трънки и блогинки

Бирено пътешествие из Белгия

Написано на: 25.01.2010 · 8 коментара

Кратки бележки и картинки относно бирата в Белгия.

Белгийците правят не само много марки бира, но и по различни начини. За разлика от Германия където е прието, че бирата може да се прави само от малцован ечемик, вода и хмел, в Белгия я правят както си искат. Разнообразието на белгийците ми харесва повече от дисциплината на немците.

На пазара има доминиращи марки. Очаквах повече местни бири, но Leffe, Stella и още няколко известни и унас се предлагат почти навсякъде. Вие си знаете, че като пътувате е по-интересно да пиете от местната бира.

Чашата има голямо значение и в нея е голяма част от удоволствието. Създаването на подходящата чаша е сложно поне колкото  приготвянето на самата бира. Примерно, в Белгия Стела-та е също така блудкава, но чашата ѝ не е толкова хубава, като в унас и съвсем не струва.

Чували сте за черешовата бира, видях бира с ябълки, малини, боровинки и някакви други плодове. Има възможност да поръчате бира със сладък сироп, който разбърквате според вкуса си и не беше никак лошо.

Най-често се сервира от 250 до 330 мл. обем и има защо. Бирата е силна на вкус и като алкохолно съдържание и обемът е оптимален. Една може да ви е малко, но с две бири вече отивате към замаяване. Ако сте решили, че вечерта ще пиете няколко бири – вечеря не ви е нужна. И без това интересните неща са сготвени с бира.

Любима бира не намерих. Затвърдих предпочитанията си към тъмната бира, но всяка, която пробвах, е добра с нещо и можах да намеря фаворит. Ще продължавам да търся при всеки удобен случай.

Категория: в картинки · пътувания

8 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • nixonixo на 25.01.2010г. в 15:23ч.

  След такива снимки и описание КПД-то рязко спада, трудно е човек да мисли за друго, освен бира :)))

 • пламен на 25.01.2010г. в 15:25ч.

  имаш 2 находки – вестмале и рошфор. жупилер да се пие е пълна загуба на време и възможости :-) а, да, и да се говори за тъмна бира в контекста на белгийските е малко неориентирано…

 • stan на 25.01.2010г. в 15:43ч.

  Току-що намерих доста основателен повод да отида до Белгия :)

 • Pippilota Mentolka на 25.01.2010г. в 15:52ч.

  Rochefort 10 е единствената, от която не съм успявала да изпия и половината шишенце (стори ми се направо усмъртяваща :) ) Всичко друго е… ех!

 • Traveller на 25.01.2010г. в 16:30ч.

  Перфектно четиво за понеделник следобяд..
  От изброените харесвам само Leffe.
  Иначе и аз планирл едно бирено пътешествие на пролет. Взел съм си евтини самолетни билети , но дестинацията е друга.. Бърно :)

 • ипотпал на 26.01.2010г. в 00:04ч.

  Аууу, толкова бира, толкова нещо на едно място… лигите тръгнаха. Аз пък не съм пил такава бира, карам си на родната Загорчица. Но само да допълня – бирата в Полша не струва, за разлика от тази в Чехия. Извинявам се за лекия offtopic…

 • Michel на 28.01.2010г. в 14:49ч.

  О, и моя КПД рязко спадна… не може така, не може, бирени ревюта, които всеки може да прочете посред бял ден!! :-)

 • Авиокомпании на 28.09.2010г. в 14:17ч.

  Аз ще дам на царството за една бира!