трънки и блогинки

Неща за писане: Текстови редактори

Написано на: 07.12.2009 · 12 коментара

Хартията има своето очарование, но голяма част от него се крие в непрактичността ѝ. Бележничета са красиви и приятни за пипане, но са ми приятни и удобни само за кратки бележки. За по-сериозна работа с текст предпочитам текстовите редактори.

Офис пакетите са нещо друго. Те имат много възможности, но възможности предимно за форматиране, а не за създаване на текст. В случаите, когато само текста е от значение, редакторът е решаващ и затова искам да ви разкажа за любимите си редактори за различните платформи.

Jmacs Jmacs означава Joe в Emacs режим. Има го и за вашата дистрибуция. Прост, бърз и ефективен — jmacs за мен e най-добрият конзолен редактор за Linux. Много ми е удобен и защото клавишните му комбинации за придвижване на курсора и работа с буфера съвпадат с тези в bash. Така работата в редактора и конзолата се получава естествено. Инсталирам го на всяка система, на която върша нещо. С vi така и не се примирих.

Google Notebook Този проект е толкова добър, че даже вече го закриха. Не знам дали сте го ползвали, но това беше един краткотраен проект на Google за бързи бележки онлайн. Основното му предимство е това, че е онлайн, но пред останалите решения го предпочитам заради лекотата, с която се редактира текст и се борави с отделните бележки. Ако макар и веднъж сте го активирали може да го ползвате и сега, но нови активации не се допускат. Като заместител препоръчват офиса, но той ми идва тежък. Ще съм благодарен да споделите

TextPad TextPad е любимият ми Windows редактор, основно по исторически причини. На него за пръв път прописах код и се оказа, че има всичко нужно, за да върши работа. „Всичко нужно“ означава две неща, които не са толкова често разпространени:
1. Поддръжката на клавиатурни макроси, които позволяват създаването на клавишна комбинация за изписването примерно на условен оператор или такъв за цикъл, като също така и позиционират курсора на правилното място. Звучи просто, но спестява много време. Emacs го може, но с повече усилия.
2. Възможност за изпращане на съдържанието на файла към изпълним файл  и визуализиране на резултата. Да, една възможност, която ако не сте ползвали ще разберете трудно. Примерно, сте написали скрипт и го пращате на интерпретатора, който го изпълнява и визуализира резултата отново в редактора. Работите само с една среда, не превключвате и с малко фантазия превръща редактора, в средство, с което може да правите висчко. Дори и поща да пращате.
TextPad ме разлигави с тези две възможности и аз безуспешно търся друг редактор да ги поддържа толкова добре колкото него.

Минималистични Модата им тепърва идва. Те ви оставят насаме с текста, като ви спестяват всичко друго, което сам сте избрали да ви притеснява. Такива са WriteRoom (оригиналът за Mac), DarkRoom (Win), PyRoom (Linux). Могат само най-необходимото, а от вас очакват да можете да пишете. Идеята им е много добра, а и аз по принцип харесвам минималистичните неща. Някои вариации на идеята (OmmWriter) прекаляват и ме карат да мисля за тях като за лайфстайл редактори, но не мога да отрека, че са приятно разнообразие в света, който държи да ни залива с опции.

Категория: всякакви

12 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Acnapyx на 07.12.2009г. в 19:35ч.

  За Google Notebook съм напълно съгласен – много удобно и стабилно нещо е за кратки бележки. Макар че, честно казано, рядко стигам до него – просто предпочитам локалното съхранение.

  За Linux – някак си по навик вече съм свикнал с mcedit. Твърде много работя с mc, за да мисля за алтернативни редактори :)

  За Windows… EditPlus засега напълно ме удовлетворява, макар че не е чак толкова мощен, колкото е TextPad. Но пък си има syntax coloring, бърз достъп до разнообразни файлове с оператори, синтаксиси за различни езици… и е бърз, малък и всичко останало. Така и не свикнах на TextPad, колкото и да се старах, не ми е достатъчно юзър-френдли.

  А сега… основното, за което искам да изругая, и за което пиша този коментар. Харесвам WhiteRoom, но нямам Mac; под Linux не се изкушавам да ползвам PyRoom – там основната ми работа е чисто конзолна и такива редактори не ме греят. А за Windows (аргх!) DarkRoom изисква .NET, какъвто естествено нямам намерението да слагам. Язък за което. Някоя друга читава Win алтернатива на WhiteRoom?

 • Божо на 07.12.2009г. в 20:23ч.

  Ще го пробвам тоя Jmacs . Благодаря за информацията.
  Иначе ползвам основно Joe, защото клавишните му комбинации са като на Borland C/Pascal, с които преди мноого години съм работил :)

 • polihronov на 07.12.2009г. в 20:30ч.

  Препоръчвам ти да разгледаш http://www.sublimetext.com/ само за Win но все пак мисля че ще ти хареса.

 • Комитата на 07.12.2009г. в 21:29ч.

  PSPad за windows – жалко че няма някакъв клонинг за убунту, бих го ползвал

 • wakeop на 07.12.2009г. в 22:32ч.

  Много страдам за Google Notebook – за това, че не намират смисъл да го развиват, иначе още си го ползвам. Ползвам го като „притурка“ в iGoogle… винаги ми стои отворен и периодично мятам по нещо (линкове, части от icq разговори по текущи проекти… или просто някакво подсещане, което да намеря, щом си пусна компютъра вечерта в къщи).
  Безценно за хора, на които им се налага да се местят по 2-3 пъти дневно.

  И да, Google Docs не върши същата работа. Не е като да смениш джама и просто да плеснеш копираното в едно дребно поленце, което не заема почти никакво място и записва информацията, щом преместиш мишката извън него.

  Иначе офлайн – Notepad++. Основно заради вградения ftp клиент, иначе има и по-удобни де :)

 • Марин на 07.12.2009г. в 22:40ч.

  Преди повече от 10 години ползвах TextPad (с макросите), преминах и много се кефех на UltraEdit (с по-яки макроси) , сега съм на Notepad++ (понеже е free) ама още му се мъча и нещо не мога да му свикна.

 • Гонзо на 08.12.2009г. в 16:32ч.

  И аз пускам един глаз за Google Notebook, непрекъснато го ползвам като класьор за връзки към странички. Откакто спряха да го поддържат и не обновяват разширението за Firefox ползвам bokmarklet-а, за да добавям бележки, или го отварям в Prism.

  @polihronov, този редактор изглежда обещаващо, но лицензията ме озадачи: безплатно за тестване, иначе с регистрацията, но пък тестването може да е колкото искате… Последно мога ли да го ползвам безплатно, продължително и по работа?

  Винаги съм се чудел как ги измислят тези имена на програмки, които копират други програмки? WhiteRoom освен, че описва по някакъв начин обстановката при ползване на редактора, извиква асоциации за крайна чистота на средата (завършил съм физика) и също така една определена бяла стая с черни завеси (фенове на Крийм?). Обаче DarkRoom бих го свързал по-скоро с фотография, а pyRoom знам ли? Въпреки това смятам да ги пробвам и двете, защото не разполагам с машина с OS X.

 • Георги Иванов на 09.12.2009г. в 09:46ч.

  Пейо крайно време е да научиш емакс и да забравиш за другите редактори :P

 • Apostol Apostolov на 09.12.2009г. в 16:48ч.

  Пробвай Nocs. Това е Notepad интегриран с автоматично синхронизиране на документи с Google Docs. Най-доброто от офлайн и онлайн света, в едно малко .exe

  http://code.google.com/p/nocs/

 • xapiek на 10.12.2009г. в 10:00ч.

  защо да се примиряваш с vi? това е най-добрият редактор, който човечеството е измислил до момента!

 • Иво на 16.12.2009г. в 00:26ч.

  vim, няма друго. :)

 • Миглен на 20.01.2010г. в 16:43ч.

  Notepad++ е моят фаворит за офлайн редакция. За кратки бележки ползвам стандартния Notepad.