трънки и блогинки

Как да регистрираме сдружение или фондация

Написано на: 02.03.2006 · 122 коментара

Покрай основаването на фондация „Отворени проекти“ преминахме по процедурата за създаване на юридическо лице с нестопанска цел. Тъй като бих искал да помогна за създаването на още няколко подобни формирования, този текст има за цел да улесни тяхната регистрация.

Също така и самата природа на тези юридически лица е такава, че те често не могат да си позволят излишни разходи в самото си начало, а целите, които си поставят понякога наистина си заслужават, аз бих искал да се опитам да опиша процеса с надежда да помогна на тези, които биха искали, но не знаят как точно.

Преди да почна с описанието бих искал да дам няколко прости съвета:

 • Обърнете внимание на датата и промените в законодателството, които може да са настъпили от тогава.
 • Прочетете внимателно „Закона за юридическите лица с нестопанска цел“.
 • Правете копие на всеки документ и давайте него при възможност.
 • Ако представящият организацията няма да извършва процедурата — направете пълномощно.
 • И напомняне, че е много вероятно е да забравям нещо.

Запазване на име

Първата стъпка процедурата е запазване на име. Тя се извършва в някой от клоновете на „Информационно обслужване“ и струва 60лв.. Преди да запазите име трябва да сте уточнили:

 • Вид —  дали ще е сдружение или фондация
 • В чия полза — в частна или обществена
 • Кой ще го представлява — нужно е при подаване на документите в съда

Бележката, която ви издават гарантира, че няма да се получи конфликт на имената и ви дава право да регистрирате лице с такова име в шест месечен срок. Дали е по-уместно да регистрирате фондация или сдружение и в чия полза ще е то, зависи преди всичко от начина по който си представяте вашата организация и затова не е възможно да ви дам съвет коя е най-удачната форма. Всеки случай е уникален и затова препоръчвам да прочетете закона и да прецените за вас.

Изготвяне на устав или учредителен акт

Това е може би най-трудната и същевременно най-важната фаза. За фондациите се изготвя учредителен акт, а за сдруженията устав. Този документ трябва да урежда отношенията по повод лицето и въпреки, че съдържанието му трябва да е съобразено с предписанията на закона, може да включва и всичко, което не му противоречи. Този документ подлежи на контрол за законосъобразност от съда и затова преди да бъде взето решението, съдията ще го провери. Минимално необходимото съдържание на устава е посочено в чл. 20, а на учредителният акт в чл. 34 от ЗЮЛНЦ. Аз бих ви препоръчал да потърсите в интернет за такива текстове и като внимавате да са регистирани след 2001г. (когато бе приет настоящия закон) да взаимствате текстовете, които ви допадат. Относно управлението на лицата има и задължителни законови разпоредби, с които трябва да се съобразите.

Когато се учредява фондация приживе е нужна нотариална заверка на подписите в учредителният акт на предоставящите имущество! Най-често се дават пари, а за друго имущество има други процедури.

Съдебна регистрация

След като сте изготвили устава или учредителния акт, са нужни още няколко стъпки преди да внесете документите в окръжния съд (или СГС за София). Заедно с него са ви още нужни:

 • Специмен от подписа на представляващия, нотариално заверен.
 • Устав или учредителен акт. Подписан и с нотариална заверка на подписа, ако е нужно.
 • Банков документ, удстоверяващ внасянето на имуществото. Ако е фондация се създава набирателна сметка, която след края на процедурата се преобразува.
 • Удостоверението за запазено име.
 • Квитанция за платена държавна такса (25 лв.)

Вероятно е да бъдете върнати за корекции от съдията, но ако си свършите добре работата, ще минете от първия път. След като сте успешно регистрирани, вече може да изготвите печат.

Вписване в агенцията по вписванията

След като вземете препис от съдебното решение, в пет дневен срок трябва да впишете лицето в Агенцията по вписванията. Тя е създадена да облекчи процедурата като събира данни и за статистиката и за данъчните ведомства. В София тя се намира точно до „Информационно обслужване“ на адрес ул.”Панайот Волов” 2.. За да бъдете вписани от вас се иска:

 • Заявление за вписване на данни в два екземпляра (твърдят, че го има на сайта, но аз не можах да го намеря)
 • Копие от съдебното решение
 • Копие от устава
 • Квитанция за платена такса (40лв.)
 • Лична карта или пълномощно

Агенцията издава временно удостоверение за Булстат номер, което служи, за да си вземете истинския и важи за един месец. Обикновено истинското е готово пет дена преди изтичането на месеца, а пет дена след изтичането вече ще ви глобят защото не сте си го получили (1000лв.), така че е по-добре да бъдете точни.

Вписване в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза

Това е допълнителна стъпка и е нужна само, ако сте избрали да сте лице в общестествена полза. Регистъра се намира в сградата на президенството на „Дондуков“ 1. За това вписване са ви е необходимо да изготвите „Правила и ред за извършване на обществено полезна дейност“. Това е въртешен документ на организацията, съобразен с устава, който трябва да отговяря на следните въпроси: кои са облагодетестваните лица и как се извършва тяхния подбор; как и за какви цели ще се разходват средствата; как се взимат решенията за разходване на средствата.

Също така е нужно да попълните заявление по чл. 46, което може да изтеглите от страницата на министерството в гаден .xls с още по-гадни макроси вътре. Това заявление трябва да попълните, разпечатaте и подпишете, а също така и да предоставите на 3.5 инчова дискета (не може на друго).

Нужните документи за това вписване са:

 • Правила и ред за извършване на обществено полезна дейност
 • Заявлението по чл. 46
 • Декларация, че лицето няма задължения към държавата (взима се от регистъра)
 • Копие от съдебното решение
 • Копие от булстат
 • Копие от учредителния акт

След като се съобразите с работното време на регистъра (10ч. – 12ч. и от 14ч. – 16ч.) ще сте завършили и последната стъпка, от процедурата и след около две седмици ще може да вземете удостоверение за вписване от него, с което ще може да преобразувате набирателната банкова сметка в нормална такава.

Сега като гледам колко текст се получи и знаейки, че това е само бегло описание на стъпките и документите, които са нужни леко ме хваща съмнение за полезността на този текст, но пък може да сте сигурни, че ако сте ми симпатични вероятно бих ви помогнал доколкото ми позволява времето и възможностите.

Със сигурност забравям нещо и затова моля за вашите корекции и уточнения.

Категория: проекти · свободни неща

122 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • yovko на 02.03.2006г. в 12:20ч.

  Само вметка – набирателната сметка може да се преобразува в разплащателна едва когато е завършила цялата процедура – вкл. и вписването в обществена полза – удостоверението от Министерство на правосъдието ще ви го иска банката.

  Самото откриване на банкова сметка (набирателна) струва 5 лева ако помня добре, а удостоверението колко пари има в нея още 10 лв. Всъщност тези такси зависят от банката, която сте избрали.

 • yovko на 02.03.2006г. в 12:23ч.

  Печатът трябва да бъде направен веднага след съдебната регистрация, срещу копие от съдебното решение. Прави се бързо – за 20 мин и струва между 20-50 лева в зависмост от модела му, но е добре да имате предварително измислен графичен знак и вид на печата.

  А да… ще сте късметлии ако не ви го поискат във формат на CorelDraw 8.

 • xtony на 02.03.2006г. в 13:16ч.

  много полезно, в счетоводните форуми редовно има въпроси свързани с регистрациите на какво ли не. мисля да постна линк към тук, нямаш нищо против, нали?

 • пейо на 02.03.2006г. в 15:50ч.

  @ Йовко
  Благодаря, мисля вкарам коментарите ти в текста и съм сигурен, че нямаш нищо против ;-)

  @ xtony
  Разбира се, затова е написано.

 • yovko на 02.03.2006г. в 18:36ч.

  Разбира се… Това с банката направо си е отделна стъпка преди съдебната регистрация. Сметката открива един човек, но е важно ако учредителите са повече всеки един от тях да внесе своята вноска. В удостоверението изрично се упоменава кой и колко пари е внесъл, заедно с общата сума. И това трябва да съвпада с вноските по устав. Не може един човек да внесе всички вноски като една обща сума. По-лошото е, че ако объркате това после няма как да си вземете парите обратно. Банката за да ви върне парите, трябва да сте минали през съда, а няма как да минете защото устава и банковото свидетелство ще са различни. И ще трябва или да спорите с банката или да преправяте устава.

 • свелозар на 23.05.2006г. в 11:54ч.

  аз съм млад човек и имам идеи, свързани с регистрирането на фондация или не знам въобще каква организация. не знам и кой да попитам, за да не ми вземат хляба. благодаря ви, беше ми полезно да прочета вашите мисли

 • мариана лилова на 31.05.2006г. в 19:05ч.

  много ви благодаря, много сте ми полезни с информацията която сте предоставили. живея в малко провинциално градче и каквото и да направя ми коства нерви и пари. още веднъж ви благодаря

 • gala на 22.06.2006г. в 12:45ч.

  Здрасти ,много ми е полезно това което сте написали , защото и аз искам с едни приятели да регистрирам Сдружение с нестопанска цел , обаче не ми е ясен момента с вноските на всеки от учредителите / Кога се правят ? Нужно ли е да е наберателна сметка ? Трябва ли да се предоставят платежните за внесени суми , заедно с документите за съдебна регистрация ? / Моля за помощ и благодаря предварително .

 • пейо на 22.06.2006г. в 13:00ч.

  @ gala
  Да, за разглеждане от съда е нужно е откриването на набирателна сметка и е нужно доказването на внасянето на вноските по начина записани в учредителния акт.

  Коментар номер 5 има също информация по въпроса.

 • gala на 22.06.2006г. в 14:58ч.

  благодаря
  дано да не се замотам много

 • миле на 26.06.2006г. в 10:55ч.

  имам въпрос- ако по устав не се събира членски внос и става дума за сдружение, а не фондация, задължително ли е откриването на сметка? ако да- възможно ли е един от съучредителите да внесе сумата? благодаря ви предварително!

 • Ива на 26.06.2006г. в 16:52ч.

  Ако може и аз да задам ниакое въпросче и ще съм ви много благодарна за отговорите.
  Какво представлява заявлението за регистрация в съда?
  И нужна ли ни е някаква декларация, както при ЕТ,ООД,че не си неплатежоспособен, в несъстоятелност и прочие?
  Може ли да се регистрира сдружение без да има към този момент/на регистрацията/ имущество, и след това да се правят вноски и открива сметка?

 • Vera на 12.09.2006г. в 14:25ч.

  Търся помощ – някой да може да ми каже от къде мога да взема текста на Учредителен акт за създаване на ЕООД?
  Благодаря много!!!

 • ст на 14.09.2006г. в 04:37ч.

  Искам да попитам-Нужно ли е да се представят протоколите от учредителното заседание пред съда?

 • пейо на 14.09.2006г. в 06:03ч.

  @ст
  Да, доколкото помня. А и е логично да се докаже волята на учредителите с писмено изявление.

 • aleks на 10.01.2007г. в 13:48ч.

  /благодаря ви за полезната информация интересува ме какви са нужните докоменти учередяването на здружение . ще ви бъда благодарен

 • Lubo на 15.01.2007г. в 16:18ч.

  Здравейте,
  поздравления за чудесната статия.
  Аз имам един доста интересен въпрос, на когото не успчх да намеря отговор по нормативните актове. Имаме учредено сдружение с нестопанска цел и сега искаме да учредим и фондация, но със същото име, ако е възможно. Както вече споменах никаде не успях да намеря изрична забрана за това, освен в търговския закон, но там става дума за имена на фирми.
  И още един въпрос. Кога се регистрира фондация и кога сдружение. Имам предвид в кои случаи коя от двете структури е по-удачна.
  Мерси.

 • пейо на 15.01.2007г. в 16:52ч.

  @ Lubo
  В ЗЮЛНЦ формулировката е малко по-мека от тази в ТЗ, но не знам каква е практиката, която може да е наложила ограничително тълкуване:
  чл. 7 (4) След като юридическото лице с нестопанска цел e вписано в съдебния регистър, не може да бъде вписано друго юридическо лице с нестопанска цел от същия вид със същото наименование.

  Може би и в ИО ще могат да отговорят, като поискате да си запазите име.

  А за разликата и предназначението… това е дълга тема и е практически е невъзможно да бъде отговорено в коментар.

 • Lubo на 16.01.2007г. в 12:42ч.

  А дали има някаде статия или поне по-подробна информация по въпроса „разликата и предназначението при сдружението и фондацията“ защото съгласете се с мен законът не предоставя изчерпателна информация.
  Пейо, благодаря за отговора :)

 • снежина на 17.01.2007г. в 22:02ч.

  Може ли, единият от учредителите да внесе учредителните капитали на другите в набирателната сметка , като ги внася на всеки по отделно /с отделна вноска бележка/ и в основание е упоменато на кого е капиталал

 • Obiwan на 20.01.2007г. в 08:34ч.

  Много интересни коментари има тука та докато се смеех реших и да понапиша едно-две нещица:

  1. Този, дето е млад човек и има идеи и не знае кого да пита, ако не му се ходи в затвора, да не прави сдружение с нестопанска цел за насъщния.

  2. Останалите въпроси са доста формални, но всеки от Вас би могъл да намери отговор ако се допита до юрист… Но Вие немате пари за юристи, штото тако е казал тате? Булгар за йурис пари нема – ОК. Малко ша Ве кажа:

  3. Идеята на юридическите лица с нестопанска цел не е да се прави печалба, а да се помага на хората. Това, че всички си мислят как ще са собственици на фондация и колко ще спечелят нека да се остави на друг коментар… Тъпи хора като Вас дето питат и имат идеи, които „аха да ги реализират“ ама „аз пари не давам на некой да ми пише натуралниа акт“ се чудя даже как имат интернет. Вероятно нечий чужд интернет ползват и както спестяват стотинки от интернет така ще спестяват в затвора с Вальо Топлото и надявам се – българския Жан Валжан – Р. Овч. :Д

  4. Законът за юридическите лица с нестопанска цел предвижда съществуването на два вида правни субекта (сдружение и фондация) с нестопанска цел. Всеки един от тези 2 вида от своя страна може да бъде в обществена или частна полза. Разликата е, че юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза се намира в голяма степен контролирано от държавата.

  4.1 Юридическите лица с нестопанска цел са сдружения и фонданции. Разликата е, че сдруженията имат членски състав, а фондациите не. С други думи, на прост за Вас, дето немата паре за юрист език: ако сдружението нема паре е лошо за членовете, ако фодацията нема паре е лошо дето е управител…

  5. Тъй като идеята на юридическите лица с нестопанска цел е не да печелят, а да помагат със средства на хората, законът не изисква да имат определен капитал. Тоест, в момента в който учредите набирателна сметка за бъдещото юридическо лице, тя може да бъде и в размер на 1 лев (теоретично) и съдът не би трябвало да ви откаже регистрация…

  6. Както е споменал автора на блога ви трябват доста документи – от удостоверението за уникалност за име през Устав (учредителен акт) до квинтанция за платена държавна такса. Идеята за уникалност на името е да не се нароят хиляда идентични дружества в един момент… Ако имате сдружение – да можете да регистрирате и фондация със същото име, само трябва да спазвате реда, предвиден в закона и може би да дадете някой лев на някой дето разбира…

  7. Обидно ми е, че написах някои неща, съветвам ви да се допитате до юрист, иначе пак ще се допитате до по-спецялен юрист – прокурор се казва ма в затвора…

  8. Good luck, have fun

 • Lubo на 22.01.2007г. в 15:36ч.

  Ако имате сдружение – НЕ да можете да регистрирате и фондация със същото име. За справка Инфопрмационно обслужване.

 • Еses на 29.01.2007г. в 13:43ч.

  Моля,някой да ми каже задължително ли е при регистрирането на фондация да имам имущество.Това е проблем който ще ме спъне жестоко.Имам среща с юрист след 1 седмица и ми се иска ако може до тогава да рабера. Нямам имущество,това означава ли че не мога да регистрирам фондация ?

 • пейо на 29.01.2007г. в 14:10ч.

  Парите също са имущество. Дори и минимална сума.

 • Еses на 29.01.2007г. в 15:05ч.

  ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ как ме зарадва не е истина. Много Благодаря, ама това е истина нали,не трябва да имам апартамент,магазин,къща или гараж нали :)

 • До Obiwan на 19.02.2007г. в 09:04ч.

  Много сте любезен и изчерпателен, но все пак бихте ли хвърлили малко светлина къде може да сбърка, човек че да стигне до прокурор, освен ако не реши да използва фондацията/сдружението за незаконно забогатяване?

 • криси на 23.02.2007г. в 18:57ч.

  Може ли някой да ми каже следното:
  1.Имаме регистрирано Сдружение с нестопонска цел Училищно настоятелство през2006г в съда в града ни.Трябва ли да го регистрираме в Централния регистър на Министерството на правосъдието?
  2.При промяна на председателя на сдружението но той остава член на настоятелството и имаме избор на нов председател който не е бил член на настоятелството какви документи трябват и от къде да ги вземем
  Благодаря Ви

 • Емо на 27.02.2007г. в 16:19ч.

  Здравейте, и аз имам един въпрос относно сдруженията. Може ли чужденци да бъдат в управителното тяло, в закона пише, че чужденци могат да бъдат при създаването, но нищо при управлението. Благодаря ви предварително

 • Niki на 01.03.2007г. в 09:57ч.

  Благодарение на вас регитрирах фондация. Засега не съм изготвил печат и нямам намерение да го направя. Отивам да пратя документите за Централния регистър по пощата с обратна разписка и ако откажат да впишат, ще съдя, защото в съдебното решение вече пише, че сме за общественополезна дейност.

 • рина на 13.03.2007г. в 13:51ч.

  Обиуан ми хареса със своя коментар :)) Отна4ало възмутен от писаниците , след това даващ своя принос в ограмотяването на търсещите инфо:) Аз сега също минавам през този процес, първо осмислящ при4ините защо искаме да създадем фондация или сдружение..защото се занимаваме доброволно досега със домове и бедни семейства, на съвсем доброволен принцип от няколко години . Сега ни дадоха този съвет да създадем подобна..и не знам Обиуан каква е разликата между сдружение и фондация каква е ….освен 4ленския състав? Ако имаш още дълготърпение и добра воля ще те помоля да отговориш:)) благодаря:))

 • Гергана на 15.03.2007г. в 14:30ч.

  Интересува ме има ли някакъв срок, в който се издава Удостоверението за уникалност на име, с което трябва да се снабдя преди подаването на заявлението за регистрация на ЮЛНЦ с общественополезна дейност.
  Благодаря Ви предварително!

 • Niki на 21.03.2007г. в 08:46ч.

  към Рина: сдружението има членство, върховен орган е Общо събрание, управителен е Управителния съвет. Фондацията има учредители, които могат да имат права, различни (по-силни) от управителния орган (Председател). Върховен орган във фондацията е Управителния съвет. Членове няма.

  към Гергана: в момента удостоверението за уникалност на име важи 5 месеца. В рамките на 5 месеца от издаването трябва да мине регистрацията в съда, иначе вероятно от съда ще ви поискат да си издадете ново.

 • мира на 21.03.2007г. в 14:07ч.

  може ли като доброволец във фондация да получавам заплата от фондацията за извършването на дадена дейност в нея.

 • илиана на 21.03.2007г. в 18:30ч.

  познавате ли нормативната база регламентираща правата на децата и техните отговорности

 • пейо на 25.03.2007г. в 22:38ч.

  @ мира
  може да получаваш заплащане за всяка дейност, но то трябва да е на някакво основание. примерно граждански или трудов договор.

 • Зейнеб на 11.04.2007г. в 23:50ч.

  Много полезна страница, благодаря Ви!
  Задължително ли е от създаването да се осигури заплата и осигуровки на председател, управител, или каквото там.
  Възможно ли е организацията да назначи човек, който да управлява, без да има вече набрани средства, а да му се плаща от членски внос и други?

 • пейо на 12.04.2007г. в 00:25ч.

  @ Зейнеб
  Не е задължително никой от членовете, управляващите или представляващите да получава заплата или доход въобще, заради дейноста си.

  Да, възможно е да се назначи управляващ и на него може да му се плаща от средствата набрани по всички начини, което включва и членски внос.

 • Мария на 23.04.2007г. в 14:40ч.

  Може ли някой да ми каже от къде да си намеря сламка за „Правила и ред за извършване на обществено полезна дейност“ – необходими са ми за вписването в Централния регистър на ЮЛСЦ.
  Предварително благодаря, на тези които помогнат.

 • Anonymous на 25.04.2007г. в 10:57ч.

  До Мария

  Правилата не са нещо особено. Имам вписване, и мога да ти пратя за сламка , ако още имаш нужда.

 • Петя на 06.05.2007г. в 10:59ч.

  Здравейте,имам дом за възрастни хора.Частен.Кое е по- добре да учредя:
  фондация,нестопанска организация в частна полза,нестопанска организация в обществена полза,или да оставя да работи ЕООД-то?
  Предварително благодаря за съвета

 • Мъдър на 20.05.2007г. в 10:32ч.

  @ Мария
  Правилата и реда за извършване на обществена дейност са кратко описание на дейноста на Сдужението по устава. Може да видиш такива документи в сайта на МП, в регистрите на сдруженията.
  Ако не ти отваря ‘документите’ – инсталирай програмката DJVUCNTL_61_EN . Успех : )

 • петя на 29.05.2007г. в 19:25ч.

  Здравейте, имаме учредено сдружение с нестопанска цел от родитилите в детска градина. С членския внос който събираме купуваме плодове на децата, каква счетоводна документация трябва да водим за това и за останалите дарения, които получаваме от различни места?

 • Ангел на 01.06.2007г. в 13:09ч.

  Здравейте , имам едно въпросче ако може някой да ми отговори ще е хубаво. Можели човек от УС на сдружение с нестопанска цел да е назначен с граждански договор за водене на счетоводство и др. и да получава съответния хонорар?

 • Лили на 20.06.2007г. в 09:57ч.

  Благодаря за подробната информация. Стъпка по стъпка е обяснено всичко точно за хора като мен, които не разбират много от тези неща и ще се пробват за първи път. Дълго се рових в интернет да разбера закон ли има, наредба, правилник или нещо друго за учредяване на сдружение, а ето че оттук намерих много полезни съвети.

 • Dageto на 01.07.2007г. в 22:33ч.

  Ай хев а куесчън, плийз! Въпреки, че съм адвокат, никога не съм регистрирал фондация и ЗЮЛНЦ го чета и разбирам по най-идиотския начин – напълно първосигнално. Та, имам въпрос, който си е важен, поне за мен – при учредяване на фондация с имущество, представляващо недвижим имот, каква е процедурата? В кой момент се прави вписването на учредителния акт и дали е нужно да се изготвя нотариален акт за дарение в полза на фондация, в процес на учредяване като се заплащат всичките такси и данъци, или с описването на имота в учредителния акт и вписването в служба по вписванията се приключва въпросът. Просто някой ако е правил подобно нещо да даде практически акъл. Вервайте ми, не искам да си правя експеримент с недвижим имот по никакъв повод, та за това питам. Ако някой държи да му се плати за консултацията, няма проблем, само да може да каже какъв е начинът. Тенк ю вери мъч.

 • Iren на 10.07.2007г. в 15:52ч.

  Здравейте,
  искам да изградя център за деца с физически увреждания. Този център ще се нуждае от обслужващ персонал, реконструкция на сграден фонд и др. Какво бихте ме посъветвали да регистрирам – фондация или сдружение?

 • пейо на 10.07.2007г. в 15:57ч.

  @ Iren
  Формата не зависи от целта, а от организацията на лицата, които ще са замесени в начинанието.

 • Салих на 23.07.2007г. в 16:03ч.

  Само не разбрах дали трябва да се регистрира Сдружение в обществена полза в НАП, ако Сдружението може да извършва и стопанска дейност, ако тя е свързана с целите и дейността на Сдружението.

 • Lubimo на 26.09.2007г. в 16:34ч.

  Здравейте!
  След тримесечни мъки се роди нашето сдружение за изкуство в обществена полза!
  Е, тай де, поне имаме решение на съда!
  Следва да получим и БУЛСТАТ и сме почти готови!
  Благодарности!

 • Svetla на 10.10.2007г. в 20:59ч.

  Здравейте!

  Имаме регистрирано сдружение на ловците и риболовците с обществено полезна дейност от 1994г. Не сме регистрирани в центалния регистър.Сега във вашият сайт разбирам ,че е неоходима такава регистарция.Какви такси трябва да заплатим ,за да се регистрираме в централния регистър за юридически лица с нестопанска цел???
  Благодаря предварително!

 • пейо на 12.10.2007г. в 10:09ч.

  @ Svetla
  В § 1 (2) от Преходните и заключителни разпоредби на закона е записано:

  (2) Юридическите лица с нестопанска цел, които желаят да бъдат определени за осъществяване на общественополезна дейност, трябва да представят заявление за вписване в Централния регистър при Министерството на правосъдието в тригодишен срок от влизането на закона в сила. Статутът на юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност се придобива от датата на вписване в централния регистър.

 • Светла Стоянова на 29.10.2007г. в 20:43ч.

  ЗДРАВЕЙТЕ !….

  П риготвила съм свитака от документи необходим за регистрация в централния регистар сдружението ни определено за осъществяване на общественополезна дейност, моля изпратетеми адреса на който , се намира централния регистър . Благодаря предварително !!!!!!

 • пейо на 30.10.2007г. в 11:20ч.

  @Светла Стоянова
  Адресът трябва да е „Дондуков„ N1 – сградата на Президентството и Шератон. През входа до гвардейците – в ляво на 4тия етаж.

 • Светла Стоянова на 30.10.2007г. в 20:49ч.

  Здравей Пейо !
  Изпратих изпратих необходимия пакет от докумунти на „Дондуков “ № 1 и ми го върнаха без обяснение . Защо питам се и аз ? Това означава , че адресът нее този . Ако можеш помогними .

 • Венко Димитров на 20.11.2007г. в 22:22ч.

  Защото на Дондуков 1 е МС,а на 2-Президентството.Онзи вхоз,за който говорите пък се води 2А

 • Вера на 26.11.2007г. в 09:18ч.

  Много полезен сайт. Благодаря за информацията!

 • Вера на 29.11.2007г. в 06:26ч.

  Искам да попитам дали някой знае дали чужденци могат да участват в Управителния съвет на сдружението? и ако е така, дали има по-специални изисквания?
  Благодаря ви предварително.

 • Свилена на 20.12.2007г. в 11:09ч.

  Благодаря за информацията! Имам идея за основаване на фондация с нестопанска цел в обществена полза, която да извършва дейност в областта на културата и образованието: например, да организира конкурси за илюстрация на детски книги, за превод на световно призната, но неизвестна в България детска литература, да се занимава с издателска дейност, да осигурява стипендии за обучение чрез конкурс на деца от домовете за деца, лишени от родителски грижи, на деца от малцинствата с условие за по-късното им ангажиране в местни дейности (училища, възпитателни институции и т.н.)

  Идеята ми беше тази дейност да е финансирана от мои лични средства – тъй като живея и работя в чужбина, поради разликата в стандарта мога да си позволя, например, да издам книга в България.

  Въпросът ми е: необходимо ли е да мина по цялата процедура по основаване на фондация или мога тези проекти да си ги финансирам като физическо лице? Има ли някакви предимства фондацията? В смисъл – по-легитимна ли е? Например: мога като частно лице да отида в Художествената академия и да обявя конкурс сред студентите за илюстрация на книга, обаче ако съм представител на фондация, няма ли това има по-голяма правна тежест? Може би предимството е формално, например – за финансиране от фондовете на ЕС за благотворителни проекти могат да кандидатстват само юридически, а не физически лица? Или нещо подобно?

  Вие защо (по какви причини) регистрирахте вашата фондация?

  Правя уговорката, че целта ми изобщо не е да правя пари за себе си – по-скоро в момента разполагам с някакви средства и целта ми е да създавам условия да се въртят пари и то в България.

 • Макавеев на 02.01.2008г. в 11:59ч.

  В едно софийско село е започнато изграждането на православен параклис с доброволни дарения от населението, но се оказва, че това е финансово почти невъзможно. Смятаме да привлечем фирми-дарители, но те искат документ за дарените суми. Имаме ли право да създадем сдружение с нестопанска цел – за доизграждане на параклиса ? Ако някой има опит в това отношение – моля да даде съвет. Благодаря.

 • Белинда на 04.01.2008г. в 21:39ч.

  Честита Нова 2008 на всички!
  Нуждая се от помощ!
  Трябва ли да подавам данъчна декларация , при положение че приходите ни са само от дарения и са използвани за закупуване на играчки, т.е. нямаме стопанска дейност тази година.Става дума за Сдружение училищно настоятелство към детска градина- даренията естествено са от родители и са в порядъка на 500 лв. /общо/месечно.
  За закупеното имаме фактури !

 • Anonymous на 05.02.2008г. в 10:54ч.

  От Христина
  Бих ме искали да направим Сдружение на майките в общ.Сандански. Каква е процедурата?

 • Христина Аргирова на 05.02.2008г. в 10:59ч.

  От Христина
  Бих ме искали да направим Сдружение на майките в общ.Сандански. Каква е процедурата?
  Благодаря предварително.

 • Христина на 14.02.2008г. в 14:15ч.

  Здравейте!
  Като държавен служител мога ли да направя сдружение с нестопанка цел и да бада негов председател?
  Благодаря предварително!

 • Александър на 20.02.2008г. в 13:14ч.

  Благодаря ви за полезната информация,която научих благодарение на вас.Изключително полезно и съдържателно за мен, предполагам и за останалите които са попаднали на тази страница!

 • Каменов на 05.03.2008г. в 13:17ч.

  Браво!!!!

 • Ганеда на 07.03.2008г. в 15:04ч.

  Поздравления за полезния сайт и съвети, а и поставените въпроси също са от полза.
  Ще учредяваме сдружение на онкоболните в града, такива има в много градове вече, и ме интересува необходимостта от тази набирателна сметка. Задължителна ли е тя, тъй като от опит знам, че вече на всички сметки слагат такси за обслужване и при положение, че няма постъпления, тя е източвана пермаментно от банката и губи смисъла си. Все пак това са пари, които да служат на болни хора, на деца и т.н. според целите на сдружението.

 • Iva на 07.03.2008г. в 19:08ч.

  Здрасти на всички адвокати по неволя,
  в момента и аз подготвям една регистрация на фондация и искам да уточня нещо:
  във фондацията в обществена полза върховният орган е колективен и се нарича общо събрание, минимум 7 човека. Общото събрание контролира управителния съвет, който е управителния орган на фондацията, и е минимум 3 човека. Тези минимални бройки ги няма при частна полза, обаче не ви съветвам да мислите за този вариант защото отблъсква дарителите, освен ако целта ви не е да помогнете за нечия операция например.

  Това е малко сложно да се улови на пръв поглед в закона, просто защото има един куп препратки. Действително е най-добре с адвокат, както някои казаха, защото никой не е длъжен да разбира закона, стига да си разбира от работата :Р

 • Тодор на 07.04.2008г. в 17:26ч.

  Здравейте,
  регисиритам сдружение в обществена полза но с юридически лица. Извадил съм необходумите документи за фирмите и съответните протоколи, но не знам в устава какво да пиша. Т. е не знам дали към името на физическото лице трябва да добавя коя фирма представлява. Също не знам къде се урежда въпроса, че сдружението е направено от юридически лица- в устава, заявлението…

  Ще съм благодарен ако ми помогнете с информация

  Поздрави!

 • СНЦ на 12.04.2008г. в 20:47ч.

  Здравейте !
  Искам на попитам, дали трябва да се подава ГДД, ако сдружението ( с обществена полза) няма извършена стопанска дейност и няма получени средства от никъде ? …. или, трябват ли някакви документи да се подават някъде в този случай ?!
  Благодаря ви : )

 • Anonymous на 26.05.2008г. в 12:51ч.

  никой не ми еказвал че трябва да се осигурявам на 540 лв и аз имам фондация но незнаех тази подробност

 • nevena на 26.05.2008г. в 12:54ч.

  здравейте и аз имам регистрирана фондация но никой не ми е казвал че трябва да се осигурявям на 540 лв

 • марияна на 26.06.2008г. в 12:25ч.

  Поздравления за xtony! Искам да попитам при проверка (прим. данъчни) какви документи трябва да се покажат на проверяващите? Предварително благодаря

 • Elena Dobreva на 27.06.2008г. в 09:00ч.

  Уважаеми г-н Попов,
  щастлива съм, че открих написаното от Вас в помощ на тези, които искат да създадат „НЕЩО“.
  Пенсионерка съм, която не може да седи спокойно и след като 40г.1м.2дни съм плащала най-високи данъци на държавата искам да получа само това, което ми се полага в съответствие с действащите за момента разпоредби и се боря за това.Виждам, че моите връстници-родена съм 47година, няколко години преди и няколко години след мен са най -ощетени от създадения закон през 99г.Слушам безкрайната безсмислена „говорилня“ по медиите без никакви конкретни предложения или въпроси за решаване. Възмутена съм от стотиците пенсионерски съюзи, които само говорят един срещу друг, но не са направили нищо конкретно. Моето желание е при създаването на „НЕЩО“ да няма политически пристрастия, а само възможности и проблеми на всички 50 плюс.Моите политически убеждения са мои лични и никой не може да ги промени и съответно не желая да променям личните убеждения на другите .
  Явно Вие сте човек на точните действия, по това което чета, защото много точно сте изписали необходимите стъпки, както и давате възможност за конкретни въпроси към Вас.
  Възможно ли е да отделите от времето си за лична среща и обсъждане на моята идея?
  С уважение към Вас и труда, който сте вложили за създаване на алгоритъм-регистрация
  Елена Добрева

 • бобчо на 01.07.2008г. в 16:58ч.

  евала

 • Димка на 09.07.2008г. в 08:48ч.

  Здравейте безупречна и много полезна статия.
  Искам да регистрирам сдружение.
  Всичко ми е ясно с изключение на: лична или обществена полза. В първото не виждам смисъл, а противоречие с „НЦ“, но все пак не съм адвокат и въпроса може да е наивно-некомпетентен.
  Ще прочета много внимателно ЗЮЛНЦ.
  Ако не се справя сама мога ли да разчитам евентуално на вашите юридически услуги?

 • Maggie на 17.07.2008г. в 22:32ч.

  Здравейте
  поздрави за добрия форум

  Много неща научих. Важното е да се знае че сдруженията и фондациите не се пререгистрират в Агенцията по вписванията , което е задължително за фирмите.
  Ако председателят на УС работи благотворително не дължи осигурителни вноски ???
  Таксите променени ли са и ако някой може да ги коментира или поне посочи къде да се намерят , най вече се вълнувам при вписване на промени.

  поздрави

  Маги

 • Magi на 07.10.2008г. в 10:17ч.

  Привет! Не съм наясно какво да правя и към кой да се обърна.. Преди 3 год. с идеализъм и ентусиазъм реших да регистрирам клон на фондация. С времето и отношенията помежду ни се промениха, и всичко се оказа гадост… Сега искам да се откажа, но във фирмено отделение ми искат Протокол от заседание с приета оставка и т.н… и т.н. А шефката не желае да ме освободи! Удобна съм ѝ. Не съм в състояние да водя дела, да доказвам злоупотреби и пр. Просто искам да приключа с това. Моля, кажете ми как?!

 • Милена на 12.10.2008г. в 21:25ч.

  Много полезна информация!!! Бих искала да попитам как се изготвя печат? Вече сме на финала и адвокатите ни казаха да мислим. Имаме идея за графичния знак, но трябва да сме го нарисували или там където се правят печати ще ни го направят?

 • ваня на 21.10.2008г. в 10:17ч.

  От скоро имам регистрирана частна фондация като в устава и решението на съда са вписани целите и дейноста същите като тези с общополезна дейност. Даренията ,които се правят са в позза за социални домове идр с неравностойно положение в обществото .Както казах отскоро съм и почти не съм работила , но малкото , което е дарено съм го предоставела на домове за сираци. Затова ,което искам да знам каква е разликата дали си регистрирал като частна или за общополезна дейнот . Мисля ,че всичко е въпрос на личен морал и отговорност.

 • Anonymous на 21.10.2008г. в 10:20ч.

  От скоро имам регистрирана частна фондация като в устава и решението на съда са вписани целите и дейноста същите като тези с общополезна дейност. Даренията ,които се правят са в позза за социални домове идр с неравностойно положение в обществото .Както казах отскоро съм и почти не съм работила , но малкото , което е дарено съм го предоставела на домове за сираци. Затова ,което искам да знам каква е разликата дали си регистрирал като частна или за общополезна дейнот . Мисля ,че всичко е въпрос на личен морал и отговорност.

 • rati на 06.11.2008г. в 02:48ч.

  Здравейте, много моля да ми отговорите на следния въпрос:
  Бих искала да регистрирам школа по балет, в случая, доколкото се запазнах от юридически източници, става въпрос за комбинация между двете: за юридическо лице с нестопанска цел и за юридическо лице със стопанска цел. В смисъл, че това е изкуство, обогатяващо и изграждащо определени качества във танцуващите и разбира се всяка една такава школа допринася за развитието на културата и изкуството въобще. От една страна, от тази гледна точка би било подходящо да се регистрира като фондация/сдружение не става, тъй като е само едно лице/. Но от друга гледна точка се събират месечни вноски, ако е фондация, под формата на какво се събират, и какви квитанции се дават затова? Ако е със стопанска цел е ясно за вноските. Също така ще се плаща наем за зала, също така това ще ми е основния доход. Разбира се ще имаме безплатни концерти, като някои от концертните зали ще трабва да се заплащат; също така костюми. Имам идея да работя по определени проекти. Въобще една компилация. Та въпросът ми е какво да направя? Фондация ли и каква в частна или обществена полза или ЕТ илиЕООД?
  Благодаря ви предварително.

 • Перник на 26.01.2009г. в 02:56ч.

  Страхотна статия. Полезна е! А предизвиканите коментари под нея само доказват правилния подход на блог-ването.

 • радостина на 25.03.2009г. в 05:46ч.

  Страшни сте преди 10 догини нямаше кой да дава тази информация и си биехме детските главички по Общините. Това е безценна информация, а каузата невероятна!!! Въпреки главоболиите с малко повече съвети от по – вещи хора може да се постигнат стойностни неща!!!

 • Мила на 03.04.2009г. в 10:15ч.

  Поздравявам сърдечно авторът на ‘трънки и блогинки’ и изказвам искрените си благодарности за безвъзмездната информация, както и към голяма част от направените коментари. Успех на всички :)

 • Стас на 09.04.2009г. в 15:00ч.

  Благодаря на автора и на коментиралите темата. Изключително полезна и систематизирана информация за който му е нужно.

 • Anonymous на 29.04.2009г. в 12:02ч.

  Моля Ви помогнете как да регистрираме училищно настоятелство.Какъв е пътят и таксите.Малко училище сме и нямаме излишни пари

 • ЗА на 01.07.2009г. в 05:29ч.

  Здравейте,

  Аз също много благодаря за информацията. Прочетох Закона за дружествата с нестопанска цел, но не успях да намеря отговор на въпроси, които ме интересуват. Бихте ли ми помогнали с някои от тях:

  -Възможно ли е преобразуване на дружество в частна полза в дружество в обществена полза?

  – При сдружението някой трябва да ли се осигурява, ако не получава никакви доходи за дейността?

  – Задължително ли е внасянето на каквото и да било имущество, вкл. пари, при основаване на дружеството?

  Благодаря Ви предварително!

 • Радослава на 16.07.2009г. в 11:28ч.

  Аз искам да попитам може фондация на има членове, които да са с еднакъв статут и да са нещо като „почетни членове“ или нещо подобно?

  Благодаря!
  Успешен ден :)

 • Emo на 08.08.2009г. в 18:48ч.

  Здравейте, аз искам да попитам нужно ли е да се регистрира фирма, преди създаване на фондация и ако е нужно каква трябва да е тя?

  Благодаря на всички, които помагат ;о)

 • Валери на 05.09.2009г. в 17:10ч.

  Здравейте! Искам да регистрирам фондация с обществена полза, която да се занимава с опазване на биоразнообразието и образователни дейности сред децата в тази област. Смятам да си наема адвокат и да се преборим с всички юридически хватки, но ми трябват и още няколко ентусиасти за да работим заедно. За сега сме 3-ма.

  coffee_v@mail.bg

 • Логофалиа на 27.11.2009г. в 16:22ч.

  Здравейте!

  Доста време днес се лутахме с учредителите из потайностите на СГС, докато намерим гишенцето на Информационно обслужване. Ако някой го търси: в мазето на СГС, след кафемашината в дясно. Но не за това ми е думата. Искам да питам къде е тънката разлика между Сдружение за общественополезна дейност и Сдружение в частна полза. За втория тип не намирам никаква информация.

 • Vankata на 03.12.2009г. в 01:17ч.

  линк с още информация:
  http://www.econ.bg/law86439/procedures/article115263/registraciya_na_fondaciya

 • mokina на 28.01.2010г. в 09:47ч.

  Имам един въпрос, ако можете ми дайте отговор: Член съм на едно такова Сдружение, интересува ме как мога да напусна членството си от него, защото разбрах ,че събирането на средствата не се използват правилно по определените цели? Благодаря предварително.

 • Стоян на 03.02.2010г. в 18:45ч.

  Здравейте, някой има ли опит в създаване и регистриране на сдружение на овцевъди. Какви са процедурите?

 • АНГЕЛОВА на 13.02.2010г. в 09:01ч.

  24. 02. 2010 г.
  РЕТИСТРАЦИЯ НА ФОНДАЦИЯ
  Дадено е всичко необходимо, в хронологичен ред, за да се регистрира фондация без ползване скъпите услуги на адвокат. Използвам опита на лесно регистрираната на 22.10.2009 г. фондация „МАГДЕНА КОНТЕВА-ПОНДЕВА” за лечение на детски паралич. Дадени са образци на документи, адреси и телефони на учреждения 1. Законовото основание за учредяване на фондация е Законът за юридическите лица с нестопанска цел – ЗЮЛНЦ. Намира се в Интернет под същото наименование и трябва да се прочете няколко пъти и всичко да е съобразено с него.

 • Русева на 14.02.2010г. в 20:44ч.

  Много полезен блог. Благодаря на всички участници.
  Г-жо Ангелова,
  Бихте ли публикували линк на цитираната от вас фондация „МАГДЕНА КОНТЕВА-ПОНДЕВА”
  Търсенето с Google не даде никакав резултат.

 • валерия на 15.02.2010г. в 15:48ч.

  председател съм на сдружение с нестопанска цел в частна полза 4спортен клуб“,но информацията е много малка за този вид дейност.може ли някой да ми помогне за счетоводството и искам да попитам дали се прави регистрация в агенцията за финансово разузнаване.предварително благодаря.

 • Елена на 19.02.2010г. в 12:01ч.

  Здравейте и от мен.Благодаря за този блог , и за това че има хора които споделят познанията си с такива като мен/невещи в материята/.
  Моят въпрос е следният : занимавам се с медиация , отскоро даже се включих към една програма която е на доброволни начала.
  Искам да направя сдружение или фондация в която да се занимавам с разрешаване на спорове ,може да бъдат включени и други неща/нямам идея на този етап какви/ .Моля за професионалният Ви съвет , кое е по доброто в моя случай . Незнам какво друго ориентировачно да споделя с вас.Ако някой желае може да прати съвета си и на електронната ми поща evya@abv.bg

 • КСШ на 14.04.2010г. в 14:53ч.

  Здравей те!
  Хора не си мислете, че щом регистрирате сдружение и то особено в обществен полза можете да изкарвате печалби !
  Внимавайте какво точно искате и какви са Ви целите!
  Когато регистрирате Сдружение с нестопанска цел в обществена полза се има в предвид, че имате желание да извършвате дейност свързана с помагане за развитие на определена цел в полза на обществото! Печалби не се разделят между учредителите или управителните органи!

 • кирилова на 22.04.2010г. в 15:46ч.

  Здравейте!Благодаря че Ви има,преди няколко месеца започнах занимания с талантливи деца -певици,танцйори и мозиканти.Всичко започна на шега,но ни забелязаха от фирми и предприятия където играехме и пеехме за доброто настроение на хората-те ни предложиха финансова помощ, но ние не сме регистрирани.Моя въпрос е-Като сдружение с нестопанска цел ли да регистрирам тази формация?И ако е така какви документи трябва да подготвя? Доста неща прочетох но не ми стана ясно ,за какви такси става на въпрос?,какво трябва да получава ръководителя?,къде трябва да се регистрира сдружението? Надявам се че ще ми помогнете!С уважение-Кирилова

 • Митко на 09.06.2010г. в 15:38ч.

  Чудна информация и същевременно много полезна!
  Исках да попитам имам идеята, имам желанието да направя фондация и да каже, че успея, какво се случва после? Какви каналите по които да търся финанси за да мога да реализирам планираните програми?

 • КСШ на 09.06.2010г. в 18:56ч.

  кирилова > ……………………………….?
  1. Трябва да направите учредително събрание ( преоръчвам 9 учредители).
  2. Протокол
  3.Устав
  4. правила и ред
  5. избирате : председател, зам.председател, 4лен;
  -Контролна комисия – от 3 члена
  6. свидетелства за садимост на управ.съвет
  7. запазено име на сдружението с нестопанска цел (препоръчително)
  8.заявление за вписване в СГС – 79 стая
  това с 1 стъпки.
  след това има още малко процедури, но това минеш ли после е лесно :)

 • КСШ на 09.06.2010г. в 18:57ч.

  Митко………
  пиши ако имаш някви идеи може да ги съчетаем и да се получат по благополучни проекти!

 • SVR на 14.07.2010г. в 01:41ч.

  Obiwan Извинявам се,че може да прозвучи малко грозно и неучтиво ,но и джадейте са вид терористи.Дали с багородна цел или не терора си е терор и той също подлежи на прокурор.Съвсем случайно попаднах на тоя дебат тук и моля за извинение ако накой по някакъв начин се почувства засегнат.Дали има хора които немогат си позволят юредическите услуги и търсят друг начин за информация ,ДА.Младите хора в Бг.винаги са пълни с идеи и то мнгорационални,но за даги реализират просто почти нямат шанс ако някой не им го даде и то с определена цена.Обикновенно тя е плагиатсвото на идеята за нашего рода Бай Ганьо като би се изразил и сега Алеко ако живеев нашия век ,а не в началото на миналия.Така ,че лесно е да се смеш и критикуваш от страни.Някога се казваше критикувай смело исистегни багажа за село.Сега е свобода на словото и печата ,но тя стана свободия.Да с едно ще се съглася,че и сруженията с нестопанска дейнос и фондацйте са в полза на хората ,а не за лично олагодетелствуване.Ти обаче ги съветваш да се обърнат към квалитетни юристи е тогава плащайки за този род услуга ще се превърнат и в същите хора дето ще се облагодетелсвутат понеже ще научат всички вратички в дупки взакона.А това кой как има достъпдо нета мисля,че не е отзначение и кой му го е платил.Тези дето казваш сататини и мамини едва ли ще са тук да питат.На тях им енадробено мнго отодавна попаркта и то с квалитетна запарка.Колкот до прокурори и зтвори ,да ще се съглася с това ,че всеки е там,но кой?Има стар лаф за кокошка няма прошка ,а за милион няма закон.:))))Да радвам се ,че някой се постарал да дае макр и сромни но практични съвети за да се избегне дългата простотия на бюрокрацията за губене на врем.Акато кзват англичаните времето е пари макар,че затях са виновни Феникйците.Иначе казано манифктурата е по-добра ,аз върша работа ти ми плашташ със същото, но в друга форма.

 • SVR на 14.07.2010г. в 01:50ч.

  кирилова Сдружнието е с повече отговорнсти и отчети за разлика от фондацйте,не ,че и едното и другота не са решение в полза надецата,но разходите на фирмите дарители и частни лица минават под различен фод за отчет.Разгледай закона за счетоводсво и в двата варианта и тогава предпиемай регистрацията коятоще ви е поизгодна.

 • КСШ на 14.07.2010г. в 08:44ч.

  Когато стигнете до министерство на правосъдието се въоражете с търпение!
  За да ВИ впишат може да чакате 50 – 60 дни !
  Бъдете настоятелни, ако не може да си чакате неопределено време!
  Тъй като мързела или българщината се е настанила много здраво в кабинета на министерката много хора губят срикове които гонят.
  Ако Вие закъснеете и не спазите закона за внасяне на документи има глоби, но ако държавата не спазва 15-20 дневния срок ще Ви кажат: „Ми г-н/г-жо разберете ни има много работа, а малко служители“.
  Това нас какво ни засяга, Нали Държавата държи на законите си, а самата ТЯ не ги спазва!
  Пожелавам Ви късмет!

 • Bobi67 на 09.08.2010г. в 14:49ч.

  Чудесна информация.Поздравления!
  Интересуваме какви документи се подават в Агенцията за финансово разузнаване?

 • Radeca на 11.09.2010г. в 00:55ч.

  Написаното горе важи ли за създаването на клуб а не на сдружение ?

 • Qna на 01.10.2010г. в 22:16ч.

  Здравейте,
  както видях вече е задаван подобен въпрос,но бих искала да ви попита: исакам да регистрирам школа по рисуване, под каква форма би следвало да се регистрира- Фондация ли и каква в частна или обществена полза или ЕТ илиЕООД?И какви регистраций и изисквания биха последвали използваното за школата помещение.
  Благодаря ви предварително.

 • Ива на 30.11.2010г. в 15:13ч.

  Много ви благодаря за споделения опит! Много ми помогнаха вашите напътствия в целия процес на регистрация на фондацията.

 • КСШ на 30.11.2010г. в 16:38ч.

  Клубовете са сдружения с нестопанска цел в повечето случай в обществена полза!
  За да регистрирате Клуб по вид спорт Ви препоръчвам да го направите в сдружение с нестопанска цел в обществена полз!
  Горе изброното от мен се отнася именно за клуб по вид спорт!

 • Аладжова на 02.12.2010г. в 23:39ч.

  Как се издържа една фондация, ако основа такава мога ли да напусна досегашната си работа и да получавам неголяма заплата от фондацията? Иначе информацията, която давате е много полезна, продължавайте все така!

 • Ани на 18.01.2011г. в 23:22ч.

  Държавната такса за съдебната регистрация на фондация вече е 50 лева или поне на мен толкова ми поискаха в ОС – Смолян. Освен това в учредителният акт включих и акта за дарение (дарение на сумата от 200 лв.) в един общ документ, тъй като нотар. заверка и на двете е задължителна. Застраховах се като обединих протокола от учредителното събрание и специмена от подписите в един документ и го заверих и него пред нотариус, тъй като е задължителна заверката на специмена , но за протокола не бях сигурна. Регистрирах фондацията с едноличен орган на управление – учредителя. Решението излезе за една седмица без никакви проблеми. Сега предстои регистрациятя в регистър Булстат, срока е 7 дни. Най – сложното наистина беше Учредителният акт и там трябва да се внимава много още повече както е в моят случай – в частна полза и широка стопанска и нестопанска дейност. С едно изречение не става въпрос за регистриране на ЕТ, а е по-сложно и отговорно и не трябва да се допускат грешки или пропуск в Учредителният акт. За въпроси може да ми пишете на petkovaani@abv. bg и ако имам възможност с радост ще Ви отговоря.

 • Виктор на 31.01.2011г. в 17:47ч.

  Искам да основа сдружение с нестопанска цел. Какви видове сдружения има, за да мога да направя своя избор? Интересува ме също така колко време ще отнеме регистрацията на едно сдружение, разбира се след като са налице всички необходими документи. Благодаря

 • z на 01.02.2011г. в 12:41ч.

  Изисква се и подаване на документи в ДАНС – че организацията не пере пари и не финансира тероризма. Срокът е 4 месеца след съдебната регистрация. КОйто е закъснял, по-добре пост фактум да подаде документите, отколкото да чака проверка и глоба. На сайта на ДАНС има всички необходими указания.

 • Венелин (bgbul) на 31.03.2011г. в 23:55ч.

  Само мога да се възхитя на хора като Вас- написали тази статия, споделили тази информация и даващи тези полезни и ценни насоки.
  Поздравления!
  И благодаря !
  Искам да учредя такова сдружение, но още избистрям идеята, плановете, трудностите и силите които са нужни.
  Освен информацията ВИЕ давате и кураж, вяра и сили на скромни хора , решили да направят нещо добро – да остане и след тях .
  Още веднъж – ПОЗДРАВЛЕНИЯ !
  Дано повече Българи са като вас !

 • симона на 29.05.2011г. в 15:01ч.

  Искам да попитам как сти въпроса със създаването на клон към сдружение в друг град-как се променя устава, трябва ли да се променя наименованието на сдружението, ако се съдържа в него името на града, където е седалището и колко струва горе долу цялата процедура.
  Благодаря предварително:)

 • Лили на 02.11.2011г. в 21:39ч.

  Аз само не намирам информация за това – от какво и по какъв начин се финансира едно такова сдружение. И аз имам идея за сдружение, но това ми е главният въпрос.

 • Моника на 10.11.2011г. в 00:05ч.

  Здравейте искам да ви попитам дали може да направим кореспонденция по имейл :)

 • гост на 10.11.2011г. в 14:29ч.

  Поздравления за създателя на „ТРЪНКИ И БЛОГИНКИ“,много неща си намерих тук и сега ще ги вкарам в действие.Нека да има повече такива всеотдайни българи!!!!!!!

 • Дончо на 11.11.2011г. в 12:54ч.

  Малииии, колко удивителни „!!!!!“, почти мога да се обзаложа, че е имало и линк, който Пейо е бастисал :)

 • galena на 25.11.2011г. в 16:02ч.

  Може ли да ми отговорите на следния въпрос:Как мога да узаконя и открия банкова сметка с цел“ЗОВ ЗА ПОМОЩ“ за набиране средства на 17 год дете с, ампутирано краче за направата на протеза и може ли името и снимката да не бъдат публикувани? Необходима ли е документация за доказване на действителността?