трънки и блогинки

21.02.2006

Написано на: 21.02.2006 · 16 коментара

Колко козметика е достатъчно?

Когато бях малък имаше период, в който си миех косата със сапун, защото там шампоаните и балсамите са женска работа и се ползват по някакви там женски причини. Това докато майка ми не разбра един ден и след реплики от типа на: „Защо никой не го е погледнал какво прави това дете…“ разбрах, че шампоанът не е нещо лошо.

Сега, като си погледна лавицата, виждам, че решително съм минал този етап. Освен шампоан и балсам за косата, изглежда лицето води в класацията за грижа, защото там са сапун за лице и scrub (или както е българската дума). Отделно са и принадлежностите за бръснене, където, пак за лицето, е и афтършейв-балсамът. Не се случва често да ги ползвам всички тези неща наведнъж, но все пак ми е чудно дали има такова мнение колко е „тъкмо достатъчно“ за мъж?


Ал. Бойчев от Капитал

Аз бях почти сигурен, че това е псевдоним на хората от „Капитал“ за PR статиите или тези с „монетарна стойност“, но ме увериха, че такъв наистина има и той наистина ги пише тези статии. Ако не се сте попадали на негови писания, може да видите за какво става дума при antea и Симион Патеев, които са негови изявени „почитатели“. Доближава се до Добри Божилов, но има още да се старае…


Контакт

Преди няколко седмици махнах темерутския текст от страницата за контакт и, о чудо, разни хора искат да си говорим. Парадоксът е, че те за значително по-приятни за разговор от хората, които исках да спра, чрез този текст и които въобще не се спряха от него. Потвърждение N, че съм тъпо парче.


The Coral

И точно един от хората, които ме заговориха ей така ми препоръча The Coral, които се оказаха много приятна британска група. Вероятно на сайта им си пише що за стил са и други важни културни определения, но на мен ми харесаха най-вече заради настроението си и може, и на вас да допаднат. Алекс ми каза, че ги оприличава на Dave Mathews Band, така че това може да ви е ориентир.


LDAP за мобилни телефони

Знае ли някой някакво решение, с което автоматично да се държи синхронизиран указателя на мобилния телефон? Примерно имаме фирма над сто човека, в която хората идват и напускат, но всеки от тях има нужда да знае примерно кой отговаря за даден отдел. Вместо всеки път ръчно да пита и търси кой е IT човека, няма ли начин указателя му да се синхронизира автоматично и номера на въпросния човек да бъде открит?

Категория: кратки

16 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Oga Draco на 21.02.2006г. в 11:52ч.

  За козметикага:
  Ми много зависи бе Пейо :) Аз ползвам МНОГО гел за бръснене (по разбираеми причини), шампоан против себорея (което, убий ме, не знам защо го правя – от няколко години нямам тоя проблем, пък и всяка сутрин си бръсна главата, ама май по навик), душ-гел, афтършейв-гел, сух дезодорант против изпотяване и обикновен дезодорант…
  Признавам, че може би може и малко повече, ама…

 • пейо на 21.02.2006г. в 12:05ч.

  Ей, аз дездоранта и парфюма въобще не ги писах, макар че имам само по едно от тях. Аз ползвам крем и четка за бръснене, но без тях няма как и затова не ги писах.

  От изброеното от теб съм назад с един дездорант и душ-гел. Или да го кажем с още половин, защото ползвам крем балсам за след бръснене.

 • Oga Draco на 21.02.2006г. в 14:33ч.

  А, има, има – аз и на „сухо“ съм се бръснал един ден в Нигерия – нямаше вода, а не мога да се търпя с коса. Ама то не е за разправяне пред жени и деца…

 • yovko на 21.02.2006г. в 14:33ч.

  Като чух, че ще излиза Business Week на български се зарадвах. До момента, в който не видях първия или втория му брой в ръцете на колега. Помолих го да го прелистя и при първото отлистване попаднах на статия от… Добри Божилов. Върнах му списанието. И дори не смятам да го забелязвам по сергиите.

 • Oga Draco на 21.02.2006г. в 14:34ч.

  Колкото за LDAP-а… Не мисля, че разбирам какво точно искаш да постигнеш? Иначе аз си синхоризирам контактите на Outlook-а с телефона…

 • KwarK на 21.02.2006г. в 15:47ч.

  Решението се нарича SyncML, и се поддържа от повечето „бизнес телефони“. SyncML-a е XML схема за обмяна и репликация на контакти, срещи и друга „PIM“ информация. Сървъра с който става синхронизацията спокойно може да бъде вързан към LDAP директория или каквато и да е друга база от данни. Стандарта поддържа и търсене върху сървъра, но много малко негови имплементации за телефони реализират тази възможност.

 • KwarK на 21.02.2006г. в 16:13ч.

  Пак за LDAP:
  Поради ограниченията на SyncML-a за търсене (най-често през него се синхронизира всичко, а за голяма компания от няколкостотин човека това не решава въпроса който си поставил) би могло, и е много лесно, да се реализира Java2ME базиран LDAP клиент. Предимството е, че при това ще се вижда и информация, която обикновено адресните книги на телефоните не поддържат (например в кой отдел работи човека). Повечето нови мобилни телефони (MIDP 2.0) както и някои стари модели на Siemens, Nokia и Motorola позволяват иницииране на телефонен разговор по програмен път от Java приложение. Ако се добави възможност локално кеширане на резултатите от LDAP заявките върху телефона се получава горе-долу това което искаш. За съжаление приложението на такъв софтуер е предимно корпоративно и ми се струва излишно да бъде стартиран ОК :) проект , но пък ако има такъв интерес, що пък да не го направим …

 • пейо на 21.02.2006г. в 17:41ч.

  @ Oga Draco
  Е като си бил в казармата не са ли те наритвали от строй да са прежулиш, щото си бил космясал? Ама наистина не е за жени и малки деца…

  @ Йовко
  Божилков и Business Week… хахахаха :)
  Това като трагичната случка „НЛО отвлече запорожец“ – curiosity killed the UFO . Жертви :-)

  @ KwarK
  Много благодаря! На мен интересът ми беше по-скоро теоретичен, но сега ще си намеря и прочета да науча повече.

 • анонимна на 21.02.2006г. в 17:46ч.

  Според мен, за да стане „тъкмо достатъчно“ на рафтчето трябва да има и едно нещо, наречено „интимен шампоан“:) Малко е спорна употребата му, но аз съм от привържениците.

 • пейо на 21.02.2006г. в 17:55ч.

  @ анонимна
  Това не е ли предимно за жени? Ако говорим за едно и също нещо, то се маркетира като feminine wash и не съм сигурен как се ползва от мъже (а и от жените също)?
  Аз исках по-скоро за мъжката козметика, защото тя женската край няма.

 • Алекс на 21.02.2006г. в 17:57ч.

  Анонимна… подозирам че ей сега ще се изложа, но… не допускам, че с или без “интимен шампоан”, някой пропуска този хигиенен момент. Така де, ако няма шампоан, сапунът бързо бива преквалифициран на „интимен“… нали? А как иначе?

 • Oga Draco на 21.02.2006г. в 18:40ч.

  @пейо – еми не – не съм бил в казармата :) Ухапа ме кърлеж и…
  @пейо и yovko – абе какво ѝ става на нашата журналистика напоследък? Добри Божилов списва за Business Week, в Капитал наистина се появяват малоумни статии…

 • Лина на 21.02.2006г. в 18:57ч.

  @Алекс
  Тука нещата опират до pH. Лично на мен ми е супер противопоказно да ползвам какъвто и да е обикновен сапун. Понякога, разбира се, нямам друг избор…
  (Май тука го обърнахме на женски разговор:) Извинявай, Пейо :))

 • Алекс на 21.02.2006г. в 20:09ч.

  @Лина: А-а-а, не, аз визирам точно момчетата; за нас ясно, пък и ние си го знаем.

 • пейо на 21.02.2006г. в 20:18ч.

  @ Лина
  И той квоо?

 • анонимна на 22.02.2006г. в 10:41ч.

  Тъъъъъйййй, я да видим как да се изразя по-деликатно… It’s all about sex, разбира се. Тези „интимни шампоани“ са наистина с подходящо PH, така че човек да се измие дори маниакално, без да има неприятни последствия. Освен това, повечето са или без аромат, или много леко ароматизирани. Така че и след маниакално измиване не оставаш с вкус и аромат на сапун.