трънки и блогинки

Контролно

Написано на: 17.01.2006 · 31 коментара

Това е контролно върху умалителните във първи втори клас на столично училище.

p1

p2

Сканираните страници ми ги прати Калоян и имам всички основания да вярвам, че това не е безумна шега.

Категория: в картинки

31 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Калоян Доганов на 17.01.2006г. в 20:11ч.

  В началото са умалителни, после стават умилителни, а накрая са чак трогателни. Но, да кажа, на родителите като мен хич не им е смешно.

 • kvo ti puka на 17.01.2006г. в 22:43ч.

  Това не заслужава и две, друзя. Това заслужава… да се обърне сериозно внимание на родителите и на учителката, че не би трябвало да се поощрява с положителнa оценка такова невежество. Може би „-4″(минус четири) би била по-адекватна оценка. Или просто ги обесете тия хора. Next!

 • Дончо на 17.01.2006г. в 23:09ч.

  Аз не разбирам, учителите полудели ли са или не!
  Това е ПЪРВИ клас, т.е. детето сега е тръгнало на училище!
  Едва би следвало да пише още!
  Какви умалителни, какви уголемителни?
  Да не говорим, че НОЖЧЕ е точно СРЕДЕН род: ЕДНО Ножче.
  Според мен образователната система тотално се е побъркала. Първокласниците още не могат да четат, пък то са започнали да ги занимават с морфология на българския език вече.
  И тези оценки? В първи клас и вече с оценки?
  Учителите заслужават не 150 лв, не 250 лв! Петнадесет (15) лева на месец са им много, ако ще упражняват такъв тормоз над децата.
  Моля се децата да излязат по-силни от Системата и да израснат нормални, въпреки този психически тормоз (оценки и контролни след 4 месеца в училище)! Иначе тежко ни, защото това са нашите деца!

 • Калоян Доганов на 17.01.2006г. в 23:10ч.

  @kvo ti puka: Добре, че придвидливо си прикрил името си, защото иначе щеше да станеш за смях. А този брутален маниер, с който невежият издава присъди, никога няма да спре да ме потриса.

 • Григор Гачев на 17.01.2006г. в 23:17ч.

  „Креватче“ също е среден род: едно креватче. Затова пък „Снежанка“ е име, а не умалително.

  За детето не знам, но на учителя четворка определено би му била много… По критериите за в първи клас, естествено.

 • Биляна на 17.01.2006г. в 23:22ч.

  Аз съм майката на детето. Тя е втори клас, а не първи… реших да уточня. Нямам против да ги учат на нещо, стига да е правилно. А днес наистина се чудя как да ѝ обясня, че учителката знае по-малко от нея.

 • mitko на 17.01.2006г. в 23:47ч.

  Другарката даскалка мисля е наложително, барабар с доста от колегите си от гилдията, да се яви на поправителна… :(

 • kvo ti puka на 18.01.2006г. в 01:03ч.

  @mitko
  Прав си. Все пак имай предвид, че тези, които имат повече от 20 години стаж са за предпочитане от тези с 3-4. Защото огромен процент от последните са идиоти, та чак класици.
  @Дончо
  Ти бачкаш за cash. Съседа ти бачка за cash. Всичко живо бачка за cash. Ти имаш ли срам да наричаш 250 миризливи кинта пари!? Всякой человек иска стимул. Но най вече му се щат пари. Има ли пари, има стимул. Учителите често се пенсионират психически инвалиди. Макар и неявни. За 250 лв. на месец?
  Всички се мотаем в крайности, жалко че гусин Доганов не е съзрял. Предлагам на таквизи хора Лао Дзъ и неговите умозрения и трудове. Особено що засягат „златната среда(талвег)“.
  @Биляна
  No harsh feelings. Поувлякох се и толкоз. А честно говоря ако питате децата какво биха желали да правят малко ще кажат“Слушка ми се за дядо Вазов и безумно скучните му произведения!“. Дори николко. Постоянния контрол и оценяване от страна на учителите може да бъде дори вреда за самочувствието на децата(които от своя страна може и да не покажат способностите си заради оказания стрес). А според мен оценки не трябва и да съществуват. Само препоръки относно посоката на бъдещите усилия.
  @Калоян Доганов
  Лошо, гусин Доганов, лошо! Не сте се научили да правите правилна оценка на хората и това което ви казват. Това сигурно ви създава големи трудности в ежедневната комуникацията с останалите. А това, че не сте разбрали, че мненията ми най-често са изопачени и крайни, е само във ваш ущърб.
  И накрая(макар това да не е моят блог) ще да помоля хората прочели това мое мнение/обръщение да не коментират повече моите(бъдещи/евентуални) мнения/обръщения/коментари или поне не злостно. Благодаря.

 • Н.Пепелишев на 18.01.2006г. в 03:01ч.

  @Биляна: Напиши кое е училището и името на учителката. Това трябва да се увековечи.

 • sis на 18.01.2006г. в 10:11ч.

  Не е истина просто;)
  Останах без думи.
  Хвана ме срам, че по образование съм филолог/учител по български език и литература.
  Как може преподавател да не различава ср.р. и м.р. и да му се плаща…

 • Алекс на 18.01.2006г. в 10:46ч.

  Момент, моля обяснете ми, че аз пък изначално не разбрах – родът на КОЕ се определя – на умалителната, или не основната форма? Защото ножЧЕ е ЕДНО и е среден род, но НОЖ, от което е производна форма, е в мъжки род… И понеже това упорито се наблюдава в поправките на учителката, може би просто условието е некоректно зададено и децата не са разбрали? Или?… Моля, който е наясно, да ми каже, че аз се омотах, какво остава за дете 2 кл….

 • borj на 18.01.2006г. в 11:19ч.

  @Алекс – би трябвало на формата която е използвана. Ножче, креватче и прочее, поне по моите спомени от училище за определяне на рода, са „едно“, а не „един“ и са среден род. Трябва да питам даскал някой.

 • Алекс на 18.01.2006г. в 11:26ч.

  borj, това ясно, но нали са ни давали и по бълг. ез., и по математика, задачки за досещане – при нас ги е имало, но винаги са били надлежно обяснявани като условия. И аз затова питах изрично, да не се окаже, че където плюя, после трябва да мажа :-))

 • случайна на 18.01.2006г. в 11:45ч.

  Биляна: И аз съм имала подобни проблеми. Обясних на детето, че госпожата е малко болничка и я боли главичката. Затова ние не трябва да и се сърдим че прави грешки. Понякога се случва. Сега няма да и се караме, за да не я заболи главичката още повече. А мама знае всичко най-добре. И щом мама казва че е вярно, няма страшно.

 • ал_шопов на 18.01.2006г. в 12:06ч.

  kvo ti puka,
  Леля ми е учител. Тя бачка за същите миризливи пари и то не с дечица 2-ри клас, а с 8/9/10/11 клас. И въпреки това няма такива изцепки.
  Гледам какво си писал на Дончо – има някои работи, които нямат еквивалент в пари – добруването на децата ти. Така че независимо за какво работи учителя – родителите са в правото си поне да се преподават на децата верни работи.
  Защото когато учиш децата, че да пишат верни работи ще им коства добрата оценка – разрушаваш си обществото и възитаваш идиотчета.
  Така, че голямата разлика между другите тук и теб, явно е че на нас ни пука. Не знам защо тълкуваш коментарите на другите спрямо теб като злостни – те просто не те одобряват (аз също). Като си почнал да тълкуваш липсата на одобрение спрямо теб като злост – вземи да си лекуваш нарцисизма.

 • nedman на 18.01.2006г. в 12:11ч.

  малко съм назад със образователната система от последните години и не знам какво е имала предвид даскалицата като е правила подобни поправки, но в случая ми се струва по-важно –
  ЗАЩО ВЪОБЩЕ ИМА ОЦЕНКА?
  Та детето е втори клас?!?!?!

 • Дончо на 18.01.2006г. в 12:21ч.

  @Алекс: много добро попадение! Като нищо може да се търси родът на съществителното, от което умалителното е произлязло. Но май ‘задачката за досещане’ е да се досетим какво е било условието на задачката.

 • Вени Г. на 18.01.2006г. в 13:17ч.

  @Биляна @случайна
  Но проблемът не е само в това контролно. Въпросът е, че тя ще му преподава още 2 години и какво ще научи детето от нея? Ако тръгне да спори с нея, че не е права, тя как ще реагира? (Моята учителка в 4-ти клас ми стъжни живота, защото ѝ казах, че не е права да ми поправя „оплетен“ на „уплетен“, наложи се чак в друго училище да се местя.) А ако детето я слуша и приема „поправките“ ѝ, ще стане вероятно неграмотно като нея. Така че се чудя как принципно се решава случай с неграмотна учителка :(

 • Дончо на 18.01.2006г. в 13:50ч.

  @Вени Г.: Разбирам напълно притесненията ти, и ти съчувствам за ситуацията. Мисля си, че има два варианта:
  А. Нищо не казваме и се надяваме, че детето е достатъчно интелигентно и с помощта на родителите ще се справи.
  Този вариант е „българския“ вариант. Към него се прибягва, защото „учителката ще го нарочи“, „няма да завърши“, „партията ще ни накажа“ и т.н. Този вариант може да е печеливш за детето и определено е свързан с по-малко преки нерви (поне в краткосрочен план) за родителите от другия вариант.
  Б. С тетрадката се отива при учителката и се моли (съвсем човешки) за обяснение. Обяснява се причината за срещата, объркването, което е предизвикано у нас, обяснява се и това у детето и се надяваме учителката да разясни недоразумението. В никакъв случай не се подхожда отрицателно към нея, колкото и да ни се иска, защото тогава тя ще мине в „защитен режим“ и нещата ще идат към кавга (това, което се каза по-горе за изкукуригали учители, за жалост е в 75% вярно).
  Ако учителката ни обясни приемливо (приемливо значи да го приемем и да можем да го обясним на детето), тогава проблемът е решен.
  Ако не срещнем разбиране от учителката, тогава тя има шеф, той има шеф и т.н.
  Този вариант е по-тежкия, но ако успее, води до най-добри резултати за всички страни. Крие рискове (някои баби с впечатления от соц.реализма биха казали „ауу, ми то детето няма да завърщи хич“), но аз не мисля, че рисковете са големи.
  А и няма печалба без риск.

 • nedman на 18.01.2006г. в 14:06ч.

  http://www.spiegel.de/img/0,1020,425683,00.jpg

 • кольо на 18.01.2006г. в 16:45ч.

  Хм, явно има разминаване в това какво (и как) е обяснила госпожа-другарката и какво са разбрали малките второкласници…
  Мен обаче ме зарадва фактът, че едно дете във втори клас прави по-малко правописни грешки в сравнение с постовете на разни 8/9/10-токласници из българските форуми! Новото поколение рулз! :о)
  Хип-хип, ура!

 • kvo ti puka на 18.01.2006г. в 17:09ч.

  @ал_шопов
  Nailed me!
  Относно коментара ми към Дончо-ставаше въпрос за пари, коментирах темата за парите. Ако смяташ, че леля ти не заслужава и 15 лв. в съгласие с Дончо, е, и на теб не ти пука, самоче за учителите.
  Нека все пак не се превръщам в човека, който хората обичат да не одобряват.

 • Ванката на 18.01.2006г. в 17:44ч.

  Аз малко закъснял, но да кажа от името на майката. Учителката после е обяснила същото нещо, което е поправила устно. Задачата не е била трансформиране в основна форма и определяне атрибутите ѝ. Няма лъжа няма измама. Повече не ми се коментира, че съм в шок. Знам, че има некадърни даскали. Виждал съм ги. И аз съм така с пръвуписъ затова и не ща да ставам учител, но не може учител на дете втори клас да не знае азбуката. Всмисъл това е нечувано. В еидн частен разговор възникна наново идеята за оценяване на учителите и различни заплати. Това за мен няма да помогне. Редно е обаче директорите, като си назначават кадри, да ги проверят първо….

 • borj на 18.01.2006г. в 23:31ч.

  @Ванката – Хваща се майката, с писмената работа, уговаря си среща с директора на училището и въпросния преподавател. И си поговаря с тях. Така както могат родителите на дете да бъдат викани при директора заради проблеми с детето, така могат и учители да бъдат водени там.

 • IZaNaMI на 24.02.2006г. в 19:26ч.

  Ех, жалко, че едно време техниката небеше толкова напред и не си пазя нещата от училище.

  Но никога няма да забравя какво ми беше написала една учителка по литература или български език, за един преразказ – „Згрешил по невнимание!“

 • Денис на 21.05.2006г. в 11:08ч.

  Много е смотано

 • Iva на 31.07.2006г. в 23:28ч.

  Срамно е! Аз съм начален учител, заплатата ми е като на тази колежка, но не си спомням да съм правила такива груби и необясними грешки! Затова всички учители периодично трябва да ходят на курсове, за да си припомнят не само методиката, а и граматиката!!!

 • ico на 18.11.2006г. в 21:25ч.

  Хей, отдавна миналите 2 клас! Никой ли не забелязва какво пише с червено отстрани на сгрешените думички? Специално е написано: *един* (нека си припомним от втори клас, как се определя родът на съществителните -като сложим отпред един/една/едно ;) в случая един–нож;. Нима някой от вас би допуснал, че жената смята, че се пише и казва „един ножче“, че го и пише с червен химикал отстрани? А някой от вас да е срещал умалителна форма в мъжки род?!? Хайде, моля ви! Наистина не мога да разбера това нахвърляне, напълно ясно е, че задачата е да се определи родът на основната форма, а ако и това да е прекалено трудна задача за второкласник (в което аз не съм убеден), не мисля, че за това трябва да виним учителя. Но дори и учителката да не е успяла да обясни така добре на децата, че да разберат, това сигурно не я прави идиотка! Но пък повечето мнения, изписани тук, дават представа, какво е популярното отношение на не-не-вежите към учителите – „да ѝ се караме“, „болничка“… ами, да, потрисащо е!

 • Мима на 16.09.2007г. в 19:04ч.

  Тази учебна година ще водя втори клас, исках да погледна има ли нещо интересно, нещо с което да обогатя своя опит и попаднах на това „чудо“. Представете си това никак не ме изненада, защото съм виждала и по-големи „учителски бисери“, при това на учител с първа квалификационна степен и то по български език и литература. Просто в днешно време имаш ли парички може всичко да си купиш: кола, жилище, медицинска помощ, а за оценки и дипломи да не говорим. Имаш ли пари всичко е възможно и си имаме невежи учители, лекари, просто хора с дипломи за висше образование, и то не с една, а с по няколко под път и над път.
  А на майката на това дете мога да кажа: да обърне внимание на правописа, пренасянето на части от думите на нов ред и естествено на краснописа. Успех!

 • Мирка на 11.01.2008г. в 10:03ч.

  Това, че детето не пише правилно не е негова грешка, а според мен са виновни всички онези, които не са го насърчавали да чете. Да не говорим пък за учителските грешки, те са нещото, което ме притеснява в случая. На мястото на майката бих отишла поне да се срещна с тая даскалка и да поискам сметка за нейните грешки.

 • Една майка на 03.03.2008г. в 17:43ч.

  Моят син е третокласник. Попада на въпрос в помагалото си по български език, които изисква обяснение на умалителните и уголемителните съществителни имена. Незнае милинкият ми. „Вероятно сме го учили във втори клас, но кой да помни оттогава…“ – гласи отговорът му.