трънки и блогинки

Неделната закуска

Написано на: 09.04.2006 · 9 коментара

Закуската е важна. Неделната закуска е още по-важна. Важна е, колкото е важно да се храним бавно. Хубавото при неделната закуска е, че може да ѝ отделим достатъчно време и за да я приготвим и за да ѝ се насладим. Все пак е неделя – нека да не бързаме поне днес.

Моята любима неделна закуска е класическата английска закуска – яйца с месо. Дали ще са бъркани яйца с бекон, яйца на очи с наденички или рохки яйца с шунка ми е без значение. Ако има и пържени картофи – още по-добре. Обикновено използвам много черен пипер, освен ако наденичките не са пикантни. За съжаление в България в наденичките месото е рядкост, а качествените подправки съвсем. В щатите има нещо прекрасно наречено бейгъл и те са чудна добавка. Черното хлебче върши сходна работа. Обичам тази закуска да я ям бавно и да има толкова, че да преям.

Естествен избор за такова хранене е черния чай. Помага на храносмилането и дава бодрост. Особено в неделя предпочитам той да е някой по-ароматен и затова бих избрал Earl Gray или English Tea N1, които имат характерния вкус на бергамонт и са ми много приятни да ги мириша и отпивам на бавни глътки. В щатите биха сервирали подобна закуска с портокалов сок. За по-здравословно, ще кажат, но то самата идея на закуската не е да е здравословна.

Въпреки, че (и защото) този тип хранене не е здравословно, то ефектът му е благотворен. Може да се каже, че е полезна, но за духа. Тя дава твърдост в крачката, сила в жеста и стабилност в осанката. Хубаво нещо.

Проблемът, който аз имам с нея е прозаичен – не мога да намеря място, където я приготвят добре, а унас не става (за разлика от Д. Панев). Вчера бях в Goody-s (tip pro_01), където нито яйцата бяха добре приготвени, нито местото ставаше, но явно е толкова подходяща, че ми хареса и бих отишъл пак. Йовко ми каза, че в „Мустанг“ във Велико Търново я правят чудесна, което дава още един аргумент за да ида най-накрая за повече време там, но да попитам вас за препоръка в София, къде да ида да закуся?

Допълнение: Писах колко ми липсва „the proper sunday breakfast“, на човека, който ме научи, и той ми отговори:

sunday breakfast .. yes .. just might do one of those this morning around 11 AM .
your sure welcome .. it was a highlight for me everyweek too when you were here.

Как искам да съм на място, където е седем часа по-рано, за да мога да закуся като хората.

Категория: дневни

9 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • petya на 09.04.2006г. в 21:15ч.

  В Dunkin’ Donuts има bagel-и и cream cheese.

 • Oga Draco на 09.04.2006г. в 21:37ч.

  А не – съботно-неделното брънчуване (ако някой не знае – идва от breakfast + lunch) си е запазено за дома… Трудно някой ще ме убеди, че някъде може да ми сервират същото, което си приготвям аз – просто половината от удоволствието е от самото приготвяне и шегите и закачките с помощниците.

 • кольо на 09.04.2006г. в 21:53ч.

  Преди време ядох „английса закуска“ в Бар на края на вселената в Студ. Град – всичко, което си изброил (вкл. картофките), хрупкави препечени филийки вместо бейгъли, имаше и няк’во приятно сосче, както и някаква зелентийка за разкош (май беше прясна краставичка). Преситих се доволно и в момента, като го пиша това, пак ми се дояжда от същото. Сега, тук в центъра също има Бар на края на Вселената, обаче не виждам как аз ще стана някоя слънчева неделна сутрин, ще излезна навън и после ще се навра 4 метра под земята в противобомбено скривалище (макар и с приятен интериор), дето слънчев лъч не прониква, за да си ям закуската с наслада… Много тъпо.

 • petya на 09.04.2006г. в 22:34ч.

  аз пък brunch си го представям най-вече навън. върху бели покривки, с червени цветя и едва доловим вятър наоколо. закуската с помощниците…за събота сутрин. знам, много филми гледам.;)

 • pro_01 на 10.04.2006г. в 11:40ч.

  ами… всъщност чисто логично ако разсъждаваме, предполага се, че тази закуска би трябвало да се сервира като хората по-скоро в някой пъб? fox & hound и прочее… хм?

 • yovko на 10.04.2006г. в 13:43ч.

  Мустанг фуудс все пак са варненска верига кръчми. Ако ти идва по-близо… ;-P

 • пейо на 11.04.2006г. в 00:30ч.

  @ petya
  shall пробва. най-скоро

  @ Oga Draco
  Това изисква да се събудиш с настроение за някаква работа. Пролетарий

  @ Кольо
  Те в студ. град нали изкарваха маси навън? Повод ще си намерим да идем.

  @ pro_01
  Да, логично е, но идеята е се преяде. А и тия кръчми май са повечето излишно скъпи за преяждане, макар че тази конкретно не я знам.

  @ yovko
  Хайде сега… за жена може да се вдигне човек, а за ядене да не може. А и я ми напомни за какво точно щеше да черпиш вторник вечер :P

 • Desi на 12.04.2006г. в 21:45ч.

  Пейо, уважаеми,
  всичките ми вкусови рецептори се вдигнаха на импровизирана демонстрация в подкрепа на така описаната от теб английска закуска. Официално те каня на съвместно брънчване уикенда. За допълнително уточняване – телефон.
  б.а. За читателите с богата фантазия бързам да уточня – блондинка съм . Убедена.

 • пейо на 12.04.2006г. в 22:34ч.

  @ Desi
  Деси, прекрасна!
  За мен ще е чест и удоволствие. Ще се чуем и направим задължително.