трънки и блогинки

Бирените чаши

Написано на: 11.02.2006 · 16 коментара

„Столично тъмно“ е моята бира. На различни места я сервират по различни начини предимно наливна, но понякога и от кутийка. Вкусът леко се променя е в зависимост от какво я сипват, но за мен има по-голямо значение в какво и затова искам да споделя за видовете бирени чаши. Може да е по-правилно да се наричат халби, но това не е название достойно за всички модели, които може да срещнете. Искам да опитам да направя нещо като изброяване на видовете чаши и предимствата и недостатъците им, а ако и вие добавите вашата гледна точка ще мога и да видя дали само аз мисля така.

Първо ще се спра на най-безличния вид с правилно цилиндричната и леко ъгловата форма. Май от тях трябва да сервират само „Загорка“, но засъжаление сипват и от моята бира. На мен този тип чаша ми е не само неестетичен, но и преди всичко нестабилен. Правилният цилиндър е нестабилен, когато го накланяш да отпиеш, а и трябва да го поставяш винаги внимателно обратно на масата. Модел без въображение, от който аз изпивам бирата бързо с надежда следващата да е от някой друг вид.

Привидно подобен на предишния, но със значително по-добри качества е модела, който е разширяващ се надолу цилиндър с допълнително по-широко и следователно стабилно дъно. При него липсват и опитите за ъгълчета в чашата, а и дръжката му е значително по-добре направена и това го прави доста по-добър за надигане, отпиване и последващо спокойно оставяне на масата. Аз съм доволен когато ми донесат бирата в него и той е предпочитания от мен модел с дръжка.

А точно пък Столично са пуснали едни чаши, които са доста неподходящи за тяхната бира. Това са чашите на столче от половин литър, които са като тези в които се сипват малките (.330 мл.) бири. Тази прилика, както и формата на затлъстяло лале ме изпълват с недоверие към тях. Физиката вероятно може да докаже, че обема им е наистина половин литър, но аз интутивно не им се доверявам и си мисля, че е по-малко. Те даже са сложили и резка като доказателство, че това наистина е половинка, но… това говори допълнително само за тяхната неувереност. А що се отнася до тяхната пригодност за пиене на бира мога спокойно да зявя, че те просто не стават. Тази форма е подходяща за коняк, но когато е пълен с бира до горе той е решително неудобен.

Моят любим модел от който и се напивам най-лесно и с удоволствие е и класическият модел на британската бирена чаша за тъмна бира. В Европа те са известни като „pint glasses“, защото британците от много време са разбрали, че половин литър е малко, а цял е много и затова една пинта е оптималното количество. За тези, които още не се сещат как изглежда ето връзчица, където може да видите моят предпочитан модел под името „Guinness Label Tulip Pint“. Предимствата на този модел са много и ако трябва да се спра накратко ще акцентирам на удобния захват, на простата и естетична форма, която не е само красива, а и позволява да утолиш лесно началната си жажда, докато оставя и за после. От него ми е най-вкусно и нищо не може да ме убеди, че не е от формата.

Категория: всякакви

16 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • hekata на 11.02.2006г. в 15:06ч.

  Пейо, аз освен посочената от теб чаша, много уважавам и последния модел на Carling Extra Cold, на който за съжаление не можах да издиря снимка в нет-а. Няма нищо общо с традиционната форма на техните чаши, по-скоро прилича на Guiness Tulip Pint, но пак е по-различна. Обещавам да щракна една снимка и да я публикувам ;-). Аз имам и почти всички видове pint glasses, така че мога да ги наредя една до друга и да ги щракна така :D

 • kvo ti puka на 11.02.2006г. в 16:10ч.

  Тия лалевидните чаши са за да си грееш коняка, наистина не знам за чий им е тая форма на „столично“, да си грееш бирата?(!) Според мен трябва да има чаши за маниаци дюарова изолация(добрите стари двойни стенички, термосссс). Да е студена бирата… Странно защо обаче, след като бирата е по-лек алкохол от ракията с нея някакси не вървят зеленчуци, а по-скоро някакви тежки мезета(картофи, ядки, глупости) докато ракията със салата е идеална.

 • Oga Draco на 11.02.2006г. в 16:13ч.

  Само да отбележа – халба се нарича оная „чаша“ за бира с дръжка. По-тънките и високи (може и без столче) май се наричаха „регал“… Ама аз така или иначе не пия…

 • пейо на 11.02.2006г. в 23:21ч.

  @ hekata
  Давай, давай снимки да гледам :-) То тези, в които се сервива тук също не са 1:1 но май най-добре приличат на тях, но важното е че по принципния въпрос сме съгласни.

  @ kvo ti puka
  Аз предлагам да повишим качеството на бирата първо, а?

  @ Oga Draco
  Халба за мен е най-вече втория описан вид и затова всички съм ги писал като чаши. А тази дума „регал“ въобще не съм я и чувал.

 • soulfreak на 12.02.2006г. в 00:39ч.

  хехе, само Столично, аз си го обажавам него. И аз недоумявам как подобна чаша или халба са избрали, но понеже сме още малки веселяци, аз и моите приятели си пием от бутилка. Като дойдат яките халби, и по-добрата бира…хехе…ще ги прегърнем с кеф. Наздраве ;)

 • Бобсън на 12.02.2006г. в 02:23ч.

  доколкото ми е изестно 1pint е 0.473.. литра, което го прави една идея по-малко от половината литър. 8пинти са един галон…

  Халба е немското име за чаша с дръжка, която побира половинка. (Литър). Немците наричат подобната по форма чаша за еднолитрова порция бира Mass.

  Имам си любима чаша за биропиене у дома. Керамична халба с форма на пресечен конус стесняващ се нагоре. Освен, че е по стабилно така, като се налее вътре бира, която се запени пяната се струпва над ръба по идейното продължение на конуса и не се разлива…

  Наздраве!

  Наздраве!

 • kvo ti puka на 12.02.2006г. в 03:33ч.

  Абе като се замислиш, че ресурсите на простички хорица като нас няма да стигнат за да се намесим в тоя гъсто населен пазар с по-качествен продукт, няма. Ама такива тъпотийки, като халба-термос се произвеждат лесно(също и продават, зависи, виждал съм метални изпълнения с емблемата на RedSocks, бяха скъпи но всеки фен си имаше такава). Някъде в Китай. Може и Индия.

 • hekata на 12.02.2006г. в 03:58ч.

  @Пейо, обещавам снимките днес или най-късно утре :D! И не са халби, ами са си чисти pint glasses, съвсем редовни и английски в чистата им разновидност. С половинката ги колекционораме. Имаме Guiness, Carling, Carling Extra Cold (old desing), Carling Extra Cold (new desing), Tetley’s, Worthington’s, Carlsberg и още един куп такива подобни. В общи линии, каквото се появи ново, до седмица-две се сдобиваме с него :D
  @Бобсън, един pint e 0.568l, тук си в грешка. Това за което говориш е американският pint, а не английският :) Питай ме мен, аз поне съм в UK. Тия тук си пийват здраво и не си поплюват въобще! Опитай се да им намалиш пайнт-а до американския и като едното нищо ще те
  пребият до смърт!

 • Бобсън на 12.02.2006г. в 21:00ч.

  В грешка съм. Което ме радва.
  Благодаря и Наздраве!

 • Райо на 13.02.2006г. в 10:02ч.

  Че какво им е толкова на столчетата – вий май забравяте Стелата и още доста други хубави бири.

  От тъмните БГ-бири и за мен Столичното си остава фаворита, другите пивовари има още мн да работят, за да стигнат това ниво.

  Аз лично предпочитам ако не е наливна течноста да се употребява направо от бутилката, за жалост столично в бутилки отдавна не може да се намери – такава хубава бира, а само в тенекия като за негри, жалко!

 • Гаргамел на 15.07.2006г. в 00:23ч.

  Един малко тъп въпрос…Къде в София мога да си купя такава чаша (pint glass)…Доста „стъкларници“ обиколих, ма нема… :-(

 • mercedes-230-e на 28.09.2010г. в 22:14ч.

  здравейте
  случайно прочетох че се интересувате от стъклени бирени чаши. аз съм колекционер на такива моля ако представлява интерес за вас свържеге се с мен да обмевим опит в нашето хоби.
  търся други колекционери .
  наздраве

 • R.Yanev на 08.12.2010г. в 12:02ч.

  До mercedes-230-e – здравейте!
  Аз също съм колекционер на бирени чаши и халби. С удоволствие бих се свързал със себеподобни за обмен на информация, размяна и др. ryan@abv.bg

 • любомир на 08.12.2010г. в 21:09ч.

  здравейте.
  имам доста богата колекция от чаши.
  стъклени оригинални и перфектни.
  разменям продавам и т.н.
  ето ви имейл за връзка. пишете не се жалете.
  mmedala@abv.bg

 • Янев на 19.08.2011г. в 09:05ч.

  mercedes-230-e напиши някакъв адрес за връзка!
  наздраве

 • и чашите за ейл на 10.06.2014г. в 15:49ч.

  експериментално изследване
  https://twitter.com/peio/status/475665649956843520/photo/1