трънки и блогинки

Малко технически

Написано на: 22.03.2006 · 9 коментара

Понякога имам чувството, че когато си взимам някаква допълнителна електроника тя е и нещо като дете, което трябва да храня и на което да обръщам внимание. Дали е заредено, дали не иска нещо да му се цъкне периодически, дали работи нормално и т.н.т.. Особено силно това личи при батериите на мобилния телефон, лаптопите, фотоапарата и др. които искат да се зареждат през определено време или направо нова батерия искат да им се купи. А дупките в разклонителя са малко, деца. Не ми се разказва какво е когато се счупят и искат да им посветиш повече време… Затова когато скоро ми предложиха да си купя mp3 плейър, първият инстиктивен отговор ми беше: „Не, още едно гърло само да храня“.

Следващото нещо след батериите, което ме спря за mp3 свирката, е увеличаващия се брой жици. Те дори се увеличават доста по-бързо от броя на уредите и може би затова и доста хора са се заели да си направят максимално безжичен офис, но това е възможно само до някаква степен. В тази връзка стара чуденка ми е защо още никой не предлага на пазара безжичен mp3 плейър? Колкото и да са бели и стилни кабелчетата на iPod-а, те са си пак жици и пак пречат. Щом за телефоните е възможно, трябва и за портативните плейъри също да може, нали?

А работното място на хората, работещи с компютри е много различно. Може те и къщата им да са изрядни, но често около компютъра е страшна бъркотия. Сетих се за моята стара анархия, като видях снимката при Д. Панев. Кокошкодила (Василе, ша ма прощаваш) и Чорбаджийски също често публикуват и ми стана чудно дали и вие имате снимки на работните си места.

И за да завърша негативно ще се разпиша в секцията „Тъп Windows“. Как може да нямат толкова проста функционалност прозорците на приложенията, като това да можеш да поставиш един прозорец винаги над другите? Видях, че някои приложения го имат, но определено не е в стандартните контроли. Дали има някаква шашма, с която да може да се активира? Те виртуалните десктопи ще ги откраднат (че и патентоват) от следващата версия, но се надявам поне за това да са оставили лесен начин да се направи.

Категория: всякакви

9 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Павлин Петков на 22.03.2006г. в 05:38ч.

  Липсата на кабел предполага наличието на батерия, т.е. още една допълнителна грижа. Освен за батерията на телефона трябва да мисля и колко заряд има в тази на hands-free устройството, а те за съжаление нямат свястна индикация. След като ми се счупи синьозъбата слушалка не смятам да си купувам нова. Тази с кабела си ми върши перфектна работа. Същото е и с МР3 плеъра. Ако си с безжични слушалки, ще е много кофти когато ти свърши заряда на слушалките, а имаш още ток в плеъра и си навън нейде и няма къде да презаредиш. Така че – не мерси.
  А на мен ми е интересно ще дойде ли ден, когато ще има безжично захранване … така както ти идва Wi-Fi мрежата да ти идва и ток … тогава няма да ги мислиш батериите … :о)

 • Васил Колев на 22.03.2006г. в 11:47ч.

  Изобщо не си извинен. Поне дай произхода на термина ‘кокошкодил’ :)

 • kvo ti puka на 22.03.2006г. в 17:40ч.

  @Пейо
  Безжичния офис е тъпотия измислена от болен мозък. Който ще разболее доста от мозъците, които работят в такъв(при толкоз лъчение в гигахерцовата област и то при близки честоти на твойте мозъчни тъкани интензитета им идва множко). Купи си торбичка миши опашки и почвай да стиковаш. Туй му е майката. Радвай се, че имаш кабели.
  Горещо ти препоръчвам да си вземеш „обезпечен“ разклонител с много „дупки“. Има такива за които производителя дава гаранция от 15 000(най-малките) до 30 000 euro. Има ги почти навсякъде, дори в Praktiker.
  Също горещо ти препоръчвам и да си свалиш монитора максимално надолу. Всеки програмист го знае тоя номер. Очите ти прогресивно ще се амортизират в това положение. Или си вземи LCD.
  Не се ядосвай на виндоуса, той е създаден да е по-елементарен от потребителя си. Ако толкоз искаш персонализации давай с start->run->regedit и персонализирай колкото искаш. Само прави backup.
  @Павлин Петков
  Що да няма. Има. Отдавна хората са получили електродвижещо напрежение с фотоклетки, получавали са го и с пелтие елементи(разлика в температурите, руските разузнавачи са го ползвали тоя принцип през WW2, студената част навън, топлата лепната до тялото-да си захранват радиото там дето контакт няма).Който пък е ентусиаст може да погледне и какво ни готви бъдещето с Бета батериите. И колкото и да ти се струва налудничаво енергонезависимите системи са така, някакси, неприятни, за пичовете дето ръгат въглища(нафта и тн.) за да връткат турбини. Щото тогаз никой няма да ги бръсне за слива, по-скоро ще си спрат.

 • ася на 22.03.2006г. в 17:46ч.

  така е в по-лошите дни – от всичко по много.

 • Григор на 22.03.2006г. в 18:02ч.

  Това с прозореца винаги най-отгоре го има в стандартните контроли на повечето програмни езици. Не съм гледал обаче пряко в Microsoft-ското API дали е изведено.

 • Георги Чорбаджийски на 22.03.2006г. в 21:23ч.

  В API-то на виндоса си има флаг за прозорците WM_ALWAYSONTOP (или нещо от сорта) проблема, че ти трябва външна програма, за да имаш достъп до него. Със сигурност има някоя свободна програмка, която ще ти позволи да ползваш функционалността. Поне пред 5 години когато за последно ползвах уйндолс имаше подобни програми.

 • пейо на 23.03.2006г. в 01:47ч.

  Уточнение: снимката ми е от преди около 2г. сега съм само с една компютра.

  @ Павлин Петков
  Те така и си имат батерия, но наистина при мобилните телефони може да е разчетена за по-малко ползване, защото не се говори постоянно.

  @ Васил Колев
  Според мен Крокодил не ти отива и затова на устата ми са все едни други производни. Какво ще кажеш да стандартизираме на Коткодав или да опитам да събера в един пост всичките вариации, които са ми идвали?

  @ kvo ti puka
  Какво значи, че е „обезпечен“? А за електромагнитните вълни… мечката ми е разказвала и според нея спасение няма.

  @ ася
  Ми то си е направо подредено, но за момиченце може да се зачете :)

  @ Григор и Георги
  Защо, защо?!? Не може ли просто да cat-на нещо някъде…

 • Георги Чорбаджийски на 23.03.2006г. в 12:15ч.

  You wish :) това уйндолса е advanced графична среда бре! Да не е като оная простотия UNIX – среда основана на текстообработка.

 • ася на 23.03.2006г. в 19:07ч.

  просто светкавицата е поизгорила малко и изглежда подредено, нищо повече. на живо си е просто Дупка. с един крем vichy в ъгъла (подобрението от вчера е, че вече я няма празната бутилка от сок от моркови). и кабелите са проблем.. въздишки, въздишки