трънки и блогинки

19.01.2006

Написано на: 19.01.2006 · 7 коментара

Балканджи с Баровски

Записът от концерта на „Балканджи“ по случай признаването на Николай Баровски за невинен е вече синхронизиран по огледалните сайтове на фен сайта на групата и може да бъде свален от:

Записът още не съм го гледал, но настроението на самия концерт беше повече от радостно и приповдигнато и го препоръчвам на всички, които имат нужда от малко положителни емоции.


Боби Велчев и полицейския произвол

Боби Велчев е много готин тип. Наистина, преподавал ми е. Ходил съм на негови упражнения да го слушам и беше интересно, въпреки че наказателното право ми е противна материя. Въпреки това назначаването му за главен прокурор не ме прави никак щастлив. Постът по прицип е изборен, но това, което се е случило си е чисто назначаване, което е обидно за институцията.
А прокуратурата е мозъка на държавната репресия и е една от най-дисциплинираните структури в държавата. Плюс това главният прокурор няма практически начин да бъде сменен и досега само във вестниците се е описвала такава процедура. Пост мечта!

С някои от вас съм споделял примери за управленската техника да се карат свестни хора съзнателно да вършат простотии и така да се обезсърчават. Професионалисти се създават така, казват, но въобще не ми пука за професионализма, щом се жертват свястни хора.

От друга страна полицията е юмрука на държавата. С новите ѝ правомощия да прави на практика каквото иска на нея ѝ се дава възможност да извършва нещо, недопустимо досега и отключва само още нови възможности за произвол. Едва ли има нужда да казвам на какви мисли ме навеждат тези събития…


Chomsky torrents

Докато ми е сърдито и политическо да си кажа за chomskytorrents.org. От там свалих някои филми, които са си чиста пропаганда, но за баланс на официалната пропаганда, която ни залива отвсякъде действат много добре. Филми, които си свалих от там са: „The Best Democracy Money Can Buy“, нобеловата реч на Харолд Пинтър, „Beyond Treason“, „Born Rich“ и „Global Dimming“ и тия дни съм се напропагандил едно хубаво. Добре, че си свалих и шестия сезон на любимия Малкълм, че иначе ме е страх какво щях да сънувам.


Gorillaz

От сума време им гледам плаката в „Orange“, но явно това ми е действало повече като анти-реклама. Но техния „Demon Days“, обаче, ми е едно от предпочитаните неща за слушане тия дни и бих го препоръчал на всички, които имат нужда от приятна музика за работа.

Категория: кратки

7 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Алекс на 19.01.2006г. в 18:35ч.

  Мен повече ме безпокои това, че Велчев, до колкото знам, няма никакъв практически опит – нито като съдия, нито като прокурор. Той е теоретик, а това в практическа среда е винаги опасно. Да не говорим, че постът включва май и администриране на съдилищата – или бъркам? – дали подготовката му ще стигне да е и обвинител, и администратор? Ако си спомним светлия пример на Иван… Григоров ли беше, той за една година на тоя пост не влезе в зала ни веднъж. Вярно, че той е бил политическо назначение, но при все това, също без практически опит. При цялото това положение единодушие у 17 човека за мен е просто неестествено…

 • Вени Г. на 19.01.2006г. в 20:06ч.

  Благодаря за „Балканджи“ :)

  Единодушието е резултат на политическото решение БСП-НДСВ-ДПС. Естествено, че Борис е Велечв стана главен прокурор по политически причини и в резултат на политическо споразумение. Такива бяха преди него и Татарчев, и Филчев. И аз имам опасения – и политически, и такива с липсата на практически опит. Но юристи казват, че бил кадърен и свестен. Затова за себе си ще изчакам да видя какви конкретни неща ще предприеме, за да си формирам мнение.

 • пейо на 19.01.2006г. в 21:31ч.

  Главният прокурор и главният на каквото и да е е винаги предимно или повече политическа фигура и е нормално да е резултат на някакво политическо съгласие. Обаче липсата на каквато и да е конкуренция или имитация на такава за мен е много лош симптом.

  А иначе – той е свястен тип и вярвам ще се справи, но притеснението ми е, че ще се оцапа човека, когото уважавам. Но пък какво ли съм се толкова загрижил за него.

  Административното обслужване на магистратурите е работа на Министерство на правосъдието, но пък то зависи какво влагаш в понятието.

 • милен на 20.01.2006г. в 17:19ч.

  Борис Велчев е готин тип – и на мен ми е преподавал – но мисля, че не е готов за такъв пост. Може да е добър пеналист-теоретик, но не е бил магистрат досега и незнам как на човек без практически опит възлагат такава позиция. Както и да е, времето ще покаже.

  Какво става с втория албум на „Балканджи“? Кога ще му се радваме?

 • пейо на 20.01.2006г. в 17:33ч.

  @ Милен
  Има нещо като мини-албум (4 песни), който се продава срещу 5 лв. на всеки техен концерт в Fans, но за цял албум, май и те не са напълно наясно.

 • veni на 20.01.2006г. в 19:50ч.

  Пейо, за да не копирам и пастирам, виж този адрес за моите мнения за Борис Велчев.

 • пейо на 20.01.2006г. в 21:44ч.

  @ Вени
  Същото ти го написах и като част от отговора на писмото ти от тази сутрин, но ето го още веднъж с надежда да ме разберат правилно и повече хора:

  „Дано си прав. Мен, като страничен наблюдател, ме притеснява липсата на какъвто и да е демократичен процес. ВСС и двамата знаем как се формира и
  точно за това точно там бих очаквал да има повече конкуренция на мнения и интереси.“