трънки и блогинки

Зомбираните заемополучатели

Написано на: 29.11.2009 · 5 коментара

Най-честото и лесно обяснение за разминаване между декларираните доходи и реалното материално състояние, е че човекът е взел заем. Договорът за заем не е задължително писмен и това позволява на всеки, който е внезапно проверяван да намери няколко лица, които да твърдят, че са му заели средствата, които му позволяват да води несъответен на декларираните си доходи живот.

Предложението ползваните заеми да се декларират ми хареса като средство за борба с това любимо на най-наглите данъчни нарушители обяснение. Неговото бламиране при обсъждането на измененията данъчните закони, за мен показа, че предложението може би е добро. Вчера, при поредните последни изменения се прие задължение за деклариране на заемите на обща стойност над 10 000 лева. Минималната глоба за недекларирането на получен заем е 10% от неговата стойност. Тази мярка няма да изобличи веднага нарушителите, но поне ще ги накара да се замислят за някакви по-сложни схеми за легализиране на необложените им доходи, в който процес някакъв данък може да бъде платен. Без да съм специалист по данъчно право или счетоводство считам, че тази мярка е добра, защото не се сещам как може да е трудност или опасност за спазващите закона.

Проблемът, който е по-близък до това, с което се занимавам, е свързан с практиката на фиктивните заеми, като средство за държане в подчинение. Добър начин, когато искате да си осигурите подчинението на някой, е да го накарате да подпише пред нотариус фиктивен договор за заем (преди беше запис на заповед). По този начин, под угрозата да връща огромна неполучена сума пари, си осигурявате послушанието на получателя и възможността да го „ползвате“ за много неща. Може да го назначите за привиден управител на фирма, да го запишете като формален собственик на скъпи вещи, да „подпомогнете“ назначаването му на държавна служба, като контролирате последващите му решения свързани с власт и пари и още много други възможности. Огромното предимство за вас, е че оставате невидим и чист, като създавате армия от зомбирани „заемополучатели“, които вършат мръсната работа вместо вас.

Отношението на новото задължение за деклариране на заемите към практиката на фиктивните заеми, е че според мен то я прави по-ефективна. Досега, ако фиктивния заемополучател откажеше да се почини на контролиращия го заемодател, то той рискуваше граждански процес и много вероятно изпълнение срещу неговото имущество. Това не е никак приятно, но контролираният може и да се справи или отложи някак. Има реален риск получилият фиктивния заем да не го декларира, най-малкото защото не е получил парите наистина. Фиктивният заем се превръща както в средство за търсене на гражданска отговорност, така и в средство за използване на държавна принуда по административен път заради извъшеното данъчно нарушение от контролирания заемополучател. Контролиращият „заемодател“ дори няма нужда да се мори и да плаща на адвокати и съдебни изпълнители за да изиска несъществуващото си задължение. Единствено нужен ще е сигнал до НАП, подкрепен с копие от привидно истинския договор. НАП ще се бори вместо заемодателя да доказва обстоятелствата на това, което вече е данъчното нарушение, а заемодателят ще може да се ползва наготово от постановените актове. Угрозата за зомбирания заемополучател е двойна, контролиращият заемодател е улеснен, а задължението е все още само да се декларират получените, а не дадените заеми – удобно.

Категория: всякакви

5 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Милен на 02.12.2009г. в 13:29ч.

  НАП-аджиите по начало си имат повече репресеивна сила от МВР :)

 • Иван на 02.12.2009г. в 13:30ч.

  Честно казано, мисля че декларирането на заема ще помогне и в случаите на зомбиране.

  Първо, чудно ми е как така някой може да те накара да подпишеш за фиктивен заем… по същество щом може да те накара да свършиш такава глупост, би могъл да те принуди и на доста други неща.

  Второ, нужно е само заемът да бъде деклариран. Тоест, държавата ще знае за връзката между подчинен и подчинител, оттук и за конфликта на интереси.

  Трето, изникването на недеклариран заем, по време на финансова проверка ще изгори зомбито.

  Четвърто, заемодателят също трябва да декларира какво е дал, така че той също попада под ударите на закона. Вярно само 10% от стойността, но все пак си е риск.

 • Foxy на 06.12.2009г. в 20:17ч.

  Поголовното деклариране на всичко е данъчната философия на разкриваемостта.Питам се защо не се въведе и данъчен баланс на основата на данъчни активи и данъчни пасиви – декларирани и проверени.Може да разчитаме на големи приходи в НАП. Заемите може да са източник на пари, но този източник да не е довел до никакви доходи или пак нещо не е както трябва в пъзела- данъчни декларации.

 • Богомил Шопов на 07.12.2009г. в 12:26ч.

  Ей сега, като се напълнят един регистриииии :)

 • mr jordan maier на 18.09.2016г. в 10:51ч.

  Ние работим легално под лихвари 1951 ние предлагаме незабавни парични заеми на правителството и частния сектор служители. Ние ще предоставим най-доброто обслужване за вас.
  Вие се нуждаят от пари спешно?
  * Много бърз и лесен трансфер към банковата си сметка.
  * Възстановяване започва осем месеца, след като получи парите си.
  Депозитна сметка
  * Ниски лихви 2%
  * Възстановяване на дългосрочна (1-30 години) период.
  * Срокът на заема се изплаща месечно и е гъвкав.
  * Колко време отнема да се финансира? След подаване на искане за кредит
  Можете да очаквате първоначален отговор на по-малко от 24 часа.
  Финансирането по 72-96 часа след получаване на информацията, която се нуждаем.
  от
  Свържете се с вашия кредитна карта компания разрешено и лицензирани лицензирано.
  Финансова помощ за други страни.
  За повече информация и документи за кандидатстване се свържете с тези заеми.

  Е-мейл: Thecommunityloancompany@gmail.com
  Website: Thecomloan.com