трънки и блогинки

Аргументът „Нямам какво да крия“

Написано на: 28.10.2009 · 24 коментара

Потребността от неприкосновеност на личния живот е нещо, което много трудно мога да обясня на хора, които изглежда я нямат. Когато реагирам остро на възможността да бъда наблюдаван, подслушван, следен или личното ми пространство да бъде засегнато, често срещам неразбиране и се противопоставя малоумният довод: „Аз не се притеснявам да ме наблюдават, защото нямам нищо за криене“.

Първата ми мисъл, когато чуя този аргумент, е: „този човек трябва да е безкрайно скучен, ако съвсем нищо няма за криене“, но тя не помага особено. „Ако нямате нищо за криене, то нямате от какво да се притеснявате“ е лозунг и единствен аргумент на искащите тотално наблюдение и искам да се опитам накратко да обясня защо това е довод, изцяло несъвместим с ценностите и принципите на свободното общество.

По същество задаването на този въпрос представлява обръщане на презумпцията за невинност. Всеки е виновен до доказване на противното. Основно задължение на обвиняващия е да докаже всяко свое твърдение – обвиняваният може да опровергава доказателствата на обвиняващия, може да го лъже и заблуждава, но може и нищо да не прави. Извършването на виновно деяние трябва да бъде изцяло доказано от обвиняващия. Само на тези, чиято вина се счита за ясна, може да се зададе въпросът дали имат нещо да крият. Те са поставени автоматично в ролята на защитаващи и оправдаващи се – в ролята на виновния.

Как се доказва, че нещо го няма? Как доказвате, че не сте виновни по обвинение, което дори не ви е отправено? Невъзможно е. За да отхвърлите подозрението, което се хвърля върху вас, може да изискват да направите всичко, но и то няма да е достатъчно. Използващият този аргумент не знае какво търси и няма причина да спре да иска още и още. Така се постъпва в полицейските, тоталитарни държави и ако не искаме да станем такава, то трябва да не мислим за себе си като потенциални обвиняеми.

Вие наистина може да нямате нищо мрачно или незаконно, което искате да скриете. Но това означава ли, че имате нещо, което искате да покажете? Това, че не искате да прикриете нещо не означава, че имате нещо за показване. Няма човек, който да може да издържи интензивно вмешателство в интимния му живот без сериозен дискомфорт и ако не друго, предавания тип „Цената на истината“ са ясен пример за това.

Това са само най-елементарните и надявам се ясни доводи срещу този аргумент. Проф. Джеймс Солове е написал нарочна разработка която се занимава детайлно с проблемите на този аргумент, която ви препоръчвам за детайлно разбиране на проблема.

Повод за написването на тази статия е дискусията „За и Против видеонаблюдението в Софийски университет“, която ще се състои днес (28 Октомври) от 19:00 ч. в зала 21-А в Историческия факултет. Надявам се тя да помогне за осъзнаване проблема, който ще става все по-осезаем.

Категория: всякакви

24 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • x10 на 28.10.2009г. в 15:13ч.

  Има си приказка за тая ситуация – Иди доказвай, че нямаш сестра …

 • Иван на 28.10.2009г. в 17:34ч.

  Дискусията ще имали пряко излъчване, или поне някой ще я запише ли с камера. В краен случай, някой ще публикували записаното от охранителните камери в залата?

 • Katia на 28.10.2009г. в 17:43ч.

  Вече толкова свикнах да чувам подобни аргументи за камерите, като : „аз не съм престъпник и не се притеснявам да ме наблюдават“ или „това е за наше добро, така няма да се страхуваме“ и т.н., че направо изпадам в екстаз като прочета подобно мнение! Благодаря на автора, че си ползва сивото вещество по предназначение :)

 • 111bits на 28.10.2009г. в 18:14ч.

  Благодаря, Пейо. Пишеш добре, пишеш смислено и определено има нужда от подобни текстове, защото започва вече да се проявява колко сериозен може да е проблема.

  Опасявам се, че тенденциите в нашето общество, което има доста сериозни пропуски във възпитанието и дообразоването си, та да може да цени свободата си и да разбира назряващия проблем, са доста притеснителни.
  Аз също понякога се намирам в недоумение от срещнатото неразбиране и в някои случаи ми е трудно да намеря думи да обясня/обсъдя с „нямащите нищо за криене“ какъв е залога в подобна позиция.

 • И.Е. Станков на 28.10.2009г. в 18:14ч.

  Отново поздрави за позицията.
  Абсолютно всеки има какво да крие, просто много мислят, че нещата, които те си считат за лични не са от интерес за никого. Което е глупост.

  Толкова трудно ли е да се разбере, че някой, който има много документирана лична информация относно определен човек, има и огромна власт над него.

  Нямате какво да криете? Прост, невинен пример.
  Никога ли не казвате крива дума спрямо важен човек за вас (шеф, партньор, приятел, клиент) зад неговия гръб, а дори и на шега? Никога?! Всеки който би имал всичките ви разговори документирани и на запис, може да ви скара с абсолютно цялата ви социална среда и с хората, от които зависите. И да ви съсипе живота.

 • Габо на 28.10.2009г. в 18:44ч.

  Баш по темата
  http://www.dnes.bg//obshtestvo/2009/10/28/veche-kameri-i-v-punktovete-za-godishni-tehnicheski-pregledi.79901
  ‘Вече камери и в пунктовете за годишни технически прегледи’
  „Задължение на собственика ще бъде да оборудва пункта със система за видеонаблюдение, чрез която ще се заснема самият преглед и офиса на ръководителя на дейността с цел да се гарантира реалното извършване на прегледа и последващия контрол.“
  Къде ли ще е следващото място, където ще пожелаят да ни ‘предпазят’ чрез видеонаблюдение?

 • kinetic на 29.10.2009г. в 00:57ч.

  Тази вечер неочаквано се „огледах“ на дисплей в метрото, и осъзнах, че и там има камери. Не мога да кажа, че се почувствах неудобно или притеснена от този факт.

  Камери на обществени места се използват отдавна и предполагам щях да поддържам неутрална позиция относно тях и досега, ако не бях чела „1984“-та…

  След тази книга и аз осъзнах образно какво би могло да се случи, ако средствата за следене се реализират и разпространят.

  Идеалистично погледнато, държавата би трябвало да защитава своите граждани и да осигурява справедливост. Историята показва обаче как един след друг господстващите режими дават власт на едни и репресират други, зад маската на справедливост и общо благоденствие.

  Новите технологии за наблюдение и контрол са едновременно както улеснение с оглед общата безопасност, така и потенциално оръдие за репресия и контрол. Това дали властващите ще се изкушат да ги използват по втория начин зависи само от едно – дали ще имат чисто техническата възможност да го направят :-)

 • Мария на 29.10.2009г. в 09:05ч.

  Границите са адски важно нещо. Без тях нещата стават безформени, размазват се и се разпадат.
  Аз не бих искала моята личност да се размаже, затова си пазя границите и ми е гнусно, когато някой иска да ми ги пипа и да ми бърка вътре.
  Може би за някое джебчийче табела „Магазина се наблюдава с камера“ би имала възспиращ смисъл. Аз обаче се вбесявам, и не само заради пълния член, а и заради това, че с влизането ми в този магазин вече ме третират като потенциален крадец.
  А пък джебчийчето може и да не може да чете.
  Да не говорим за бъркането в носа и други съкровено-интимни актове, които не искам да споделям с всеки.
  Законът трябва да се прилага и престъпленията да не остават безнаказани. Това е. А не за профилактика на престъпленията да се правят още и още престъпления, каквото е постоянното видеонаблюдение и бърникането в личния живот.

  Впрочем, „Аз нямам какво да крия“ е овче разсъждение, но и на мен ми е присъщо. Ръся тонове лична информация на всяка крачка. Но поне е по май избор и заради собствената ми глупост.

 • mutant на 02.11.2009г. в 23:03ч.

  Тъп въпрос леко в страни от темата – ако сега си изгубя личната карта – ще ми я сменят ли с такава без биометрични данни и ще мога ли 10 години да съм с нея?

 • Богомил на 06.11.2009г. в 11:24ч.

  @mutant: Да, ако я загубиш до края на годината

 • mutant на 09.11.2009г. в 15:41ч.

  Загубих я :>

 • maverick на 10.11.2009г. в 23:13ч.

  Поздрави за статията.
  kinetic мисля, че книгата „1984“-та трябва да се учи в училищата.

 • Селин на 13.11.2009г. в 12:23ч.

  Не, не бива според мен. Каквото се учи в училищата, така се учи, че учениците го намразват и се отвращават от него. Учихмев „1984“ по етика и право в 9-ти или 10-ти клас и мислех, че това е най-тъпата и ужасна книга, благодарение на преподавателката ни (християнска фундаменталистка -фанатичка и истеричка). Разбира се, после си промених мнението, но повечето ми съученици надали са се поинтересували за втори път от тази книга.

 • Vlado на 20.11.2009г. в 10:14ч.

  Всички, които разсъждаваме по темата, по презумпция дефинираме две категории – черно и бяло – тотално следене и тотална свобода. „Не искам в магазина да ме записват, че си бъркам в носа“ (а ако сте от позицията на собственик на тоя магазин и всеки ден ви изчезват стоки, колкото е печалбата ви?). „Не искам да ме записват в метрото“ (става инцидент – грабеж, паднал/бутнат (не дай си боже) под влака – какво ще поискат засегнатите от полицията – сигурно само на свидетелски показания). Ползването на мобилен телефон за различни престъпления и засичането на местоположението му по дадена клетка… Не можем да излизаме от презумпцията „Където съм аз, там е личното ми пространство“. Затова има обществени места, на които някои неща са забранени, а у дома – не. Въпросът е да намерим точната (доколкото може) граница между сигурност и лична неприкосновеност. Затова в закона трябва да предложим такива мерки и текстове, които да не позволяват своеволно ползване на такава информация и същевременно не пречат на тези, от които искаме да ни защитават, да си вършат работата.

 • Селин на 22.11.2009г. в 12:14ч.

  Владо, всичко това е чудесно, но живеем в държавата на злоупотребите. :( Иначе съм съгласна с теб, че трябва да търсим баланса, но когато говорим за УНИВЕРСИТЕТ не мисля, че видеонаблюдението е удачно. Мисля, че има достатъчно други начини за осигуряване на безопасността ни (която не е особено застрашена така и така, въпреки че охранниците понастоящем са на звъзраст 80+) и не сме опряли до някаква неистова необходимост от свръхтехнологизирана охр анителна мрежа…

 • Vlado на 23.11.2009г. в 11:14ч.

  Да, в университета едва ли е най-подходящо внедряването на видеонаблюдение, все пак не сме в Израел :) (преди година видях такава технология в израелски университети, но там си имат ежедневни проблеми с бомбите). Тук ставаше дума за всеобщо отричане на видеонаблюдението и другите технологии, защото ни „осветявали“ личния живот. Мен например повече ме дразнят т.нар. „LBS (location based services)“, които уж ми помагат да намеря нещо полезно – пица, кафене или мол. Да не забравяме обаче целта – как да се промени закона така, че хем да върши работа на съвестните полицаи, хем да не може да се използва от корумпираните. А лично не знам, но познати, работещи в МВР, неведнъж са се оплаквали в частни разговори, че процедурата за разрешаване на използването на подслушвания е много тромава и не върши никаква работа. Иначе за корумпираните дори при старата система има начин за изнудване.

 • Соколов на 11.12.2009г. в 01:10ч.

  С това плашило утре МВР ще искат да сложат по бръмбър във всеки дом, и защо не? Нали нямате нищо за криене?

  „Тези, които са готови да се откажат от малко свобода за да получат сигурност, заслужават нито свобода, нито сигурност“ – Бенджамин Франклин

 • The Gaminator на 11.12.2009г. в 16:11ч.

  Камерите не ме смущават, не защото нямам какво да крия (всеки има), а защото са поставени на публични места: магазини, метро и т.н., където каквото имам да крия си ми е скрито. Притеснява ме обаче да се следят телефонни разговори и интернет активност, защото възприемам тези две среди като място за лични разговори и взаимодействия. Ако трябва да започна и тях да възприемам като публични пространства, тогава къде ще търся усамотение?

 • Антон на 30.12.2009г. в 19:57ч.

  Благодаря за статията, отразява напълно моите разбирания.

 • Dean Dachev на 31.12.2009г. в 05:50ч.

  АЗ ПА ИСКАМ МВР ДА СЛЕДИ БЕЗКОНТРОЛНО ИНТЕРНЕТ И ТЕЛЕФОНА МИ ДАЖЕ !!! Не ви ди ли писна от мушенгий , измами и лъжи.Упреквате държавата и все не сте доволни от нея , е това е начин да се намали престапността измамата и всичко незаконно ЗА ТОВА АЗ ГО ПОДКРЕПЯМ !!! Вижте как е в СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ ?
  Причината поради която всеки се страхува от това е защото малко или много живота му е изпълнен с измама и лъжа,а след това се оплаква от държавата и вика „Тези политици само крадът , нищо не правят за нас“ , а в същия момент той самият , се опитва да мами държавата ….. НАУЧЕТЕ СЕ ДА ЖИВЕЕТЕ ЧЕСТНО , СЛЕД КАТО ОБАЧЕ НЕМОЖЕТЕ ДА СЕ НАУЧИТЕ , ДЪРЖАВАТА ЩЕ НИ НАУЧИ – И АЗ МНОГО ЩЕ СЕ РАДВАМ АКО СТАНЕ ТАКА!!! Не ми говорете за морал и за лична свобода …. морала отдавна го няма в хората.Замислихте ли се с колко % ще намалеят престъпленията , нарко бизнеса , ДДС измамите …. ЩОМ ЩЕ ПОДКРЕПЯТЕ „НЕ ИСКАМ МВР ДА НИ СЛЕДИ ИНТЕРНЕТ И ТЕЛЕФОН“ , СЛЕДТОВА НЕДЕЙТЕ ДА НЕДОВОЛСТВАТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА.
  ТОВА СТЕ ВИЕ ЕДНО СТАДО ОВЦЕ , СВИКНАЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СЕ ОПЛАКВАТ И ДА ХЛЕНЧАТ.ТОВА Е НАЧИН БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ ИСТИНСКА ДЪРЖАВА,ДА СЕ УВАЖАВА И ЗАЧИТА.

 • репортаж на 04.04.2010г. в 13:51ч.

  Поздравления за статията! На линка пък можете да намерите репортаж от самата дискусия:
  http://priziv.org/index.php?option=com_content&task=view&id=225&Itemid=62

 • Красимир на 21.06.2010г. в 11:57ч.

  Корумпирани особи в общ. „Овча купел „в часттност кв.Горна баня които крадът имоти,към коя група да попаднат тези мафиоти. Бивши,настаящи служители на МВР,охранителни фирми,които се занимават с подслушването по телефона,
  интернет да облагодетстват корумпирани тъмни личности да си
  оправяд „врътките“с общ.служители,ГИС и проектанти… Нормалните граждани как могат да действат,при наличието на
  закони,но не се изспълняват от упоменетите държавни служители за тяхни изгоди,са тях конкурси не им трябват.

 • Веселин Петков на 09.06.2011г. в 11:33ч.

  Г-н Данчев, вие очевдно сте или от платените форум-агент, или сте много объркан човек, който няма как да постигне този „морал“, за който говорите, по простата причина, че няма капацитета за това. С камери в България не може да бъде променено нищо, защото пак същите корумпирани полицаи и държавни служители ще следят какво става на мониторите. Т.е за човека без връзки закона ще бъде повече от строг, а за човека с „положение“ записа ще „бъде изгубен“. То е толкова просто.
  Камерите и подслушването са просто следващото стъпало към тоталния контрол на човечеството, и каквито и аргументи да бъдат дадени в тяхна подкрепа, те са само за да приспят хората.

 • Весо на 11.07.2012г. в 11:27ч.

  Vlado: Да, в университета едва ли е най-подходящо внедряването на видеонаблюдение, все пак не сме в Израел :)

  Нещо ти е дошла малко вповече дезинформацията. Иначе сигурно се имаш за адски информиран и интелигентен. Както и повечето „интелигентни“ потребители на Интернет в България, имащи визия за всичко, но невиждали нищо.

  Работил съм в Еврейския Университет в Ерусалим от март 2011 до март 2012. Камери има единствено на входа и то на входа за автомобили. Гледат се в реално време и са насочени преди всичко към входа за автомобили. Няма такива на паркинга, в сградите на университета и в кампуса като цяло. И нещо доста важно – никой не записва личните данни от паспортите и личните карти на тези, които влизат в кампуса. Охраната ги поглежда, после поглежда вас и толкова. Проверка има единствено за внасяне на оръжие или взривни вещества.

  В момента съм в Технион, в Хайфа. Тук положението е същото – камери почти няма да видиш. Подобно е положението в града, така е и в Тел Авив (макар Тел Авив да не е град, а конгломерат от градчета).

  Тук хората са се научили, че ако искаш да живееш сигурно, следва да предвидиш, да анализираш и да пресечеш възможността за атентат. Ако една камера не се гледа в реално време, от нея полза няма. После гледаш просто записи на изпепелени тела. Сигурността тук е активна, не пасивна, което означава, че опасността се търси и ликвидира в зародиш.

  Интелигентните хора се отличават от неинтелигентните зомбирани простаци по това, че не се хранят с конспирации и не робуват на шаблони.