трънки и блогинки

Падението на Лийдс

Написано на: 03.01.2010 · 3 коментара

Лийдс Юнайтед никога не са ми били симпатични, но когато в началото на 90те се запознавах с английския футбол, формирах впечатление, че те са един от клубовете, който се бори за титлата и обикновено се класира на едно от водещите места. Ставали са три пъти шампиони, а днес играят в третото ниво на Англия и ми беше любопитно да разбера причината за падението на Лийдс.

Оказа се, че причината не е в лошата игра или треньорско ръководство, а в поемане на финансови рискове, които изглеждат нормални за водещите клубове. Пътят надолу започва през сезона 2000-2001, когато отборът не успява да се класира за Шампионската лига, където същата година е бил на полуфинал. В предишните години, клубът е взел заеми, за закупуването на играчи и въпреки участието в туринира за Купата на УЕФА не получава приходи, на които разчита. За да покрие плащанията, Лийдс се вижда принуден да продаде много от звездите си като Рио Фердинанд, Роби Кийн, Хари Кюъл, Роби Фаулър на преки конкуренти в Англия.

Въпреки продажбата на всеки играч, който може да бъде продаден, клубът се крепи на ръба на несъстоятелността. Лишен от възможност да събере отбор, Лийдс изпада от Премиершип и се представя зле във втора дивизия. Следва продажба на клуба, която стабилизира за един сезон представянето, но не и финансовото състояние на отбора. Изпаднал в третото ниво на английския футбол, Лийдс не може да погаси задълженията към кредиторите. Клубът изпада в несъстоятелност, продаден е на публична продан и е наказан с отнемане на 15 точки от актива за следващия сезон.

След като отпада бремето на дълговете, Лийдс успява да събере състав, с който се задържа в същата дивизия и в последните години се стабилизира. В момента отборът убедително е на първо място и вероятно ще успее да премине в горната дивизия. Днес Лийдс играе за купата на футболната асоциация срещу старите съперници Манчестър Юнайтед. За мен мачът ще е интересен и защото личното ми убеждение, е че падението на Лийдс не се дължи на неразумното харчене, а в това че продадоха най-великия Ерик Кантона точно на Манчестър Юнайтед.

Допълнение: Да се таковам в устата! Случи се това, което трябва да е началото на възхода на Лийдс – победа над Манчестър Юнайтед на Олд Трафорд.

Категория: всякакви

3 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Erbabic на 03.01.2010г. в 17:07ч.

  Leeds са един от класическите отбори на Острова, за последно шампиони в началото на 90те с Кантона в отбора си.

  Подобен паралел може да се направи и с Нотингам Форест, въпреки, че не са чак такива традиции

 • пламен на 03.01.2010г. в 18:46ч.

  Мда, много сладка и заслужена отвсякъде победа на Лийдс в дербито.

 • павлин на 05.01.2010г. в 00:56ч.

  Видях заглавието на поста ти ден след мача и се учудих за какво падение говориш.
  Продължих да чета и да се чудя защо си написал това, докато не стигнах до допълнението … и ми стана смешно. :о)