трънки и блогинки

25.02.2010

Написано на: 25.02.2010 · 8 коментара

Допинг за ума
Покрай олимпиадата се заговори отново за стимулантите, които помагат на спортистите да са във върхова форма. През уикенда бе излъчен филма „Силикон“, разказващ за хирургическите корекции, които помагат на хората да се чувстват както изглеждат. Уродите са ми хоби и ми е любопитно да гледам как вътрешните проблеми се изразяват външно, но целите ми се различават от техните.  Ал. Шопов даде темата, относно използването на вещества, които стимулират мозъка ни. Вещества, които ни помагат да сме по-концентрирани и по-работоспособни – допинг за умовете ни.  Тези стимуланти имат бърз (краткосрочен) ефект и стават все по-достъпни. По подобие на силиконовите импланти, с разпространението си невро-стимулантите  стават все по-обществено приемливи. Има опасения относно дългосрочния им ефект и морални дилеми относно употребата им, които се контрират с напомнянето, че победителите не ги съдят.

Nigel Farage
Имам си нов любим политик и той се казва Nigel Farage. Евроскептик, евродепутат и лидер на британската Independence Party , той влезе в новините (видео), като сравни обаянието на новоизбрания президент на ЕС с това на мокър парцал и характеризира излъчването му с това на среден банков чиновник. Безспорно това не е добър тон, но обективно аз бих се съгласил с неговите квалификации. Освен ефектните сравнения, Nigel Farage поставя по-важния въпрос – дали „компромисът“ Ван Ромпой е подходящ да олицетворява половин милиард европейци? Стилът на изказването ме накара да потърся още негови речи и не бях разочарован. Високият стил, въобще не характерен за начина,  по който представя позициите си за общата валута, финансовата политика и отношението към гръцката криза, игнорирането на ирландското „не“ и налагането на Лисабонския договор, правомощията на Комисията и загубата на национален суверенитет. Контрастът с компромисното доволство и език на евробюрократите,  оскъдността на разпространявана критика към ЕС, правят Nigel Farage интересен за мен, но се надявам скоро да се появят и по-добри и по-смислени критици от него.

Почистваща се клавиатура
Предлагат се клавиатури с разнообразни ергономични подобрения и функционалности, но не съм намерил клавиатура, която предлага решение на един от най-големите проблеми – хигиената. Знаете, че клавиатурата е от най-мръсните неща, които докосваме, но за мен е и едно от най-трудните неща за почистване. Много лош пример в това отношение беше, иначе много красивата, прозрачна Apple клавиатура. Прозрачността ѝ беше ефект, докато не започна да служи, за да показва боклука, който се е събрал в нея. Опитах да я разглобя, но се оказа, че винтчетата са с тотално нестандартни главички, за тях отвертки няма и от мен се очаква да третирам отварянето и почистването като ремонт, за който да търся оторизиран сервиз. Това е добър пример за причините, поради които не искам да се обвързвам с Apple, но проблемът с почистването не е решен и другаде. Имало е случаи, когато свалям клавишите и ги накисвам в съд с препарат, по-често злобно тръскам и соча клавиатурата с прахосмукачката, но като най-ефективен вариант засега ми изглежда директно да сменям клавиатурата с нова. Някой от вас има ли по-добро решение на този проблем?


Категория: кратки

8 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Dr. Serbezov на 25.02.2010г. в 10:15ч.

  Ползвал ли си силиконова клавиатура?
  Имам такава от няколко години и единствения проблем е, че иска твърда подложка отдолу – Няма как да си я вземеш на колене примерно…

  От друга страна е и съвсем безшумна – в комбинация с обезшумена мишка можеш да цъкаш FPS или нещо подобно цяла вечер без да дразниш съня на останалите в стаята/гадже, съпруга, любовница и т.н./

 • ??? на 25.02.2010г. в 10:34ч.

  клавиатури за еднократна употреба,
  или един човек – една клавиатура,
  това е въпроса….
  http://www.youtube.com/watch?v=3iS47DkvTGk

 • Иван на 25.02.2010г. в 12:14ч.

  Не че го препоръчвам, но е любопитно като подход. Пък защо не ако така и така ще си взимаш нова.

  http://www.proudlyserving.com/archives/2007/10/washing_my_keyb.html

 • traviangp.com на 25.02.2010г. в 14:39ч.

  Только не очень могу понять как часто обновляется ваш блог

 • gabo на 25.02.2010г. в 15:33ч.

  http://www.sterpin.net/ClavierBlanc.htm
  Това е една доста приятна статийка за почистване точно на Apple клавиатура. Намерих го преди месец, когато ме беше обзело желание да направя по-беличка моята.
  Е, пусти мързел, още не съм приложил тактиката, но мисля, че ще ти свърши работа и на теб.
  /а отвертки се намират, стига да потърси човек (подобни са за GSM телефоните, Т6×50 пише на моята), аз навремето си купих цял комплект за 18 лв./

 • sepuko на 25.02.2010г. в 22:40ч.

  Пробвай това: http://devays.info/usb/1161040494-cleankeys-touch-sensitive-samaya-chistaya-klaviatura-3-foto.html
  Разбира се, ако преглътнеш цената от $400…

 • Смотреть порно онлайн на 07.03.2010г. в 23:38ч.

  Достаточно интересная и познавательная тема

 • Kpacu на 08.03.2010г. в 17:30ч.

  Аз моите клавиатури ги разглобявам и ги пускам в съдомиялната само корпуса, после „простирам“ и след като изсъхне сглобявам. Преди ерата на машините миех панела с клавишите с четка и препарат. Сега гледах че са пуснали клавиатура която се стерилизира сама. Предназначена за болници и струваше около 1000 евро.