трънки и блогинки

Nokia 1100 – телефонът

Написано на: 18.03.2006 · 12 коментара

Него избрах. Здрав, прост и издръжлив. От тези му качества, за мен, най-важно е, че е наистина лесен за ползване и минималните неща, които се наема да прави, ги прави добре. Изкарах седмицата с една Nokia 6230i и въпреки, че е чудесен телефон той има много излишни функции, които, спорен мен, не си струват парите, а от бившия ми Siemens CX 65 и преди съм се оплаквал.

Nokia 1100 е телефон, който е преди всичко телефон, а не половин компютър. Не снима, не обменя данни, нито цвят има, но вече мога да го ползвам и със затворени очи. Няма почти никакви екстри или ако са екстри има само тези, които ползвам: будилник и бележка с/без аларма за ден и час. Едно от нещата, които ми харесват най-много са навигацията и копчетата му. В другите модели на Nokia ме подразни, че имат по две копчета отстрани, а допълнително и стрелки за навигация, докато 1100 има само едно голямо копче в центъра. С него се започва/прекъсва разговор, избира се в менютата, и общо взето то върши работата на четири бутона в другите модели. Навигацията е пределно проста и лесна и поради липсата на възможности всички функции се намират на логичните им места и се достъпват максимално бързо и без мислене.

Самите копчета също ми харесват, защото са изпъкнали и има разстояние между тях. Така вероятността за грешки е максимално намалена и може да се работи с телефона и без да ти ангажира цялото внимание за елементарни операции. Също така е много хубаво, че няма цепнатини между бутоните, където при Siemens-а ми се събираха боклуци, които трудно се чистят.

Освен, че е лесен за ползване е и здрав. В по-сложните модели се усеща как връзката между детайлите е слаба, материалите – чупливи, и вероятно едно изпускане би им личало. 1100 го чувствам като модел, който спокойно мога да тряскам и вероятно, ако не го ударя директно в дисплея, няма да му стане нищо. Като допълнение звъни силно (и то с „Mouth for War“), вибрира, святка и дразни по всякакъв начин, така че няма начин да не го чуя. Всички казват, че батерията му издържа около седмица, което е около двойно повече от Siemens-a. Има и кирилица, но с нея не съм се заел още.

Все пак в него ми липсват две неща. Първото е възможността да показва часовник, когато е в пасивен режим, а второто е, че не издава звук, докато набира и преди да почне да звъни на отсрещната страна. Това са неща, без които смятам ще се оправя и липсата им не ми пречи да се радвам на простотата на този модел. Така ще е предполагам още известно време, докато не ми щукне колко хубав ще е животът ако телефонът ми може да прави още сумати неща и се втурна да се лутам в изобилието от сложни телефони на пазара.

Категория: всякакви

12 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • IZaNaMI на 19.03.2006г. в 02:13ч.

  това нокията с фенерче ли е?!!?

 • kvo ti puka на 19.03.2006г. в 02:25ч.

  @Пейо
  +)Мисля, че разсъжденията ти относно функциите на телефона са правилните. Относно лесна навигация-нямам опит със стотици телефони, но Alcatel ОТ310 беше телефона с най-елементарна и бърза навигация, която някога си/сме виждал/и и сигурно все още е. Ако не беше ниската му механична надеждност и архаичната никел-кадмиева батерия щях все още да го ползвам.

  @ IZaNaMI : Да.
  Снимка на чудото: http://www.zdnet.com.cn/i/products/200310/digital/nokia_1100_004.jpg

 • Георги Соколов на 19.03.2006г. в 04:47ч.

  Не знам дали става въпрос за същата функционалност, но ако става въпрос за показване на часа докато е изгасен дисплей-а или по точно докато е пуснат така наречения screensaver то има вариант да се пусне показването на часа и датата докато телефона е в такова състояние.
  Profile -> Screensaver -> Screensaver -> Часовник -> ON
  При което при влизането в неактивен режим показва часа с големи цифри така че човек и да иска не може да се обърка. Освен това с по малки цифрички показва и датата.

  Между другото честит телефон. Наистина е много здрав, аз лично съм с такъв от околу година и нямам никакви забележки, изглежда точно така както в деня в който го взех, а аз не съм от хората които много пазят телефони. Да си го ползваш със здраве :)

 • Иван на 19.03.2006г. в 09:08ч.

  Същата. Имаш уникална екстра – фенерче с литиево-йонна батерия, с което можеш да говориш ;-)

 • Георги Иванов на 19.03.2006г. в 13:43ч.

  А каква му е цената , че ме мързи да търся. Естествено ако не е тайна.

 • пейо на 19.03.2006г. в 19:39ч.

  @ IZaNaMI
  Да, те са ти отговорили. Малко далече ми идва в навигацията, но човек никога не знае.

  @ kvo ti puka
  Брат ми имаше такъв, но нещо не ме впечатли особено. Може пък да ми е бил такъв период…

  @ Георги Соколов
  Благодаря! Ти направи телефона около 2 пъти по-полезен за мен!

  @ Иван
  Да, като Джейми с вълшебното фенерче ще съм :)

  @ Георги Иванов
  Купих го за 119 лв., но не съм търсил къде този модел е най-евтин, но предполагам, че отклонението няма да е голямо.

 • кольо на 20.03.2006г. в 00:18ч.

  Дам, дам, на живо още по-впечатлителен…
  Забравих да проверя, ама има „Змията“, нали? :))) Не че играя, ама си е престижно да си я има човек. :)

 • пейо на 20.03.2006г. в 00:30ч.

  Ам, Кольо мой… как може едНокия без змията…

 • Nokia 1100 на 07.02.2008г. в 16:54ч.

  Да, знам, че сме 2008 и отдавна може да си си сменил телефона, но… :)

  Преди време имах Nokia 1100, забравих го в едно такси и сега къде от сантименталност, къде от нямане какво да правя се порових в интернет за него. Оказа се, че е най-купувания телефон FOREVER, специално е проектиран от Нокия за развиващите се държави – да не пропуска прахови частици, да е водоусточив – а и дизайнера му е българин!

  Леле, ще взема като си купувам нов гсм да си взема същия модел! :)

 • Martin на 14.02.2008г. в 18:52ч.

  Какво да ви кажа имам го телефона от 3 години телефона ми не ме е предал ,само напоследук започна да губи обхват но не му се сърдя. :)
  А за това че е водоустоичив можем да поспорим един приятел го изтърва в една софиисиска дупка и телефончето не проработи повече :( А аз тази екстра не съм си я включил от Profiles а от
  Extras> Screen saver> Screen saver и от там си избираш вече кои да е защото са няколко вида :) Надявам се да съм бил полезен на някой :)

 • Mihaela на 16.08.2008г. в 00:00ч.

  Може ли от тая нокиа да си криеш номера?

 • nikolai на 22.02.2010г. в 20:24ч.

  купувам нокйя 1100 германска за вразка : skype nicksan2