трънки и блогинки

27.01.2006

Написано на: 27.01.2006 · Няма коментари

Охрана, цяла нощ

Винаги съм се чудел на хората, които работят като охрана и стоят по цели нощи в колите, паркирани по улиците, или гледат постоянно охранителните камери. Трябва да могат да направят нещо по-добро със себе си. Те са все здрави млади мъже и това да дремят в очакване на нещо да се случи ми изглежда като сериозно разхищение на ресурси и потенциал. Това си беше лично мнение до оня ден когато леля ми ми каза, че хората, заети с подобна дейност са над 150 000 души. Е, това ми дойде малко много още повече като се вземе предвид процента, който биха представлявали от работоспособното население на страната. Но, казват, те са доста добре заплатени и ако ще могат да спят без нерви и грижи след подобен работен ден, защо пък не…


Грешки в твърдения с числа

В контекста за числа и медии, се сещам за колонката на The Numbers Guy в WSJ, където се пишат интересни неща за интерпретацията на цифрите. Днешната колонка, съдържа отговорите на теста за редактори, дали успяват да се справят добре с откриването на грешки в твърдения с цифри. Аз не успях да открия нито една от грешките, но вярвам вие ще се справите по-добре.


chubidubi

chubidubi наричат usb паметите в Куба, според статията в WikiPedia. Преди няколко дена ми подариха една и вече разбрах как да ѝ викам (вместо клечка или пишка), но все още проблемът какво да я правя си остава. Разбира се, че ще ѝ сложа Линукс, само за да видя, че може, но не се сещам за какво по-интересно може да се ползва, освен да нося разни данни, което не ми се е налагало досега, но пък вече и аз си имам каквото повечето си имат и моето е едно от най-големите.


last.fm

Вчера се заиграх с last.fm. Първо исках да разбера как така ще им пращам какво слушам, но се оказа, че протокола е публикуван и преди да успея да направя мое скриптче по него открих, че Пенчев вече го е направил, а аз останах да се чудя за какво е нужна тази handshake фаза. Не можах да измисля добра причина, но пък тогава се замислих как ли печелят от този сайт (много мисъл!). Ако музиката, която слушаме, е един от основните ни начини за социална изява, то тази информация би била доста ценна. Проверих T&C на сайта и те наистина си запазват правото да правят каквото си искат с данните. Също така, слушането на музика е незаконно в голяма част от случаите, което ми даде други идеи, за какво може да се ползва информацията, но пък ако взема да се притеснявам за всичката информация, която пръскам няма да ми остане време за друго. Важно е, че графиките са цветни, а буквите обли и приветливи.


Метъл веднъж

За да се видя ясно, първото нещо, което пуснах, след като инсталирах добавката на last.fm към xmms беше Slayer ‘90. Установих, че въпреки че не съм ги слушал от години и години все още им помня текстовете. Метъл веднъж, метъл завинаги.

Категория: кратки