трънки и блогинки

Финансовият феърплей

Написано на: 27.01.2010 · Няма коментари

Със забележката, че новините на Sky Sports заприличват все повече на финансови известия, днес дойде новината, че са назначили синдици на Кристал Палас. Ботев Пловдив изглежда направо като да се разпадне. Това са само днешните клубове, заплашени от изчезване заради несъстоятелност и затова реших да разбера повече за това, което всички споменават като  надежда за принудително вразумяване – концепцията на UEFA за финансов феърплей. За идеята не можах да открия нищо по-конкретно от изявление за пресата (pdf), върху което всички базират своите коментари и очаквания. Мерките, за които се говори в него са:

  • задължение за клубовете с над определен оборот, за определено време,  да поддържат баланс между приходи и разходи (т.е. да не харчат повече отколкото са приходите им);
  • насоки (правила?) за определяне на заплатите и трансферните суми;
  • създаване на индикатор за нивото на задлъжнялост;
  • правила за извършване задължителен финансов одит;
  • задължения за клубовете да спазват неотклонно правилата

Засега липсва по-конкретна информация, но това не пречи на всички дружно да твърдят, че това е правилната посока. Имат дори подкрепата и на клубовете, някои от които са доста затънали и заплашени от същите мерки. Лицензионни режими, финансов контрол и регулация на разходите – това е същината на мерките, чието налагане е скрепено със заплахата от лишаване от право на участие в турнири и първенства. Малко ми е неясно как лишаването от най-големия приходоизточник ще спомогне за финансовата стабилност на клуба, но вероятно са го измислили.

Интересно е, че опасенията и намеренията намеренията на УЕФА за по-голяма административна намеса в спортния живот не са нещо екзотично. Европейският съюз, в своята политика и плановете изразява ясно становище, че:

robust licensing systems for professional clubs promote good governance in sport and that more efforts should be focused on their implementation and gradual reinforcement

Без конкретна информация не мога да твърдя нещо със сигурност, но тъй като става дума за футбол мога спокойно да спекулирам. Ако толкова силно регулирани дружества като банките успяват да се вкарат в проблеми, то надзираването едва ли ще спаси и клубовете. Примерно, Челси и Манчестър Сити получиха огромни суми, като безлихвени заеми и при това от собствениците си. Когато размера на заемите стана проблем, те ги преобразуваха в собственост (апорт на вземане). На Манчестър Сити дори бяха опростени голяма част от сумите, които се наляха. Правилата за финансов феърплей, изглежда, нищо не казват (а и трябва ли?) за клубове, в които се наливат и губят пари с цел постигане престиж, влияние или от проста фенщина.

Категория: всякакви