трънки и блогинки

Малко за рекламите

Написано на: 03.01.2006 · 11 коментара

Да си кажа за рекламите или за причината, поради която се прави пълнежа между тях, който е известен още като телевизия. Изглежда това е една от темите, които са общи за всички и е нормално да се очаква всеки да има мнение по нея. Та и аз.

Щастливи прасета
Незнам дали сте я виждали за салама от щастливи прасета, но тя е определено любимата ми реклама. Ако някой познава хората, които са я правили – да им каже искрено евала от мое име. Малко известен факт е че такъв салам наистина има. Парче от този салам представлява преди всичко масни кръгчета и не много мръвка между тях. На много люде това въобще не им изглежда апетитно, но това прасето не го интересува – то е било щастливо, защото е било угоявано по цял ден в кочината и всякакво движение му е било спестявано. От там идва и съдържанието на салама. Може би това знание ме кара да харесвам толкова тази реклама, а може би личното отношение на съществото, което е умряло за мен.

Всички говорят по-бизнес
Едно е да говориш по бизнес, а съвсем друго е „по-бизнес“. Това като „по-така“ ли ще трябва да означава? Аз не трябва да съм езиков еталон за никого, но тия типове от Вивател си имат проблем с посланието щом една леля дето е известна с тънкия си глас ще ми говори за бизнес.

Про
ПроКредит е една от предпочитаните ми банки, но с тази противна пропаганда само ме провокират да простея. То хубаво да си намесваш името на банката във всякакви думички, но пък хайде и да върнат малко качеството на обслужването, защото то запада в последно време. Често се разменят изречения от рода на: „Нашият колега е профан и е направил простотия и сега имаме проблем, прощавайте…“

Бамбуча
За първата реклама говоря, разбира се. Това вече е малко повече от реклама и отиде към социален феномен. На мен са ми казвали няколко пъти да съм по-бамбуча; бамбуча се превърна в нарицателно за нови торент потребители и още много референции към първата бамбуча реклама. Направо виждам как този който я е измислил е надделял над общата мисъл, че е тази тъпотия няма да мине. Не знам кой я е измислил, но тя си беше силен удар на циничното познание за човека. Втората реклама от поредицата се опитва да рационализира успеха на първата, но изглежда са изгонили геният, които е успял да прокара първото безумие. Любопитен факт е че когато се опитах да намеря реакции в интернет за нея попаднах преди всичко на такива от източна европа и няколко от латинска америка. Дали е случайно?

Реклами на мобилни оператори
Върнете им парите! Скучно ми е, тъпи са, а са уж най-богатите рекламодатели. Незнам дали да почвам въобще с къде съм бил и какво съм приказвал, с безцелни импресии или с моят глас, който приказва глупости. На фиша на паркинга до нас има реклама на Мтел където спектограмката съобщава: „Успях да паркирам“. По-долу има една тоалетна, където ме е страх да погледна.

И като говоря за рекламите се сетих, че имаше няколко опита и български блогъри да печелят от реклами и даже някои бяха леко сърдити, че не се получава, но аз съм сигурен, че скоро ще се измисят и по-умен начин от adsense. Само да не е с sms-си моля!

Категория: дневни

11 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Алекс на 03.01.2006г. в 21:07ч.

  Проклятие!
  Промяна ли е пробивът
  в оная проста промисъл –
  провал за вас, простаци!
  Прозирен провлакът е,
  просто е и веч провисна –
  Криейтивът отдавна е прокиснал!

  :-))) Съжалявам, просто не можах да се проконтролирам ;-)))

 • кольо на 04.01.2006г. в 04:43ч.

  „…щом една ЛЕЛЯ…“
  ахахахахахахахаха :)))))
  извинявай за безсмисления си пост, Пейо, ама не се сдържах :))))
  рИспект!

 • borj на 04.01.2006г. в 10:16ч.

  Моят хит за момента е рекламата на парфюми „Евтерпа“. Значи това колкото пъти го видя/чуя получавам физиологична реакция като от звука от търкането на стиропор по поцинкована ламарина.

 • pro_01 на 04.01.2006г. в 13:52ч.

  и хамстерът казал „аз няма да играя“…
  на времето, преди може би 7-8 години, помня, че в пристъп на лигня, за един ден в IRC смених около 80 ника започващи с pro и включващи друга дума, която да допълни значението. pro_bit, pro_daden, pro_log и про_чее. не е трудно да се мислят думички, но се иска малко мисъл, че проДЪЛЖИ не е най-добрия keyword за реклама на банка. че кой иска да дължи нещо на някого и да го направи доброволно, за бога?!

 • kvo ti puka на 04.01.2006г. в 14:46ч.

  Мне, според мен прасетата са ги убедили да са част от някаква самоубийствена секта и всяко само си тегли ножа в пълен екстаз, а продуцента е талантлив наблюдател на саоунищожителната оргия и си мисли „Ех, а да можеха сами и да се транжират!“. Мазен саламът е, но само за да ти спестят усилието да мажеш масло на скапаната филия. 3 в 1 разбирасе, салам, мас, и един определен химикал, който освен че бива пръскан в/у зеленчуци, кара и домашните животни да се угояват. За домашно намерете кой е.

 • пейо на 04.01.2006г. в 18:13ч.

  @ Алекс
  Ама си абстрактна, но го виждам креативът напира в теб. С теб, както винаги, весело се простее, искаш ли да пуснем оня диалог за ко-брендинга?

  @ Кольо
  Кольо мой, мхай да го направим на сценка това. Поне на жените весело ще им е.

  @ borj
  Ооо, това е действително тежък случай на олигофрения. Мисля, че създателите на нея реклама са ултра бамбуча.

  @ pro_01
  Муахахаха, бях ти забравил ника! А за който про-бва да про-срочи про-фесионални събирачи имат :)

  @ kvo ti puka
  Саламът мазен, а филията ти се вижда гадна. Самоубийство или не – аз оценявам личното отношение, както е и това на хората, които бдят, за да спя аз и тия които транжират, за да мога аз да плюскам.

  А за вредните съставки. Нали знаеш какво се случва в китайските ресторанти? Ако не беше вредно нямаше да е вкусно.

 • Алекс на 04.01.2006г. в 22:40ч.

  Пусни ;-)) Аз се присещах за него от време на време, но реших като да е паднал жертва на някакви стандарти и си го низвергнал, та затова и не подсещам ;-)))

 • pro_01 на 05.01.2006г. в 12:11ч.

  aa… какво се случва в китайските ресторанти? хм…

 • пейо на 06.01.2006г. в 13:53ч.

  @ pro_01
  По спомени те слагаха упорито натриев глаутамат, който правел нещата за ядене лъскави на вид, но както се сещаш хич не е полезен.

 • An на 06.06.2006г. в 18:34ч.

  Наскоро открих, че слушането на радио и конкретно рекламите по него при шофиране е почти толкова разсейващо и с опасност за ПТП, колкото пушенето и говоренето по мобилни телефони без hands-free. 99% от рекламите по радиото могат така да те сащисат, че да изгубиш контрол над волана…

 • рекламни чадър на 30.09.2014г. в 13:20ч.

  Има толкова много реклами, които дори и да не се сещам самият клип, то музикалното им звучене си е останало в съзнанието,което точно говори за едно промиване на мозъците ни. Има много реклами при които ситуацията е съвсем реална и често срещана при клиенти сравнили резултатите си с предишни постигнати от офлайн медийни реклами, тоест с реклама с печели повече. По този начин не е нужно да харчите пари, които би струвало на дадена медия да офертира продукта ви на цялата си аудитория, а просто изберете правилната идея , цел и аудиторията до която искате да стигнете и ще имате голям ефект.