трънки и блогинки

Кратки от миналото и не толкова далечното

Написано на: 26.09.2009 · 4 коментара

Юз Алешковский и Владимир Буковски
Прочетох за гостуването на Юз Алешковский и Владимир Буковски и ме хвана яд, че не съм разбрал по-рано, за да отида. Потърсих песните на Алешковский и се оказаха забавни, ако се интересувате от история. Двете му най-интересни песни са лагерни: „Песня Сталина“ („Товарищ Сталин, вы большой ученый“) и „Окурочек“. Стана ми чудно, когато намерих как Висоцки някъде през 70те изпълнява „Песня Сталина“, а през 2007ма по държавната телевизия Михаил Гулко, пее за фаса, който провалил живота на заточеника. Учудих се, защото се твърди, че и по времето на Брежнев и при Путин,  в Русия е имало силна цензура, а темата за сталинските лагери все още не е сред любимите на властващите.
Буковски ми стана интересен с мнението си относно политическата коректност като средство за репресии и аналогията с комунистическата идея за революция на подтиснатото малцинство. Комитата има сбит преразказ свеждащ се до очевидния съвет „Да ползваме главите си“. Но както се пее в една друга любима песен, не на всичко учат в училище и не всичко по телевизията е истина.

Най-младите синове на Партията
От няколко места съм чувал подобни разкази как по времето на социализма малолетни и непълнолетни са вербувани да станат „разузнавачи“, като от тях се иска да докладват за съучениците и родителите си. Децата са чудесни източници на информация, защото са впечатлителни и помнят какво се говори в дома или сред приятелите им, а нямат и задръжки да разказват. В САЩ в наше време правят точно такива анкети, когато искаха да установят политическата нагласа на родителите. Любопитен детайл от разказа, е че на младите „разузнавачи“ са правени снимки в униформа и разбира се са били заклевани да пазат конспративна тайна. Подобен случай е описан в романа „Следите остават“, където деца разкриват вражески шпионин, но ми е интересно, ако знаете или имате впечатления от тази практика унас.

Априлски сърца
Няколко откъса от стихове посветени на Тодор Живков, писани по повод 70 годишнината му. Извадени са от публикация във в. „Стършел“:

В тебе има нещо от Левски,
в тебе има нещо от Ботев
и мойто сърце ръкоплеска
във името на живота.

Ал. Геров

Той разтвори
не прозореца –
а кръгозора.

Лиляна Стефанова

Боя се да не накърня със щрих излишен
неповторимостта ти
в нечие сърце.
Боя се да не си възвишен
и да не си обикновен.
Да бъдеш среден ти не можеш.

Теменужка Ангелова

Категория: кратки

4 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Bozhan Bozkov на 26.09.2009г. в 17:10ч.

  „Учудих се, защото се твърди, че и по времето на Брежнев и при Путин, в Русия е имало силна цензура, а темата за сталинските лагери все още не е сред любимите на властващите.“

  По темата за Сталин и за лагерите се позволяваше по малко да се приказва, за отпускане на напрежението.
  Виж ако се надхвърли мярката, ставаше като със Солженицин, но в известни граници можеше.

  Висоцки има и една друга песен за лагеите, с негов текст: „Протопи ти мне баньку по-белому“ Клип и Текст

  Но много неща не се позволяваха.
  Примерно четох един разказ на братя Стругацки (не фантастичен) за ония времена, който успяха да публикуват чак по време на пререстройката.“

 • пейо на 26.09.2009г. в 17:16ч.

  Възможно е да имате проблеми с публикуването на коментари, ако в коментара ви има букви, които ги има само в руския език. Това е заради анти-спам защитата. Моля да ми изпращате тези коментари на пощата, а аз ще ги публикувам.

 • даниела на 27.09.2009г. в 22:47ч.

  и за определено съм много заитересувана от руската история :)

 • васко митев на 04.10.2009г. в 20:40ч.

  няма и как другояче.русия изигра важна роля в нашата история