трънки и блогинки

DRM пица

Написано на: 08.01.2006 · 4 коментара

DRM (Digital Rights Magement) е нещо, което все още не е адски омразно унас, но всеки, който е купувал оригинален диск от магазин се е сблъсквал с ограниченията, които се налагат върху ползването му. Те ни ядосват, но тъй като са нещо ново в културата ние още нямаме изграден рефлекс спрямо тях. Долният текст представлява опит за хумористична аналогия между условията за ползване на едно музикално произведение приложени към нещо за ядене. Да, може да е смешно въпреки, че за мен е по-скоро правдиво, но преди всичко считам, че това е лесен начин да се даде илюстрация за същността на тези ограничения. Любопитно е, че е писан по клаузите на истинско DRM потребителско споразумение. Оригиналът може да прочетете на страниците на Groklaw, a това долу е само опит за превод:

Този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ е защитен от закона за авторското право

Много Ви благодарим за закупуването на този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ и подпомагането борбата срещу пиратството. Съставките в този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ могат да имат функции, които да попречат на неговото консумиране или притопляне. Продуктът не може да бъде препродаван, притоплян или съхраняван на неоторизирани места. Тези ограничения са добавени с цел да се осигури максимално добро потребителско изживяване.

Преди да закупите или консумирате, моля, прочетете следното:

Ръководство за употреба

Този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ не може да бъда притоплян, чрез неоторизирано устройство за притопляне, нито да бъде конвертиран на по-малки парчета с цел споделяне с други.

Вие не можете, чрез използването на външни уреди, да променяте размера на този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ.

Само официално лицензирани подправки или сосове могат да бъдат използвани с този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ. С настоящето вие се съгласявате да не променяте този завършен ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ чрез добавянето на неоторизирани съставки или чрез премахването на някои от настоящите.

С закупуването на този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ вие се съгласявате да не се опитвате да установите неговите съставки, нито да установите пропорциите на използваните продукти.

С закупуването или консумирането на този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ вие се съгласявате да не произвеждате самостоятелно или подпомагате в създаването на подобрен продукт за лична или комерсиална употреба.

Вие сте лицензиран единсвено за еднократно еднопосочно прекарване на този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ през храносмилателната система на един човек в обичайно приетата за това посока. Повторното приемане, повръщането или споделянето му с други са изрично забранение.

Ако кутията, в която този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ се доставя е открадната или изгубена, вашият лиценз се прекратява. Прехвърлянето на собствеността върху тази кутия от ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ по какъвто и да е начин (включително и изхвърлянето й) ще бъде разглеждано като опит за препродажбата на този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ.

Разпространението на този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ по какъвто и да е начин е строго забранено.

Ако вашият лиценз за ползване е прекратен поради каквато и да е причина то всякаква част от този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ, която е останала неизядена, частично храносмляна, неизхвърлена или неунищожена по какъвто и да е начин, трябва незабавно да бъде изпратена обратно на производителя за ваша сметка.

Този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ може да има мерки за сигурност, които да наблюдават неговото използване от ваша страна, а така също и използването на други хранителни продукти. Възможните странични ефекти включват загуба на равновесие, имунна недостатъчност, болки в корема, подагра, затлъстяване и дори смърт, за които вие се задължавате да не предявявате претенции към производителя.

Този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ е произведен за ползване само в определени устройства за готвене и съхранение и може да не е възможно да се използва със следните продукти:

 • Устройства, които могат да готвят конкурентни продукти
 • Някои микровълнови фурни с предефинирани функции за пица или сандвич
 • Всички печки, които оперират по температурната скала на Целзий
 • Уреди, които са предназначени за готвене за много хора
 • Някои портативни устройства за съхранение
 • Устройства за чистене като обикновенни салфетки, кърпи или препарати за миене
 • Някои стоматологични продукти, включително мостове и керамични пломби

Въпреки, че можете да огледате и помиришете този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ, това не означава, че той е годен за консумация при всички условия. Първата покупка на този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ ще бъде регистрирана от нас, както и неговата първа консумация. По този начин неконкурентните хранителни съставки няма да повлияят на храненето Ви.

Запазваме всички права върху всички производни продукти (ПРОИЗВОДНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ), произтекли от консумацията на този ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ, включително и резултатите от съвместната употреба на други продукти (СБОРНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ).

Ако вкусовите характеристики на продукта са подобрени в процеса на съзваване на СБОРНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ (примерно чрез консумацията на бира или безалкохолно) ние запазваме правото върху тези подобрения.

С закупуването и консумацията на този и последващи продукти, вие се съгласявате, че ние можем да споделяме, разпространяваме и продаваме информация за вас и вашите хранителни навици.

Продуктът е създаден, за да бъде консумиран над клавиатурата или на капака на лаптоп, с инсталирано легално копие на операционната система Windows. Също така той може да бъде консумиран и около XBox360 конзола, но при този случай, ние няма да бъдем отговорни за всякакви изцапвания, които са настъпили.

Консумацията е разрешена само за оригиналния собственик и всякакво физическо споделяне или чрез равнопоставени мрежи е забранено. Забранена е консумацията му в близост до компютри, които използват Mac или GNU/Linux операционни системи.

Неспазването на тези условия (които ние си запазваме правото да променяваме по всяко време без предизвестие) ще има за резултат незабавното прекратяване на вашия лиценз. Това прекратяване се изразява в загубата на всички права върху този продукт и отказ от заплащане на каквито и да са щети.

Чрез закупуването, консумирането или чрез отварянето на кутията, вие изразявате съгласието си с всички условия, указани по-горе.

Тези условия се намират от вътрешната страна на всички кутии.

Категория: глупости · свободни неща

4 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Nick Angelow на 08.01.2006г. в 16:38ч.

  хич не са глупости.

  много добре си се справил (imho). ако го преведеш на английски, няма да бъда изненадан, ако го видя някъде из /. или някой подобен сайт.

 • Мариян Маринов на 08.01.2006г. в 23:57ч.

  Това ми напомня за въпроса на Вени: Тази торта GNU ли е?

 • konfeta на 09.01.2006г. в 00:43ч.

  2084 по Пейо ;-)

 • пейо на 09.01.2006г. в 10:59ч.

  Хей, аз да си кажа и още веднъж, че това е превод на текста от GrokLaw. Ник Ангелов си каза, че той уводите не ги чете от времето на „Работническо дело“ още, но понякога има и нещо смислено в тях.

  А иначе благодаря :)