трънки и блогинки

За четене

Написано на: 03.01.2006 · 7 коментара

The World Question Center 2006

Невероятно четиво! „Въпросът на годината“ на Edge е сбор от кратки есета на тема „Вашата опасна идея?“, написани от хора с много интересни занимания и при това на изключително четим език. Наистина само суперлативи ми идват когато трябва да говоря за сбор от и синтез на толкова много идеи, всяка от които може (и често е) тема на цяла книга. Препоръчвам го на всеки!

p.s. Ако някой има възможност и умение да ги разпечата по рационален начин, моля, да ми се обади да видим дали ще може и за мен едно копие да има.


4х100 с шопска

Андрея Илиев се казва авторът, който е публикувал тази колекция от истории в „Буквите“. Някои от тях ми харесаха на мен, други ги разсмяха баба ми и съм сигурен, че всеки ще си намери по нещо забавно за себе си.


За даването

Ще се опитам да предавам в текст някои от нещата, които Илойшъс ми е казвал. Това ще доста трудно защото той си има много специфичен начин на изказ и говори винаги в контекст и за определеното ниво на познание. Но нека да опитам.

От много време не е важен този, който дава. По-важно е кой и колко взимат.

Истинската власт има този, който дава най-много и иска най-малко в замяна. Давай повече, отколкото ти искат. Давай без да си получил и без да помислиш за нещо в замяна.

Важното е да взимат от теб. Другото само ще дойде.

Да.

Категория: за четене

7 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Григор на 04.01.2006г. в 00:13ч.

  Един от героите на разказите от „4×100“, т.нар. дедо Грънди, е наистина пословичен с историите си. Към тези на Андрея Илиев мога да добавя следните леко пиперливи две:

  Февруарско учение – мотострелкови батальон форсира Струма. Придошлата река влачи ледени късове. И… един БТР угасва насред нея, само покривът му се подава. А куката за въжето е най-отдолу, на два метра дълбочина в ледената вода… Генерал Грънчаров обявява пред строя:

  – Който се гмурне и закачи куката – десет дена домашен отпуск!

  Не щеш ли, намерил се някакъв юначен момък, съблякъл се, гмурнал се, закачил куката… Изхвръква той обратно на брега, син-зелен, тичат другите да го увиват в одеала… Гледа го дедо Грънди, подхилва се и заявява:

  – Редник, ако вземеш сега да го и надървиш, още десет дена отпуск!

  Не щеш ли, юнакът така се ентусиазирал, че се справил!… Пет минути по-късно батальонът става свидетел на следния разговор:

  – Другарю генерал, първите десет денонощия за героизъм, а вторите за какво да му ги пиша?

  – Как за какво бе, фатмак с фатмак! За проявено мъжество!…

  Гергьовден – празникът на армията. За офицерите от Софийски гарнизон е предвиден бал в НДК. А за да не им досаждат жените им, ще ги съберат във Военния клуб да им четат патриотична лекция. Лектор – генерал Димитър Грънчаров.

  Идва генералът в уречения час, съчинявал една седмица пет листа лекция. Намира до микрофона един лист с указания от техника на клуба – откъде да включи усилвателя, кое копче по какъв ред да натисне, откъде се усилва звукът… Само забравил да напише, че уредбата е стара, лампова, и ѝ трябват две-три минути след включване, да загрее.

  Включва дедо Грънди уредбата, вика „Проба, проба“ в микрофона – никой. Усилва звука докрай – никой. Пак пробва, чука по микрофона – никой. И ядосано започва да мърмори под нос:

  – Мама му стара, тва на нищо не прилича! Всичкото младости сега на бал в НДК, пък мен, дъртото, изпържиха тук цяла вечер да чета лекция!…

  И така, докато загрелите най-сетне лампи не отпушват внезапно звука, и над цялата зала гръмва, усилено докрай:

  – И какво да им приказвам на тия путки сега тук, мама му стара?…

 • Таня на 04.01.2006г. в 11:12ч.

  Разсмяхте ме, благодаря ви :-)

 • николай на 04.01.2006г. в 13:37ч.

  Илойшъс е ужасяващо мъдро копеле, ъъъ… мечка.

 • kvo ti puka на 04.01.2006г. в 14:54ч.

  Ъъъ, да, мъдър, а звучи и като манипулатор. Мда, освен това му харесват и принципите на Jesus.

 • пейо на 04.01.2006г. в 18:19ч.

  @ Григор
  Благодаря!!! :)) Защо не ги публикуваш отделно, за да сме сигурни, че повече хора ще ги прочетат.

  @ Таня
  Те глупостите сами ми се лепят, моля :)

  @ Бачийски
  Let my sheep go!

  @ kvo ti puka
  Той каза: „Още една.“

 • николай на 05.01.2006г. в 11:43ч.

  абе аз си мислех да я докарам и нея тук, ама… забравих :(
  някой друг път.

 • Таня на 05.01.2006г. в 18:48ч.

  С нетърпение чакам тогава следващия епизод :-)