трънки и блогинки

Как да регистрираме сдружение или фондация

Написано на: 02.03.2006 · 122 коментара

Покрай основаването на фондация „Отворени проекти“ преминахме по процедурата за създаване на юридическо лице с нестопанска цел. Тъй като бих искал да помогна за създаването на още няколко подобни формирования, този текст има за цел да улесни тяхната регистрация.

Също така и самата природа на тези юридически лица е такава, че те често не могат да си позволят излишни разходи в самото си начало, а целите, които си поставят понякога наистина си заслужават, аз бих искал да се опитам да опиша процеса с надежда да помогна на тези, които биха искали, но не знаят как точно.

Преди да почна с описанието бих искал да дам няколко прости съвета:

 • Обърнете внимание на датата и промените в законодателството, които може да са настъпили от тогава.
 • Прочетете внимателно „Закона за юридическите лица с нестопанска цел“.
 • Правете копие на всеки документ и давайте него при възможност.
 • Ако представящият организацията няма да извършва процедурата — направете пълномощно.
 • И напомняне, че е много вероятно е да забравям нещо.

Запазване на име

Първата стъпка процедурата е запазване на име. Тя се извършва в някой от клоновете на „Информационно обслужване“ и струва 60лв.. Преди да запазите име трябва да сте уточнили:

 • Вид —  дали ще е сдружение или фондация
 • В чия полза — в частна или обществена
 • Кой ще го представлява — нужно е при подаване на документите в съда

Бележката, която ви издават гарантира, че няма да се получи конфликт на имената и ви дава право да регистрирате лице с такова име в шест месечен срок. Дали е по-уместно да регистрирате фондация или сдружение и в чия полза ще е то, зависи преди всичко от начина по който си представяте вашата организация и затова не е възможно да ви дам съвет коя е най-удачната форма. Всеки случай е уникален и затова препоръчвам да прочетете закона и да прецените за вас.

Изготвяне на устав или учредителен акт

Това е може би най-трудната и същевременно най-важната фаза. За фондациите се изготвя учредителен акт, а за сдруженията устав. Този документ трябва да урежда отношенията по повод лицето и въпреки, че съдържанието му трябва да е съобразено с предписанията на закона, може да включва и всичко, което не му противоречи. Този документ подлежи на контрол за законосъобразност от съда и затова преди да бъде взето решението, съдията ще го провери. Минимално необходимото съдържание на устава е посочено в чл. 20, а на учредителният акт в чл. 34 от ЗЮЛНЦ. Аз бих ви препоръчал да потърсите в интернет за такива текстове и като внимавате да са регистирани след 2001г. (когато бе приет настоящия закон) да взаимствате текстовете, които ви допадат. Относно управлението на лицата има и задължителни законови разпоредби, с които трябва да се съобразите.

Когато се учредява фондация приживе е нужна нотариална заверка на подписите в учредителният акт на предоставящите имущество! Най-често се дават пари, а за друго имущество има други процедури.

Съдебна регистрация

След като сте изготвили устава или учредителния акт, са нужни още няколко стъпки преди да внесете документите в окръжния съд (или СГС за София). Заедно с него са ви още нужни:

 • Специмен от подписа на представляващия, нотариално заверен.
 • Устав или учредителен акт. Подписан и с нотариална заверка на подписа, ако е нужно.
 • Банков документ, удстоверяващ внасянето на имуществото. Ако е фондация се създава набирателна сметка, която след края на процедурата се преобразува.
 • Удостоверението за запазено име.
 • Квитанция за платена държавна такса (25 лв.)

Вероятно е да бъдете върнати за корекции от съдията, но ако си свършите добре работата, ще минете от първия път. След като сте успешно регистрирани, вече може да изготвите печат.

Вписване в агенцията по вписванията

След като вземете препис от съдебното решение, в пет дневен срок трябва да впишете лицето в Агенцията по вписванията. Тя е създадена да облекчи процедурата като събира данни и за статистиката и за данъчните ведомства. В София тя се намира точно до „Информационно обслужване“ на адрес ул.”Панайот Волов” 2.. За да бъдете вписани от вас се иска:

 • Заявление за вписване на данни в два екземпляра (твърдят, че го има на сайта, но аз не можах да го намеря)
 • Копие от съдебното решение
 • Копие от устава
 • Квитанция за платена такса (40лв.)
 • Лична карта или пълномощно

Агенцията издава временно удостоверение за Булстат номер, което служи, за да си вземете истинския и важи за един месец. Обикновено истинското е готово пет дена преди изтичането на месеца, а пет дена след изтичането вече ще ви глобят защото не сте си го получили (1000лв.), така че е по-добре да бъдете точни.

Вписване в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза

Това е допълнителна стъпка и е нужна само, ако сте избрали да сте лице в общестествена полза. Регистъра се намира в сградата на президенството на „Дондуков“ 1. За това вписване са ви е необходимо да изготвите „Правила и ред за извършване на обществено полезна дейност“. Това е въртешен документ на организацията, съобразен с устава, който трябва да отговяря на следните въпроси: кои са облагодетестваните лица и как се извършва тяхния подбор; как и за какви цели ще се разходват средствата; как се взимат решенията за разходване на средствата.

Също така е нужно да попълните заявление по чл. 46, което може да изтеглите от страницата на министерството в гаден .xls с още по-гадни макроси вътре. Това заявление трябва да попълните, разпечатaте и подпишете, а също така и да предоставите на 3.5 инчова дискета (не може на друго).

Нужните документи за това вписване са:

 • Правила и ред за извършване на обществено полезна дейност
 • Заявлението по чл. 46
 • Декларация, че лицето няма задължения към държавата (взима се от регистъра)
 • Копие от съдебното решение
 • Копие от булстат
 • Копие от учредителния акт

След като се съобразите с работното време на регистъра (10ч. – 12ч. и от 14ч. – 16ч.) ще сте завършили и последната стъпка, от процедурата и след около две седмици ще може да вземете удостоверение за вписване от него, с което ще може да преобразувате набирателната банкова сметка в нормална такава.

Сега като гледам колко текст се получи и знаейки, че това е само бегло описание на стъпките и документите, които са нужни леко ме хваща съмнение за полезността на този текст, но пък може да сте сигурни, че ако сте ми симпатични вероятно бих ви помогнал доколкото ми позволява времето и възможностите.

Със сигурност забравям нещо и затова моля за вашите корекции и уточнения.

Категория: проекти · свободни неща

122 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Митко на 09.06.2010г. в 15:38ч.

  Чудна информация и същевременно много полезна!
  Исках да попитам имам идеята, имам желанието да направя фондация и да каже, че успея, какво се случва после? Какви каналите по които да търся финанси за да мога да реализирам планираните програми?

 • КСШ на 09.06.2010г. в 18:56ч.

  кирилова > ……………………………….?
  1. Трябва да направите учредително събрание ( преоръчвам 9 учредители).
  2. Протокол
  3.Устав
  4. правила и ред
  5. избирате : председател, зам.председател, 4лен;
  -Контролна комисия – от 3 члена
  6. свидетелства за садимост на управ.съвет
  7. запазено име на сдружението с нестопанска цел (препоръчително)
  8.заявление за вписване в СГС – 79 стая
  това с 1 стъпки.
  след това има още малко процедури, но това минеш ли после е лесно :)

 • КСШ на 09.06.2010г. в 18:57ч.

  Митко………
  пиши ако имаш някви идеи може да ги съчетаем и да се получат по благополучни проекти!

 • SVR на 14.07.2010г. в 01:41ч.

  Obiwan Извинявам се,че може да прозвучи малко грозно и неучтиво ,но и джадейте са вид терористи.Дали с багородна цел или не терора си е терор и той също подлежи на прокурор.Съвсем случайно попаднах на тоя дебат тук и моля за извинение ако накой по някакъв начин се почувства засегнат.Дали има хора които немогат си позволят юредическите услуги и търсят друг начин за информация ,ДА.Младите хора в Бг.винаги са пълни с идеи и то мнгорационални,но за даги реализират просто почти нямат шанс ако някой не им го даде и то с определена цена.Обикновенно тя е плагиатсвото на идеята за нашего рода Бай Ганьо като би се изразил и сега Алеко ако живеев нашия век ,а не в началото на миналия.Така ,че лесно е да се смеш и критикуваш от страни.Някога се казваше критикувай смело исистегни багажа за село.Сега е свобода на словото и печата ,но тя стана свободия.Да с едно ще се съглася,че и сруженията с нестопанска дейнос и фондацйте са в полза на хората ,а не за лично олагодетелствуване.Ти обаче ги съветваш да се обърнат към квалитетни юристи е тогава плащайки за този род услуга ще се превърнат и в същите хора дето ще се облагодетелсвутат понеже ще научат всички вратички в дупки взакона.А това кой как има достъпдо нета мисля,че не е отзначение и кой му го е платил.Тези дето казваш сататини и мамини едва ли ще са тук да питат.На тях им енадробено мнго отодавна попаркта и то с квалитетна запарка.Колкот до прокурори и зтвори ,да ще се съглася с това ,че всеки е там,но кой?Има стар лаф за кокошка няма прошка ,а за милион няма закон.:))))Да радвам се ,че някой се постарал да дае макр и сромни но практични съвети за да се избегне дългата простотия на бюрокрацията за губене на врем.Акато кзват англичаните времето е пари макар,че затях са виновни Феникйците.Иначе казано манифктурата е по-добра ,аз върша работа ти ми плашташ със същото, но в друга форма.

 • SVR на 14.07.2010г. в 01:50ч.

  кирилова Сдружнието е с повече отговорнсти и отчети за разлика от фондацйте,не ,че и едното и другота не са решение в полза надецата,но разходите на фирмите дарители и частни лица минават под различен фод за отчет.Разгледай закона за счетоводсво и в двата варианта и тогава предпиемай регистрацията коятоще ви е поизгодна.

 • КСШ на 14.07.2010г. в 08:44ч.

  Когато стигнете до министерство на правосъдието се въоражете с търпение!
  За да ВИ впишат може да чакате 50 – 60 дни !
  Бъдете настоятелни, ако не може да си чакате неопределено време!
  Тъй като мързела или българщината се е настанила много здраво в кабинета на министерката много хора губят срикове които гонят.
  Ако Вие закъснеете и не спазите закона за внасяне на документи има глоби, но ако държавата не спазва 15-20 дневния срок ще Ви кажат: „Ми г-н/г-жо разберете ни има много работа, а малко служители“.
  Това нас какво ни засяга, Нали Държавата държи на законите си, а самата ТЯ не ги спазва!
  Пожелавам Ви късмет!

 • Bobi67 на 09.08.2010г. в 14:49ч.

  Чудесна информация.Поздравления!
  Интересуваме какви документи се подават в Агенцията за финансово разузнаване?

 • Radeca на 11.09.2010г. в 00:55ч.

  Написаното горе важи ли за създаването на клуб а не на сдружение ?

 • Qna на 01.10.2010г. в 22:16ч.

  Здравейте,
  както видях вече е задаван подобен въпрос,но бих искала да ви попита: исакам да регистрирам школа по рисуване, под каква форма би следвало да се регистрира- Фондация ли и каква в частна или обществена полза или ЕТ илиЕООД?И какви регистраций и изисквания биха последвали използваното за школата помещение.
  Благодаря ви предварително.

 • Ива на 30.11.2010г. в 15:13ч.

  Много ви благодаря за споделения опит! Много ми помогнаха вашите напътствия в целия процес на регистрация на фондацията.

 • КСШ на 30.11.2010г. в 16:38ч.

  Клубовете са сдружения с нестопанска цел в повечето случай в обществена полза!
  За да регистрирате Клуб по вид спорт Ви препоръчвам да го направите в сдружение с нестопанска цел в обществена полз!
  Горе изброното от мен се отнася именно за клуб по вид спорт!

 • Аладжова на 02.12.2010г. в 23:39ч.

  Как се издържа една фондация, ако основа такава мога ли да напусна досегашната си работа и да получавам неголяма заплата от фондацията? Иначе информацията, която давате е много полезна, продължавайте все така!

 • Ани на 18.01.2011г. в 23:22ч.

  Държавната такса за съдебната регистрация на фондация вече е 50 лева или поне на мен толкова ми поискаха в ОС – Смолян. Освен това в учредителният акт включих и акта за дарение (дарение на сумата от 200 лв.) в един общ документ, тъй като нотар. заверка и на двете е задължителна. Застраховах се като обединих протокола от учредителното събрание и специмена от подписите в един документ и го заверих и него пред нотариус, тъй като е задължителна заверката на специмена , но за протокола не бях сигурна. Регистрирах фондацията с едноличен орган на управление – учредителя. Решението излезе за една седмица без никакви проблеми. Сега предстои регистрациятя в регистър Булстат, срока е 7 дни. Най – сложното наистина беше Учредителният акт и там трябва да се внимава много още повече както е в моят случай – в частна полза и широка стопанска и нестопанска дейност. С едно изречение не става въпрос за регистриране на ЕТ, а е по-сложно и отговорно и не трябва да се допускат грешки или пропуск в Учредителният акт. За въпроси може да ми пишете на petkovaani@abv. bg и ако имам възможност с радост ще Ви отговоря.

 • Виктор на 31.01.2011г. в 17:47ч.

  Искам да основа сдружение с нестопанска цел. Какви видове сдружения има, за да мога да направя своя избор? Интересува ме също така колко време ще отнеме регистрацията на едно сдружение, разбира се след като са налице всички необходими документи. Благодаря

 • z на 01.02.2011г. в 12:41ч.

  Изисква се и подаване на документи в ДАНС – че организацията не пере пари и не финансира тероризма. Срокът е 4 месеца след съдебната регистрация. КОйто е закъснял, по-добре пост фактум да подаде документите, отколкото да чака проверка и глоба. На сайта на ДАНС има всички необходими указания.

 • Венелин (bgbul) на 31.03.2011г. в 23:55ч.

  Само мога да се възхитя на хора като Вас- написали тази статия, споделили тази информация и даващи тези полезни и ценни насоки.
  Поздравления!
  И благодаря !
  Искам да учредя такова сдружение, но още избистрям идеята, плановете, трудностите и силите които са нужни.
  Освен информацията ВИЕ давате и кураж, вяра и сили на скромни хора , решили да направят нещо добро – да остане и след тях .
  Още веднъж – ПОЗДРАВЛЕНИЯ !
  Дано повече Българи са като вас !

 • симона на 29.05.2011г. в 15:01ч.

  Искам да попитам как сти въпроса със създаването на клон към сдружение в друг град-как се променя устава, трябва ли да се променя наименованието на сдружението, ако се съдържа в него името на града, където е седалището и колко струва горе долу цялата процедура.
  Благодаря предварително:)

 • Лили на 02.11.2011г. в 21:39ч.

  Аз само не намирам информация за това – от какво и по какъв начин се финансира едно такова сдружение. И аз имам идея за сдружение, но това ми е главният въпрос.

 • Моника на 10.11.2011г. в 00:05ч.

  Здравейте искам да ви попитам дали може да направим кореспонденция по имейл :)

 • гост на 10.11.2011г. в 14:29ч.

  Поздравления за създателя на „ТРЪНКИ И БЛОГИНКИ“,много неща си намерих тук и сега ще ги вкарам в действие.Нека да има повече такива всеотдайни българи!!!!!!!

 • Дончо на 11.11.2011г. в 12:54ч.

  Малииии, колко удивителни „!!!!!“, почти мога да се обзаложа, че е имало и линк, който Пейо е бастисал :)

 • galena на 25.11.2011г. в 16:02ч.

  Може ли да ми отговорите на следния въпрос:Как мога да узаконя и открия банкова сметка с цел“ЗОВ ЗА ПОМОЩ“ за набиране средства на 17 год дете с, ампутирано краче за направата на протеза и може ли името и снимката да не бъдат публикувани? Необходима ли е документация за доказване на действителността?