трънки и блогинки

Нетолерантна история

Написано на: 15.04.2010 · 15 коментара

Кройцберг е един от най-шарените и прогресивни квартали на Берлин. Известен с артистично настроените си жители, в него живеят едни от най-свободолюбивите, либерални и независимо мислещи хора. Пълно е с артисти, музиканти, хора на изкуството, антиглобалисти, еко активисти, убедени и просветени защитници на всякакви лични, културни, етнически, сексуални, религиозни права, свободи и прогресивни каузи. В Кройцберг всеки може да бъде и изразява себе си, свободен от ограниченията на традиционния морал. Активното съжителство на разнообразни хора и идеи от цял свят е невъзможно без уважението на различността на другия. Мултикултурен и мултиетнически, в този квартал толерантността е въздигната в култ.

Един ден в Кройцберг дошла група от около 80 румънски цигани. Огледали се, казали, че тук им харесва и опънали палатки в един парк. За общинските власти това било недопустимо, още повече, че с тях били и малки деца. Властите си прехвърляли и отказвали да се занимават с искането да им бъдат осигурени исканите жилища, помощи и други социални услуги. Дори и когато се открила възможност за настаняване, не било ясно кой ще плаща наема за жилищата. Предложили им да ползват временно общински жилища, но те отказали, защото трябвало да се разпръснат в общински жилища из целия град. Опитът на властите да разделят групата бил приет като враждебен акт от местни активисти, които в знак на подкрепа им предложили да отседнат за няколко дни в бивша болница, която била частично обитавана от хора на изкуството.

„Няколкото дни“ се превърнали в седмици, а очакваното нормално съжителство не се състояло и постоянните обитатели на сградата поискали циганите да напуснат. Причината не била само разминаването в нивото на хигиена и бита, а и множеството инциденти. На една ѝ откраднали торбата с покупки, на друг – колелото, трети се опитал да си върне отнетото и го понабили, от общите помещения изчезвали всякакви вещи и други подобни случки. Тези случки съседите намирали за възмутителни, а по-отдалечените застъпници на човешките права за незначителни. Започнал спор, в следствие на който застаналите на страната на циганската група им помогнали да се настанят в сградата на изоставена църква. Със заселването в църквата инцидентите не престанали и въпросът се задълбочил.

Проблемът предизвикал ожесточен дебат. Изтъкната била специалната отговорност към едни от най-бедните и дискриминирани жители на съюза. Слушателите били просвещавани за културните различия, отношението към собствеността, традиционния начин на живот на циганите и най-вече нуждата да се проявява толерантност към малцинството. Другата страна обяснявала за неприятните случки и усещания от непосредственото съседство, за малките престъпления и липсата на каквото и да е желание за интеграция и общуване. С изостряне на тона и Хитлер бил споменат, а нежелаещите да живеят заедно с циганите били сравнени с  нацистите. На въпросите кой ще плати за жилищата и социалните услуги на групата никой не могъл да даде работещо решение, отчитайки реалната възможност, ако се предоставят исканите жилища и помощи, още много да желаят да се заселят. Дебатът бил проведен, декларации били направени, мнения били ярко изразени, принципни позиции били защитени от принципна позиция,  но това не довело до нищо.

Как мислите, че жителите на Кройцберг разрешили конфликта, който присъствието на групата цигани предизвикал? Платили им да си тръгнат и никога повече да не се връщат в един от най-прогресивните и шарени квартали на Берлин.

Благодаря на Бойко и Иво, които ми разказаха с лични впечатления историята, за която може да прочетете и в Шпигел.

Категория: истории

15 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • sepuko на 15.04.2010г. в 21:45ч.

  И така всеки тип принадлежащ на някакво малцинство може да изнудва мнозинството със заплахи от обвинение в дискриминация.
  Решението Кройцберг не е елегантно, то е брутално и директно, но малко непрактично. Следващата група цигани може да преговаря за по-добра цена на изселването си от квартала, например.
  Мисля си, че законите против дискриминация всъщност привилегироват малцинствените групи вместо да изравнят правата им с мнозинството.

 • Марин на 15.04.2010г. в 22:01ч.

  Няма спасение докато циганите пречат (волно или неволно) на децата си да вземат образование. В момента, в който са с образование, те автоматически стават част от обществото, без образование остават аутсайдери.

  Стремя се всеки път, когато давам някакви запазени вещи на бедни цигани, да говоря с тях за децата им и да им казвам колко е важно да ходят на училище.

 • Албена на 15.04.2010г. в 22:27ч.

  Не мога да разбера защо не може да има правила за всички. Ако искат да живеят заедно – спазват правила; ако не – отиват другаде. Свободата не е слободия, а отговорност пред себе си и пред другите. Ако те не виждат друга алтернатива освен своя живот и бит – каква алтернатива можем да им предложим ние?

 • Grimm на 15.04.2010г. в 23:25ч.

  Албена, за съжаление не може да има правила, защото неспазването на елементарни правила от страна на всякакви малцинствени групи където и да се намират, се нарича ‘културна идентичност’ на жаргона на правозащитниците и е несекващ източник на доходи вече дълго време.
  Просто намираш малцинство което не се съобразява с нищо, не приема нищо и не желае да се интегрира и после обвиняваш мнозинството във фашизъм (много популярно обвинение напоследък) и си гледаш кефа.

 • mmateva на 16.04.2010г. в 10:30ч.

  Grimm, тогава на всички „правозащитници“ да се дава да поживеят с малцинствената група за месец, както тези от изоставената църква ;)

  Аз съм съгласна с Марин, и аз се опитвам да им говоря, само че докато се опитат да ме чуят, на едно от моите деца ще се падат 6 техни. Не знам как ще се държат ако статистиките покажат, че вече не са малцинство и това спре да им бъде чадър… Но май не искам да узная. Моите чувства са много смесени – знам какво е циганско село, не искам така да изглежда мястото, където ще живеят децата ми; от друга страна тези хора имат някакви права, не може да се постъпи хитлеристки и… ако някой намери мирно решение на проблема, мисля че ще си заслужи Нобеловата награда.

  Всъщност, мисля, че именно нашите власти направиха нещо доста добро, което важи и за малцинствата. Ако се регистрират като безработни, за да получават помощи, им търсят общинска работа(метене, събиране на боклук,…) Ако откажат повече от веднъж или два пъти(не съм сигурна), губят правото на тези помощи. И сега някой ако измисли нещо и за детските, заради които те са склонни да създават още по-голямо потомство, ще е просто прекрасно.

 • Grimm на 16.04.2010г. в 13:15ч.

  mmateva, най-големият кошмар за едно малцинство в днешно време е да стане мнозинство :)
  Всъщност ако законите се прилагат еднакво за всички, думи като малцинство и мнозинство ще изчезнат.

 • бай далай на 16.04.2010г. в 13:27ч.

  поуката от историята: значи циганите значи трябва много по-зле да са отколкото си мислихме щом като скуотърите и радикалите от кройцберг не могат да ги понасят :)
  кофти е че така са се настроили, да. условията в които повечето цигани живеят ги карат да изродясват, но това естествено не може да е оправдание да се държиш като дебил.

  @сепуко относно законите тип affirmative action, на които се дразниш. честно казано и аз не съм им 100% фен, защото генерират популистки критики като твойте. правят го, защото не целят радикална трансформация на структурно/системно ниво, която е генерирала икономическите разлики на първо място, а повърхностно адресиране на структурното неравенство под формата на примерно повече общински жилища за цигани, без да поставят под въпрос процесите, които довеждат до по-голямо изключване на част от населението от жилищната система. и понеже процесите си продължават, квоти и тн са нужни непрекъснато (понеже няма решение на проблема, а само адресиране на симптомите) и така се създава усещане сред мнозинството, че малцинството всъщност има повече права и привилегии. всъщност, всяко мнозинство си мисли същите неща за малцинствата, така че не си сам. интересно как либералният мулти-култи ред генерира яко расизъм, защото отказва да види себе си като системния извор на неравенства и се мъчи да ги реши с affirmative action тип неща.

  @mmateva – до гуша ми е дошло от патриотари тип божо, които реват за ‘демографската криза’, защото на едно твое деца се раждали 6 цигански и видиш ли, след 50 години сме щели да бъдем малцинство българите. първо, знам, че не ти се иска, но циганите са български граждани, а също и децата им. това че кожата им е малко по-тъмна от твойта, не ги прави по-низши. така че няма 1 мое-4 твои. децата, които се раждат в българия трябва да имат равни права. проблемът не е бройката на децата, а това, че една голяма част от децата се раждат в брутална мизерия, от която се излиза трудно.

  второ, изключително е тъпо да идват такива коментари от жени. обикновено се правят от ултра-консервативни расисти, патриотрари и религиозни чичари, на които аз обичам да им тегля една майна с думите ‘долу ръцете от матката ми. дали и колко деца ще имам е мое решение, а не част от расистки демографски план за национално възраждане и подобни тъпотии’. жалко, че една жена не само не е против подобен националистически hijacking на тялото ѝ, но и приема и говори същите тъпотии.

  относно интеграцията. аз лично не харесвам тази дума. интеграция в какво? в същото, което структурно причинява дисинтеграция и огромни неравенства? не знам. повече ми харесва думата еманципация. на всички нива. вътре в самите цигански общности има страшно големи проблеми, примерно феодален тип зависимост от разни ‘барони’, ужасни нива на debt-peonage, супер големи консерватизъм и патриархалност и т.н. самите цигани според мен първо трябва да се опитат да отхвърлят тези отношения, пък НПОтата нека помагат. и мнозинството има от какво да се еманципира.

 • И.Е. Станков на 16.04.2010г. в 13:51ч.

  Не само от Берлин, а и от Германия са ги отпратили чрез плащане на подкуп. Да си ходят, от където са дошли.
  Страхът от циганска инвазия на запад е доста сериозен и както поучават и хокат източноевропейските страни заради натолерантност и расизъм и плащат на НПО-та, така и по всякакъв начин се бранят, сакън, дискриминираните цигани да не вземат да дойдат при тях.
  В Северна Ирландия скоро имаше продобен проблем. В новините ги наричаха румънци, но знаем за какво става въпрос. След няколко брутални нападения над циганското комюнити там се наложи „румънците“ да бъдат върнати в Румъния.
  За изцепките в Италия също знаем.

 • бай далай на 16.04.2010г. в 14:34ч.

  1 видео за ‘пазари за булки’ http://www.youtube.com/watch?v=RKHEX5jasOI&playnext_from=TL&videos=cKgAZmcB7VU

 • Longanlon на 16.04.2010г. в 15:08ч.

  който реве, че циганите много се размножавали и трябвало да правим деца, за да „запазим българщината – а той самия няма поне 4 деца, е просто лицемер

 • бай далай на 16.04.2010г. в 16:46ч.

  не е лицемер, лонго, а пълен тъпанар.
  абсолютно дебилно е да раждаш деца в името на ‘българщината.’ това е дълбоко личен избор и решение на индивидите, а не на държавата, бюрократите, ЕУ, националистите и т.н.
  собствената ми майка не си позволява да ми натяква да раждам, въпреки че знам, че иска внучета, а какво ли остава да давам мандат на някакви мъже (също и жени), които не познавам да говорят от мое име какво трябва аз да правя с тялото си, в името на някакви квази-империалистични състезания с малцинствата кой ще има повече прирарст и оттам – власт над националната територия.
  просто тия коментари с намеци и натвърдъци за ‘заплахите’ от прираста на циганите/мюсюлманите/имигрантите/незнам си кой издават невероятно ниско ниво на правещия ги, вкл. и расизъм, защото обикновено са съпроводени с притеснения за ниския прираст на ‘правилния’ етнос.
  бедността и проблемите на ромите няма да се оправят с геноцидни решения от сорта на стерилизация, ограничаване на раждаемостта и подобни глупости.

 • sepuko на 16.04.2010г. в 17:05ч.

  @бай далай
  1. Ако ще критикуваш, първо чети, чукча. Това което казах е, че малцинствата могат да заплашват с обвинения. Което и правят. Това не е популизъм а факт.
  2. Законите, които определят малцинствени групи също така ги обособяват и ги отделят от мнозинството, не ги интегрират. Парадокс, но факт.

 • Комитата на 17.04.2010г. в 23:37ч.

  Много обичам такива истории, които ни показват какво ни чака в бъдеще.

 • k. на 21.04.2010г. в 23:29ч.

  Ще добавя и моето скромно мнение според което тази история е показателна за навъзможността за абсолютно равновесие и хармония в обществата ни.

  Циганите са отделна „субкултура“ и просто са различни от нас. В конкретната история „домакините“ са се справили с тях по най-привичния за собствената си култура начин – възможно най-цивилизовано dispose-иране. Не винаги обаче решението е толкова лесно…

 • mmateva на 05.07.2010г. в 16:33ч.

  @бай далай, @longalon
  Я коментирайте ей това.
  Явно изобщо не сте наясно за какво иде реч. Тогава си топлете дупетата у вас си и надявайте да не се настанят пред вашия вход/двор.
  http://www.btv.bg/az-reporterut/id/12/pg/1/usernews/792592873-INTsIDENT_S_UBIYSTVO.html