трънки и блогинки

Инструменти при четене на текст

Написано на: 30.01.2010 · 8 коментара

Преглеждайки възможностите на  устройствата за четене на електронни книги, се замислих каква функционалност, какви „инструменти“ са ми нужни при четене на текст. Чета предимно, за да извлека информация, а не удоволствие от текста и ми е необходимо да оставям някаква следа върху прочетеното. По аналогия със света на хартията, бих искал да мога да правя следните неща и с електронните книги:

 1. Да подчертавам текст – защото някои думи са по-важни от другите.
 2. Да оставям бележки към текст – коментар, въпрос или обяснение – всичко, за което се сетя и може да ми е полезно по-късно.
 3. Да оставам отбелязки и препратки – за какво къде пише в текста и съответно да мога да препращам към него.

Знам, че Kindle предлага възможността за анотации, но освен от езика,  тази възможност е ограничена и от източника (или само от формата?) на документа. Нещо по-добро няма ли?

Говоря за устройствата за четене на електронни книги, но не съм намерил добро решение за тези операции и когато чета нещо на компютър. За да постигна описаното горе, обикновено създавам нов файл (запис) и с много copy/paste си водя бележки. Друг вариант е да вкарам текста в офис текстови редактор (OO Writer, MS Word), който освен цялата си друга (излишна в случая) функционалност има и възможност за подчертаване, коментиране и препращане. И двата варианта не са удобни и ефективни и ми се иска да има някакво по-добро решение. Ако вие имате решение – моля, споделете.

Категория: всякакви

8 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • wakeop на 30.01.2010г. в 23:28ч.

  За eInk четците: Sony Reader Touch Edition също има функции за въвеждане на записки (текстови и като рисунки). Не знам обаче доколко е удобно. Можеш да се ориентираш по това ревю: http://www.the-ebook.org/?p=1998 (на руски е)

  Иначе за PC (ако книгата е на pdf или не е проблем да се конвертира) – Adobe Acrobat Professional има доста функции за водене на записки, подчертаване драскане и всякакви подобни… включително и аудио записки. Експорт към Word на записките също. Обаче така и не ми се е налагало да ги ползвам сериозно по предназначение… :-<

  Ползвам Google Docs – текстовия редактор има елементарна функция за добавяне на бележки, мога да шервам документа и не се налага да го катеря на флашката всеки път, като се местя от офиса в къщи… това в 90% от случаите ми стига.

 • николай на 31.01.2010г. в 00:25ч.

  PDF форматът има поддръжка за анотации, осветляване на текст и добавяне на текст и дребни графики. Всички тези промени са обратими.

  Apple-ския редактор на PDF файлове поддържа всичките тези неща и си ги ползвам от време на време. Потвърждавам, че е много удобно. По последни спомени никой Linux-ски редактор не ги поддържаше. Решението преди беше wine + foxit. Сега не знам.

 • 111bits на 31.01.2010г. в 09:47ч.

  За PC – ако имаш удоволствието да ползваш KDE ;) то подразбиращият се четец – Okular – покрива и трите точки.

  Безценна функционалност за мен :)

 • пейо на 31.01.2010г. в 23:52ч.

  Много благодаря за коментарите и подказките. Поразрових се и се оказа, че много хора са работили за такива инструменти. Темата се нарича web annotation и ето един добър обзор на възможностите:
  http://www.makeuseof.com/tag/web-annotation-tools-research-annotate-collaborate

 • iffi на 01.02.2010г. в 10:31ч.

  Аз съм си набелязала sony prs-900. До колкото виждам има всичко, което на теб ти трябва. А това, което аз чакам да разбера е дали ще има full text search на кирилица. Ако няма, ще чакам руснаците да измислят нещо по въпроса :-)

 • Георги на 03.09.2010г. в 16:40ч.

  Дайте някой онлайн четец на pdf, че нещо ненамирам работещи в гоогле

 • Eol на 27.01.2011г. в 22:55ч.

  Като продукт, а не device http://www.mobipocket.com/en/downloadsoft/productdetailsreader.asp – Има неща които (лично мен ме) дразнят, но в сравнение с опциите които предлага се преживяват
  P.S. Под Crossover работи ОК; Wine/Cedega не ползвам както и iOS – за тези мение от друг

 • курсове по английски за децаанглийски език София на 24.10.2015г. в 18:23ч.

  Преди време бях чела различни техники за бързо четене, но така и не успях да усвоя начина по който само с един бърз поглед на страниците да успееш да прочетеш всичко и то да не пропуснеш важна част или събитие от книгата. Тук ни давате страхотни съвети, има и програми, които да ни помогнат. Мен лични ме интересува четенето на друг нов и непознат език, как да го осъвършенстваме