трънки и блогинки

Виетнамски чай

Написано на: 08.12.2009 · 11 коментара

Виетнам е един от най-големите производители на чай и кафе в света, но унас е познат предимно с гадното кафе, внасяно в началото на деведесетте. Виетнамски чай унас не съм намирал, но напоследък се случи да пробвам няколко вида и съм много приятно изненадан. Лариса скоро беше във Виетнам и заедно с разказите за страната и фантастичното кафе ми донесе и това:
viettea

Пресован на топки чай съм виждал и преди, но този номер с цветето ме възхити! На преден план в снимката е чаеното топче, от което пониква цветето, което виждате в каната. Унас продават чаени топки, които потопени в (по-разлата) чаша с топла вода се разтварят, но виетнамските освен несравнимо по-ефектни са и по-добри на вкус.   Чаят от тези топки е приятен на вкус и донякъде ми напомни нашия билков чай.

Основно пия черен чай, а зелен се случва по-скоро следобед или когато искам нещо по-леко. При приготвянето на зелен чай лесно нещо може да се обърка и чаят да стане горчив или да придобиве тревист вкус. Ан ми даде кутия с виетнамски зелен чай, който ми хареса много заради лекия си вкус и леснотата на приготвянето си. Ефектът никога не е пряк и отчетлив, както при черния чай, но винаги се усеща в последствие, така че по-добре да внимавате.

viettea2 viettea3

Във Виетнам пият основно зелен чай и черният е по-скоро рядкост. Yen Bai е планински регион в северната част на страната, където изглежда има подходящите условия. Чаят на снимката горе в дясно си го донесох като спомен за една зимна вечер, когато се бях изгубил в Берлин и почваше да ми е студено, но видях чайна, в която нямаше никой. Домакинята ми направи чай и заразказва за наистина богатия избор, които предлагаше. Разбирахме се повече по интонацията, но това не пречеше на общуването. Донесох си този виетнамски черен чай,  който хем приличаше на другите, но си имаше и много свои вкус. Може би това е най-вярното описание на виетнамския чай — на вид като като другите, но иначе нищо общо.

Категория: чай

11 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • ominaeshi на 08.12.2009г. в 10:18ч.

  Аз имам някакъв спомен, че в халите продаваха такъв чай на топчета, който „разцъфваше“ по най-различни начини. Даже имаше един, от който на нещо като конец излизаше наниз от жълти и розови цветчета. Но всичките топчета бяха комбинация зелен чай с аромат на жасмин.

  Та по този въпрос трябва да попитам – и този ли е комбинация или е просто зелен? А ако е просто зелен усеща ли се аромат от цветчето?

 • пламен на 08.12.2009г. в 11:25ч.

  TееGschwendner ftw!

 • И.Е. Станков на 08.12.2009г. в 12:04ч.

  Подобен разцъфващ чай съм пил в Шанхай. Оригинално е, но не съм сигурен, че допринася за вкуса.

  Изобщо мен ме е страх да коментирам ососбено зелените азиатски чайове, щото е нещо като да коментираш експертно отлежали скъпи френски вина. Цяла религия е.

 • Май Тап на 08.12.2009г. в 14:57ч.

  чаят се е пресовал на топчета, защото е бил разменна „монета“ – по време на династията Тин Мин цените бяха ниски, 3 топчета чай за 1 куче; 4 т.ч.- 2 жени; 5 т.ч. – 1 прасе, сега вече всичко поскъпна – не само инфлация, ами и криза в жанра …

 • още на 09.12.2009г. в 02:18ч.

  пясък в очите по време на чай
  http://www.youtube.com/watch?v=4akNUE_lyfc&feature=fvst

 • и още на 09.12.2009г. в 02:47ч.

  и звуци в ушите
  http://www.youtube.com/watch?v=40K55oszGho&feature=fvw

 • пейо на 09.12.2009г. в 04:24ч.

  @ ominaeshi
  Не е само зелен, поне на вкус. Основният вкус е като на билков чай

 • iCaci на 09.12.2009г. в 20:37ч.

  Такъв чай, но от Тайван, пих тия дни. Сред чаените листа имаше нещо червено, което заедно с дръжката от хванати за конец цветчета розмарин се превърна в кошничка след разпъпването. Вкусът не беше кой знае какво, защото беше втора вода, специално за да ми демонстрират ефекта :)

 • ominaeshi на 10.12.2009г. в 09:20ч.

  Съжалявам, че пак ще направя препратка към китайския чай, но кажи-речи той е най-разпространения сравнително „истински“ и затова имам наблюдения само върху него.

  Та имам един, който най-общо казано, има вкус на гора. Не знам по какъв друг начин да го опиша, но като го пия и все си представям някаква много влажна свежа гора. Като след порой- мирише на зелено, на влага, на пръст. Сигурно заради аромата на дървестна кора. Няма нищо общо с масово разпространения зелен чай, който е силно опушен и по-вкус много напомня на топчетата, ако човек се абстрахира от миризмата на жасмин.

  Чела съм, че различните аромати се постигат чрез бране в различно време, миксиране на различни листа и различна дължина на обработката. Даже не знам къде бях чела, че тези „цветенца“ се правели само от бял чай, че бил по-лесен за обработка. А белия чай изобщо няма вкус на зелен, даже изглежда някак „слаб“, заради по-лекия вкус. Много е възможно и това цвете, което си го снимал, да има общо с белия чай. Но дали има виетнамски бял чай- не знам.

 • ssk на 10.12.2009г. в 21:14ч.

  Брат ми донесе такъв от Китай, но не ми хареса особено на вкус, но пък си е естетически готино. :)

 • дяволска работа на 12.12.2009г. в 01:31ч.

  M M’s E Band след чаша чай
  http://www.123video.nl/playvideos.asp?MovieID=394493