трънки и блогинки

За музиката с думи и картинки

Написано на: 18.02.2006 · 3 коментара

Последната седмица не ми се събира много сън и затова днес, след като приключих с по-важните задачи за деня, си взехме фотоапаратаите и излязохме на следобедна разходка с Кольо. И той е сериозно отнесен и затова се мотахме безцелно из улиците, снимайки стари и порутени къщи в центъра на София (а това е тема, по която искам да снимам повече).

На площадчето между Университета и НС случихме да попаднем на един странен и прекрасен дует – гайда и цигулка. Една девойка си извади цигулката и засвири с гайдаря. Няма смисъл, а и начин няма да ви опиша какво е да слушаш как си подават класически и народни мелодии и как звучат те от гайда и цигулка едновеменно, и затова ето малко снимки:
Изображенията са връзки към по-големите им версии, а ето и всички снимки.

Усмихнати се запътихме към къщата на Борис Христов, където е изложбата „Модулация“ и където Райжеков, Диков и още един тип се бяха събрали да посвирят. Загасиха лампите, запалиха свещи, изкараха всякакви тарамбуки и ударни, класическа китара, кавал и още всякакви неща (като тенекиена купа и бутилка с вода) и като се почнаха… На мен каквото ми беше уморено и замаяно, бях седнал на една голяма кожена възглавница на пода и само си се усмихвах и клатех леко на музиката. По едно време Райжеков сложи вълшебната шапка, хвана една от тарамбуките и отиде….

Прекрасно се размазах, но и тук думите няма как да опишат удоволствието. Те направиха някакъв запис, но и от него няма как да хванете цялата атмосфера, но пък затова следващият петък пак се канят да свирят. Вероятно ще е съвсем различно, но съм убеден, че пак ще е хубаво.

Категория: в картинки · музикааа

3 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Lili на 20.02.2006г. в 22:31ч.

  Информацията за изложбата определено изглежда чудесна и привлече вниманието ми. Бих искала да помоля за малко повече информация от практическа гледна точка-кога е, къде точно, колко е входа и ако има нещо друго важно. Благодаря много :)

 • Райо на 21.02.2006г. в 11:03ч.

  и още малко от музиката :)

 • пейо на 21.02.2006г. в 11:37ч.

  Лили, Райо е нарисувал неговия начин за усещане на музиката, а ето аз какво чисто практически знам за изложбата:
  http://blog.peio.org/?p=544