, когато можеш да я използваш за хиляди други неща…? Ето как основния проблем с честенето може да бъде решен – просто като се пази чисто, т.е. като не се влиза с обувките. Какво мислят хората тук, интересно ми е да науча?

 • кольо на 29.11.2005г. в 17:50ч.

  Онова синьото дунапреноподобното с алуминиева дръжка и джаджа за изцеждане (aka „Блу Межик Моп“)е най-доброто! Ползувам такъв уред от… дедазнам, към 6-7 години вече май – трепач! Премахва всичко (с изключение на дупки по килима/балатума, отдавна стегнал цимент, засъхнала блажна боя и субстанции, чието ниво на PH e в пъти по-високо от това в устата ми и на практика са в състояние да изпарят злощастния син дунапрен), изключително юзър-френдли, (чак до степен „дуракоустойчив“), лесен за поддръжка… Поема обилни количества разлята течност, а пък за „мръсотийките от обувките е просто вундаба! М-хм, там е истината… :)

 • Александър Илиев на 21.09.2006г. в 01:07ч.

  20. IХ. 2006 г.
  Най-хубаво вино в България е мавруд !
  Това е просто уникално вино…който се нпира само в нашата страна ! – Александър