трънки и блогинки

15.02.2006

Написано на: 15.02.2006 · 9 коментара

Варени гевреци

Ей сега един дядо се зададе срещу мен с хартиен чувал в количка по улицата. Ама от чувала още пара се вдига и в него гевреци! Красота, по 35ст. единия и аз направо два си взех и сега усмихнат си слушкам музика и ритмично дъвча ту на едната, ту на другата страна…

Не бях ял гевреци от няколко години (откакто са били по 20-25ст.), но си спомних защо обяснявах на жените да не се морят да се правят красиви, след като може да ми хвърлят един геврек и аз ще ги гледам влюбено и ще бъда напълно искрен.


Български блог услуги

Радва ме, че се появяват все повече български услуги, чрез които на практика всеки може да си създаде блог. Доколкото знам, първи бяха BgLog, после BlogHub, след тях Glog.Dir.Bg, a от скоро и Blog.bg. Интересното е, че във всеки от тези сайтове с изключение на дир.бг има интересно съдържание, пише се добре и има някаква общност, което е много хубаво. Въпреки това, аз се хващам, че ги избягвам и предпочитам да включвам в списъка си за преглед индивидуални блогове като Left & Right, където itilien (подписва се с L) пише доста интересно напоследък.

Като се опитам да разбера защо, най-близкото ми обяснение е точно липсата на лесно отличима индивидуалност (с изключение на bloghub, който е по-скоро хостинг). Когато отида на някой от другите сайтове освен визуалната еднаквост се сблъсквам и с общите странични колонки, и малка неясна снимка е единственото, което ги отличава един от друг. А съм сигурен, че там има хора, които ми биха били много интересни, но как да ги намеря в тази еднаквост?


Sms за такси

Всеки път като бързам за някъде и повикам такси (ползвам ОК) ми казват, че ще ми пуснат sms с часа и номера на колата. Всичките разбиращи от gsm са ми казвали, че доставката на sms-ите е строго пожелателна и затова вероятно сте виждали и настройките за валидност на sms в телефоните си. Чудя се дали вече това на практика не е така или такситата просто са приели риска?


DRM и свободното ползване

Cory Doctorow пише много интересно и най-вече достъпно, а аз бих препоръчал да потърсите някои от нещата му, ако сте любители на фантастика. Освен това той е и EFF fellow и е наясно и обяснява много добре проблемите и възможните последствия от някои нововъведения. Ако ви е интересно или за бъдещо ползване, ето някои добри неща:


И за св. Валентин

Казах, че няма да бъда брутален, но това си е момент на дзен. От Пламен Тонев през jabber:

Кръчме „Сам дойдох“. Масичките са окупирани от шумни компании от традиционалисти, празнуващи Трифон Зарезан.
На съседната маса едно момче поръчва за пореден път със замах две кани вино. Приятелката му го дръпва за ръкава и проточва с глезен глас:
– Пешооо (примерно), ама нали знаеш, че днес има и друг празник…
– Ей, верно бе – плясва се по челото младежът и допълва поръчката:
– Две кани вино и порция СЪРЧИЦА!

Категория: кратки

9 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • al_shopov на 15.02.2006г. в 14:34ч.

  Който има зъби да въффффче – нека дъффффче

 • Христо Еринин на 15.02.2006г. в 14:50ч.

  Друг интересен момент с SMS-ите е, че ти казват в колко часа ще дойде таксито, но не и по чий часовник.

 • soulfreak на 15.02.2006г. в 22:53ч.

  хехехе…искам и аз такива гевреци, като се сетя последните бяха едни много добри (със сусамец). А това за св. Валентин много яко. Смях се от сърце ;)

 • Бобсън на 15.02.2006г. в 23:53ч.

  аз подозирам, че на телефонистите от ОКсупертранс по инструментът за пращане на смси се настройва дали получателя да чака колата след 4, 7 и т.н. минути и след това се преобразува машинно в час преди изпращането.
  Спомням си, че на 20060208 на големия в София студ. Стигнах по някое време (-16 градуса) на бул. Ботев пред едно чалготека и изтелефонирах ОК да пращат такси. Чаках смсто 5, после десет, после 15 мин… мина незаета от техните коли, в която се качих и на 20тата мин получих смс за още 5мин чакане.

 • Георги Чорбаджийски на 16.02.2006г. в 00:42ч.

  Re: бг блог услуги
  Де го видя това интересно съдържание, дай някой линк, че се окьорих и нищо не намирам. Особено откакто bglog мина на някаква бозаджийска платформа, нещата съвсем загрубяха. glog.dir.bg е някава тинейджърска чекия, а блог.бг е някакъв напън на днес.бг, но от бърз преглед си е бозица…

 • пейо на 16.02.2006г. в 12:45ч.

  @ al_shopov
  Добре, че та видяффф да ми обяснишшшш

  @ Христо Еринин
  Ми то като се замислиш за възможностите. Той клиента винаги е прав, ама… ;-)) А иначе и аз бих ползвал услугата синхронизация на време, но само да я предлагаха.

  @ soulfreak
  Аз съм пурист! Никакъв сусам за мен.

  @ Бобсън
  Всички закъсняваме и колкото по-важно ни е толкова повече го усещаме. Но идеята за автоматичен отговор тип bofh вероято и в тяхните глави се е родла. Даже май абревиатурата ще е същата.

  @ Георги Чорбаджийски
  Има. Специално в blog.bg изглежда са хванали да пишат умеещи хора и има и интересни неща. Обаче къде са и кой ги пише не мога да ги намеря и ей точно това ми беше тезата.

 • Христо Еринин на 16.02.2006г. в 13:39ч.

  Абе махни синхронизацията, това е утопия на този етап, ама поне да пишеха колко е часа според тях. Та ако приемеш, че SMS-а не се е мотал никъде да можеш да пресметнеш приблизително след колко минути да го чакаш таксито. Предполагам, че точно защото не е гарантирана навременната доставка са решили да пишат час, а не след колко минути. Макар, че аз досега пo GSM съм ги викал все от места, на които така и така съм на улицата, и „няма не искам, няма недей“ – седиш и чакаш. :-)

 • Мирослава на 18.02.2006г. в 06:06ч.

  относно bglog.net цаката е да хванеш нещо интересно да влезеш в блога на автора му (най-отдолу на всяка публикация има Блогът на Някой) и после rss тъй

 • Teri на 24.02.2006г. в 14:38ч.

  Привет на всички! Благодаря за хубавите думи на някои от вас за BgLOG :) Правим го със сърце и се надявам да се превърне и в още по-добро място! Всякакви препоръки са добре дошли!
  На Мирослава: Блогът на всеки е във вида user.bglog.net, както и bglog.net/blog/user. Чрез RSS също става. Също скоро ще сложим и OPML – надявам се тогава да бъде и по-лесно :)