трънки и блогинки

Министерство на културните продажби на софтуер

Написано на: 14.05.2010 · 26 коментара

Министерството на културата е започнало да изпраща подобен спам с цел повишаване продажбите на софтуер:

В писмото няма неистини, но за сметка на това е пълно с внушения и заплахи. Соченият за автор зам-министър Дерелиев говори за „нарушения“, „глоби“, „сигурност“, „контрол“ и „предстоящи проверки“, които имат за цел да предизвикат страх от използване на принудителната сила на държавата. Ако прочетете спокойно текста, ще обърнете внимание, че в него не се говори за задължения, а има само молби и искания, с които не ви задължават да правите каквото и да е. Министерството на културата, в милиционерски стил, „профилактира“ фирмите като превантивно и информативно им напомня за неприятностите, които може да им причини. Културно, като за министерство на културата.

По-нагло е искането за попълване на приложения въпросник. Без каквото и да е основание, представено като приятелска молба, се изисква информация за брой компютри, дискове, софтуерни продукти, версии, дати на тяхното придобиване, че и номера на фактурите. В допълнение са наели оператори, които да прозвъняват адресатите и да им напомнят да пратят данните. Операторите не знаят за какво ще се ползва информацията, дали ще я предоставят на трети страни и дали ще я запазят в тайна.

От министерството го наричат „превантивна и информационна кампания“, а моята асоциация е с мутрата-застраховател, който те „информира“ относно рисковете за автомобила ти, сочейки огледалото, което сам е счупил преди малко. Въпреки, че е законна, така наречената кампания, ме дразни по няколко причини:

 • Текстът е написан от BSA или подобна организация на „правоносители“. Уверен съм, не само защото на „културното министерство“ не му е в компетентността да съветва за технологичните рискове от използване на нелицензиран софтуер, а най-вече защото текстът е идентичен с използваните от BSA в техните инфомативно-заплашителни писма.
 • Министерство на културата е само изпращач, който поставя името, герба, печата и саморъчния подпис на зам.-министър под писмо съчинено от или поне съвместно с организация, защитаваща частни интереси. Ако министерството не действаше под диктовка и натиск от „правоносители“, а във време на всеобщи финансови трудности, проявяваше самостоятелна мисъл, щеше да помисли за кампания за оптимизиране на разходите, чрез използване на също така легален, но и свободен и значително по-евтин софтуер.
 • Най-вероятно държавата плаща за тази кампания, от която целеният резултат е увеличаване на продажбите на софтуерните дистрибутори. Днес никой не обича да дава пари и е рационално да разширяваш пазара си, ползвайки не само името и заплахата с държавата, но и нейния бюджет.  Ще реагирате по различен начин, ако ден след като сте получили подобно писмо, вие „случайно“ получите и изгодна оферта за закупуване на софтуер. Дали толкова решително ще откажете предложението, ако ви бъде напомнен риска от също така случайно посещение на контролни органи или не дай боже баретите-рицари, които изземат за експертиза всичко, което мига и ако нищо не намерят го връщат след 3 години?
 • Относно исканата информация във въпросника, не ми се и мисли как може да се ползва. Най-лесните варианти е да се предостави като база данни с потенциални клиенти на дистрибуторите на софтуер, да се ползва за търсене на доходоносни жертви на проверки, а злите гении ще измислят и още много приложения.

Добрите вести са, че кампанията няма да е особено ефективна. Първата реакция на няколкото управители на фирми, на които показах писмото, беше да започнат да мислят за начин и съвет как да не плащат, а ако имат съмнения с ползвания софтуер – как да започнат да се крият по-добре. Замислиха се за криптирането на дискове, използване на работните станции в офисите като кухи терминали и  декларирането, че ползват само свободен софтуер. Варианти има много и дори да се наложат разходи за някой от тях, то това ще са пари дадени доброволно за реален труд на хора в България,  а не на продавачи на лицензни номера, които ползват заплахи от държавата да им върши тежката работа.

Категория: всякакви

26 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • singu на 14.05.2010г. в 07:52ч.

  Доскоро МК имаше практиката да се посещават избрани фирми от един или двама „експерти“, понякога придружени от полиция и направо да описват намерения софтуер ( разбира се, стига някой да ги пусне ).

 • Galarad на 14.05.2010г. в 08:21ч.

  Няма лошо! ИТ фирмите във всички случаи ще спечелят от тази „инициатива“ на министерството, така че аз мога само да съм благодарен. Или лицензи ще си купят, или за криптиране ще дадат пари, за терминален сървър…

  Дори бих препоръчал една серия от тематични писма. Следващото примерно може да разяснява какви са проблемите с това, да нямаш бекъп решение или Интернет връзката ти да влиза директно в компютъра и т.н.

  В България има потресаващо ниско ниво на ИТ култура и купуването на софтуер е добра първа стъпка към това да се оцени по достойнство труда на хората, занимаващи се с ИТ, а не да сме „момчетата“, дето ремонтират – нещо като интелигентен водопроводчик.

 • Кирил Кирилов на 14.05.2010г. в 09:22ч.

  Просто гениално! Да преборим пиратството със СПАМ. А гениите от министерството на културата случайни да знаят, че спама е също толкова вреден, неприятен и е административно нарушение според закона за електронната търговия.

 • j0hnsmith на 14.05.2010г. в 09:45ч.

  Четири от фирмите в нашия холдинг получиха такива писма. Не мислим да попълваме въпросника, въпреки че сме лицензирани.

 • Nick Angelow на 14.05.2010г. в 10:29ч.

  а на мен ми е интересно да разбера какво означава „предмет на нарушението“ – самата програма или цялата конфигурация. за отнемането и унищожаването са болезнено ясни :D

 • singu на 14.05.2010г. в 10:41ч.

  Всъщност наказанието е, че ти вземат компютрите като веществено доказателство ( „вземат“, не „отнемат“ ) и ти ги връщат след 3-4 години, като приключи следствието и (евентуалният) съдебен процес. Ти си прави извода колко струва хардуер на поне 3 години, като междувременно ще трябва да си купиш нови машини, за да работиш.

 • t0d0r на 14.05.2010г. в 14:56ч.

  Конфискуването за веществено доказателсто си работеше и в предното правителство. Явно това задължение върви с отстъпките за софтуер които получава правителството за лицензите си. Проверяващите вече не гледат операционната система – диска по голям ли е от 250Г – да се конфискува…

 • mayon на 14.05.2010г. в 15:48ч.

  Ммм, милиционерски подход – колкото смешен, толкова и трагичен. Минават по ред на номерата, придружени от качулки и съдебна заповед, конфискуват ти машините за няколко години. Дела, проточване, през това време ти и бизнеса ти сте чао, ти си потенциален клиент на приют за бездомни, щото банката ти е взела апартамента, а колата си я върнал на лизингодателя. Текстът очевидно е писан от BSA, които са доста огладнели, поради липсата на търговия в една опоскана страна, където средната заплата е 400 лв. Или са платили, или ще дават отстъпки от софтуера на държавата. Изход, както винаги има, тоест два са – Терминал 1 и Терминал 2 :)
  Има безплатен софтуер. Правителството да се замисли, а не като Ники да купува надценен Уиндоус и Офис от фирми посредници с 150% надценка. Германия, Швеция, Белгия и още ред страни въведоха Убунту, Оупън Офис и т.н. в електронните си правителства. Тоест, ако искаме, и ние можем. Винаги съм твърдял, че ако искаш да направиш нещо, си намираш начин. Иначе си намираш оправдание. А със заплашителни писма от Мин. На Култ. (тия какво общо имат с лицензи, общи познати в БСА ?) няма да стане.

 • Бай Мангал на 14.05.2010г. в 16:19ч.

  А на мен като всичко ми е лицензирано защо хваща вируси? И защо лицензираните ми програми дефектират? Ша съ оплачъ на братчеда Обама :)

 • Филип на 14.05.2010г. в 17:46ч.

  Що се отнася до бизнеса, според мен наистина трябва софтуерът да е легален. С него се изкарват пари, все пак. И ако тази кампания ще накара конкурентите ми също да направят инвестиция в софтуер, каквато съм направил и аз, така че да имаме равен старт, то съм „за“ такива мерки.

 • Gencho Bonev на 15.05.2010г. в 15:41ч.

  Браво Филипе! Най-после разумно мислещ човек! Всички са много силни на социални теми, защитават кучета с отрязани крака и т.н., но оправдават кражбата на софтуер – лицемерна работа! Аз лично съм пускал сигнали срещу мои конкуренти, които използват нелицензиран софтуер – не е справедливо аз да спазвам закона и да инвестирам средства в софтуер, а моите конкуренти да си гледат кефа! Колкото до това дали трябва фирмите да плащат за софтуер – естествено! Както плащаш за служебната кола, за обучения, за пътувания, за техника, за модернизация и т.н. трябва да си плащаш и за софтуера – все пак изкарваш пари с него. Колкото до въпроса защо Министерството на културата е намесено – то е ресорното министерство и отговаря за защитата на интелектуалната собственост. Аз също получих такова писмо и с гордост ще докажа, че всичко ми е легално във фирмата!

 • yradunchev на 15.05.2010г. в 17:09ч.

  Филип и Генчо Бонев – някъде да видяхте някой да одобрява или изобщо да споменава тук използването на нелицензиран софтуер?! Аз не. Всички сме категорични, че за софтуер, чиито лиценз изисква заплащане, за да се използва – трябва да се плаща.

  Вие и двамата май сте на държавна заплата, а? Подобни изказвания, които нямат нищо общо с темата и целят да иместят дискусията… имат и друга цел – да създадат впечатление, че хората тук видиш ли са против плащането за софтуер, а министерството на културата е цялото в бяло. Смешно, другари.

  Набийте си едно в главите: Тук НЕ одобряваме използването на нелицензиран софтуер. Но: Тук също така НЕ одобряваме и държавата, в лицето на министерството на културата, да изразходва нашите собствени пари за маркетингови FUD (какво е FUD потърсете в речника) кампании на ЧАСТНИ фирми. Аз плащам заплатата на министерството на културата. И не съм им дал право да работят за частни компании. Въпросните частни компании, ако имат претенции към крайните потребители – то има законоустановен ред за процедиране – подават иск в съда срещу съответния потребител, представят доказателства, защитават обвиненията си… за собствена сметка със собствените си пари. Моля. Нека не използват моите пари (разбирай – да не използват МК) за подпомагане на западащия си бизнес.

  Така по-ясно ли е за какво става дума тук?

 • Gencho Bonev на 15.05.2010г. в 20:40ч.

  Ами тогава и правителството не трябва да се бори с разпространителите на фалшиви лекарства, защото по този начин обслужва интересите на фармацевтичните компании. Разбрах ти мисълта :-) Не виждам защо толкова се палиш, че дадено министерство си върши работата? И не, не съм на държавна заплата – имам малка фирма за счетоводни услуги :-)

 • Милен Христов на 16.05.2010г. в 18:27ч.

  Моето мнение е че Дирекцията за защита на интелектуална собственост към МК обслужва частни интереси, като включва и НСБОП. Който иска да спре други да му ползват собственоста – ми има граждански съд мама му стара. И мен не ме кефи, че автобус 88 закъснява с час и половина, ми дай тогава министъра на транспорта да разпореди ГДБОП да го ескортират до моята спирка на време, щото аз съм си купил билетче и трябва на време да ми идва автобуса. Държавна принуда + корпоративни интереси + лобизъм.

 • Филип на 16.05.2010г. в 19:56ч.

  yradunchev, не сте познал – работя в частна фирма и целта ми не е да отклоня темата или да създавам впечатления. Целта е да си кажа мнението относно нелицензирания софтуер. Не правете такива генерални заключения, защото така само може да сгрешите.

  Монетата винаги има и друга страта – аз също плащам на министерството на културата и то трябва да защитава и моите интереси, които включват равнопоставеност на конкурентите на пазара що се отнася до софтуера. Одобрявам държавата (в лицето на това или друго министерство) да се стреми да следи за спазването на законите. Конкретният начин, за който Пейо е писал тук, може и да не е идеален, но пак е стъпка в правилната посока.

 • yradunchev на 17.05.2010г. в 06:06ч.

  Филип, и за каква защита на равнопоставеността на конкурентите на пазара за софтуер ми говорите в този конкретен случай?! Нарочно ли се правите, че не разбирате? Каква защита на конкуренцията, при положение, че министерството е впрегнато да харчи парите ни в полза на пет фирми, които стоят зад BSA и при това са достатъчно богати, за да се защитават сами. Министерството хачи парите ни, за да прави маркетингово проучване в полза на тези пет фирми. Да ви кажа ли къде ще се озоват попълнените от вас въпросници, изпратени до Министерството? Ми в маркетинг отделите на фирмите от BSA, къде. И в резултат ще бъдете позатрупани от рекламни материали, покани за презентации и прочие. Да се обзаложим? Как ви се струва това? Не е ли редно тия компании да плащат от джоба си за подобни проучвания? Дайте да погледнем прочутия меморандум за сътрудничество между правителството и тези господа… защо го скриха? За да не лъснат споразумения като това…

 • Филип на 17.05.2010г. в 10:13ч.

  yradunchev, говоря за това, че държавата се опитва да намали употребата на пиратски софтуер в бизнеса, което е в мой интерес. Въпросникът не е задължителен, нито е задължително да си купиш софтуер точно от тези 5 фирми, за които говориш. Обикновено сериозният софтуер никак не е евтин и трябва да се направи проучване преди да се закупи. И в този ред на мисли няма логика след като получа такова писмо на другия ден да се подведа по някаква реклама, уж случайно попаднала на мейла ми. Това е абсурдно.

  Повече ме дразни това:
  „Добрите вести са, че кампанията няма да е особено ефективна. Първата реакция на няколкото управители на фирми, на които показах писмото, беше да започнат да мислят за начин и съвет как да не плащат, а ако имат съмнения с ползвания софтуер – как да започнат да се крият по-добре. Замислиха се за криптирането на дискове, използване на работните станции в офисите като кухи терминали и декларирането, че ползват само свободен софтуер. Варианти има много и дори да се наложат разходи за някой от тях, то това ще са пари дадени доброволно за реален труд на хора в България, а не на продавачи на лицензни номера, които ползват заплахи от държавата да им върши тежката работа.“

  Значи вместо фирмите, които извършват престъпление като ползват пиратски софтуер, да си го закупят, те плащат за да се крият по-добре. Това правилно ли е? Правилно ли е, че едни мои конкуренти платиха 200 лв на програмист да кракне програмата, която на мен ми струваше 2000 лв? Да, по този начин те дадоха хляб на този програмист, който е положил реален труд…

 • Кирил Кирилов на 20.05.2010г. в 10:49ч.

  Фирмите пак минават леко, само със СПАМ от министерство на културата. ГДБОП директно заплашва и се разпорежда на медии да подписват договори с частното дружество.

  http://www.blitz.bg/news/article/79015

 • me'ot на 22.05.2010г. в 23:24ч.

  Не е работа на държавата да подпомага съмнителни бизнеси на съмнителни организации, построен на хипотезата, че някой ще купи размножени копия на нещо. Данъкоплатецът не е спомоществувател на BSA и други организации на бездарници и болезнено алчни хорица. Това, че в Частна Полицейска Република България рекетирането на потребителя в полза на измислен и порочен бизнес е факт, изобщо не означава, че потребителят е длъжен да плаща такса „рекет“.

  Стига с тези тънки внушения написани от разни тролчета в тази дискусия как някой крадял другите. И мога ли да запитам как така при толкова „кражби“ и „пиратстване“ нито BSA са фалирали, нито разни български фирми за софтуер? Или да споменем примерно как Adobe продават продуктите си на избрани клиенти с над 95% отстъпка!!! И като някой ви краде и нямате приходи, ами спрете да работите и сменете бизнеса. Кадърният човек може да работи всичко, нали?

  Как може една фирма да се опази от частната мутра с благородническа титла СЪР (!!!) Явор Колев. Нямам предвид да извършвате срещу него физическо насилие с летален изход карайки го да решава кръстословица или да го натоварите с мисловна дейност. Просто си скрийте сървърите със съдържание и направете работните станции на служителите ви бездискови. Дисковият масив можете да поместите в някаква емулация на SAN. Достатъчно е да имате iSCSI инициатори на станциите и поне 100 мегабита в секунда нисколатентна връзка до сървъра, който емулира SAN с iSCSI достъп. Сървърът се скрива или в помещение, до което не могат да се проследят жиците или в отделна сграда от основния ви офис. При ниската цена на MAN услугата, просто наемате VLAN и скривате сървъра на място, което е известно само на ръковдството на фирмата. Дори рекетьорските бригади от тъпанари да посетят офиса ви, те никога няма да ви вземат най-ценното – съдържанието. След това си купете на старо по едни втора употреба станции за по 180 лева парчето и продължете работата в бездисков режим.

  След като ви рекетират – укривайте, лъжете и мамете. След като държавата е абдикирала от задължението си на арбитър и е заела нечия бизнес страна, нямайте никакви угризения да лъжете и мамите тази държава. И се замислете дали да не изнесете бизнеса си, за да не може с вашите данъци да се гушат прости и алчни чиновници или рицари на книгата, непрочели и една книга.

 • Филип на 23.05.2010г. в 17:47ч.

  Хайде пък аз да кажа стига с това „рекетиране“. Никой не ви кара насила да купувате софтуер от когото и да било. Работа на държавата е да следи за спазването на закона, а ползването на нелицензиран софтуер си е нарушаване на закона. Стига изопачавайте нещата. Като ползвате пиратски софтуер поне си трайте, че иначе е меко казано смешно да се изкарвате жертви. Който не може да си позволи да купи софтуер да си сменя бизнеса, или да си търси безплатни, но легални алтернативи – така е в цивилизования свят.

 • me'ot на 24.05.2010г. в 00:59ч.

  Троле под много имена,

  Благодаря ти единствено за това, че пускаш теми за коментар, с които да се покаже на хората колко са несъстоятелни твоите тези и тези на работодателите ти. Аз не храня никакво уважение към хора от твоя тип и затова нищо от написаното няма да ти хареса и да те направи щастлив. Разбира се, забрави да правя декларации как не съм „пират“. Хвърляш си обвиненията на вятъра. Аз не съм жертва на спама на министерството за обслужване на корпоративни интереси.

  Нека поговорим сега за законите, които цитираш и специално за прелюбопитния начин, по който те се приемат. Поразително е следното нещо в тази мрачна област. Да си представим едни тотално окрадени и обрани компании – издатели на „бизнес-софтуер“. Да се вслушаме в техните вопли, сърцеразбиващи като плач на гладно сомалийско дете с тегло около 10-15 килограма. Как бе, тъпи троле, тези ограбени до смърт компании намират пари да платят за лоби, което да приема какви ли не закони и закончета в тяхна полза? За какви суми става въпрос, след като примерно автоиндустрията не може да прокара дори закон за финансовото си спасяване. И това на ниво Европейски парламент, след това на ниво държавни парламенти. От къде у тези ограбени толкова пари, след като един лобистки глас в ЕП се оценява поне на 10 000 евра пара и то в оптимистичния случай? А колко струват лобистите у нас? А на „старателните“ труженици в силовите служби колко се плаща? Или те са едни безкрайно съвестни хора, които пари не искат и правят всичко безкористно и с нечовешко желание? Ти за луди ли взимаш читателите на дискусията или за ГЕРБ-ерски пионерчета? Дори най-силните индустриални отрасли не могат и да си помислят за подобни протекции, каквито има софтуерните компании и носителите на авторски права. От всякъде мирише на яко раздавани пари, на подкупване, на престъпване дори на конституции, на приватизиране на държавни органи и какво ли още не.

  Още по-смайващо (да не кажа, че е просташки нагло и лицемерно) е твърдението ти как да ползваме свободен софтуер и софтуер с отворен код. Още е пресен миналогодишния случай, в който BSA се опита да съди sourceforge за това, че предлага такъва софтуер. Трябва ли да викам спомените за всичките нагли атаки на BSA срещу разработчици и компании предлагащи и използващи свободен код и особено случаите в САЩ? BSA има доста дебели фондове за бобра със свободния софтуер. Очевидно някак спестени край ограбването, а? Защо се опитваш да ни пробутваш манипулации, които издават мисловна незрялост. Ами, че ти си на най-ниско интелектуално ниво в цялата дискусия и въпреки това се опитваш да правиш най-наглите манипулации. Аргументите на нахалните и алчни компании, както и на служителите им от ГДБОП, са за хора с трагично интелектуално ниво. Опитвай се да преценяваш къде се намираш.

  И нещо друго за изпроводяк, прости троле. До къде ли трябва да падне законодателството на една страна и колко ли подкупни трябва да са законодателите и изпълнителна власт, след като могат да приравнят нечии пропуснати ползи с кражба на продукт. Троле без мозък, сега ще ти обясня кога има и може да има кражба. Кражба може да има, ако аз утре се регистрирам за поддръжка на продукт, без да съм платил и карам персонала за поддръжката на някаква компания да решава моите проблеми. Пропуснатите ползи не са кражба! Това, че аз миналата година съм интегрирал системи със софтуер с отворен код, които не са дали над 20 000 евра печалба на членовете на BSA, сигурно ме прави „пират“. Всеки, който не плаща на BSA е „пират“ и „организиран престъпник“. Така си смятат загубите те – ако всеки, който не им плати сумата от XYZ евра е пират. Аз в това отношение съм направо най-опасния от всички – 20 000 евра пропуснати ползи за BSA са 1/4 луксозен джип за някой мазен мениджър, който през живота си е бил една черна дупка в обществото. Мисля тази година да е по-успешна и от внедряване на свободен софтуер и софтуер с отворен код да ощетя BSA с още няколко десетки хиляди. Въпрос на удоволствие и чест е да правя това. А за коледа – с кредитната карта през Пейпал – дарения на тези разработчици, чиито софтуер сме ползвали. За BSA – нито стотинка! И разбира се много, много пропуснати ползи. Но ние не съществуваме да правим BSA доволни!

 • Филип на 24.05.2010г. в 01:16ч.

  Аз с конспиративни теории не се занимавам. Меот, бъди жив и здрав.

 • Gencho Bonev на 25.05.2010г. в 21:36ч.

  До me’ot: Аз нещо не разбрах – отде се взе BSA в цялата работа? Май имаш повече информация отколкото споделяш…? Колкото до убежденията ти – явно си запален фен на софтуера с отворен код – ами и той си има лицензионни схеми, които трябва да се спазват – не се ли замисляш? Аз поне не видях някъде в каченото горе писмо да се споменава дали софтуера трябва да е комерсиален или с отворен код… Поправи ме, ако греша, но кампанията защитава интересите и на производителите на софтуер с отворен код, които също държат техния продукт да е лицензиран правилно. Благодаря за ползотворната дискусия – лично аз научих много!

 • koceto на 28.05.2010г. в 10:53ч.

  Мисля, че ако бяха влезли „бопаджиите“ вместо това писмо, нямаше да е толкова приятно.По отношение да избора между платен и безплатен софтуер всеки има право на избор, но не може да се сърдите на някой който си иска неговото.Даже си мисля, че е доста добър замисъла чрез изпращане на мейли да по съберат парички. Представи си ако трябва хората да обикалят от офис на офис колко разходи щяха да направят.А както каза филип работата на държавата е да следи за спазването на закона, а и представете си колко е загубила от данъци точно поради тази причина , да вземeм само windows и office където струват около 615лв двете (най ефтините варианти) това са грубо 100лв. ддс за PC които държавата губи.Със сигурност в българския бизнес има няколко десетки хиляди PC-та който ползват тази комбинация.Това са няколко милиона, как да не се намеси държавата.

 • t0d0r на 28.05.2010г. в 14:17ч.

  Момент момчета, малко май се отплеснахте от това какво се иска в писмото :). Каква връзка с незаконния софтуер има броя на свързаните компютри в мрежа и количеството на твърдите дискове ?

  Трябва ли утре да давам отчет и колко рамки за картини имам в къщи в които евентуално мога да имам крадени картини ?

 • Dessy на 09.07.2010г. в 20:18ч.

  Не се ли досещате, че става въпрос просто за прилив на средства в американската икономика, защото продуктите на Майкрософт са масово използвани в България, другите почти не. Там на някой му е хрумнало за вариант за допълнителни средства и нашата любима държава /управляващите/ са се съгласили без да се замислят кой всъщност ще бъде потърпевш от това. И както винаги работническите организации, които трябва да защитават бизнеса /впрочем те не са малко-цели 6 на брой/ се почесват по главата вместо да направят нещо да заемат някаква твърда позиция. Този Прокопиев защитава интересите само на едрия капитал и изобщо не се занимава с това, защото явно не го касае.
  Добре, че поне някой се оопитва да даде гласност на проблема, защото масовите медии правят пълно затъмнение. В интернет могат да се намерят доста коментари по въпроса..и май само там. За всеки, който се интересува, аз попаднах на няколко линка по темата:

  РАН:
  http://ran.blog.bg/drugi/2010/07/09/dobrata-i-loshata-novini.574406

  ССИ Д-р А. Лидиянов:
  http://lydianov.blog.bg/drugi/2010/07/01/protest-na-ssi-vyv-vryzka-s-natisk-na-softuerni-firmi.570348

  Пейо Попов:
  http://webcafe.bg/id_538587492_Ministerstvo_na_kulturnite_prodajbi_na_softuer