трънки и блогинки

Песни за милицията

Написано на: 15.02.2011 · 7 коментара

Песните за милицията/полицията винаги са ми били интересен показател за отношението на гражданите към защитниците им. Нещо като вицовете за полицаи, но с мелодия. Нашата полиция няма много песни, които „да я пазят“, но няма и много българско творчество относно проблемите с и на полицията. По манталитет и отношение полицията ни е много по-близка до милицията в бившия СССР. Русия запази в много по-голяма степен интелектуалната си независимост и много често в руските произведения намирам гледна точка и позиция за съществуващи у нас проблеми, за които западът въобще и не подозира.

Повод да си припомня песните, на които съм попадал е кампанията на БХК срещу полицейското насилие. Проблемът е сериозен и ако прочетете примерите от Доклада, ще получите още конкретни доказателства, че нещо дълбоко не е наред. Не съм сигурен, че съм съгласен с предложението на БХК за промяна на условията за употреба на сила; още по-малко мисля, че бих действал чрез картички, а и откровено се дразня, че са избрали да сложат цена на насилието. Какво не харесвам в кампанията обаче няма никакво значение. Важно е, че проблемът съществува. Но за мен проблемът не е в закона, а в отношението на обществото към случаите на злоупотреба с полицейска сила. Ако променим отношението на обществото, ако създадем нетърпимост към произвола, то извършителите ще си получат своето по един или друг начин. Музиката считам, че е по-добрият начин за това.

Ноггано – Мент
Ноггано е много добър. Един от изпълнителите, които следя с интерес. Обикновено се лигави забавно, но в този случай е доста сериозен. Песента е посветена на началника на полицейско управление, който, без особена причина, открива стрелба и убива клиенти на супермаркет. Обърнете внимание на текста, който чудесно описва проблеми, напълно отнасящи се и за българската полиция.

РАБФАК – Новая Песня О Милиции
РАБФАК са новоизгряващи пънкове, на които им се получават нещата. Още в началото на творчеството си се посвещават на фундаментални теми като Родината, Сталин и тази за Милицията.

Д’ркин – Милиция
Веня Д’ркин е от по-старите изпълнителни. Около началото на 90те има ярка кариера, която завършва трагично. Стилът и изпълнението на неговата песен за Милицията са типични за поетите с китари, които много харесвам.

След горните примери, които харесвам, искам да дам и някои, които ме дразнят или направо плашат.
Наша служба и опасна и трудна
Руснаците са го измислили артистичното слагачество. Веско и неговите пори изглеждат наивно невинни пред постановчика, който вкарва детски ансамбъл да пее хвалебствени химни за милицията.

Разбира се, веднага се създават пародии, но то е и и естествено след като официалната песен звучи отвсякъде.

Любэ – Мент
Любэ са най-страшният пример какво може да се случи с творец, попаднал в любящата прегръдка на властта. Путин ги обявява за негова любима група и това слага край на оригиналното им творчество. Първите им албуми бяха с весели песни от московското предградие, в следващите имаха прекрасни песни за природата и страната, но последните им два албума са чиста държавноармейска пропаганда. Истина е, че те славят преди всичко армията, в която има далеч повече достойнство, но когато се налага да разчувстват милицията, обикновено изпълняват тази песен:

Сектор газа – ДПС
Сектор Газа са меко казано легенда на руския пънк. Или по-точно бяха. Не знам какво се е случвало с групата след смъртта на Хой, но това ме остави безмълвен:

Категория: музикааа

7 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Албена на 16.02.2011г. в 05:27ч.

  Мда, трябва да се говори и да се пее по темата. На мен ми беше много трудно да обясня на някакви хора непоносимостта си към Любе („ама как, нали си половин рускиня“).
  Културно и политически голяма част от бг сцената изглежда като някаква умалена пародия на Русия.

 • Jogy на 16.02.2011г. в 14:10ч.

  Последния клип, на Сектор газа – дали не е все пак сарказъм?

  Започва и свършва със 500 рубли подадени под документите ….

 • и на 16.02.2011г. в 18:38ч.

  за тайните служби конспиративно без текст
  http://www.youtube.com/watch?v=Wm-oaNzkMQ8

 • как помириться после ссоры на 17.02.2011г. в 23:22ч.

  Зачет! и ниипет!

 • Групово пазаруване на 02.03.2011г. в 13:23ч.

  Ето още едно предложение за песен за полицията :)
  http://vbox7.com/play:b0b65d3a

 • Estel на 02.03.2011г. в 14:57ч.

  Когато бях дете и учехме „Маминото детенце“ ми се наби в главата един израз от това произведение – „продажната интелигенция“ – тогава ми се видя някак странно, но с годините започнах да разбирам за какво става въпрос. Просто всеки трябва да си изкарва хляба. Затова и така наречените „меценати“ на изкуството оказват такова голямо влияние – просто дават пари на гладния певец, художник, писател, учител и т.н и той работи каквото му се каже, без значение дали му харесва. Сигурна съм че Любе са били щастливи да получат добри хонорари, а и едва ли са имали избор – като дойде Путин и ти каже – ще работиш за мен, ти му кажи – няма, да видим колко време ще оцелееш. А упрека на публиката може да им горчи, но кой ли го интересува. Що се отнася до химна на Веско Маринов за нашата полиция, то е просто една мечешка услуга – казали му да направи песен за полицията, той направил чиста подигравка и то с ясно съзнание че прави нещо значимо.

 • служба по трудова медицина на 13.03.2011г. в 09:29ч.

  Браво! Много добра колекция!