трънки и блогинки

Още права, защити и проблеми с тях

Написано на: 10.12.2005 · Няма коментари

Днес се всички трябваше да разберат, че хората от online.bg нямат нищо общо с детската порнография. Трябваше, но не разбраха. Вонята, която се вдигна, глупостите, които се изписаха, няма как да бъдат върнати назад и сега създалите тази истерия просто ще се обърнат и ще потърсят нещо друго. Освен, че потребиха името и нервите на хората, които оплюха, някои журналисти употребиха и навредиха на самата борба срещу разпространението на детска порнография. Гадно.

Констатацията за писачите не е нещо ново. Аз виждам по-скоро проблем в развитието на повдигнатото обвинението за нарушаване на авторските права. Това е наказателно дело и се подържа и заплаща от държавата. По-важно – наказателната отговорност е лична и санкциите са значително по-строги. Проблемът е, че обвиняеми по делото са системните администратори. Ако те бъдат намерени за отговорни и следователно за виновни, и това тълкуване стане практика, то това би означавало, че всеки техен колега е потенциален затворник. Създава се професия с повишен риск от наказателно преследване. На ум ми идва описание на длъжността и разпределение на смени, които да включват и дейности като „дежурен-обвиняем“ и „годишен отпуск в ареста“.

Важно е да се прави разлика с все още проекто-закона за ел. търговия, където, доколкото си спомням, предвижданата отговорност на доставчика на хостинг услуги не е наказателна и е за юридическото лице, а не за работещите в него. Случай като този илюстрира много добре разликата.

В предишният пост Вени пусна връзка с коментар към това проучване. Освен глупавото резюме, аз прочетох и оригиналния документ. Много е добре оформен и е вдъхновяващ. Напомня ми пиеса и аз мога да ви го изиграя като даже вложа чувство. Проблемът му е като на всяко художествено произведение – има само естетическа стойност.

Но като се отърся от емоционалното му въздействие и се опитам да си преведа исканията им на човешки език, то се получава нещо от рода на: „Смятаме за нужно да промените законите така, че да поемете досегашните ни разходи и тъй като вие ще може да си позволите повече средства за ефективното взимане на пари от вас самите, то ние ще станем по-богати.“.

Разумно, аз бих искал същото. Което пък ми припомни стария виц, в който агитатора възбудено описва колко добре ще се живее, когато се въведе новия, желан от него строй и учудено поглежда тълпата, която изобщо не реагира на ентусиазма му. Тогава се вдига една ръка и човек от публиката казва:
– За вас разбрахме, че ще живеете по-добре. А ние?

Категория: всякакви