трънки и блогинки

Какво им става на вицовете?

Написано на: 08.02.2006 · 8 коментара

Братовчедката направи много добро наблюдение, че в последно време вицовете са се променили. Класическите вицове, които познаваме, включват някаква история в себе си. В тях се разказва как отишли някъде, станало това и онова, пък оня така направил и смешно. Или пък как трима от различни страни или с различни професии направили или казали нещо и смешното идва в контраста. Примерно такъв е вица за държавния служител, който Антония публикува първа (сори, ефрейторе).

Това поставяне в някакъв контекст, предварителната измислена история, напоследък все повече се измества от простото взимане и показване на нещо реално. Вече истината е смешна. Дали ще са прости ежедневни oneliners като:

Kакво е китайска бърза закуска?
Купичка с ориз с лъжица.
през Left & Right

Карикатури на Мохамед, които се доказват като изключително истинни, точно заради реакцията, която предизвикват. Аз протестите ги възприемам точно като овации на крак (standing ovations), защото никой не се засяга от това, което всички знаят, че не е истина. Допреди няколко седмици те не бяха смешни, но сега, след всички тези реакции, те вече са и много повече хора ги разбират.

Класиците в жанра, обаче, са политиците и бисерът сред тях е Dublya Bush. Той просто отне работата на сатириците, обиди ги на въображение и ги превърна в прости репортери:

They misunderestimated me.
W.

Той си има топ 100 за всяка година от мандата си. Това твърдение е просто прелюдия към всички бисери, които е изрекъл. Но нека не сме нихилисти, защото ние си имаме Абрашев, Бойко и още много други.

Бойко Борисов обяви, че в разговор с Волен Сидеров е обяснил на последния, че искането циганите да бъдат направени на сапун е утопия.

На мен направо ми става жал за всички тези изкусни разказвачи, които обичат да захождат отдалеч, бавно и полека към историята си. Как изкуството на баснята и метафората се отмива от бруталната истина, която ги прави ненужни. Констатацията е новия виц.

Категория: дневни

8 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Антония на 08.02.2006г. в 14:17ч.

  Ааа, не е честно :-) Този виц го ‘конструирахме’ с един познат по време на ICQ разговор. Публикувах го на блога си и сега го откривам къде ли не :-)

 • пейо на 08.02.2006г. в 14:42ч.

  И наистина е така, защото и аз сега се сетих, че при теб съм го видял първо. Извинявам се.

 • rainhard на 08.02.2006г. в 14:54ч.

  Всекидневно се справяме с 1001 абсурдни ситуации, така че е нормално ако просто искаме да констатираме нещо то да си звучи като виц. А представи си, че в бъдеще действителността се изроди до толкова, че, когато си разказваме случка, която сега ни изглежда абсолютно нормална, тогава ще ни звучи като виц. Смяна на ролите, местата, гледните точки…

 • Антония на 08.02.2006г. в 14:56ч.

  Интересното за мен е как се ‘завърта’ информацията в мрежата. Откъде тръгва, къде броди, докъде стига…

  А за авторството: предполагам, че и ние сме били повлияни (макар и несъзнателно) от вицовете, които сме чували през годините, така че не претендираме за ексклузивитет :-) Макар че ДДС и Хрантутник са мои хрумки – и много си ги харесвам :-)

 • пейо на 08.02.2006г. в 18:05ч.

  @ rainhard
  На практика това се случва и сега, когато си разказваме случки от времето на социализма. Но жалкото е, че изродена не е ситуацията, а ние самите.

  @ Антония
  Вицовете са един от най-любимите ми примери за нещо, което си е напълно ок и само печели от авторски права, но не исках да го споменавам горе, за да не те дразня с и без това честите ми приказки за авторски права.

  Но хубаото е, когато си го чуваш от други и си знаеш, че това си го измислила ти. Е, сега и аз знам :)

 • Григор на 08.02.2006г. в 23:40ч.

  И аз преди четях вицове когато мога, а сега гледам новини…

 • rainhard на 09.02.2006г. в 11:08ч.

  Не мисля, че става въпрос само за случки от времето на социализма. Става въпрос за случки от вчера…и за случки от утре. А и щом си даваш сметка, че нещо не е наред изроденият все още не си ти. Ако беше – изродщината щеше да ти се струва нормална.

 • пейо на 09.02.2006г. в 21:44ч.

  Приемете и като отговор на коментарите този нов ми любим виц:

  Срещат се пилето и кравата. Кравата пита:
  -Ти да не си болно?
  Пилето отговаря:
  -Ти да не си луда?

  през битово