трънки и блогинки

Идея за осигурителната система в България

Написано на: 26.01.2006 · 2 коментара

Напоследък се появиха няколко коментара (1, 2) относно осигурителната система в България, които изразяваха негативно отношение към нея, но също така показват и неразбиране на начина на функционирането ѝ. Аз също не съм настроен положително към нея, но това е по-скоро заради неефективния ѝ начин на управление, а не заради устройството на самата система.

Първото нещо, което трябва да се каже, е че осигурителната система се състои от различни (според вида риск) целеви осигурителни фондове. Прилича на обща каса и като такава разполага само с толкова пари, колкото са внесени в нея. Това я прави нещо като огледало на членовете ѝ, защото в нея има само толкова пари, колкото са внесени. Ако се оплакваме, че дадено лекарство или медицинска услуга са частично, лошо или напълно неосигурени от дадения фонд то това е и поради причина, че ние сме внесли малко или никакви пари в този фонд. Помислете колко фирми осигуряват на минимална заплата и ще имате отговор на въпроса защо си плащаме за консумативи, но за щастие не плащаме истинската цена на труда на хирурга.

Внасянето на осгурителни вноски е задължително и всеобщо. Отоговорът на въпроса защо е всеобщо и задължително се крие точно в същината на думата риск, като явление, което настъпва независимо от волята на човек. Никой не иска да е болен или сакат, но това обективно се случва и ние само може да се надяваме да не е на нас или наши близки. Рискове от този вид са проблем не само на отделния човек, а и на цялото общество и затова те се регулират на ниво държава.

А рисковете, които се покриват са: болест (професионална или общо заболяване), трудова злополука, майчинство, старост, смърт и безработица. Всеки е осигурен за всички или само за част от тези случаи. Примерно работещите по трудов договор са задължително осигурени за всички гореизброени рискове, докато лицата, упражняващи свободни професии само за инвалидност, старост, смърт. Здравно осигурени са най-широк кръг лица. Разликата в покритите рискове се крие точно в това дали човек си е сам началник (упражнява свободна професия) или е предоставил работната си сила на някой друг (трудов договор). Съществува и допълнителна възможност за доброволно осигуряване, от която всеки може да се възползва.

Това е само беглo и повърхностнo описание на идеите на осигурителната система. Има още мноого какво да се каже, но не му е мястото тук. Ако имате неясноти по основните приципи, добавки или корекции бих се опитал да ви отговоря.

Категория: всякакви

2 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Д.Василев на 28.01.2006г. в 10:28ч.

  Ето една добавка към твоя коментар.

  Иначе държавният пенсионен фонд е на дефицит всяка година и се финансира с приходите от други данъци, тоест харчи повече отколкото разполага.

  Колкото до историята в моя блог, тя още не е приключила. Имаше малко шантави развития, в които се оказа, че служителите на НАП не познават законодателството и в крайна сметка, ако гражданите не са наясни с правата си, на големи пачи яйца могат да се насадят следвайки съветите на „любезните“ служители. Като се стигне до happy end-а, ще напиша и продължението.

 • пейо на 28.01.2006г. в 11:25ч.

  Поствам и тук, за да не се наложи да се повтарям:

  1. Никой не иска да ползва каквито и да е здравни услуги, но се налага и никой не може да предвиди какви услуги ще му се наложи да ползва.

  2. Осигурителната основа е пропорционална на дохода и в този смисъл е несправедливо. Но:
  2.1. Имаме горен праг на осигурителната основа (1200лв. беше преди година, две). Т.е. не има и праг на непропорционалността.
  2.2. Всеки има изгода от здрави хора, около себе си, защото:
  2.2.1. За да свършиш каквото и да е, общуваш с хора и ако вероятността част от тях да са болни, то шансовете ти да го свършиш намаляват.
  2.2.2. Твоето здраве зависи от здравето на околните. Мисли си за инфекциозни болести пренасяни по въздушно-капков път.

  3. Имаш възможност за доброволно осигуряване, така че ако го намираш за добра идея — имаш възможност.

  Съжалявам, ако те дразни изложението с точки, но днес така съм ги подкарал нещата.