трънки и блогинки

Международните успехи на Чушкопека

Написано на: 02.01.2010 · 10 коментара

Чушкопекът е обявен в ефира на националната ни обществена телевизия за битова придобивка на 20-ти век. По създадения специално за БНТ критерий революционност, Чушкопекът (оп, порасна му буквата!) е пред самото електричество, и далеч преди софийското жителство и братовчед му – остъкления балкон. След като хилядите sms-и откриха истината, да се слави Чушкопека е по-лесно дори от това да се съчини нихилистичен коментар с елементи на разсъждение върху народопсихологията, но моят опит сочи, че в Европа Чушкопекът сам е по-желан от цялата ни държава.

Имам една позната, която се ожени и заживя в Швейцария. Не си взе много неща от България, не гори от желание да идва насам, но познайте какво занесе в Цюрих? Чушкопек, досещате се. Това изделие така учудило и възхитило роднините, че ми беше възложено да издиря и изпратя най-луксозния модел на пазара – троен, с 1250W мощност и падащо дъно, който заради вътрешната преграда е известен като „Чушкопек тип Мерцедес“.

До Цюрих, гордостта на българската електротехника стигна благодарение на служител на Държавната агенция за информационни технологии, който пътуваше до Швейцария, за да почерпи опит на някаква конференция за нещо електронно и не толкова значимо. След това Чушкопекът продължи пътя си чак до Хамбург, където се превърна в част от домакинството на немски адвокат, който, сигурен съм, още си го ползва и никога вече няма да пече чушки с горелка на ламарина.

Категория: истории

10 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • joe на 02.01.2010г. в 01:59ч.

  Честно казано даже не знам какво е това „чушкопек“. Не ме и интересува особено.
  За мен наистина най-великата битова придобивка за българина си остава ПППОЕ. Не сме го измислили ние, но именно заради масовото му приложение, имаме един от най-бързите нет достъпи в света. И лично на мен това ми революционаризира живота : ))

 • Попа на 02.01.2010г. в 02:37ч.

  Има още една история, свързана с Великия Чушкопек :) Типично българска. Много скоро след изобретяването и пускането на пазара на въпросното съоръжение, някои скулптори, работещи малка пластика, установиха, че чушкопека за около час развива температура достатъчна да стопи три килограма бронз или месинг, т.е. около 1000- 1100 градуса. А най-хубавия месинг за леене бяха монетите от 1, 2 и 5 лева в края на управлението на Жан Виденов, когато инфлацията така ги обезцени, че кило месинг на скраб струваше 2-3 пъти повече от номинала на кило монети.

 • Вени Марковски на 02.01.2010г. в 14:29ч.

  Пейо,
  случаят с Цюрих е описан тук: http://blog.veni.com/?p=740 на 22.10.2008 г. :)

 • Вени Марковски на 02.01.2010г. в 14:30ч.

  Другото интересно нещо е, че изобретателят му е Велизар Стоилов, бивш зам.-кмет на София.

 • wakeop на 02.01.2010г. в 18:42ч.

  това с чушкопека (и изобщо класацията) се оказа свеж момент в традиционно досадните новогодишни програми :)

 • fen на 04.01.2010г. в 08:45ч.

  Сега някой трябва да издигне един паметник на чушкопека, предлагам да е пред НДК:)

 • Весина на 04.01.2010г. в 11:30ч.

  Приятели, констатациите за чушкопека припомнят едно важно правило, забравяно от „а-каде ми-чно“ изживяващите се хора-а именно: че всяка мярка е добра, когато е съобразена с условията, при които ще се прилага.Гадно е да те подслушват, наблюдават и прочие нарушения на личното пространство, но не е ли по-гадно да те грабят, нападат, убиват и т.н.? Колегата, който е написал, че само скучните, тъпи и прочие хора се съгласяват да им контролират интернет-пространството, със сигурност

 • Весина на 04.01.2010г. в 14:50ч.

  НИКОГА не се е докосвал до човешки съдби които целоживотно се борят да намерят убиеца на роднини / за съжаление и деца/ или да си върнат отнетото жилище, за което цял живот са спестявали, и прочие нещастия! Моля, не се правете на европейци, когато все още изнасилват невръстни деца и бабички-мумии-докато сме джунгла, е по-добре да излезем от нея, отколкото да казваме че нещо в нея не ни харесва-все още всичко в нея става по нейните „закони“/“законите на джунглата“/. Айде сега колегата да излезе да ми каже колко съм тъпа, скучна, неграметна и прочие квалификации, които нямат нищо общо със задълбочения анализ на БГ-условията. Лозунгите винаги звучат красиво, но не винаги „функционират“ добре.

 • Весина на 04.01.2010г. в 15:52ч.

  Всяка власт трябва да е наясно, че обществото търпи много неща – лишения, ниски доходи, болести, по-високи цени, лоша храна и замърсен въздух, нескопосани и корумпирани политици и чиновници, партийни лъжи, задръствания и смърт по пътищата, стрелби и взривове по улиците дори. Има обаче едно нещо, което никое общество и никой човек не приема, без да покаже ясно рано или късно отношението си към него – и това е несигурността за живота, здравето и имуществото, безнаказаността и неразкриването на наистина дръзки престъпления, безсилието на властта, страхът и постоянното усещане, че може да се случи нещо лошо на деца, семейство, близки, на всеки отделен гражданин. Ако това управление не го разбере, ще отиде в графата „ненужни“ и „неуспешни“.
  Стандарт, Ал.Александров

 • Весина на 19.01.2010г. в 14:15ч.

  Още по темата
  » Съсякоха баба, за да я ограбят

  » Деца утрепали дядо за 6 лева, купили си по кебапче

  » Непълнолетни пребили до смърт 82-годишен

  » Има ли предател сред прокурорите

  » Пияни измъчвали до смърт миньор за пенсията му (видео)