трънки и блогинки

16.01.2006

Написано на: 16.01.2006 · 9 коментара

Merchants of Cool

Merchants of Cool е интересен документален филм, който дава идея за процеса зад изграждането на успешни марки, стъпвайки на създаденото от съвременната субкултура. Казано по-просто как се взима от нас, за да бъдем по-успешно накарани да направим нещо. Истински интересно е и развитието на тези процеси, които можем лесно да забележим и в България, но нека тях да ги оставя на тези, които гледат филма.

Като пример за нещо подобно може да е и случката с Еленко и „168 часа“. От това, което виждам, не мога да кажа дали авторските права на Еленко са нарушени или позволеното е докарано до максимум (пък и да кажа ще е само мнение), но пък фактът е показателен за посоката на движение на идеи, а и за още доста неща. Според мен тепърва се почва.


Миризма на зима

Преди малко си отворих прозореца и така характерната миризма изпълни стаята ми. Винаги съм се чудел от какво точно идва, какво мирише така? Може да е нещо от нафтовите или печките с дърва, а може да е нещо друго специфично за сезона. Някой има ли по-добра идея?


Глупакбул

Глобул стъпи на пазара с обещанието, че няма да си кодират апаратите и извлякоха добри пазарни дивиденти от тази първоначална практика, противопоставяйки я на тази на Мтел. После се оказа, че българския потребител не е като тези, описани в учебниците по маркетинг и те бързо изоставиха идеята. Мога да допусна за процесите, които са произтекли в компанията и по реакцията им на невъзможността да си удържат промоцията с думичките „безплатно“ и „неограничено“ в нея, но това си беше само за чисто мое забавление, тъй като аз не бях лично засегнат от това. Когато, обаче, се опитах да сложа чужда карта в моя (оказал се кодиран) апарат се наложи да се сблъскам с нещо, което е добър пример за глупост, според определението, което Антония е превела.

Според официалната позиция на Глобул те не се занимават с разкодиране на собствените си апарати, а могат единствено да препоръчат лицензираните от тях сервизи. Ползването на услуга на такъв сервиз би ми струвало освен повечко пари и поне два дена без телефон. И това всичкото при явното знание, че ако бях клиент на конкурентите им за същата операция би ми трябвало единствено посещение в бизнес център. Хм…


One chain letter to kill them all

И докато темата за верижните писма е още топла да дам връзка за сайт с повече пояснения по темата, а както и сърцераздирателния сайт с апел за спасяване на бонзай зарзаватите, които Кольо днес ми прати.

Категория: кратки

9 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Ивайло Вълков на 17.01.2006г. в 15:23ч.

  Ех зимата … и нейната миризма :)
  И аз си го задавам този въпрос :
  На какво мирише зимата в България ?
  Ама си много прав – нафтовите печки, дървата и ще добавя въглища.
  На мен най-много ми наподобява на въглища. Ама пък не знам дали някой се топли с въглища. Може би е самият пушек.

 • eenk на 17.01.2006г. в 17:58ч.

  Не съм правист, но според мен CC-правата са нарушени. Вестник 168 часа е захлупен с „всички права запазени“, коeто не е CC-угодно.
  Аз не мога (и не искам) да спра хората да копират от моя сайт. Затова съм поставил такъв споко лиценз. Не знам как да изискам съобразителност от страна на всички при цитат. Още повече ако има несъобразителни медии…

 • Алекс на 17.01.2006г. в 18:36ч.

  За при вас, в буржоазния център, не знам, но знам от къде иде миризмата в „Дружба“, популярна като една от най-ниските точки на София – от смога, захлупен от м’глата… А ний си имаме и ТЕЦ в квартала, ей! Така на, за разкош и индивидуалитет! Няма да споменавам близката гара „Искър“, което си е ЖП гара, бтв. Миризми да искаш при нас изобщо!

  На бензин, на въглища, на желязо, на запотени железничари, сексапилно омазани с машинно масло… на мъже, бе! Нашият е най-мачисткият квартал – три пъти „оле“! ;-))))))))

 • пейо на 17.01.2006г. в 19:43ч.

  @ Ивайло Вълков
  И аз си мисля, че е на нещо такова, но пък не вярвам да ги ползват наоколо толкова. А пушек, виж, си имаме много и всякакъв :)

  @ eenk
  Ами аз съм малко по-правист и това ме прави малко по-несигурен. Важно уточнение е, че не съм чел статията и говоря по принцип.

  Несигурността ми идва основно от статута на вестника като средство за обществено осведомяване, което е от значение за института на свободното ползване и по-конкретно чл. 24 (1) точки 2,4 и 5.
  Тълкуването на тези разпоредби (и особено на новата т.5) може да не е лесна задача.

  Както се опитах да кажа и горе, за мен е по-важна посоката на движение на идеите, които не се защитават нито от CC, нито от авторското право като цяло, а (може би иронично) се защитават най-добре чрез разпространението им.

  @ Алекс
  А екарисажа не беше и той някъде при вас?

 • kvo ti puka на 17.01.2006г. в 22:56ч.

  @peio
  Няма камини в тоя район? Няма гъзария на домашен огън? В центъра? Усещаш по-добре тая специфична миризма при влажен въздух, най-вече при лека(или не чак толкова)“м’гла“? Най-вече от горива… Всеки случай обонянието ти не би регистрирало нищо що не се разтваря във вода. Тъй работи то.

 • Григор Гачев на 17.01.2006г. в 23:24ч.

  Мисля, че миризмата се дължи основно на съчетанието от пушек и мъгла при много студено време – т.е. когато капчиците на мъглата са почти замръзнали.

 • пейо на 18.01.2006г. в 00:02ч.

  Да, това с влагата ми звучи като нещото, което ми убягваше.
  Благодaря!

 • pro_01 на 18.01.2006г. в 15:34ч.

  абе защо все глобул не може правилно да си направи преценка на промоциите и офертите започвам да се чудя. ми да вземат да уволнят малко хора, току виж спрели глупостите в движение.

 • пейо на 19.01.2006г. в 21:46ч.

  @ pro_01
  Ми не че и Мтел си направиха най-добрата преценка на промоциията, но от двата възможни изхода Глобул избраха политическия, докато Мтел направиха някакво техническо вълшебство, заради което получават престижа (или просто не го губят) в този случай.