трънки и блогинки

Бележки от обсъждането на промените в ЗЕС

Написано на: 11.12.2009 · 12 коментара

Вчера присъствах на обсъждането на първо четене в комисията по транспорта и съобщения на промените в Закона за електронните съобщения, въвеждащи директен интерфейс за събиране на трафични данни относно електронните съобщения. Напомням и пояснявам, че процедурата включва две гласувания в комисии и при положителен резултат две четения в зала. Първото гласуване е по принцип, а второто с коментари и текст по текст.

Вчера комисията прие проекта на първо четене като го намери за „нужен и необходим“. ГЕРБ, Атака и Синята коалиция гласуваха „За“, ДПС и БСП се въздържаха. Ето бележки от дискусията:
МВР, представлявано от зам. министър Вучков, си знаят и повтарят своето:
1. Данните не се отнасят до съдържанието на съобщенията. Щом може претърсване и изземване да се прави по-лесно, защо да не може и тези данни да се получават без толкова трудост.
2. Данните са им нужни не само за тежки престъпления. Вместо да изброяват – нека да може да е за всички.
3. Директния интерфейс е за бързина и улеснение, ще го ползват само след разрешение. Защитата от неправомерното му ползване е чрез съдията и регистрите.
Важно: Приели и в проекто-закона е залегнало предложението искането за данни да се мотивира и съдията да преценява и по основанието. Това е добре.

Преди депутатите се изказват неправителствени организации:
Сдружението за електронни комуникации, представлявано от Мирослав Огнянов, прави следните основни бележки по предложението:
1. Има празнота в уредбата по отношение на срока на съхранение на данните, които са изискани. Не е ясно за какъв срок трябва да се съхраняват?
2. Кой поема разходите, които операторите ще трябва да извършат, за да могат да осигурят справки в срок от 8 часа? Споменават два варианта: държавата плаща, а сумите се разделят между операторите пропорционално на извършените разходи или на предоставените справки.

Фондация достъп до информация, представлявана от Александър Кашъмов,  прави следните бележки по текстовете:
1. Директният интерфейс – създава възможност за неконтролирани злоупотреби, трябва да отпадне.
2. Тежки срещу „сериозни“ престъпления – МВР иска твърде много, данните да могат да се ползват само за престъпления, наказуеми с над 5 години.
3. Право на достъп и информация – лицата трябва да имат начин да разберат дали и какви данни са били изискани.
За повече подробности прочетете становището им по повод проекта, много добре е написано.

Народните представители: по-подробно изказваха Емел Етем(ДПС), Иван Иванов(ДСБ) и представител на БСП. Емел Етем пита за гаранции за защита, имайки предвид досегашните случки и практика, както и колко ще струва мярката на държавата. Иван Иванов акцентира въпроса си върху нуждата от директния интерфейс.

Експерти на МВР отговарят:
1. Доставчиците ни бавят страшно много справките.
2. Ние интерфейса си го имаме, нищо няма да струва. Настоящата уредба не ни позволява да го ползваме законосъобразно (бел. моя: а иначе да го ползвате?).
3. Използването на интерфейса става след въвеждане на потребител и парола, всичко се логва. Имаме вътрешни процедури и регистри за защита от неправомерно ползване.

Комисията намира проекта за „нужен и необходим“. ГЕРБ, Атака и Синята коалиция гласуват  „За“, ДПС и БСП се въздържат.

Категория: всякакви

12 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Богомил Шопов на 11.12.2009г. в 12:08ч.

  Мерси Пейо

 • x10 на 11.12.2009г. в 12:37ч.

  Не очаквах това от сИНЯТА кОАЛИЦИЯ!

 • пейо на 11.12.2009г. в 12:54ч.

  Иван Иванов заяви, че счита проекта за много по-добър от предложения от БСП в предишното НС, изказа забележката за директния интерфейс и гласува „за“.

  Възможно е, това да е акт само на принципната му подкрепа към проекта и той си запазва правото да гласува против разпоредбата за директния интерфейс на второ четене.

 • Николай Балов на 11.12.2009г. в 12:56ч.

  Нямам представа как, но този проекто-закон не трябва да бъде одобрен в този му вид. Има прекалено много текстове, които не може да бъдат одобрени.
  „Данните са им нужни не само за тежки престъпления. Вместо да изброяват – нека да може да е за всички.“ WTF!

  „Ние интерфейса си го имаме, нищо няма да струва. Настоящата уредба не ни позволява да го ползваме законосъобразно.“
  Според мен този интерфейс въобще не трябва да същестува. Досега са го използвали не „законосъобразно“, какво им пречи и в бъдеще да го използват.

  За съжаление аз очаквах такова нещо да се случи в БГ.
  За съжаление съм сигурен, че ако цялото обществото не направи нещо, а не само 2-3 организации, които да се опитват, ще бъде гласуван в този му вид. И това ще бъде крайно обезпокояващо.

 • dzver на 11.12.2009г. в 14:19ч.

  Ще се погрижа председателят на СДС да научи моето мнение за неговия конформизъм. Силно съм разочарован.

 • iliyanski на 11.12.2009г. в 15:17ч.

  Най-странното е, че на един от блогърите в Блогосферата му е премахнат линка към сайта с информацията за гласуването на Закона за електронните съобщения.
  За съжаление, почти съм убеден, че ще бъдат приети поредните полицейщински простотии.

 • Anonymous на 11.12.2009г. в 15:26ч.

  Пейо, в бел.моя да не би да е така:
  а как го ползвате?
  поздрави по

 • Вени Марковски на 11.12.2009г. в 19:46ч.

  Изненадан съм, че Иван Н. Иванов е гласувал „за“, а и не мога да разбера с какво този законопроект е по-добър? Онзи беше лош, ако този е по-добър, това ще рече – по-лош. Законопроектът на практика демонстрира, че няма значение кой е министърът, стига да има желание за подслушване, форма ще се намери.

 • ridiculous на 11.12.2009г. в 23:35ч.

  Ами, ДСБ и сините изгубиха току що моя глас, който ги поддържаше 20 години. Да им е честито.

 • Anonymous на 12.12.2009г. в 09:07ч.

  Ами да се беше сетил да се ‘отречеш’ от сините и ДСБ малко преди изборите, а не сега, когато вече си им дал възможност с твоя подкрепа да правят простотиите си четири години.

 • ionstorm на 13.12.2009г. в 21:10ч.

  Веднъж милиционер – цял живот боклук.
  А сега си докарахме на власт и баш милиционера начело на баш милиционеската му партийка. Под строй си го докарахме, нали им е на всичките недоклатени кранти у мокрите сънища.
  Па народ, па гражданско общество, дрън-дрън. То се видя, че само диктатура си заслужаваме, д**а и добитъка.

 • joe на 19.12.2009г. в 10:45ч.

  Къде е EFF?