трънки и блогинки

10.01.2006

Написано на: 10.01.2006 · 7 коментара

Балканджи и Баровски

Снощи бях дa слушам „Балканджи“. Пак и за пореден път. Не мога да обясня точно защо, но те ми действат добре. В деня след техен концерт обикновено се чувствам по-добре и работата ми върви. Факт.

Горното не ви засяга особено, но това, че държавата ни не прави нищо за българите, които имат проблеми зад граница, може да ви засегне много неприятно. Въпреки цялата кампания, доколкото знам засега единствената реална надежда е дошла от чужда институция. Освен да се надявам за благоприятен изход от заседанието утре (11.01), бих си помечтал и за промяна в моралната нагласа на нашите чиновници. Дано на никой да не му се случва да се чувства предаден и забравен от своите.


Верижните писма

Аз пък се кефя на хората, които са способни да създадат текст, който да успее да стигне и до моята пощенска кутия. Примери за верижни писма: ден на целувката и котета в буркан. Аз може да се кефя на авторите, но квалификациите ми за изпращачите започват от олигофрен. Недейте само препраща – съчинете толкова добра история сами!


Лесиг за Google Print

Проф. Лесиг винаги се е отличавал с ясното изразяване на тезите си. Една от последните му публични прояви беше участието му в защитата на Google Print. Въпросът е за много повече от конкретната услуга, а се отнася преди всичко за защита на правото за свободно ползване на произведения. В тази негова презентация (85 Mb), той успява изключително достъпно да опише проблема с „IP екстремизма“ и да даде пример защо настоящата уредба на авторските права създава един от най-лошите модели на собственост, който възпрепятства прогреса. Тезите му са важни и леснодостъпни и бих я препоръчал на всеки, които има интерес в материята.


Гърба ми

От известно време ме боли неприятно гърба и ако съм малко по-лош от обикновено, то това може е една от причините. Не знам дали се е насъбрало от преди или нещо специфично се е случило, но вече се обажда след по-малко от два часа работа на компютър, което не ми харесва. Пробвах разни упражнения за разтягане и йога асани, но засега най-добър ефект дават лицевите опори. Не, че не искам да стана безумно як, но бих бил благодарен за съвети и идеи как даго накарам да се почувства малко по-добре. Благодаря!

Категория: кратки

7 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Владо на 10.01.2006г. в 19:53ч.

  За гърба… На твърдо ли спиш? Аз реших да правя, преди да почне и мен да боли. Дали ще има ефект не зная, но се надявам.
  На земята е най-добре май.

 • Таня на 10.01.2006г. в 20:13ч.

  Да, това със спането на твърдо помага наистина. Ама да добавя, че и един истински масаж може също да ти е полезен.
  В любимия ми Атлетик на Янко Сакъзов /срещу театър „София“/ има една такава дребничка девойка – Ирена, която обаче е с много яки ръце и болежките по гърба не могат да ѝ противостоят. И освен всичко друго е много приятно :-)

 • Таня на 10.01.2006г. в 20:23ч.

  А тия верижни писма не мога да ги трая, не мога да ги дишам направо. Миналата година точно за въпросния ден написах толкова яростен и гневен мейл и го върнах обратно на този, дето ми го беше пратил. След това писах още няколко гневни мейла, по едно време на молби го ударих, с един приятел дори се скарахме гадно заради тия простотии, но все така останаха хора, дето продължават да ми ги пращат. И знаеш ли какво се оказа, че ако аз не пратя тази глупост, ми се изсипва след това поне от 4-5 места. И какво – почнах отново да ги пращам, за да не ми ги пращат на мен. И така покрай сухото понякога гори и суровото. Съжалявам, не се сещам за по-добро решение. Предложете вие нещо.

 • Алекс на 10.01.2006г. в 20:50ч.

  Като начало е добре да идеш на лекар, защото се оказва, че това си е симптом на истинско заболяване – Repetitive Strain Injury (RSI). Ако, дай Боже се окаже, че е само моментно, ето какво открих, освен дето навсякъде се препоръчва йога (ама за повече време), шиатцу и рейки.

  Ако си добър в автосугестията, пробвай гръбната мудра. Добри профилактични и палиативни мерки има тук. Иначе най-конкретното, за което намерих добра дума, беше упражнението „Петимата тибетци“.

  Oбаче всеки, който работи постоянно седнал и с компютър, ще си направи най-голяма услуга да се снабди с един Космодиск. То и наколенките на Ливайн ги подиграват, но майка ми направо се роди с тях… Така че, по-добре да се опита…

 • Григор на 11.01.2006г. в 02:11ч.

  Преди месец бях жестоко пострадал с кръста – първия ден бях на легло, и то не от предпазливост… Една моя позната само за седмица ме върна на тренировки! Не съм фен на приказките ѝ за чакри, универсални енергии, рейки и прочее, но ръцете ѝ са направо златни.

  Ако те интересува, мога да я попитам би ли се заела с теб.

 • пейо на 11.01.2006г. в 12:32ч.

  Благодаря на всички писали тук и които ми изпратиха съвет по пощата или IM!

  @ Владо
  Да, на твърдо спя. Освен трърдостта на леглото и възглавницата оказва влияние и е добре да си сигурен, че си с такава, каквато ти е удобна.

  @ Таня
  Май само веднъж са ми правили истински масаж и трябваше да ми видиш размазаната усмивка след това. Страничен ефект е, че след масажа така се отпускам, че ми падат и малкото останали задръжки, а това… не е ясно дали винаги е хубаво :)

  А за писмата… Ти спамър такъв! Ще ти го оставя на фантазията да си представиш какво ми дойде когато получих powerpoint файл с препоръка, че са глупави картинки вътре :)

  @ Алекс
  С толкова за четене дето си ми го дала само още повече време пред компютъра ще прекарам :)) Шегувам се, благодаря наистина!

  @ Григор
  Още не, благодаря, но ще имам предвид. А ти защо не вземеш някога да разкажеш за границата на науката медицина и шаманизма? Само идея за есе.

 • кольо на 16.01.2006г. в 14:58ч.

  Спомням си, Пейо, как в началото на нашата скромна e-комуникация ти кротко и упорито ми повтаряше да НЕ препращам разни такива chain-letters… на към десетия път май се вслушах в мъдрите думи:))

  Тия дни, покрай котките в буркан попаднах на това
  http://www.breakthechain.org/faq.html?xsppfaq=114
  Не открих топлата вода, но ми беше интересно все пак да прочета туй-онуй. :)
  Другото, на което попаднах, мога кратко да го нарека „Империята отвръща на удара“ –
  http://beer2beer.org/bonsai/bonsai.htm – доста се посмях… :)