трънки и блогинки

Националистичен франчайз

Написано на: 08.05.2010 · 20 коментара

Заведенията на McDonalds в България са франчайз, ресторантите KFC също са учебникарски пример франчайз на верига за бързо хранене. Също такъв пример за франчайз, но на бързосмилаеми идеи са и националистите ни. Бърз разказ по лозунгите от първомайското шествие на наричащите се истински българи и патриоти, които твърдят, че милеят и защитават българското.

Черните знамена за мен са традиционен символ на анархистите, но в случая са ги носили от Национална съпротива, които са и организатори на шествието. Те са български клонинг на Nationaler Widerstand и горя да узная какво мислят немските им батковци за това, че сами се наричат НациоАнална Съпротива.

Лозунгът „Свободен, социален и национален“ също идва от Германия, където не е добре да използваш думата национален пред социален. По тези причини крайно-дясната NDP е избрала съчетанието за лозунг и платформа.  Оригиналът е от песента на Frei, Sozial und National (текст) на Andre Lüders, но тази песен, по-добре обяснява какви са им проблемите.

„Няма да плащаме за вашата криза“ пък е международно познат лозунг, преписан от изглежда идейно близките до Расате крайно леви, марксисти и социалисти.
Черните знамена

„Кръв и чест“, очевидно не милеят за „труд и разум“, а са част от Blood and Honour. Може да видите келтския кръст, който е основа на логото на  StormFront, които са убедени, че всичките им проблеми са следствие от превъзходството на тяхната раса.

Анти Антифашистите, както личи по името им, са едни позитивни хора. Борците срещу борещите се срещу тях са силни в художествената самодейност, a името им се свързва единствено с лумпен-хулигански прояви. Същите са от C18 или Combat 18, което е добър пример за кодирането на букви в цифри. 18 са A и H, което са инициалите на любимия вожд. Ако срещнете неочаквано числото 88 може обяснението да е съкратеното на HH, което означава Heil Hitler.

Всички се обединиха да скандират „Българио, събуди се!“ – буквален превод на Deutschland Erwache – лозунг на Национал-социалистите на Хитлер. Група „Бранник“ има даже и песен по темата, та може и да са си тананикали.

На българските националисти им липсват не само собствени лозунги и позииции, но и мисъл и мнение за случващото се в България. Преписвайки чуждите послания, на практика се оказа, че вече не комунистите, а националистите са силните интернационалисти. Остава да учредят и Патриотически интернационал и да въздигнат лозунга „Националисти от цял свят – обединявайте се“.

Категория: в картинки · всякакви

20 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • dzver на 08.05.2010г. в 01:08ч.

  10 :)

  Сега ще те налазят от воленюгенд =) Добре че в WoprdPress има вградена мухопляска.

 • пейо на 08.05.2010г. в 01:20ч.

  @dzver
  Атака няма да протестират, да не би да помисли някой, че са против властта

 • turin на 08.05.2010г. в 10:46ч.

  Аз все се стрясам как може всякакви националисти и тем подобни да носят черни знамена, след като на анархистите им е втръснало да се обясняват, че не са нито анти, нито анти-анти. Като някаква пропаганда е, баси (то що ли се учудвам, де;)
  Супер подборка си събрал! Бе човек да се чуди да се смее ли, да плаче ли… ;)

 • Nick Angelow на 08.05.2010г. в 10:57ч.

  и аз се присъединявам към turin, само имам един въпрос – откога „крайно леви, марксисти и социалисти“ са идейно близки до Расате? аз ли бъркам нещо или нещата около мен съвсем са се объркали?

 • бай далай на 08.05.2010г. в 12:39ч.

  позволих си да кача поста в свежо, хайде да ог направим популярен:)
  svejo.net/story/opinions-and-analizes/706342-nacionalistichen-franchaiz-trunki-i-bloginki

  браво пейо за поста!
  също мога да допълня, че откраднаха половината им символика не само от немските национал-аутономе („свободни/автономни националисти“, както и нашите урунгели се наричат), които пък от анархисти (и от автономисткото движение), а самата скин хед мода първо се разви в леви работнически движения в англия през 70те, но те толкова успешно я присвоиха, че сега като кажеш скинхед, всеки си представя нацист. не че страдам особено де, не ми пука за некви субкултури. това само информативно:)

  @турин: какво значи анархистите не са анти-фа?
  няма анархисти, които да не са и анти-фашисти. просто няма такива. да не си слушал златко от радио сЕРА, който обяснява, че за него който не толерира нацизма, не може да се нарече анархист? аре стига. тоя нищо не разбира, не му обръщайте внимание.

  относно лозунга „няма да плащаме за вашата криза.“
  значи това си е 100% ляв лозунг, който стана супер популярен по протести заради кризата. но не мисля, че марксистите са идейно близки до расате. фашистите също имат анти-капи залитания, но не от лява гледна точка, а защото капитализма за тях се управлява от ‘евреите’ и когато е ‘чужд’ е зле. иначе като цяло не са против национален капитализъм и пишат как националния капитал е по-важен. ето тук снимка пак с откраднат ляв лозунг „capitalism kills“ http://www.eurorex.info/wp-content/uploads/2009/09/Autonome_Nationalisten-Schwarzer_Block.jpg

  и последно: мойта гордост
  http://www.youtube.com/watch?v=CdZ_CcMDMoc

 • бай далай на 08.05.2010г. в 12:54ч.

  а тук можете да видите как са откраднали не само знамето на antifaschistische aktion (само дето са сменили мястото на черното и на червеното знаме, оринаглното е червеното отгоре, при фашагите – черното), но и Ви, и практиката на окупирането на сгради и си правят наци скуотове.

  http://2.bp.blogspot.com/_U3m_SllbUlM/S4ubsGuchHI/AAAAAAAAAhk/2GhP7HDl9ms/s400/V_autonomo.JPG

  толкова са нагли, мръсници

 • mirokiriakov на 08.05.2010г. в 13:14ч.

  Замислете се хора, които крадат символи и лозунги дали няма да бръкнат и в джоба ви. Скапани лунатици – всичките са за затвор!

 • бай далай на 08.05.2010г. в 13:30ч.

  @mirokiriakov, ти ако си същия миро киряков от СРОКСОС и от БНС, които се срещахте с и канихте фашисти за повече ‘жега’ на протеста на 14.01.2009, кажи ми как да разбирам коментара ти? :О
  (ако не си, прощавай за питането)

 • пейо на 08.05.2010г. в 14:31ч.

  @turin @Nick Angelow @бай далай
  Опитах се да бъда ироничен с „идейната близост“. Някой е решил, че му трябват лозунги и установена практика е преписал нещо просто, което му е харесало.

 • Болшевик на 08.05.2010г. в 14:54ч.

  Фашагите копират всички антифашиски лозунги (да лозунги) и символи, като ги леко преработват да са все пак в тяхна полза. Даже на алтермедия видях как гордо стои надписа „Солидарността между хората е нашето оръжие срещу власта.“ И си казах WTF?! Тия нали бяха за бяла раса каква солидарност между различно етнически хора?!
  НациоАнална съпротива, БНС, Кръв и Чест нямаха никаква представа за какво излезноха на 1ви, това си личеше и по лозунгите, дето се вика не можаха да вземат и празника на левите. Чуда се от кога им започна да им пука за робтника, а още по чудно ми е дали въобще някой работник ще им се върже.
  Да не говорим че основната цел им беше да се сбият с протестиращитете на крайната левица(комунистите) опитаха се даже да направят някаква провокация, но избягаха като насрани. Веориятно зареди полицайките които „пазиха“ болшевиките. И като стана дума за полицаите много чудно ми стана,защо бяха викнали чак конна полиция на да пазят крайно левите, а един си беше сложил нинджа и само зареди това не го арестуваха. Но не се заядоха ушевите с нито едно нази, което ни правеше фото сесия нито на извергите от кръв и чест разпанали транспаранта си със свастиката.

 • Nick Angelow на 08.05.2010г. в 15:01ч.

  аха, значи всичко е наред около мен – просто си демонстрирал отношение :D

 • mirokiriakov на 08.05.2010г. в 16:20ч.

  БНС не краде чужди символи. То отдавно е избрало българското като символ на патриотизма си.

 • Николай Константинов на 08.05.2010г. в 16:55ч.

  dzver успя да ме разсмее с духовития си коментар. (thumbsup)

  А иначе, Пейо, какво очакваш от протестиращите предвид следните 2 факта:
  1. Болшинството протестиращи са на възраст до 20 години.
  2. По принцип националистическата (и нацистката) идеологии никога не са поощрявали свободното мислене (а и свободата като цяло). Те изискват само сляпо следване на догмите им.

 • Иво Мирчев на 09.05.2010г. в 08:39ч.

  Ха ха :)
  Това ме подсети за начина, по който аз открих БНС. :) Играейки преди няколко години баскетбол в едно столично училище… :)
  След тази публикация: http://ivomirchev.com/2007/04/da-si-poigraem-na-voynitsi/

  … имах десетки заплахи за какво ли не. Надявам се тези момчета поне малко да са пораснали, а Боян Расате поумнял…
  Иначе си мисля, че бг версиите на националистите и анархистите са доста весели. В обществен план си пожелавам да останат все на това ниво на развитие.

 • шади на 09.05.2010г. в 11:27ч.

  @Иво
  аз лично се надявам анархистите да се развият в по-ползотворни и смислени измерения. Все пак правиш разлика между крайно-десни и крайно-леви, нали?

 • Иво Мирчев на 09.05.2010г. в 11:47ч.

  Лично за мен и двата „вида“ са вредни, но явно нормалниявления за съвременните общества.

 • Nick Angelow на 09.05.2010г. в 12:00ч.

  хм, понеже наоколо много безотговорно взеха да се използват понятията „ляво“, „дясно“ etc, препоръчвам за четене ето тази статия.

 • Златко на 10.05.2010г. в 13:32ч.

  Я, и за мен имало място тук… :)

  Иво, специално за изцепката, че „…и двата „вида“ са вредни…“, ще ти отговоря с нещо написано специално за „безвредно хладни“ като теб:

  Зная твоите дела, че не си нито студен, нито горещ. О, да беше или студен, или горещ! А така, понеже си хладък – нито студен, нито горещ – ще те изплюя от устата Си. Понеже казваш: Богат съм, забогатях и нямам нужда от нищо, а не знаеш, че си окаян, нещастен, беден, сляп и гол; то съветвам те да си купиш от Мен злато, пречистено през огън, за да забогатееш; и бели дрехи, за да се облечеш и да не стане явен срамът на твоята голота; и очен мехлем да помажеш очите си, за да виждаш. Онези, които любя, Аз ги изобличавам и наказвам; затова бъди ревностен и се покай!

 • Иво Мирчев на 10.05.2010г. в 18:09ч.

  Я, от федерацията на БГ анархистите проявили интерес… :)
  Не правете федерации – това е градивно, не е в стила на анархистите! :)
  Потвърждавам горното си мнение – и анархистите и националистите и всякакви крайни движения, съставени от сподвижници със средна възраст 20г. са вредни. Затова е хубаво, че са малки и са капсулирани.
  Нямам нищо против свободата на мислене и изразяване. В действията и на едните и на другите, обаче няма нищо градивно.
  Все пак трябва да призная, че анархистите са ми една идея по-малко несимпатични от националистите… :)

  Успех!

 • бай далай на 12.05.2010г. в 13:07ч.

  good to know, иво мирчев.
  а измежду нацистите и комунистите да позная ли кой ти е по-симпатичен?