трънки и блогинки

Интимни въпросителни

Написано на: 18.01.2006 · 24 коментара

Коментар в блога на Таня ме подсети за стара занимавка да събера начините, по които наричаме женския полов орган. Тезата е, че думите дават ясно отражение на отношението и ценността на обекта в дадената култура. Резултатите от моята занимавка може да си ги въпроизведете и сами. Те бяха от родни просташки думи, турцизми, названия на плодове и умалителни на животни. Много от тях съм ги чувал от жени и затова не бих се съгласил, че това е само въпрос на мъжкото отношение. Като пример за обратното ми дадоха малко японски названия. „Изкушението на самурая“ и „Раковината на удоволствието“ може да не са най-ползваните от днешните японци, но пък показват някакъв стремеж, който унас изглежда се намира за излишен.
Въпросът е кое, според вас, е най-приемливото и/или приятно название?

Оприличаването на някои сладки животинчета ме подсети за темата на депилацията на интимните части. Ако наблюдавамет еротичните фотографии през годините, ще забележим, че има ясна тенденция към оставянето на все по-малко към пълното му премахване. Любопитно ми е това дали се дължи предимно на хигиенични съображения или по-скоро критерият за естетично се е променил и аргументите са дошли след това. Нещо друго интересно е и че салоните за епилация изготвят офертите си като да имат само и единствено жени предивид. Не съм търсил много, но от бегли наблюдения оставам с такова впечатление. Това поражда и въпроса дали, за да предлагат и процедури за мъже салоните трябва да имат и мъж козметик?

Латексът, мрежестите чорапи и високите токчета са ми една от най-противните комбинации, но изглежда за много хора те са някакъв символ на еротизъм. Същото и с кожените панталони. Само като се сетя какво би било нещо изкуствено да ми залепне или просто да пречи на кожата ми да диша… Но, разбира се, това, че на мен ми е гадно не означава, че и на други им е. Интересно от къде ли се е появил и се е наложил този образ?

Категория: всякакви

24 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Алекс на 18.01.2006г. в 13:51ч.

  Латексът, мрежестите чорапи и високите токчета са ми една от най-противните комбинации, но изглежда за много хора те са някакъв символ на еротизъм. Същото и с кожените панталони. [….] Интересно от къде ли се е появил и се е наложил този образ?

  Ако поправим „панталони“ на „поли“ и добавим копринена прозрачна ризка, моето предположение ще се заглави „80-те и Тереза Орловски“.

 • пейо на 18.01.2006г. в 13:54ч.

  Тая пък коя е?

 • Алекс на 18.01.2006г. в 13:56ч.

  Сетих се да добавя и още източен полъх в терминологията – от книгите с арабски приказки – „непокорена крепост“, „недокосната перла“, „коралови недра“.

  И това също са арабите, не само карго-саботьори и адвенчър-сапьори…

 • Таня на 18.01.2006г. в 14:07ч.

  Има процедури за мъже в салоните – ако не в София, то във Велинград – със сигурност /там има голяма плувна школа и е тръгнало от плувците, които се епилират, за да не им пречи гъсталака от косми на скоростта/.

  Правят го за мъже дори и на интимните места, също както при жените.

  Ако наистина проявяваш толкова голям интерес, мога да ти кажа къде точно във Велинград да отидеш – тъкмо да видиш какво е като усещане :-)пък и процедуристите обикновено са от женски пол и някои са хубави ;-)

 • Алекс на 18.01.2006г. в 14:17ч.

  …процедуристите обикновено са от женски пол и някои са хубави

  E… то казано е отдавна, че болката свързва, а страданието извисява, ама това ли е начинът? Мисля, една покана за по питие, придружена с „хайде да не си говорим по работа (особено ти)“, звучи по-като да се изкуши човек да пообщува с процедуристката ;-))))

 • Таня на 18.01.2006г. в 14:26ч.

  Е това с „(особено ти)“ не го разбрах – нищо лошо не съм искала да кажа – какво от това, че само жени извършват такива процедури? Просто няма мъже козметици все още.

  Алекс, наистина нещо не разбрах…

 • пейо на 18.01.2006г. в 14:32ч.

  Чакай! Ако процедурите се правят от жени – добре, но по въпроса с болката не се разбрахме! Ако вас, жените, ви влече – забавлявайте се, но за мен някой безболезнен начин, моля.

 • Алекс на 18.01.2006г. в 14:35ч.

  @Таня: хайде и по научному: поантата е отвъд думите – тук не семантичен, а семиотичен подход е нужен ;-)))))))))))))))

 • Мариян Маринов на 18.01.2006г. в 15:04ч.

  Пейо, ако чуеш за някой такъв салон(за безболезнена епилация) драсни един-два реда. Това си е интересно да се изпробва.

 • Алекс на 18.01.2006г. в 15:15ч.

  Ама сте глезли, момчета :-P… Попитах разни компетентни около мен – оказва се, че има опция за локално обезболяване – с лидокаин (ако правилно съм запомнила).

  „- А пълна анестезия няма ли?
  – Ха-ха… що, заради мъж ли питаш?“

  – неистинско, но съвсем реалистично продължение на разговора ;-)))))

 • Иван Ангелов на 18.01.2006г. в 17:19ч.

  Наскоро си мислех по подобен въпрос.
  На мъжкия полов орган сякаш най-приетото и най-културното (а и често срещано) название е пенис. Ами кое е аналогичното название за женския полов орган?
  Ясно е, че penis е латинското название за мъжкия полов орган и някак си е навлязло в разговорния език. Но не може да се каже същото за съответния термин за женския полов орган (vulva). Поне аз не съм чувал.
  Сетих се за различни разговорни названия, но нито едно от тях не е нито много културно, нито кой-знае-колко прието.
  Сигурно и от това могат да се направят някакви изводи за културата на съответния народ, в частност на българския…

 • кольо на 18.01.2006г. в 17:31ч.

  Пейо, твоят пост, от своя страна, ме подсети за един друг, много подобен на твоя, въпрос – каква е детската думичка за женски полов орган? Малките момченца отрано научават (от мама и от тати), че си имат чурка/пишка. Но какво си имат момиченцата? Има ли такава детска думичка – отговор на въпроса „мамо, какво имам тук?“. :)
  А отговорът на твоя въпрос по-скоро е според личните предпочитания, макар че аз самият не знам кое звучно название бих използвал… Може да пробвам с мимики и жестове. :)

 • Владо на 18.01.2006г. в 18:10ч.

  @иван ангелов
  vulva си е навлязло според мен и то в цели словосъчетания. Чувал си за simpla vulva hipnotica, нали? :)
  @кольо въпросът е „какво нямам тук?“ и отговорът е същият – чурка/пишка.

 • borj на 18.01.2006г. в 23:36ч.

  @Пейо – Как коя е Тереза Орловски бе бозайник?!? :))) Ех, деца, нищо не знаят :))))

 • rainhard на 19.01.2006г. в 11:34ч.

  1. Една стара българска дума за част от женския полов орган – гъделичник.
  2. И в София има процедури за мъже. Предлагат наистина локално обезболяване, но само го предлагат…предпочитат да не го прилагат:)
  3. При някои хора окосмяването наистина е проблем и би било добре да се махне поне част от него, за да се чувстват те комфортно. Но според мен обезкосмяването се е превърнало в мания и то заради модата, ретуша на постери и снимки, които показват глааааадката бебешка кожа на звездите:-DНаистина се е променил критерият за естетично… И ако след 30 години някоя красавица изпадне в депресия и я домързи да си обръсне краката той отново ще се промени…Модата не се променя – върти се.

 • Н.Пепелишев на 19.01.2006г. в 11:41ч.

  @Пейо, Таня:

  При лазерната епилация има изискване мисля на Здравното министерство „процедуристите“ да са с медицинско образование. За 2-те лазерни студия, които се сещам в София (те всъщност са на една и съща фирма) има и мъже лекари, които извършват съответните процедури. Интересното е, че много от жените като се записват, се записват при мъжете и обратно ;-)

  @Иван Ангелов – ами че вулва си е.
  @Кольо – от скромните ми наблюдения децата не питат „какво нямам тук“, защото те не знаят, че могат да имат. По-скоро въпроса е „какво е това, което Гошко има и защо аз нямам“?.
  @Пейо – Пейо, Пейо – пише се „Teresa Orlowski“ – провери сам ;-)

 • случайна на 19.01.2006г. в 14:08ч.

  Пейо, а къде е списъкът?
  Колкото до болката, хм, нали знаеш, болката е нищо. Упражнението по самоконтрол е доста полезно. Аз като човек с камъни в бъбреците и много пломби на зъбите, правени отдавана, като нямаше упойки и глезотии, доста често изненадвам козметичките. Номерът е да си представиш, че това което боли не е част от теб, да го избуташ с мислите си извън себе си. И да дишаш дълбоко. :)

 • Алекс на 19.01.2006г. в 15:33ч.

  Номерът е да си представиш, че това което боли не е част от теб, да го избуташ с мислите си извън себе си. И да дишаш дълбоко.

  Жуже, те и раждането така го описват :-Р

 • кольо на 19.01.2006г. в 15:50ч.

  @Владо, Н.Пепелишев:
  Дааам, може би сте прави, но тогава излиза, че всъщност няма детска думичка за ЖПО? А това май подкрепя тезата на Пейо, „…че думите дават ясно отражение на отношението и ценността на обекта в дадената култура.“. Още повече пък липсата на такива думи… :)))
  Интересно, Уотсън, интересно… :)

 • пейо на 19.01.2006г. в 16:03ч.

  Срам, срам… докарахме се жени за порно да ми обясняват. И за Орловски и за Моана Поци ми разказаха, а аз само стоя, питам гугъл и се образовам :-)

  За препоръките – благодаря. Засега държа, когато някой ми прави болка да мога и аз да му връщам, а не да мъстя косвено на всички останали.

  А за думичките е интересно. Ако на някой му се рискува с млади майки, моля, да попита и смятам ще ни е интересно на доста хора. Чудя се и как би изглеждала една графика на възраст/брой названия.

 • Владимир Герджиков на 19.01.2006г. в 16:09ч.

  Интересна тема сте подхванали…… :)
  @Кольо: Аз съм с две деца. Моят „големият“ е на 11г., а на жена ми „малката“ е на 6г.. На подобен въпрос обясних, че момчетата имат пишка (защото пишкат), а момичетата имат чишка (защото чишкат). Аналогията е по звук :)))
  Всички останали думи, синоними на въпросните органи съм ги обяснил на големият, предполагам когато му дойде времето ще го направя и за малката. Всъщност, сега като се замисля на мен никой не ги е обяснявал, а съм ги научил от „улицата“. Препоръчвам първият подход (то е ясно!).

 • Райо на 19.01.2006г. в 17:30ч.

  Тука бая тема се заформи :)

  А девойките какво си мълчат и не казват за розичките, пеперутките, тутуритките и всички останали там умалителни имена, с които наричата онова нещо отдолу – тук някак инстинктивно веднага в ума ми изплува асоциацията за слива, ама ней се, нали пазим поведение (писане) та няма да продължавам разклонението с плодовете :)

 • пейо на 19.01.2006г. в 21:36ч.

  Като прочетох коментарите на Райо и Владо Герджиков тъкмо бях в един perl код и си помислих нещо от рода на: „я, колко добър пример за ползване на local за промяна на глобални променливи“

  И поздрави за всички, които ще схванат шегата ;-)

 • Bandera Rossa на 20.01.2006г. в 01:35ч.

  Шегувайки се с приятелки съм задавал въпроса :
  – Е добре де, мъжете имат пишка и пишкат, а жените какво правят? – най-честите отговори бяха – нямо повдигане на рамене, остри погледи и мръснически смях. Та забавлявах се така известно време и един ден получих истинският отговор. Отговор толкова прост и логичен – дори толкова прозрачен, че се срамувам че не съм го прозрял сам. А именно :
  – Как какво правят, не се ли сещаш? Пуцат !!!

  ––––––-

  А като стана въпрос за думи, с които родители съм чувал да наричат ЖПО (съкращение къртач !!!), можe да добавите в речниците си „Дуда“, „Гугу“ и „Пеперуда“.