трънки и блогинки

Mathom или за една вещ по-малко

Написано на: 28.02.2006 · 10 коментара

Вещите се хранят от нашия въздух. Добре мисли преди да внесеш ново в къщата си. Ако не можеш да подариш нещо, го изхвърли. Притежаваното измества изживяваното. Предметите не заместват спомените. Най-ценните неща не са неща.

Това ми обясняваше веднъж Илойшъс за вещите. Реших да го попитам тогава защо е толкова привързан към панделата си, а той я поглади с грейнали очички, усмихна се и каза нещо от рода на: „венитас венитатум… [нещо друго]… венитас“. После завърши с: „Да“ и се врътна.

И вие, предполагам, имате много неща, от които вече не се нуждаете. Неща, хубави, полезни и определено със стойност, но неща, които знаете, че вероятно няма повече да ползвате, а може да са полезни на някой друг. Толкин даже е измислил дума за тези неща. Матом (mathom) той обяснява като:

Всичко, което хобитите не ползвали, но не искали да изхвърлят, те наричали матом. Тяхните обиталища бързо се препълвали с матоми и много от подаръците, които си подарявали били от този вид.

Сещате ли се за безсмилените, но симпатични боклучки, които са ви подарявали по именни и рожденни дни?

Иска ми се да направя нещо като място, където всеки, който желае да подари някакъв свой предмет било то книга, диск, уред или каквото и да е, да може да даде нещо като обява и да намери някой, който би се зарадвал да го има. Засега го виждам като нещо подобно на прост форум, организиран по населени места, където всяка тема е такава обява, а в отговорите ѝ са заявки или въпроси.

Добра ли ви се вижда идеята? Някакви по-добри технически предложения за осъществяването ѝ?

Допълнение: Благодаря на всички, които ми казаха, че идеята си струва! Сега пуснах един minibb на mathom.peio.org, а ако потръгне ще му измислим и нещо по-добро. Засега само си играя с функционалността му и сте добре дошли да дадете мнение или предложение.

Категория: проекти

10 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Антония на 28.02.2006г. в 12:15ч.

  О, да! Присъединявам се. С Тото сме си говорили много пъти по темата и бяхме стигнали до идея за нещо като оказион. Обявяваш определен предмет без цена за срок от една седмица например. Ако някой си го хареса, но не иска да плаща – клеймва си го. Ако друг обаче го хареса повече – може да го надклейми с някаква дребна сума. И така. Ние се включваме с два шкафа, пълни с компютърни части, около 100 играчки от шоколадови яйца (сърце не ми дава да ги изхвърля, а бройката им расте кажи-речи ежедневно), плюшени играчки, порцеланови и дървени фигурки, свещници, дето на нищо в къщата не отиват и т. н. Всичките тези неща запълват няколко шкафа, а мястото си ми трябва ;-)

 • dzver на 28.02.2006г. в 12:18ч.

  Филип Дик извежда в една от книгите си закони на „Кипъла“. Според него всяко пространство неизбежно се запълва с кипъл. Под кипъл той разбира освен вещите, посочени тук като „матом“ и всякакви други боклуци. Съжалявам, че не мога да дам детайли, но загубих тази книга … малко след като се превърна в кипъл.

 • кольо на 28.02.2006г. в 14:14ч.

  Пейо, обещах ти цитат на един от законите на Мърфи:
  „Ако пазиш нещо достатъчно дълго, без да ти е било от полза, накрая можеш спокойно да го изхвърлиш; веднага след това ще изпиташ въппиюща нужда от него“.
  :)
  От една страна многократно съм се изкушавал да изхвърля всевъзможни джунджурии, от друга пък неведнъж впоследствие са ми дотрябвали по една или друга причина.
  А многобройните играчки, играчковци и разни книжки със сигурност биха зарадвали децата от някой дом, и без това надали някой ше ги клеймне… освен някой маниак, решил да чупи рекорд на Гинес :)
  Идейката за форум е добра, трябва да се помисли в какви подкатегории може да се организира, та да е по-лесно търсенето и предлагането. Мисля си обаче, че всички обяви трябва да започват с „подарявам“, иначе ще се задръсти с обяви за продажба на предмети втора ръка; или поне трябва да се разграничат две главни категории „подарявам“ и „продавам“, в противен случай ще стане поредния аукцион.бг. :)

  @Антония:
  „два шкафа“ в случая мерна единица за количество ли е или давате и шкафовете? :)))))

  П.П.
  … а Илойшъс наистина ги разбира тия неща…

 • vanina на 28.02.2006г. в 17:01ч.

  Твърдо подкрепям идеята, самата аз ще се включа с много единици матом/кипъл – пространството понякога е твърде малко за всички вещи и асоциации…

  Според мен вариантът с форума е добър – когато някой поиска някоя твоя вещ, просто се срещате и ми я даваш, and vice versa. После можете да пиете кафе и дори да станете приятели :)

 • кольо на 28.02.2006г. в 17:38ч.

  хрумна ми също, че е много желателно и да се качват снимки на предлаганите items, понеже матомите често не могат да се опишат само с 2-3 думи; което повдига въпроса „къде“ – дали форума ще предоставя няколко мб място или всеки подаряващ сам ще си търси къде да качва снимчиците и да ги линква после?
  макар че като се замисля, ако твой приятел види във форума, че се опитваш да се отървеш от неповторимото джобно фенерче със слънчеви батерии за 5 лв. от Илиянци, което ти е подарил за миналия ти рожден ден – е, може и да ти се разсърди, да знаеш! :)

 • кЕма на 28.02.2006г. в 19:16ч.

  и аз да се включа..
  Идеята е страхотна!
  Аз имам едни огромни безбройни кутии пълни с flash cards (онез листчетата, на които пишеш от едната страна думата, а от другата превод, синоними етс). Никаква работа не ми вършат вече. Имам както за начинаещи така и за много напреднали. Колко пъти аха да ги изхвърля и сърце не дава.. Аkо някой ги иска и ще му вършат работа негови са на драго сърце..

 • Жени на 01.03.2006г. в 00:02ч.

  Предлагам форумът да се казва „The Plushkin Society“…… или пък „A Tribute to Plushkin“…. :о))

 • rossy на 01.03.2006г. в 01:07ч.

  Идеята си е супер. За New York подобно нещо съществува като група в yahoo под името: freecyclenewyorkcity

 • Дени на 30.08.2006г. в 17:36ч.

  Антония,как може да получа от теб евентуално играчките от шоколадови яйца?Мерси предварително

 • Антония на 02.09.2006г. в 16:08ч.

  Дени, ако си в София – може да се срещнем някъде. Ако не си… май ще трябва да мислим нещо с поща или куриер. Тук съм посочила различни варианти за връзка с мен – потърси ме да се договорим.