трънки и блогинки

BSA-България – светлината на моя ден

Написано на: 09.12.2005 · 9 коментара

Всичко започна от осмодекемврийския спам за клипче в което девойка и младеж се опитват да правят секс на тераса някъде в студентски град. Беше празник, все пак, и аз отидох до торент тракера на дата.бг, за да видя и аз как се прави тази работа. А на тракера, освен поуката от неуспеха на младежа (само прекомерната употреба на чай не води до проблеми с ерекцията) се натъкнах и на следната оргазмова гледка: до връзка за сваляне на Adobe Photoshop – рекламен банер на Business Software Alliance (BSA).

Организацията, която получава пари да защитава интересите на производителите на софтуер (включително и Adobe) плаща на организация, чийто основен приходоизточник е продажбата на достъп до незаконно съдържание! По-голям жест на подкрепа от това, си мисля, че е трудно да се направи, но грешах.

Разбира се, че цъкнах на банера, който ме отведе на сайта на BSA-България. Ако и вие сте с „незаконен и нелицензиран“ Firefox виждате нещо подобно на това. Въобще не си струва да се занимавам с критика към сайта им, защото само като видяхме с Шопов какво тича отдолу не можахме да спрем да се смеем зверски. И така, драги зрители, сайта на BSA-България, както и на кантората на г-н Велизар Соколов – Arsis.cc се сервират на CentOS Linux!

Не само на „най-голямото зло за бизнеса“ Linux, но и на прекомпилираната от сорс безплатна версия на RedHat EL. Вижда се, че може линукса да се ползва за бизнес, а и BSA може да защитава интересите на който си плаща, но когато става дума за сериозна работа и за техния сайт най-вече – те избират това което работи. Личен пример – от това по-голяма подкрепа просто няма!

Както се казва в едни страни откъдето идва BSA: I rest my case!

Категория: всякакви

9 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • veni на 09.12.2005г. в 16:26ч.

  Пейо,
  нещата са още по-зле.
  Виж тази статия: http://portal.bg/news.php?cat=main&read=20050912004

  и помисли – защо колкото по-негативен е образът на България по света, толкова повече реклами виждаме на БСА-България? Помниш ли рекламата с белезниците?? Вероятно плюят страната ни, защото колкото повече „незаконен“ софтуер има, толкова повече пари получават за борба с „пиратството“.

  Това са организации, които не питаят никакви добри чувства към България, а само към парите.

 • borj на 09.12.2005г. в 16:26ч.

  Нищо не си разбрал. Това е бизнес. Всичко е ОК. Коя ли е агенциата (предполагам, че не е директно) която е продала на БСА реклама в най-посещаваните български места :)

 • al_shopov на 09.12.2005г. в 16:32ч.

  И нали бях обещавал да коментирам:
  Забелязахме още няколко интересни факта:
  1. Кодиранто на страниците е обявено и е UTF-8, обаче уеб сървърът ги праща като Windows 1251 ( уеб сървърът е Апачи естествено, BSA е сериозна организация, не може да се занимава с оная самодейност IIS)
  2. В изходния код има някаква щуротия – малка последователност преди началото на декларацията на вида на документа:

 • Димо М. на 09.12.2005г. в 17:20ч.

  Както borj казва, най-вероятно bsa са купили рекламни пространства които може се активират на определени страници които имат ключови думи. Google Adwords например доста често създават такива „аномалии“ – на страница за анти-спам има Google реклами за bulk-mailing софтуер.

 • borj на 09.12.2005г. в 17:34ч.

  Шопов, изглежда като някой да го е хакнал и да е оставил споменче. Прилича на онова Пi от The Net, знака на Преторианците :)))

 • pro_01 на 09.12.2005г. в 19:59ч.

  „сайт, та дрънка“, споделиха доверените ми opera 8.51, netscape 8.0.4, mozilla 1.7.12 и firefox 1.5.

  и на explorer 6 му се прииска да каже нещо, но замълча от благоприличие, че неговата непоръбена чест бранят bsa от злобно гледащите го от съседните фолдъри продукти-цветя на свободната любов…

 • Христо Еринин на 09.12.2005г. в 23:39ч.

  @borj: Склонен съм да не се съглася с теб. Това на мен ми прилича, като едно време да е било UTF-8 byte order mark (BOM) на файла (http://www.cl.cam.ac.uk/~mgk25/unicode.html#ucsutf). Може и да греша разбира се.

 • Бобсън на 10.12.2005г. в 07:00ч.

  те може и да са избрали това, което работи, ама не са могли да го накарат да заработи при тях, както им се ще…

 • borj на 10.12.2005г. в 23:46ч.

  @Христо Еринин – Склонен съм да се съглася . Моето си беше закачка :)