трънки и блогинки

26.01.2009

Написано на: 26.01.2010 · 2 коментара

Колко е голяма зоната на здрача?
Депутати от ГЕРБ в разговори с Григор и Юруков твърдят, че когато са гласували забраната за протести в близост до Народно събрание, Министерски съвет и Президентството, са имали предвид съвсем непосредствена близост до сградата. Колкото да предпазят уважаемите граждани да си удрят главите в стените. Може и да е така – никой не може да каже какво и дали са си мислили народните представители. Проблемът е, че не са постигнали целта на закона – да регулира материята.
Текстовете могат да се тълкуват както е угодно на властимаищите. Кметът разрешава или забранява провеждането на протест и така упражняването на конституционното право на протест е зависи единствено от неговата добра воля.  Ако кметът не разреши съдът не може да направи нещо съществено, имайки предвид, че обикновено събитията, за които се протестира се развиват много бързо.

Имайки предвид приетата единодушно лоша уредба, не  е разумно да се разчита на НС да я поправи. За провеждането на протести на територията на всяка община се приема и наредба на Общинския съвет, в която се детайлизират изискванията. Сега общинските съветници в София имат реална възможност да определят къде е тази забранена за протести зона. С колко общински съветници имате връзка?

Disaster United
Рубриката на „Гардиан“ за футбола като бизнес ми ства все по-интересна, въпреки че се занимава с все по-тревожните новини около финансовото състояние на Манчестър Юнайтед. Феновете се чудят каква глупост да измислят в знак на протест, докато се опитват да ги изцедят. Любимите на никого собственици на клуба изглеждат все повече като мародери, които се опитват да осребрят активите (включително и стадионите) и постъпленията от спортните успехи чрез заеми и такси за управление, без да имат за видим план да ги връщат. Портсмут го е закъсал сериозно, но се очаква да е само първия клуб и въпросът става политически и сатирически.

Fortran за начинаещи
Когато се замая твърде рано, често ми идва идеята да уча нови езици за програмиране. Примерно, python съм го начевал поне около пет пъти, а съм забелязал, че около Коледа и Нова година се хващам със C. Последният път наред беше Fortran, но за него не можах да намеря книга или подробно ръководство. Почти всички материали са от 90те и предполагат, че вече знам Fortran 70 или поне C. Може ли да ми препоръчате нещо за начинаещи, защото е интересно, а с проба/грешка изкарвам някакви странни резултати.

10% от държавата
Държавата е винаги била кредитор с най-голям приоритет, но поне е била и надежден платец. Нея дори и да я осъдиш, пари насила не можеш да си вземеш. Държавата не може да фалира, но пък кредиторите ѝ са съвсем реално застрашени. Малкият проблем, е че кредитори на държавата сме всички ние и когато лицето на държавата каже,  че ще плати, но само ако се откажем от 10% от вземането, какво трябва да мислим за нея?

Категория: кратки

2 коментара ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • пламен на 26.01.2010г. в 14:30ч.

    Всичко се връща. Не искам да злорадствам, защото и Ливърпул е в кюпа, но английските отбори скочиха в дълбокото и си носят последствията – съмнителни собственици и акционери, облигации, телевизионни пари, игри с имоти, трансферни алибали, натиск върху УЕФА… няма начин, някой да не изгори. И то от големите, зае*и Помпи. Тоя месец изкараха как едва ли не, че ако Ливърпул не се класира за ШЛ, отборът ще се разпадне, а отпадането на Маньо от ФА Къп означава фалит.

  • пейо на 26.01.2010г. в 15:09ч.

    @пламен
    Има едни мъртви институти за безстопанственост в нашето наказателно право – на нещо такова ми отива. Мародерство също става. Не може да залагаш приходи за години напред, като поставяш за условие да ставаш все шампион. УЕФА ги мисли някакви за финансов феърплей, но да не е късно.