трънки и блогинки

Кой ще е българския TLD?

Написано на: 07.12.2009 · 43 коментара

Надделяло е мнението, че .бг прилича визуално на .br, следователно е негодно за TLD. Тече анкета кой да е родния домейн? Преди да спорите дали б прилича на b, вижте новото лого на btv, а след това попитайте Унинет дали ще връщат пари.

Категория: мини

43 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Комитата на 07.12.2009г. в 17:57ч.

  Предложих .бя на сайта.. сега да видим ще го вземат ли предвид. Продължавам да смятам кирилските домейни за простотия ;-)

 • Лъчо на 07.12.2009г. в 18:01ч.

  Както Йовко вече предложи – .бб ;-) Да го предложим на сайта?

 • пейо на 07.12.2009г. в 18:05ч.

  Предложения от twitter са:
  Йовко – .bb от Бойко Борисов
  Йордан Радунчев – .бъг
  Мишел – .бн от Булгаристан

 • Николай Филипов на 07.12.2009г. в 19:16ч.

  Аз продължавам да смятам, че .БГ няма нищо общо с латинските B и R, дори изписани с малки, така: .бг срещу .br. Всеки малкограмотен графичен артист ще ви каже, че няма никакви исторически съответствия м/у „г“ и „r“. Колкото до новият знак на бТВ от тях всичко може, да очакваме, а и не те са мерило за графичност.Затова продължавам да смятам, че тази „идея“ за замяна на .бг с нещо-си не е случайна и целите са съвсем други от посочените „мотиви“ (те са смехотворни).

 • Йордан Радунчев на 07.12.2009г. в 19:57ч.

  И още едно предложение – .гз – оригинално е. Патриотично звучи и .боб

  и не става за исторически връзки м/у r и г, а за визуални. Ако ColaCoca са си регистрирали домейн в .br, аз съвсем злонамерено мога да регистрирам colacoca.бг и да мамя бразилските заплеси с линкове към мен. А сега си представи същата ситуация с paypal.br и paypal.бг… усещаш ли на къде бия?

  Аз също смятам цялата тази истерия за домейни на различна азбука от латиницата за пълна дивотия… организира се единствено с цел повече печалба. хубавите домейни в ccTLD се изчерпаха, с тая „новост“ си създават възможност за нови печалби просто… никой не го е еня за хората не използващи латиница. става дума за пари.

 • Петко Колев на 07.12.2009г. в 20:14ч.

  Йордане, бъркате някои основни неща:

  1. В TLD на кирилица не може да има латински символи – не може да има cocacola.бг или paypal.бг ( но може да има сосасо1а.бг и раура1.бг , примерно)

  2. Същото може да се каже за почти всяко от нововъведенията по света.

 • Йордан Радунчев на 07.12.2009г. в 20:21ч.

  1. съгласен. идеално пасва раура1.бг…
  2. ако оставим единствено алчността да ни движи – няма да стигнем много далеч.

 • Петко Колев на 07.12.2009г. в 20:28ч.

  – Като изключим pay , само аз ли виждам разликата между ра1.бг срещу pal.br ?

  – Отчитате ли аргумента, че няма домейни в зоната .br ? Регистрират само в подзони. :)

  Сега отидете на http://icann.sword-group.com/algorithm/ и вижте какво казва програмата, поръчана от ICANN. :)

 • Николай Филипов на 07.12.2009г. в 20:33ч.

  Значи, нека подчертая, че първо нещата трябва да бъдат разглеждани и от тяхната исторична страна. Изяснихме, че двете графеми „г“ и „r“ нямат нищо общо исторически. Сега за графичната им страна отново не съм съгласен. И това го знае всеки бегло запознал се с графичността им. Нашата буква, когато се изписва в старостилен вариант се състои от две перпендикулярни хасти (греди) с равна дебелина, които сключват ъгъл от 90°. Латинското минусколно „r“ исторически се развива от скоропис, съкратено записване и не се състои от две прави хасти а от една отвесна и друга, която има изтъняваща и равна на около 40° дъга към хастата. Тази изтъняваща част се свързва под точката на мисления прав ъгъл, много под мястото на свързване на българската Г. Значи тука не говорим за инварианти на начертанията, за стилове, а само за принципите им на изграждане. При латинската се препоръчва тази дъговидна част да е с променлива и по-слаба дебелина от горната права част на хастата.
  Аз противно на вашите мнения смята въвеждането на многоезикови домейни от първо ниво за много важна и положителна стъпка, която ще има огромно влияние върху младото поколение. Да спрем да мислим тесногръдо и от собствената си камбананрия. Какво нас ни ползва и какво на нас ни изнася. Тука не става въпрос за българската азбука, или само за нашия народ, а за всички езици извън английския. Нека спрем да разсъждаваме като програмисти, уебмастъри и уебпуритани. Има култури, има контексти (аз специално си мисля за нашите училища), където ползването на имена и топология изцяло на български е повече от положително и нещо съвсем естествено. Сега благодарение на усилията на ИКАНН това ще стане възможно и у нас.
  Предлагам .бг за име на домейна от първо ниво, защото това са две различни ГРАФИЧНО и ВИЗУАЛНО букви от българската азбука, които конструктивно и исторично нямат никакви подобия в ЛАТИНИЦАТА, колкото и на някои тука да им се привиждат такива.
  Много правилно г-н Петко Колев е отговорил на г-н Йордан Радунчев, че това, което ми обяснява с кока-кола няма как да се случи просто.
  Така че дайте да си отстояваме абревиатурата БГ, която от десетилетия ние българите свързваме с България и да спрем с разнородните опити за омаловажаване и извращаване на идеята, само защото не ни харесва да има домейни с български букви!

 • Йордан Радунчев на 07.12.2009г. в 20:59ч.

  Ама моля ви – борете се за каквото пожелаете и намерите за достойно. Нямам ни най-малкото желание да ви преча. Но хайде да не мислите тесногръдо и само от собствената си камбанария… позволете да има хора несъгласни с вас и позволете те да могат да изказват мнението си. Николай, благодаря за лекцията относно графиките на двете букви, наистина ми беше интересна. Но не ви ли се струва, че всичко това, което сте написали е ясно (видимо с просто око за) само на тесни специалисти като вас самия? Над 70-80% от потребителите на Интернет НЯМА да видят никаква разлика м/у раура1.бг и paypal.br ако ИЗОБЩО се загледат в статус лентата на браузъра си, за да видят на къде ги води хипервръзката… Просто факт, който може би не знаете, защото не сте уебмастър, програмист или уебпуритан, така както аз не бях запознат с фактите по изписването на двете букви, понеже не съм дори и малкограмотен графичен артист…

 • Петко Колев на 07.12.2009г. в 21:19ч.

  Йордан, а защо веднага погребвате „.бг“? Защо не оставим ICANN да реши? Това и казват – не може да се каже от сега, всяка заявка се разглежда внимателно.

 • Николай Филипов на 07.12.2009г. в 21:41ч.

  Г-н Радунчев, моите уважения към вас и към всекиго другиго, който не е съгласен да има многоезикови домейни на езици, различни от английския. Аз уважавам тяхното мнение. Нека е ясно едно: такива домейни ще има. Има си процедура, която тече, има подадени документи. Вие, г-н Радунчев допускате една основна грешка: смесвате азбуките. Разберете вие и останалите веднъж завинаги: смесване м/у азбуките няма да се допуска никъде и от никого по света. За това основно ще бди и ще се грижи ИКАНН и всеки регистратор, който получи такива права да поддържа национална многоезикова зона. Примерите, дадени от вас, г-н Радунчев, са НЕРЕЛЕВАНТНИ, т.е. ще има имена: пейпал.бг и paypal.br и разбира се paypal.bg и paypal.com. Допускате една основна грешка, която всъщност ви е основен ДОВОД, но да кажа: смесване м/у имена от две различни азбуки ИКАНН няма да допусне! И всичко което аргументирате за ленти, за гледане отпада! Благодаря ви, че моите обяснения (за конструиране на двете графеми) са ви били интересни, но позволете ми да не смятам, че са само за „тесни“ специалисти.
  Потребителите, уважаеми господин Радунчев, ще виждат и ще знаят, че когато напипат в браузъра си: „правителство“ и то се смени автоматично с протокола http://правителство трябва и могат единствено да сложат .БГ, .РФ или .УКР (тези засега знам, че се дискутират за България, Русия и Украйна), а вероятно и други КИРИЛСКИ зони се очакват (Казахстан, Сърбия, Македония и др.). Тоест, слагането на .COM, .CO.UK, .BG, .BR, .DE, .FR и т.н. няма да произведе нищо, защото ИКАНН няма да лицензира такъв регистратор, който да смесва азбуки! Аз лично от г-н Калчев знам, че практиката на РегистъБГ да смесва кирилица с латиница е неофициална, експериментална и ще бъде своевременно прекратена. Това няма да съществува!

  Напълно се присъединявам към господин Колев, който призовава да не се погребва .БГ, защото тези които внушават глупавата и неиздържана идея за някаква прилика на .BG и .BR точно това целят. Нека държим на българското, на това което българите свързват като абревиатура за България на кирилица и това е БГ (бе ге). За това става въпрос, а не за някакви механични уподобявания!

 • Веселин Колев на 08.12.2009г. в 18:56ч.

  Да предложа и аз едно TLD.. така и така е бликнала простотията, що да я спираме и задържаме.

  предложение: .дгд

 • Христо Еринин на 08.12.2009г. в 19:13ч.

  Г-н Филипов,

  Съдейки по коментара Ви към г-н Радунчев, Вие също сте изпаднали в заблуда, относно изписването на адресите раура1.бг и сосасо1а.бг. Нека Ви обърна внимание, че те са изписани изцяло на кирилица и не е използвана нито една латинска буква. С това смятам аргумента Ви за използване на .бг за IDN ccTLD, за изчерпан.

  Благодаря!

  Христо Еринин
  Уеб тупан, не ползващ Coca Cola, но ползващ PayPal

 • Nick Angelow на 08.12.2009г. в 20:02ч.

  Ами аз ще се присъединя към предложението на Веселин Колев и ще оставя напиращата в мен простотия да бликне и да залее всичко наоколо, като предложа съкращението за TLD на български език

  .ямх

  като напълно отговарящо на нашата народопсихология, с което смятам привеждането на всякакви други аргументи в негова полза за абсолютно излишни.

  Николай Ангелов,
  интернет пуритан, не ползващ PayPal, но пиещ отвреме навреме CocaCola.

 • Петко Колев на 08.12.2009г. в 20:04ч.

  Г-н Еринин,

  по вашата логика

  paypal.bo
  paypal.ag

  също си приличат с

  paypal.bg

  и по логиката на г-н Радунчев 70% от хората няма да видят разликата.

 • Йордан Радунчев на 08.12.2009г. в 21:22ч.

  Г-н Колев, това е просто най-прост факт от ежедневието в Интернет, да ме прощавате за повторението, но то е майка на знанието (бащата естествено е спорен).

  Явлението fishing, за което вие и г-н Филипов явно не сте чували дори, се базира изцяло на визуално сходство между легитимен уеб адрес и злонамерен такъв. Потърсете в Мрежата материали за въпросното явление. Ежедневно милиони стават жертва на фишинг. Естествено – те едва ли са графични артисти… но пък не всички сме такива…

 • Петко Колев на 08.12.2009г. в 21:56ч.

  Много добре знам за какво става въпрос и точно по тази причина не виждам с какво .бг и .br си приличат повече от .bg и .ag/.bo ?

  Има и други неща, но те явно ви „бягат“ – в .бг няма да има латиница, а в .br не се регистрират домейни в зоната от първо ниво, а само в подзони, и т.н. (Така винаги ще имате paypal.com.br ) ;)

 • Йордан Радунчев на 08.12.2009г. в 22:07ч.

  коя точно от буквите в раура1 или сосасо1а е на латиница, г-н Колев? мога да ви дам още мнооооого такива примери, дори без използване на 1…

 • Йордан Радунчев на 08.12.2009г. в 22:17ч.

  и обратно – коя от буквите в ‘xypka’ или ‘rapa’ или ‘peka’ или ‘kopk’ e на кирилица?

 • Николай Филипов на 08.12.2009г. в 23:43ч.

  Здравейте всички!
  До г-н Христо Еринин: не съм изпаднал в никаква заблуда. Аз коментирах смесването на азбуките (което няма да се допуска) и коментирах някои аспекти от начертанията на българската „г“ и на латинската „r“. Нарекох идеята за някаква прилика на на .BG и .BR „ глупавата и неиздържана“ и подчертах, че нейните застъпници имат съвсем друга цел от привидно сочената.
  До г-н Йордан Радунчев (да не ми стане навик, но щом трябва — винаги): ИКАНН няма да допусне СМЕСВАНЕ на азбуките, независимо кой ще е регистратор в България, Русия, Гърция, Украйна, Казахстан, Македония, Сърбия и т.н. Без да ме познавате, моля, не умозаключавайте за какво аз или някой друг е чувал и дали знае. Това отне толкова години на ИКАНН именно защото се създадоха (а ще се създават още) за недопускане на явлението, което споменавате. Разбира се, вратички винаги ще има, както и сега има в латинските зони от първо ниво. Ако това имате предвид (а аз не мисля, че точно това имате предвид), то аз ви разбирам и приветствам, но ви моля да не се вторачвате толкова много в/у графичността, пък била и тя артистична. Нямат нищо общо: фишинга и графичността. Това, което ви обясних за принципите на изграждане на двете графеми. Това, за което вие, г-н Радунчев, сте се загрижили (горните ви два коментара), РегистърБГ са ограничили, въвеждайки абсурдни правила какво може и какво не може да се регистрира с български букви при тях в латинската зона .BG, която подчертавам е въведена експериментално, така че може би, както вмята стопанинът Пейо, точно РегистърБГ ще се окажат в позицията на ВРЪЩАЩИ пари на своите клиенти, когато стане ясно и в БЪЛГАРИЯ, че двете азбуки НЯМА да се смесват (според ИКАНН).
  До г-н Петко Колев: колега, предлагам ви да не се занимавате повече с прилики и съответствия, пък и с примери… Исторично и графично българското „г“ и латинското „r“ са толкова далече, че и дума не може да става за визуалност. Японци, китайци, корейци, мянмарци и други защо мислите имат усет за детайла и правят разлика м/у стотици глифове, а ние сме седнали да обясняваме на някакви визуални далтонисти история от над 1000 години и някакви принципи в изграждането на знаците. Още повече, че зоната на украинците ще бъде .УКР, тоест по тукашните визуалисти и пуритани: ще рече ТРИ букви от латиницата. О, ужас! Но не би. Така че тази теза спусната на министъра и на едно министерство, реещо се в открития космос, ясно от кого, не е никак издържана. Тезата за ПОДМЯНА на .БГ с друга ШИТНЯ налива вода и в мелницата на визуалистите и на уебпуританите и им е добре дошла! — Ще си счупят пръстите да дават и да дават кое от кое по-абсурдни предложения, но така е с такава безотговорна власт и догано-станишеви чиновници – толкова!

 • Петко Колев на 08.12.2009г. в 23:59ч.

  „и обратно – коя от буквите в ‘xypka’ или ‘rapa’ или ‘peka’ или ‘kopk’ e на кирилица?“

  Подвеждащ въпрос.
  Достатъчно е да ги потърсите като домейни и ще видите, че всички тези са на латиница.

  Което ме навежда на мисълта, че .бг ще излиза като .xn--90ae за повечето браузъри, така че продължавам да виждам само несъстоятелни аргументи против .бг.

 • Йордан Радунчев на 09.12.2009г. в 06:05ч.

  Г-н Филипов… ИКАНН няма да допусне смесване на двете азбуки в едно име на домейн – за това никой не спори с вас. Но вие наистина или не разбирате какво ви се пише, или просто не желаете да го разберете. За това, в името на яснотата, ще си позволя един пример, като предварително се извинявам за използваната дума и уточнявам, че нямам намренение да обиждам когото и да било.

  Г-н Филипов, да разгледаме хипотетичния домейн на кирилица ‘кур.бг’ и латинския му плагиат ‘kyp.br’ – колко от обикновените интернет ползватели според вас ще забележат различно изписаните хасти и чертички на r и г в края на домейна? Смесване на азбуки тук НЯМА. И двата адреса са напълно допустими за регистриране според ICANN. Надявам се сега разбирате за какво ви говоря от самото начало. Но надали… от начина по който почнахте да намесвате политика в тема, която е чисто техническа, ми става ясно що за човек сте…

  Г-н Колев, ако за повечето браузъри .бг продължи да излиза като .xn--90ae то тогава за какво изобщо се борите?! За български TLD домейн .xn--90ae?!

 • Йордан Радунчев на 09.12.2009г. в 06:12ч.

  и последно – примера с УКР е тотално некоректен в спора. Украйна може да използва УКР за TLD, защото въпроса не е в това дали една или всички от буквите в него са с характерно начертание и за двете азбуки. Въпроса е в това дали домейна изглежда подобен на вече съществуващ такъв. Например Русия няма да може да използва .ру и трябва да регистрира в .рф… Г-н Филипов, предлагам ви да отидете и да им разясните, как това са глупости и трябва да си държат на .ру защото само малограмотен графичен артист не може да различи py от ру…

 • Йордан Радунчев на 09.12.2009г. в 08:16ч.

  всъщност целия спор е излишен за мен. аз съм против самата идея за TLD на каквато и да е азбука различна от латинската… мога да се аргументирам дълго, но няма да го направя – само ще припомня легендата за строежа на Вавилонската кула и разделението на езиците и народите… е това ще е крайния ефект от въвеждането на TLD на азбуки, различни от латинската. ако до момента всички сме градили една голяма Мрежа, от този момент нататък всеки ще си гради неговата отделна и мъничка мрежичка… А като се наводни Мрежата от домейни на неразбираеми азиатски глифи просто ще цъфнем. Един български бизнесмен ще трябва да понаучи китайски и арабски, за да намира и изписва адресите на партньорите си… и обратното… само дето обратното е малко вероятно, като се има предвид съотношението китайци-българи… В едно такова бъдеще с TLD на всяка възможна писменост можете ли да ми отговорите колко различни клавиатурни подредби ще бъде необходимо да има инсталирани на средностатистически потребител? Аз контактувам с хора от цялото кълбо, пишещи на всевъзможни азбуки – и ще трябва да си сложа подредрба за арабски, японски, китайски, иврит, санскрит, хинду, фарси?!

 • Николай Филипов на 09.12.2009г. в 14:45ч.

  Г-н Радунчев: колкото и да сте против, каквито и аргументи да имате – КРАЙ! Разберете: спорът приключи някъде през 2002–2006 година. Така че какво вие или друг имал да каже ПРОТИВ, е без никакво значение! ИКАНН вече взе решение. Многоезикови домейни има и ще има още, независимо дали вие лично одобрявате, или — не. Какво щяло да стане с бизнесмените, предлагам да оставим те да решават кое и е добре и кое не е добре за техния бизнес. И какво ми предлагате: да седнем да ревем за тъпите американци, че трябва да учат езици? Мисля, че няма да е така, както го описвате, но малко образование повече никога не е излишно и никому не е навредило. Ако и с това не сте съгласен, не знам вече! Колкото до подредбите, и щом контактувате с хора на арабски, японски, китайски, иврит, санскрит, хинду, фарси (Боже, колко сте грамотен! Браво!): или слагате подредби — да, или им казвате на арабски, японски, китайски, иврит, санскрит, хинду, фарси да ви пратят препратка, която да щракнете или поставите… Но ви е си знаете най-добре… Иначе за .УКР не сте прав (по нормите на РегистърБГ, а и по нормите на „съветника“ на нашия министър тези три букви се срещали в латиница и не трябвало да се ползват; искат се да бъдат и уникални на всичкото отгоре). Колкото до желания от руснаците .РУ и парагвайския .PY — тук имаме пълно исторично и графично сходство, което не може да СЕ ТВЪРДИ и ОТСТОЯВА при .БГ и .BR така че недейте смесва ПРИМЕРИ, които не са тъждествени: Русия и България. Руската федерация мен не ме интересува. Можеха да си посочат и .РУС, но това си техен въпрос, който не ни засяга, въпреки, че според „съветника“ на българския министър ето тук: http://www.mtitc.government.bg/vote_bg.php този „съветник“ ШЕПТИ: „Например: бг, написана с малки букви е визуално близка до br на латиница – кодът на Бразилия.“ (ПЪЛНА ЛЪЖА)… а после дава небрежно примерче с братска Русия. Вие, г-н Радунчев, правите същото. Остава да се разберете със „съветника“ и двамата ли сте против (както вие сте), или има и други мотиви (поне знам, че „съветникът“ има)?
  Истината е, че България, българите, винаги сме се отъждествявали с БГ. Истината е, че това са ДВЕ оригинални за кирилицата букви, които нямат никакви ВИЗУАЛНИ, нито ИСТОРИЧНИ допирни точки с латински такива. Но някой явно не иска това да се случи. Скоро всичко ще излезе на светло.

 • N.Pepelishev на 09.12.2009г. в 15:52ч.

  Г-н Филипов,

  Вие може и да твърдите, че Земята е плоска, но това няма да я направи такава. И ако Вие, и останалите 0.01% от интернет ползвателите знаете какво са хасти, графи и прочие, то останалите 99.99 хич не ги и засяга тази работа и виждат огромно сходство в тези символи. Но докато наричате черното – бяло е абсолютно безмислено да се води какъвто и да е разговор точно с Вас.

  Колкото до домейните на арабски, бих искал да видя, как ще разчетете написан такъв на хартия и евентуално как ще го въведете в броузера.

 • Йордан Радунчев на 09.12.2009г. в 17:28ч.

  Ами няма да може да го въведе естествено… но г-н Филипов пет пари не дава за арабите и всички останали сволочи, които пишат на писменост, различна от кирилицата. За него Интернет се изчерпва изцяло от България и българите. Останалите, ако искат да контактуват с нас, да сядат да учат български – както става ясно от последното му писание. Дори предлага да ревем за американците, че щяло да им се наложи да учат… български… и си вярва сигурно, че ще стане така.

  Малко албанска работа се получава – отрязваме се от света и отрязваме света от нас, само дето на света не му и дреме за нас… но г-н Филипов това не го интересува. Цялата работа ми напомня Културната Революция в Китай – нямаме нужда от чужденци, сами сме си самодостатъчни. Средновековна работа… страхотна крачка… назад.

 • Николай Филипов на 09.12.2009г. в 19:53ч.

  Г-н Пепелишев: лесно давате определения кое какво е. Че и проценти. Доводите ви са нищожни и НЕРЕЛЕВАНТНИ що се отнася до визулани прилики м/у .бг и .br… От арабски аз не се интересувам, ако вие знаете и се интересувате: все ще измислите начин.Но това не ви дава никакво право да зачерквате мнението на арабските потребители и да им отказвате многоезикови домейни за техните страници. Тази дискусия, господине, се съсстоя преди няколко години. И привържениците на вашето схващане ЗАГУБИХА точка
  Г-н Радунчев, стига с тия араби! И не ме обвинявайте, както аз не ви обвинявам лично не пиша, НЕ ПРЕДПОЛАГАМ за вас неща, за които да ви ВМЕНЯВАМ, че сте, или че сте ЩЯЛ да извършите. И не ме определяйте КАКВО аз мисля. Защото по-нагоре писах, че се дава това право не само на народи ползващи КИРИЛИЦАТА. Ако вие, г-н Радунчев, не ме зачитате мен лично, поне зачитайте волята и правото на другите да ползват многоезикови домейни на техните си азбуки. А другото, г-н Радунчев, което сте си позволили да обобщавате, ЗАМЕСВАЙКИ ме, без да ме познавате: са си ваши простотии и еквилибристики!
  И да се пръснете от яд ще има многоезикови домейни.

 • N.Pepelishev на 09.12.2009г. в 21:51ч.

  Ама нека има. Както има и хора, които вярват, че Земята е кръгла. И такива, каквито убеждават останалите, че е. Даже имаше хубаво филмче някъде, може и да го намеря. След като има интерес, било то и минимален, ще има и предлагане.

  Иначе да, лесно давам доводи. Преди да си дам „довода“ минах през 10 човека с разпечатка в ръка и въпроса „доколко си приличат“. И 10-те казаха „много“. Сигурно и тяхното мнение е нерелевентно. Щото не са специалисти по графичен дизайн или както и там да се нарича. А прости интернет потребители. Ама какво ли ми разбира главата на мен – след като не вярвам на очите си, ами слушам дрънканици. Сигурно годините работа с информационни системи са ме изкривили да мисля и да вярвам на потребителя (‘щото системата е за него), а не „специалиста“, дето под лупа ще гледа две буквички, за да извади от 10 кладенеца вода как разбираш ли ти тука имало 3 точки в растерното изображение по-малко и това било очебийно при матрица 16х16. Смях. Пишете си за греди в буквите и как тая чертичка, не била оная чертичка, ами била под 3 градусов ъгъл по-наклонена. Не че с просто око при размер 3 мм някой (освен специалистите) ще види ъгъла. Ама няма лошо де, нали си вярвате.

  ооо бтв… случайно да знаете, защо се счита за лоша практика при пароли да се генерират такива със символите l, 1, I, O, 0, o – аз съм сигурен, че и при тях има достатъчно отличаващи се гредички и ъгълчета, но въпреки това не се прави, освен от най-безумните системи? Сигурно някой някъде, който не е бил специалист по шрифтове е стигнал до някакъв извод, ама какъв ли ще да е бил той???

 • Петко Колев на 09.12.2009г. в 21:54ч.

  Това дали си приличат или не решава единствено комисия в ICANN.
  Всичко друго е „седянка“ – приказваме си без реален резултат…

 • Николай Филипов на 10.12.2009г. в 17:29ч.

  Г-н Пепелишев, не съм искал по-никакъв начин да омаловажа вашето мнение и това на още десетина човека, което привеждате.
  Тоест, няма две мнения: на специалисти и на неспециалисти. Писах ви: „Доводите ви са нищожни и НЕРЕЛЕВАНТНИ що се отнася до визуални прилики м/у .бг и .br…“ А вашите доводи (като оставим глупавите ви заяждания за формата на Земята) бяха: „И ако Вие, и останалите 0,01% от интернет ползвателите знаете какво са хасти, графи и прочие, то останалите 99,99 хич не ги и засяга тази работа и виждат огромно сходство в тези символи.“ Аз ви казах, че много лесно мерите и давате статистики. В проценти. Това не са доводи. Затова са НЕРЕЛЕВАНТНИ. Вие лепите етикет (плоска/кръгла форма), после давате някакви измислени статистики (в проценти) и убеждавате всички четящи тук, че редовните форми на „Г“ и на „R“ са тъждествени, сходни като възприятие. Кого заблуждавате? Не виждам никого освен вас самия. Нека поясня моята ред на мисли: как аз виждам зрителното уподобяване и разпознаване на едно „г“, ако има опасност от да се уподоби някъде (това, за което вие ревете) като латинско „r“.
  1. НИКЪДЕ няма да има смесване на азбуки, което ИКАНН да допусне. Неща от сорта: съставка на кирилица + зона от първо ниво на латиница НЯМА да съществуват. Неща от сорта: част от име на кирилица + буква, или букви на латиница, ПАК също НЯМА да съществуват.
  2. Значи, ще имаме имена ИЛИ изцяло на кирилица, ИЛИ изцяло на латиница.
  3. Зрителното възприемане на една последователност от графични знаци (букви) е по-точно и по-вярно, когато възприемащият предварително знае КАКЪВ КОД (азбука) се ползва за кодиране на съобщението (С това аз не виждам как няма да се съгласите, а ако и него почнете да оспорвате, ще ви пратя при едни учени хора в СУ да ви ограмотят).
  4. СЛЕДОВАТЕЛНО, когато се опитваме зрително да възприемем (да разпознаем) „г“ в съчетанието „… .бг“ или УЖ СХОДЕН низ в съчетанието „… .br“, НИЕ изхождаме първо от КОДА, т.е. азбуката или ключа за разчитане на съобщението.
  6. СЛЕДОВАТЕЛНО, в съчетанието http://пейпал.бг и в съчетанието http://paypal.br ние ще използваме ДВА различни кода за разчитане. Дори при сходни начертания, в следните два случая: http://кока.бг и съответно — http://koka.br, ПАК остава ПОНЕ един графичен знак, а именно Б с/у B, който е стряскащо различен ПЛЮС графичните знаци Г с/у R, които имат НЕОБИЧАЙНА разлика: перпендикулярна права с/у дъговидна права (това, че не я виждате, или не искате да я видите е друг въпрос), и ТРЕТА ОТЛИКА (която обаче може и да не е задължителна, според ползвания стил и начертание): по-високите вертикални хасти в латинското редовно K.
  7. ИЗВОД: в примера с http://кока.бг имаме уникален КЛЮЧ за разпознаване на това какъв КОД да ползваме за разчитане с/мо http://koka.br в лицето на българската буква Б. Към този КЛЮЧ се добавят ЯВНИТЕ зрителни несъответствия в дискутирания от нас случай Г/R и на трето място се впечатляваме от начертанието на двете К.
  Драги ми господине Пепелишев, това е така, защото никога не възприемаме отделно, а в серия, в последователност, и с оглед на окръжаващото. Хайде, отречете и това, пък пак ще си пишем… А иначе не ви прави чест да обвинявате когото и да е в погрешен светоглед (тази халтура с формата на Земята), нито да говорите за свръхспециализираност на възприятието (по друг повод споменах, че различните култури имат различен усет за детайла, но в общи линии едва ли сме толкова изостанали, че да не можем да различим едно „г“ от друго „r“), нито най-малко да ми давате някакви проценти за някакви „изследвания“, които сам знаете, че са измислени от самия вас.
  Последно. Доколкото аз съм информиран в ИКАНН има точни методики за всички тези неща и дали Г е R, както вие твърдите, или пък не е, както смятам аз, ще стане ясно от техните експерти.
  Не прави чест на ГЕРБ, на министъра на ИКТ да ползва станишево-доганови съветници и да не се допита до обществеността по този въпрос. С примера от Русия тези „съветници“ лъснаха. Време е да ги извадим на светло и да ги попитаме за истинските им мотиви да погребат .БГ като име на българската зона от първо ниво.

 • Чичо Фичо с Москвичо на 11.12.2009г. в 01:41ч.

  Г-н Филипов,
  Вие вероятно сте графичен дизайнер, но както правилно Ви е отговорил г-н Пепелишев, 99 % от потребителите не са такива хора, а са обикновени юзъри.
  Самият факт, че използвате в обясненията си Г и R, вместо г и r са достатъчно показателни, че дори и тук, на сайта, където се използва не ascii, а специфичен шрифт, човек лесно се заблуждава.
  Всъщност Вие самият сте се закопали с т. 3 от Вашето обяснение. Прочетете го и сам ще видите, че вие приемате, че обикновеният юзър знае нещо. Обикновеният юзър получава електронна поща, в която пише нещо важно и има адрес, на който да цъкне. Обикновеният бразилски юзър не гледа с лупа, не работи на TFT монитор с висока разделителна способност и не познава… кирилицата. Замислете се над този факт, г-н Филипов. И помислете как ще направи разликата между бг и br, които при това са в някакъв адрес, подчертани, може и в леко размазано синьо. Да не говорим за обикновения български юзър, на който може да обещаеш да спечели много пари, ако иде на сайта yрa.br (УРА.БГ)…

  Всичките ви други размисли са ненужни, защото са стъпили на неправилната основа на точка 3.

 • Петко Колев на 11.12.2009г. в 16:12ч.

  Интересно как можете да регистрирате ypa.br , като не позволяват такива регистрации – можете примерно ypa.com.br , но не и вашия пример.

 • Николай Филипов на 11.12.2009г. в 20:23ч.

  До господина със съвеЦки автомобил в псевдонима: господине, самият факт, че не заставате конкретно зад вашето истинско име, но пък много удобно ме нападате и ме обвинявате: 1) в незачитане на 99 на сто (ПАК измислена СТЪКМИСТИКА на г-на Пепелишева); 2) в това какъв съм по занятие (като че ли нямам равно право да посоча разликите) 3) В това, че УЖ съм пишел, давал само главните начертания на Г и R, но не и редовните: г и r. (което си е пълна лъжа, ако се върнете и прочетете какво съм писал) 4) В НЯКАКВИ ЗАКОПАВАНИЯ…
  Сега искам да приканя всички господа със съвеЦки псевдоними, г-на Пепелишева, както и всички прости юзъри, неграфични дизайнери, да СЕ ВЗРАТ и да ми изяснят КАК са в състояние да ПРОЧЕТАТ и РАЗЯСНЯТ, без да се объркват, следните два ЛАТИНСКИ адреса: http://paypal.lt и http://paypal.it – мисълта ми е да не СА СЕ ЗАКОПАЛИ САМИ и да не могат да направят разлика, или да са сбъркали шрифта? Дали правите разлика, съвеЦки другари? Правите ли!? А, да! Правите! Добре, добре… А що сега не погледне тези: http://пейпал.бг и http://paypal.br – какво!? (били еднакви!? и не правите разлика!) – егати, тъпите съвеЦки юзъри и тъпите съвеЦки шрифтове: не правите разлика! 100% объркване и еднаквост! А тая точка ТРИ пак си я прочетете, защото ако в първия случай една ТОЧИЦА е достатъчна да направите разлика, а във втория – НЕ? Айде, стига съвеЦки номера и фасони!
   

 • Nick Angelow на 12.12.2009г. в 00:39ч.

  до Николай Филипов
  бихте ли отишли да си изпиете хапчето и да свалите малко градуса на тона, с който ни назидавате, след което може да се опитате да ни обясните с какво псевдонима „Чичо Фичо с Москвичо“ се различава от „Николай Филипов“, пък ние ще стоим отстрани и ще се смеем.

 • Йордан Радунчев на 12.12.2009г. в 09:13ч.

  Разликите между „Чичо Фичо с москвичо“ и „Николай Филипов“ не знам, но една от приликите е че и двете са еднакво анонимни… написването на едно име в полето за име далеч не вади пишещия от анонимност… със същия успех там можеше да пише и Иван Иванов… и какво от това?

  Аз се сещам за един Николай Филипов де – по прякор Бойлера… футболистче момче от Варна. полузащитник. игра за Черно Море, Спартак Варна, Добруджа, Шумен и Родопа.. Сещам се и за още един Николай Филипов: http://www.impulse.bg/niksaty_pz

  Г-н Филипов, имате ли връзка/участие с/в Унинет? Каква е тя, ако имате? Питам, защото се опитвам да си представя какво може да доведе един интелигентен човек до такива висоти на истерията, каквито демонстрирате… И едно от обясненията според мен е – застрашен икономически интерес. Ако за TLD на България се приеме нещо различно от .бг едни хора ще трябва да връщат едни пари. Защото в бързината да ги вземат са си направили сметката без кръчмаря-ICANN… и сега им е малко кофти сигурно пред переспективата да се окажат в позицията на излъгали клиентите си. Въпреки че многократно им е казвано, че не правят добре като избързват и се опитват да изпреварват естествения ход на нещата… Лакомията знаем до какво води.

  Говорите с плам на талибан. Фанатизмът никога не е бил хубаво нещо, г-н Филипов. И стига сте се опитвали да намесите политика в техническа дискусия… Виж икономически интереси е по-вероятно да има замесени.

 • Петко Колев на 12.12.2009г. в 11:12ч.

  Защо коментирате нещо, за което сте против?

  От това, че някой е посъветвал некоректно правителството, веднага всички, които сте против домейните на кирилица почнахте да защитавате предложението?

  Предлагам Пейо като „горски“ да изгони и белите, и червените от гората и да затвори темата за коментари, защото няма смисъл нещата да се коментират от хора, които не разбират и които не желаят въобще да има такива домейни.

  И не, Николай Филипов не е от УНИНЕТ.

 • Николай Филипов на 14.12.2009г. в 19:37ч.

  До Ник Ангелов и г-н Радунчев: можете да се смеете, но моето име е лесно проверимо: питате Богимил Шопов, питате Гугъл, намирате ме в Skype и си пишем. Не знам обаче дали за човека със съвеЦки автомобил подобна проверка е също толкова възможна. А свършиха ли ви другите аргументи, та опряхте до моята самоличност? Какво моята самоличност и какво моята мотивация има да обори или да защити .бг във вашето твърдение, че приличала на .br?
  Г-н Радунчев, нямам никакви финансови и други отношения с организацията, с която вие недоказано ме свързвате. Но ако сте решил това да изтъквате като аргумент няма как да ви спра да го твърдите. Обвинявате ме във фанатизъм, а вашия защо си го забравяте? Не, аз просто искам да не се зачерква с лека ръка.бг (бе ге)! Искам да не се изключва .бг от сметките! Мисля, че приведох доказателства (точно с наблюдения от науката семиотика за това как се се разчитат знакови системи; правилото №3 е точно на уважавания Фердинан де Сосюр). Талибан сте вие. Талибани са тези, които с оръжие се борят с/у нещо общоприето, заслепени от ненавист към това, което е, което може да е в света. Аз казвам нека има; вие казвате по-добре да няма. ИКАНН вече окончателно реши, че многоезикови домейни ще има. Само вие и тези с вашето мислене изпадат в едно идейно талибанство и с всички средства се борят срещу въвеждането, а когато това е позволено и от чинивнически обстоятелства, и с/у .бг като българска национална зона (затова и се подхванаха такива безразсъдни, необмислени предложения, като .боб, .рб, и т.н.). Ние си имаме уникално съкращение, което си го ползваме от години за назоваване на езика, на народа, на страната. И това е БГ (бе ге) или .бг. Аз не прочетох разумни ваши доказателства, че .бг е тъждествено и еднакво с .br, не че не опитахте.
  Г-н Колев, аз не ви познавам, макар да смятам, като вас съвсем естествено, че сме на едно мнение с вас за .бг, но сега вие искате да успокоите наранения г-н Радунчев като викате горския (т.е. стопанина Пейо) да дойде и да затвори дискусията, за да може да г-н Радунчев да си ближе раните на спокойствие. Вие сигурно сте от Унинет, щом казвате, че аз не съм. Да, благодаря ви не съм, но какво общо има Унинет, когато според мен е ясно, че сегашното правителство на ГЕРБ се подиграва с нас, българите? Аз съм за .бг и в тоя смисъл с/у всеки, който прави опит да представя нещата от гледна точка против .бг.
  Вместо да се затваря тая тема, не е ли по-добре противниковата страна да събере целия си останал разум и да приведе доказателства, че .бг е тъждествено на .br?
  До стопанина Пейо: писал съм ви веднъж преди много години от същата поща. Даже ви имам в Skype. Ваше право е да затворите или не тази дискусия. Аз съм дошъл тука случайно и би ми било интересно да водя дискусия с образовани хора, които знаят принципите на изграждане на знаците, а и са наясно с езиците като знакови системи. Не съм дошъл за или против многоезиковите домейни. Такива е ясно, че ще има. Дошъл съм да защитя .бг от уподобяване с .br: нека по тази линия се дискутира. Уважавам мнението на противниковата страна, но тя не отчита факта, че подобна дискусия (за и против многоезиковите домейни) вече се състоя и ИКАНН от месец приема документи какви да бъдат те. Значи сега можем да аргументираме за/против .бг. Аз съм за .бг, а доколкото видях и Унинет от 2007 година поддържат експериментално такъв домейн. След като няма никаква физическа, нито визуална, нито историческа прилика м/у .бг и .br; след като стана ясно, че РегистърБГ само експериментално смесват азбуки и това ИКАНН няма да го позволи, значи основният въпрос е искаме ли .бг да бъде название на зоната от първо ниво за България, или не? Ще позволим ли едни самозабравили се чиновници в министерството да подменят тихомълком .бг с някакви чужди аргументи, които нямат никакво основание? Аз мисля, че това сме се събрали да обсъждаме тука.

 • Nick Angelow на 15.12.2009г. в 14:00ч.

  „До Ник Ангелов и г-н Радунчев: можете да се смеете, но моето име е лесно проверимо: питате Богимил Шопов, питате Гугъл, намирате ме в Skype и си пишем. Не знам обаче дали за човека със съвеЦки автомобил подобна проверка е също толкова възможна. А свършиха ли ви другите аргументи, та опряхте до моята самоличност? Какво моята самоличност и какво моята мотивация има да обори или да защити .бг във вашето твърдение, че приличала на .br?“

  До другаря Николай Филипов

  Аз наистина се смея, защото демонстрирате наистина учудващо невежество за вашите претенции по някои аспекти на internet, както и очаквах, съдейки по вашата забележка към човека с Москвича. И виждам, че даже не сте и разбрали какво ви се казва. А по въпроса за анонимността – питате Богомил Шопов, питате стопанина на този блог, питате Google, намирате ме в jabber и си пишем. Но нито един от изброените по-горе няма да се закълне, че аз съм написал тези редове. Схващате ли сега защо и вие сте също толкова анонимен в този блог, колкото и другаря с Москвича? Освен това вие сте човекът, засегнал темата за анонимността и то използвайки я като аргумент срещу опонента си. Така, че припомнете си какво означава абревиатурата WYCIWYG и недейте да плачете като (да не казвам каква) госпожица.

  Колкото до забележката ви за липсата на аргументи – да сте забелязали случайно, че в последната ми пращулка тук аз не ви опонирам по същество, за да очаквате някакви аргументи от мен. Единствено се присмях на изкривената представа, която имате за анонимността в internet.

  Виждам, че използвате лексика, която съм срещал единствено във форумите на вестник „Сега“, затова ще си позволя един съвет към вас – не го правете повече тук, защото рискувате дискусията да стане неуправляема и горския наистина да се разсърди.

 • Иво на 16.12.2009г. в 00:32ч.

  .кур никой не го каза. Профани.

 • Бойчо Добрев на 13.01.2010г. в 15:44ч.

  Гледам, прежне пишещите са се хванали за гушите и темата се е спекла. А нещата са много сериозни и някой трябва да ги разясни. Жалко, че това не съм аз. Аз съм си обикновен, да не кажа прост юзър и като такъв в мен напират няколко още по-прости въпроса. Какво ще стане с .bg домейните? Защото домейните не само се пишат, те понякога и се изговарят – по радио, по телевизия, по телефон и пр. И тогава ще започне голямото обяснение – hahaha.bg на латиница, хахаха.бг на кирилица, hohoho.bg на латиница, xoxoxo.бг на кирилица. И още – кой ще се окаже достатъчно бърз и напорист да регистрира един куп настоящи трибуквени .bg домейни като .бг такива? Или първо ще попитат собственика на hahaha.bg иска ли да регистрира хахаха.бг и ако той не желае едва тогава хахаха.бг да се пусне за продажба? Ако това не е уредено чакат ни интересни времена. Извинявам се ако вече има отговори и аз тук блестя с невежеството си, но както казах – аз съм обикновен, прост юзър. Та така питайки се и отговаряйки си сам, стигам до извода, че всъщност бг прилича ли на br няма кой знае какво значение в случая. Важното е, че прилича на т.е. изговаря се като bg.

 • нап на 02.02.2010г. в 21:36ч.

  Иво, .ЪТ също е интересно според мен. Много домейни от „мъжки“ род ще получат подобаващо звучение:
  напЪТ /с ударено Ъ/
  регистраторЪТ
  президентЪТ
  гювечЪТ

  Освен това Ъ си е май единствената чисто българска буква, защото дори и руснаците я нямат, за сърбите не знам.