трънки и блогинки

Усеща се като

Написано на: 26.01.2010 · 17 коментара

Синоптичните прогнози ме информират не само какво ще времето, но и как ще го почувствам. Съобщават ми, че определена температура се усеща като друга температура и в резултат аз се усещам объркан. От кога усещанията ми се измерват в градуси? Градусите не бяха ли мерна единица за температура? Как една мерна единица се  използва за едно и също нещо, но има различни стойности?

Потърсих, прочетох за критерия „усеща се като“ и за момент си помислих, че нещо съм разбрал. Основната идея зад това да се съобщава как се усеща времето е  да се предоставя информация как ще се почувства кожата при определена температура на въздуха. За това, освен температурата, се отчита и скоростта вятъра, защото той допринася най-много за охлаждането на кожата и съответно за усещането за студ. Когато има вятър ви е по-студено и точно колко студено е се опитват да представят чрез описателното „усеща се като“, наричано още wind chill. Ето и формулка, където Т е температура, а V – скорост на вятъра:

T(wind chill) = 13.12 + 0.6215T – 11.37V**0.16 + 0.3965TV**0.16

На пръв поглед изглежда ясно, но дори и аз знам, че има и други фактори, които допринасят за това как ще се усети температурата навън. Влажността на въздуха оказва голямо влияние, защото затруднява охлаждането на кожата, тъй като прави по-трудно отделянето на влага, но би трябвало и да усилва чувството на студ. За да отчетат влиянието на влажността открих, че са измислили и топлинен индекс, който пък не включва влиянието на вятъра.  Топлинният индекс се изчислява за температури над 27 градуса, които вятъра прави по-леко поносими. Не ми е ясно как се изчислява усещането за температурата, когато има ниска температура, силен вятър и висока влажност, като примерно на морето през зимата.  Друга важна липса е отчитане влиянието на слънцето, което, напомням, топли много дори и през зимата. При изчисляването на „усеща се като“ се приема че няма слънце, все едно е постоянна нощ. Обикновено сме навън през деня и липсата на слънцето като фактор е заблуждаващо.

Опитвайки се да разбера какво ми дават този тип индекси се обърках още повече. Те отчитат фактори, като влажност и вятър, които допринасят за скоростта на промяна на температурата на човешката кожа под влиянието на температурата на въздуха. Разликата в температурата на въздуха и на тялото предизвиква топлообмен, който влажността и вятъра ускоряват. Топлообменнът не се мери в градуси, а в енергията която отдадена.  Това означава, че с отчитането на тези фактори май се опитваме да измерим колко вата, калории или джаула отдаваме на единица площ, когато е студено.

Това измерване не само е по възможностите на физиците, но и е смислено само за тях. Да кажеш на някой, че вън времето е такова, че за една минута ще губи примерно ват топлина на средно кръвоснабден, влажен и мазен квадратен сантиметър кожа може да е точно (с много условности), но и много объркващо. Което ме връща на въпроса – каква информация ми носи това, че температурата се усеща като друга температура? Няма ли да е също толкова точно да казваме, че е по-топло или по-студено, отколкото изглежда?

Категория: всякакви

17 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Гонзо на 26.01.2010г. в 11:17ч.

  Първо искам да изясня нещо относно влажносттта. Както ти си написал, влажността оказва чувствително влияние при висока температура. Другата причина зимата влажността да не играе толкова е, че при температури под 0 градуса влажността остава относително ниска, защото водните пари кондензират.

  „Усеща се като“ можеш да го разбираш по следния начин: Ако не духа вятър и облачността е същата (елиминираме слънцето, нали…), при такава температура ще ти толкова студено, колкото ще ти е студено сега на вън.

  Усещането за студено идва от това, че тялото отдава топлина. А скоростта на топлоотдаване е една и съща при сегашната температура и скорост на вятъра и при „усещасекато“ температурата и скорост на вятъра 0. Ъъъ добре ли го обясних?

 • Комитата на 26.01.2010г. в 11:39ч.

  Температура, влага и вятър. Аз това знам че включва. Полезно е, защото преди години бях в Истанбул в началото на март, в София беше -10, там беше +5. Умрях от студ в Истанбул, обрулен от нечовешки вятър, стоплих се в София, на -10 и сняг ;-)

 • Прасунсен на 26.01.2010г. в 11:54ч.

  От „усеща се като“ има голям смисъл. Без него може да видиш, че е нула градуса и да си кажеш, че е ОК, щото миналата седмица при нула си излязъл без шапка и ти е било добре. Само че тогава може да е нямало вятър, а сега да има вятър с усещане за -10.

  Никой няма за цел да ти представя някаква научно точна информация до една десета от градуса, смисълът е да се ориентираш приблизително. Те и температурите не са точни, в големите градове има микроклимат в отделните райони. Това не значи, че са безсмислени.

 • Комитата на 26.01.2010г. в 12:15ч.

  Разцъках по линковете, оказва се че има и модел, включващ влажността.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Wet_Bulb_Globe_Temperature

  Сега остава да се приеме и от метереолозите ;-)

 • Ik0 на 26.01.2010г. в 12:37ч.

  Пейо, ти си го казал точно на края – гледаш двете температури „текуща“ и „усеща се като“ и ако текущата е по-висока, значи е по-студено от колкото изглежда, иначе обратното :) Аз поне така правя. Като цяло има смисъл от „усеща се като“.

  А за фактора слънце според мен се отчита с променливата T, т.е. истинската температура.

 • пейо на 26.01.2010г. в 13:05ч.

  Не се съмнявам в смисъла, споря за начина за измерване и представяне. Не че имам вродено усещане, точно колко студено е при минус пет градуса, но вкарването на още една непълна мерна единица не е най-добрия начин. Може би WBGT, който Комитата показа е нещо в правилната (за мен) посока

 • иво на 26.01.2010г. в 13:46ч.

  Няма да е лошо да измислят такава формула и за икономическата криза. Или за инфлацията, напр. : „годишната инфлация е 2%, усеща се като 15%“ :)
  Иначе като физик се побърквам от такива формули, които събират безразмерно число с градуси и м/с.

 • Филип на 26.01.2010г. в 22:01ч.

  Ами учените за сега такава формула предлагат, и сигурно има защо. Може по-лесно да се смята така, може да няма нужда от по-висока точност за точно тази прогноза, etc. Не знам, не съм метеоролог и не мога да кажа защо е така.

  Само бих казал, че слънцето не играе особена роля, освен ако си по цял ден на слънце. Реално човек е навън когато слънцето е ниско, или пък в града въобще слънцето рядко те пече директно. И още нещо – това, че във формулата събират на пръв поглед разнородни величини означава само едно – това не са бездименсионни коефициенти, а си имат дименсия, но не е явна, защото са получени по определен начин. В крайна сметка всичко е физика.

 • Гонзо на 27.01.2010г. в 10:26ч.

  Слънцето определено играе роля. Онзи ден се разходих по обяд и усещането за студено беше доста различно по сенчестите улици и там, където слънцето те огрява пряко. За това и температурата на въздуха се мери винаги на сянка.

  @Пейо, WBGT се използва при високи температури (така пише в Уикипедия). При ниски температури влажността играе по-малка роля и явно метеоролозите са решили да я пренебрегнат като фактор.

  @Филип, какви дименсии? На български се казва мерни единици

 • Филип на 27.01.2010г. в 10:37ч.

  Гонзо, слънцето играе роля само ако си на слънце, а повечето хора не са. Не случайно температурите ги дават на сянка.

  А за дименсиите – голям праз. Това е коментар в блог, а не научна публикация.

 • ипотпал на 28.01.2010г. в 20:04ч.

  Направо ме разбихте с тези коментари. Не се бях замислял за една голяма част от факторите. Но все пак си остава по-лесно за разбиране – „По-студено/топло е отколкото се усеща“.

 • Иван на 29.01.2010г. в 22:20ч.

  Наистина някой метеоролог трябва да каже защо температурата се мери на сянка. Според мен, ако включиш слънцето в уравнението, добавяш още куп неизвестни фактори, които биха повлияли различно на измерената температура. Например:

  – под какъв ъгъл се намира слънцето спрямо хоризонта
  – географска ширина
  – кое време на деня е
  – кой ден на годината е
  – ъгъл, под който слънчевите лъчи попадат върху дадената повръхност, която мери температурата (при нормално (перпендикулярно на повърхността) падане погълнатата енергия е максимална и съответно отчетената температура ще бъде максимална)
  – коефициент на поглъщане на материала, от който е направена тази повърхност
  – слънчева активност

  При една и съща температура на сянка, лесно можеш да измериш най-различни температури на слънце в зависимост от горните фактори (и сигурно още доста като тях). Всички те се елиминират, ако мериш температурата на сянка.

  Според мен, „усеща се като“ опростява нещата. Вместо да гледаш едновременно температура (на сянка), скорост на вятъра и влажност на въздуха и според всички тези параметри да преценяваш колко е студено, гледаш само един параметър, който ти казва: „Навън се усеща все едно е еди колко си градуса, без вятър“. И всъщност това не е „още един параметър“, а „единия параметър“, който ти дава ориентир колко е студено навън (в противен случай трябва да гледаш най-малко два или три).

 • Бобсън на 10.02.2010г. в 08:49ч.

  Аз това твое проучване на тема „К’во ме лъжат тия?“ вече 15 години и повече го избягвам. Приех, че ме лъжат и отказах да им обръщам внимание… Като ми кажат температурата е толкоз, преставам да ги слушам за всякаквито параграфи в графата „само дето, обаче,,,“ или да ги чета . Аз очаквам от тях те да ми улеснят живота. Ако ще ме лъжат, не ми се занимава…Това което ме улеснява е да знам каква е температурата навън.

  Благодаря, Пейо.

 • Бобсън на 10.02.2010г. в 09:22ч.

  и за температурите защо се отчитат на сянка, защото една лятна утрин около половин час след изгрев слънце – още си беше прохлдно и реших да погледна термометъра на балкона, та видях, че слънцето го огрява пряко
  и термметъра отчита 45 градуса, а всъщност си беше още прохладна лятна утрин.

 • Усещасекато на 30.07.2014г. в 10:06ч.

  Не знам защо се чувстваш объркан с това „усеща се като“, ти за вентилатори чувал ли си? (Това са едни полезни благинки дето се въртят и карат въздуха да се движи…)
  Това с тези индекси, за да не се объкваш, гледай на тях като на степен на която си пуснал вентилатора.

  А защо дават температурата на въздуха а не на слънцето да ти кажа сега няколко причини.
  Първо – кожата ти е в пряк контакт с въздуха а не със слънцето. Второ, лъчите на слънцето падат под различен ъгъл през деня, съответно имат различно влияние. Трето – някой повърхности отразяват лъчите повече от други, които имат способност да ги поглъщат, трети са прозрачни и пропускат, спират и отразяват едновременно определени пропорции. Четвърто…Пето…Шесто…Седмо
  Абе ти представяш ли си прогнозата така:
  Черни дрехи на слънце 80 градуса,
  Бели дрехи на слънце 60 градуса
  Черни дрехи под 30% полупрозрачен полиран покрив 67,5 градуса…
  Хвана ли и тази идея?

  А за влажността, ще ме прощаваш ама няма да ти обяснявам сега, защото щом те объркват тези работи горе, след обяснението ми за влажността ще си тройно по-объркан…

 • central heating на 07.01.2015г. в 18:33ч.

  а звукът е есо https://www.youtube.com/watch?v=wAokcf1315w

 • ех ... на 01.07.2017г. в 12:58ч.

  природа, какво да я правиш
  https://twitter.com/Tangerrinka/status/881077650743332865