трънки и блогинки

От пръв поглед

Написано на: 16.04.2006 · 6 коментара

Тези дни си търсих обувки. Също така и не преставам да заглеждам жените. Прочетох и „Blink“ на Malcom Gladwell. Книгата е за несъзнаваното, моментно познание, прекрасна е и се чете леко. От нея ще научите защо обувки и жени (добре де, партньор) се избират по един и същи начин. Това не е ласкателно нито за жените, нито за нас самите, но пък книгата дава някак по-научно обяснение.

Нека да разкажа за обувките, за да не разсърдя някой. Търсих си съвсем нормални, изчистени, черни обувки за панталон. Според очакванията ми задачата трябваше да е лесна. Когато съм гледал за а други обувки, тези, които сега търсех, ми се струваха толкова много. Сега тези толкова често срещани обувки просто ги нямаше. Не говоря само за размери, модел не можех да си харесам. Всъщност и в момента не мога да опиша какви бяха моделите, които не ми харесаха. Те просто не бяха моите обувки.

Времето, което ми беше нужно в един магазин, беше около 2-3 минути. Влизах, насочвах се към мъжката секция, хвърлях бегъл поглед и излизах. Сигурен съм, че не съм пропуснал нещо. Твърдо съм убеден, че обувките, които търся, сами ще ме повикат. Другото, което забелязах, е че не мога да харесам обувки с по-нормална цена. В магазини, където на съседни рафтове се продават модели, с цени от 70-100лв. и 220-300лв. и цените не са обявени, аз неизменно се спирах на по-скъпите. Не съм убеден, че е само въпрос на дизайн. Формата им беше еднаква, но наистина в тях имаше нещо, което ги правеше различни. Точно за това нещо се разказва в книгата.

Чисто житейски получих и отговор на стария въпрос, защо в интернет не „влизат“ красиви жени. Дали е защото красивите жени са глупави или пък са толква заети с мъже, че не им остава време? Къде са всички тези хубави жени, които виждаме по улицата? Отговорът е прост – красивите жени онлайн са точно толкова, колкото и на улицата. Ние просто не виждаме грозните жени по улицата. Може да се разминаваме всеки ден, но ако няма нещо, което да ни привлича, няма да ѝ обърнем внимание. Затова и мечката ми говори постоянно, че външния вид има значение.

Теорията в книгата е много стройна и аз напълно разбирам Петя, която ми каза, че постоянно е възкликвала: „И, аз, и аз!“ докато я е чела. Проблемът е, че външния вид лъже, колкото и да сме сигурни в избора си. Затова се радвам, че има доста хора, с които мога първо да запозная, чрез писаното от тях. Ако и да е само, за да подходя с малко повече търпение, отколкото към поредния магазин за обувки. Но, същевременно, се надявам се и обувките, които си купих да ме изкарат малко по-дълго време, защото не бях толкова решен в избора си.

Категория: дневни · за четене

6 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • kvo ti puka на 16.04.2006г. в 19:38ч.

  Недей гледа в центъра, Пейо. Там ще ти съдерат портфейла за същите обувки, които после ще видиш на сергия. Говоря съвсем сериозно. Принципа е същия по който се образуват цените по Главната улица на родния ти Пловдив-слага се един множител(винаги целочислен и никога по-малък от 2)пред цената на Димитровградските текстилни и обувни изделия.
  Потърси си магазин за български обувки и ще останеш доволен.

 • Вени Г. на 16.04.2006г. в 19:52ч.

  Я виж ти :) От няколко дена се занимавам с една друга книга на същия автор – „Tipping point“, преди 4-5 години беше бестселър в САЩ, от половин година е твърде модна сред една интересна политико-икономическа група у нас. „Tipping point“ би могло да се преведе като „инфлексна точка“ – точката, която като се премине, даденият процес се ускорява изключително много. Обект на изследване е механизмът, по който се появяват и развиват социалните епидемии. Ти откъде прочете „Blink“?

 • пейо на 16.04.2006г. в 23:41ч.

  @ kvo ti puka
  За съжаление нямам опит в пазаруването и не знам къде да гледам за същите неща на по-малка цена. Сигурен съм, че плащам повече от възможното, но това е недостатъка да си нямам жена от Димитровград.

  @ Вени Г.
  От един интранет, за съжаление, и не мога да я изнеса по разумен начин. Той човека си пише много добре, чета го редовно в New Yorker, има си отскоро блог и въобще е много интересен.

 • Дончо на 18.04.2006г. в 11:54ч.

  Пейо, в Интернет „влиазт“ красиви жени. Веси например непрекъснато кисне там (от нямане какво да прави, де, като беше в БГ не беше така).
  Имам също така и някои други контакт листа си, но ще ги запазя за себе си :). Сигурен съм, че и ти имаш.

 • Dido на 08.05.2006г. в 22:51ч.

  Има ли я тази книга “Blink” на български? Заинтригувахте ме, а и сега нямам какво да чета, така че искам да я прочета.

 • пейо на 09.05.2006г. в 00:42ч.

  @ Dido
  Не, чели сме я на английски.