трънки и блогинки

Без авторски права за създаденото от държавата

Написано на: 01.02.2006 · 4 коментара

Едно от малкото неща, които харесвам в системата на интелектуална собственост в САЩ, е отношението им към произведенията създадени от държавни институции. Всяко произведение, което е създадено за или от федерално ведомство по повод дейноста му е обществена собственост. Това означава, че върху него няма авторски права и то може да бъде използвано от всеки неограничено и за всякакви цели.

Логиката на това правило е проста. Създаването на тези произведения вече е платено от цялото общество чрез данъците, а целта на тези институции е да служат на гражданите и затова извличането на всякаква допълнителна полза или изискването на заплащане и/или разрешение е ненужно. Обществените институции създават обществена собственост. Даже и звучи логично. Да, всеки може да се възползва от създаденото с парите на всички, но нали за това е държавата – да създава равни шансове за просперитет, а не да се чуди как да пречи.

Сетих се за това правило като видях удивителната след „Всички права запазени“ на сайта на НОИ. Тези съобщения освен, че са излишни са и дразнещи, но такова съобщение на страница с подобно съдържание и то на държавна институция стои наистина грозно. За жалост, не знам да има подобни разпоредби в правото на европейските държави, но пък мисля, че това е добра идея. Дори само колкото веднъж да приемем норма, която да не е буквално преписана от правото на ЕС.

Просто идея.

Категория: свободни неща

4 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • D Michailov на 01.02.2006г. в 03:06ч.

  Напълно съм съгласен – сайта на НОИ е създаден с парите на хората, така че трябва да имат някакви права.

  Според мен, този който е създал сайта на НОИ просто е сложил стандартния текст „Правата запазени“ без да се е консултирал с юристите или тези, които знаят повече.

  United States Department of Agriculture имаха подобен момент преди около година – имаха webcam от вулкана Mount St. Helens в който Terms of Use те изрично забраняваха да се ползват материалите. Малко по-подробно обяснение на презокеански език има тук.

 • Райо на 01.02.2006г. в 11:29ч.

  Дам, ще перефразирам един френски журналист:

  Да предоставиш нещо в услуга на широката публика без бюрокрация и такси изглежда абсолютно невъобразимо отсам Атлантика!

 • деси на 02.02.2006г. в 13:31ч.

  Браво, Пейо, тази идея я циклим с Христо Трайков от края на миналата година, но все липса на време, дяволите да го вземат. Официално те каня към инициативната група, целяща да убеди администрациите точно в този смисъл на свободно ползване на материали, създадени с парите на данъкоплатците.

 • пейо на 02.02.2006г. в 14:22ч.

  @ Димо Михайов
  Подобни разпоредби може (и според мен трябва) да се създадат примерно и за речниковите бази, създадени от БАН, защото е недопустимо да има каквито и да е права върху подобни сборни произведения.

  @ Райо
  Нека да се обръркат гражданята. Така тъкмо ще може да се издебнат по-добре за някоя таксичка след това :)

  @ Деси
  Хайде! Това е нещо, което наистина би било добре да се случи и ако мога да помогна – бих го направил. С уговорката, разбира се, че след последните ми времена за реакция сам бих се навел, за да съм близо до десния ти ботуш :)