трънки и блогинки

Субектът се контролира от камери

Написано на: 27.10.2009 · 20 коментара

„Невинен сте, но това не е ваша заслуга. Това е наш пропуск.“

Наблюдението е контрол. Камерите не са средство за осигуряване на безопасност, те са средство за контрол. Когато говорят за сигурност, защитниците на камерите имат предвид не вашата сигурност, а тяхната, защото за тях вие сте опасността. Идеята за постоянно наблюдение, като средство за осигуряване на подчинение е гениалната идея за затвор. Всезнаещото око на Panopticon е затворът, който осигурява подчинение чрез страх от всевиждащия пазач. В такъв затвор искат да превърнат и улиците, училищата и университетите и цялото публично пространство.

„Възпиращият ефект“ на камерите не е в предотватяването на престъпления. Не е известен още случай на престъпник, който да е станал примерен гражданин, защото има камери. Наблюдението води до пораждане на сремеж за конформизъм с наблюдаващия. Наблюдаваният самоограничава поведението си, защото се намира в контролирана позиция, в положение на постоянно заподозрян в някакво нарушение и трябва чрез всяко свое действие да доказва своята невинност. Нима има по-ефективен инструмент за контрол от принудата всеки да упражнява самоцензура?

Още по-значимо е, когато става въпрос за наблюдение не в бакалия, а в университет. Най-ценното в магазина са стоките, в университета най-ценното са знанията и идеите. Контролирането на университета е потенциално контролиране и ограничаване на идеите, които се разпространяват. Университетът е както източник на знания, така и източник на критика и съпротива срещу пороците на властта. Щяха ли да са възможни студентските протести срещу правителството на Виденов, създаването на студентските организации през 1989та, ако университетът бе контролирано и наблюдавано от властващите към деня място?

Наблюдението дава информация на наблюдаващия кой с кого говори, в каква компания се движи, кога къде се намира, кой извършва нещо, което го застрашава. Когато имаме голямо количество информация за поведението на някой, то тя се превръща в информация за обвинения в нарушение и възможност за използване на репресия срещу наблюдавания. Нека да не е закон, но може да е правилник за вътрешен ред, етичен кодекс, общоприет морал, няма значение какво се нарушава, няма значение и дали в действителност се нарушава – стига да има достатъчно количество информация наблюдаваният може лесно да бъде поставен в позицията на защитаващ се.

Университетът трябва да осигурява условия и да насърчава създаването и разпространението на знания и нови идеи, а да не е източник на мракобесие. Никой не е предложил да се използват камерите за заснемане на лекции или учебно съдържание с цел разпространението му. Никой не е предложил да се използват камерите за контрол върху разполагащите с власт и възможности да извършват злоупотреби. Самата идея да понесат това, което искат за другите е абсурдна и опасна за контролиращите, както и е всяка друга идея, която застрашава властта им. Отношението между наблюдаващ и наблюдаван е отношение на власт и подчинение и затова всеки, който цени свободата си, трябва да осъзнава опасността, която представлява наблюдението.

Категория: свободни неща

20 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Чип и чипс на 27.10.2009г. в 14:31ч.

  … до къде стигна световния проект за инплантиране при раждане на самопрограмиращ се чип с дистанционно, предаващо се от родител на директор, работодател и т.н. :-)

 • Ани на 27.10.2009г. в 14:32ч.

  Не бих могла да го кажа по-добре.

 • Светла на 27.10.2009г. в 15:13ч.

  Много, много добре казано! Трудно е човек да се сети за предотвратяване на престъпление (или нарушение) поради наличието на камери, но използването им в един друг университет – Югозападния – свидетелства как те могат да бъдат използвани за разправа с несъгласните.

 • . на 27.10.2009г. в 15:15ч.

  Брилянтно!

 • Жорка на 27.10.2009г. в 15:56ч.

  Предлагам да се монтират камери в кабинетите на следните групи лице:
  – министри
  – заместник министри
  – областни управители
  – кметове
  – шефове на държавни агенции
  – шефоце на изпълнителни агенции
  – …. и т.н.

 • keipax на 27.10.2009г. в 16:22ч.

  Без да навлизам наистина на дълбоко в тематиката бих коментирал само камерите за контрол на трафика по улиците.

  Лично наблюдение: когато на кръстовището има камера гледам да карам по правилата (не се пререждам, не минавам на жълто-червено и пр.) Имам чувството, че и другите участници в движението са по-внимателно.

  Извод: Специално за камерите по улиците – не виждам нищо лошо.

 • xapiek на 27.10.2009г. в 16:35ч.

  keipax, трябва да си малко тъп за да караш по правилата само когато има камери.

 • в. на 27.10.2009г. в 18:37ч.

  добро заглавие, два цитата по темата:

  „Eine derartig umfassende Kontrolle hat es noch nie gegeben, nicht unter Nero, Henry VIII, Louis XIV, Napoleon, Franco, nicht einmal unter Hitler oder Stalin.“
   (Juli Zeh & Ilija Trojanow, 2009)

  „Marketing heißt jetzt das Instrument der sozialen Kontrolle“
  (Deleuze, 1990)

 • Michel на 27.10.2009г. в 20:28ч.

  По-добре не бих могъл да го кажа!

  Между другото: Лондон, градът с най-много камери на човек от населението, не е отбелязал някакъв чувствителен пад на престъпността, в сравнение с преди. Just sayin’! :)

 • Селин на 27.10.2009г. в 21:14ч.

  Георги Лозанов ни говореше за Мишел Фуко и понятието паноптикон, за всевиждащата власт, за обратния паноптикон и т.н. миналата година, на една лекция по теория на културата. Беше една от първите лекции и залата все още беше препълнена, имаше поне 50 човека, а може би и повече. Не знам обаче колко души чуха, а още по-малко колко души обърнаха внимание.

  Утре в 19:00 ч. в Софийския ще се състои дискусия За и Против видеонаблюдението в университета. Ще е в зала 21-А в Историческия факултет, както ми го обясниха това се намира като влезе човек във вътрешния двор и там във вътрешния вход на сградата, завие наляво, после пак наляво през административните сгради на Ректората и се стига до Историческия факултет. Там пак наляво и втората врата е зала 21-А. Виждам, че тук има хора, които се интересуват от проблема, Пейо вече го поканих по мейл, но използвам коментара, за да поканя всеки, който се интересува, да заповяда на дискусията утре.
  Ужасно малко хора осъзнават, че проблем има. Важно е да намерим начин да се организираме и да противодействаме на случващото се. Важно е да намерим начин стигнем и до другите…

 • Богомил на 27.10.2009г. в 21:28ч.

  +1 от мен

 • Anonymous на 28.10.2009г. в 08:42ч.

  Hello,Pleywolf how are you
  това с’ ми се дава,и не съм неблагодарна
  +любовта на природата-тази на @,ех с някой излючения
  Може ли пак да си се обичаме,по наше

 • И.Е. Станков на 28.10.2009г. в 14:18ч.

  Браво, Пейо!

 • kanew на 28.10.2009г. в 19:34ч.

  Да камерите могат да бъдат и много опасни.
  http://www.break.com/index/steamy-las-vegas-elevator-compilation.html?mrr=we

 • Shro на 01.11.2009г. в 12:04ч.

  Никога не знаеш за какво ще бъде използвана информацията, която си предоставил. Питайте евреите в нацистка Германия.
  А опитите да бъдат създадени зони, свободни от видеонаблюдение само легитимират правото на системата да извършва наблюдение.
  Както обикновено се усетихме твърде късно.

 • Grimm на 02.11.2009г. в 11:18ч.

  Чудесно написано, браво Пейо!

 • еко на 09.11.2009г. в 22:29ч.

  Точно така – никога не можеш да бъдеш сигурен как ще бъде използвана информацията. А тя използвана незаконно едва ли ще бъде използвана за твое добро.

 • лили на 14.11.2009г. в 12:11ч.

  значи, само не видях коментара, който обяснява, че си идиот

  първо, никой няма да седне и да гледа как се разминаваме по коридорите. това не е дори любопитно. ако нещо обаче случайно се случи, защото колкото и да сме се събрали за да обменяме идеи, неща се случват, ще има запис, който може да се провери. и причината е ТОЛКОВА проста. честно казано, хич не ми дреме, че някой може да ме види как ХОДЯ по коридорите или как си стоя на лекция. или как не стоя на лекция. вие не знам какво правите, но очевидно е нещо ДОСТОЙНО ЗА СЛЕДЕНЕ. това е синдрома на индивида параноик, който си мисли, че е толкова интересен, че си заслужава някой да го наблюдава. аре моля ви се, как така всички заживяха в 84та. да, радвам се, че сте прочели нещо и в същото време… УАУ.

  ако някой умре в университета и никога не стане ясно защо и как, надявам се да си спомните за този мизерен манипулативен пост. а и лекичко да се самообвините:) никога не трябва да се вярва в безрезервно добрите намерения на хората. а портиерите едва ли биха разпознали и спрели човека с оръжие, така че спрете да се държите като ощипани госпожици и се сетете за голямата картинка.

 • студент на 15.11.2009г. в 23:23ч.

  До Лили:
  Този „мизерен и манипулативен пост“ разяснява доста ясно, че да се има безрезервно доверие на властите е тъпа грешка, за която се плаща скъпо. Сама казваш, че не трябва да се вярва безрезервно на хората. А управляващите не са ли хора, доказали не веднъж, че не заслужават доверие?
  Ако влезе човек с маска в университета и ограби/убие/насили някой как точно камерите ще го разпознаят, нали пак живата охрана ще трябва да си свърши работата. Ако обаче някой студент или преподавател се окаже неудобен на „хората отгорте“ много лесно би могъл да бъде следен и шантажиран. За справка: http://svetlaen.blogspot.com/2009/09/blog-post_12.html
  Аман от интернет драскачи, дето не умейят или (още по-лошо!) не искат да мислят!

 • Angya на 16.11.2009г. в 19:45ч.

  Мда.
  Отново до Лили:
  Изкарала съм 11 години в училище без камери. Преди мен майка ми и баща ми са изкарали училище и университет, също без камери. Не ми казвай, че камерите СА НЕОБХОДИМИ. Не е нужно да си параноик, за да виждаш накъде вървят нещата.
  Камерите в училище преспокойно биха могли да доведат до нов Хитлер. Може би не са измислени от такъв, но сами по себе си представляват прекалено голямо изкушение: човек може да контролира това, което се вкарва в главите на учениците, и то масово… и да вижда отрано неудобните…
  Браво за добрия пост на създадетля (;